| utrecht1970 | woensdag 24 oktober 2012 @ 11:25 |
| Ik krijg iemand te eten met een glutenallergie en een zuivel intollerantie. Ik wil een lekker toetje maken maar vind het moeilijk om iets te vinden wat zou kunnen. Ik wilde chocolade souffles maken qua bloem hoeveelheid kon dat volgens haar, maar ik vermoed de hoeveelheid boter die erin gaat niet handig is. Ik wilde dus iets met chocolade maken als het kan. Heeft iemand tips of recepten? | |
| DroogDok | woensdag 24 oktober 2012 @ 11:27 |
Vruchten (aardbeien, frambozen, banaan) gedompeld in pure chocolade, heerlijk. | |
| devrouwelijkehenk | woensdag 24 oktober 2012 @ 11:29 |
| Bij pipoos verkopen ze glutenvrije chocolade taartmix | |
| DroogDok | woensdag 24 oktober 2012 @ 11:29 |
smaakt naar bordkarton dan waarschijnlijk? | |
| Spees_Eend | woensdag 24 oktober 2012 @ 11:32 |
| "Qua bloemhoeveelheid" ? Als die persoon echt Coeliakie heeft mag je ook niet een klein beetje (tarwe)bloem gebruiken. Iemand die dat zegt klinkt als zo'n type die zichzelf allerlei allergieën aanpraat. | |
| kahlie | woensdag 24 oktober 2012 @ 11:35 |
| Waarom per se iets met chocolade? Ik zou voor een lekkere merengue gaan. Makkelijk te maken, heel allergie vrij en op te leuken met chocolade, ijs (bijv. soja sorbet) en fruit en daar kun je ook glutenvrije chocolade overheen druipen. Je kan hem zelfs van te voren maken en dan luchtdicht verpakken. | |
| rhubarbje | woensdag 24 oktober 2012 @ 13:12 |
dit vooral ook omdat er ook nog staat: hoeveelheid boter ik zou bijna zeggen maak gewoon iets en zeg er niets bij wat er in zit en geen haan die er naar kraait maar merenge is wel geschikt ja kun je ook van alles opsmeren om het lekker te maken | |
| FigureBirdStars | woensdag 24 oktober 2012 @ 13:23 |
| Als je een ijsmachine hebt kun je chocolade sorbet-ijs maken. Dit is wel een goed recept: http://www.food52.com/blog/3680_david_lebovitzs_chocolate_sorbet Serveren met wat gekarameliseerde peer? | |
| Pietverdriet | woensdag 24 oktober 2012 @ 14:05 |
| Van eigeel en marsala, en wat suiker kan je een schuimig dessert maken, Zabaglione. Van eiwitten (stijfslaan), gepureerd fruit, suiker en gelatine kan je bavaroise maken Van eiwitten (stijfslaan) en gesmolten pure chocolade kan je een chocolademousse maken Met fruit en suiker en een ijsmachine kan je perfect ijs maken. | |
| Pietverdriet | woensdag 24 oktober 2012 @ 14:06 |
Als iemand een echte glutenallergie heeft kan je nog geen rozijnen eten waar bloem als scheidingsmiddel is gebruikt. Lijkt me dus dat deze persoon geen glutenallergie heeft | |
| Kimbell | woensdag 24 oktober 2012 @ 14:12 |
| Maak cholademousse van eieren maar zonder slagroom. Overigens heeft Alpro een goed opklopbare sojaroom in het assortiment, oa verkrijgbaar bij Jumbo. Of maak gewoon je souffle maar experimenteer van tevoren met rijstebloem of maismeel. Bij ernstige lactoseintolerantie is roomboter overigens geen goed plan. | |
| anboni | woensdag 24 oktober 2012 @ 15:38 |
| TS, vraag je gast eens of het echt glutenallergie is, of dat het haar er puur om gaat dat ze tarwe wil vermijden en het alleen glutenallergie noemt omdat dat makkelijker uit te leggen is. Als het haar om tarwe gaat, kun je eens proberen of spelt wel goed gaat (dat geldt in ieder geval voor mij, van tarwe krijg ik allerlei vage darmklachten en hoofdpijn, als ik spelt gebruik heb ik nergens last van). Spelt is te koop bij biologische supermarkten (in ieder geval bij Gimsel in Rotterdam) en is praktisch hetzelfde te gebruiken als tarwebloem. | |
| Pietverdriet | woensdag 24 oktober 2012 @ 15:43 |
Spelt is een tarwesoort http://nl.wikipedia.org/wiki/Spelt | |
| Pietverdriet | woensdag 24 oktober 2012 @ 15:44 |
| als je last hebt van gluten kan je in gebak rijstebloem of maizena gebruiken, of aardappelmeel. | |
| anboni | woensdag 24 oktober 2012 @ 15:50 |
oh? | |
| Novem | woensdag 24 oktober 2012 @ 15:51 |
| Spelt is inderdaad een tarwesoort, maar schijnt SOMS voor mensen met een tarweintolerantie wel beter te verdragen te zijn, doordat het minder genetisch gemanipuleerd is dan de huidige tarwe. Voor mensen met coeliakie (glutenallergie) daarentegen is het niet geschikt, bevat namelijk ook gewoon gluten. Een merengue lijkt me ook een goed idee! Misschien met lemoncurd erbij en wat frambozen? (hoewel niet echt het seizoen meer..) | |
| anboni | woensdag 24 oktober 2012 @ 15:57 |
Het is dus net als tarwe, mais en rijst een graansoort... Vandaar dus ook mijn vraag of het echt glutenallergie is, of tarweintolerantie die voor het gemak glutenallergie wordt genoemd. | |
| Novem | woensdag 24 oktober 2012 @ 16:03 |
Ja? Het is een graanssoort en de voorloper van tarwe. Misschien is het statement dat het tarwe is wat te sterk, maar dus toch wat meer verwant dan mais bijvoorbeeld. Er zijn overigens meerdere bronnen waaruit blijkt dat mensen met tarweintolerantie spelt ook niet kunnen verdragen. Maar goed, toetjes Zou je een chocoladetaartje met vloeibaar midden ook kunnen maken met maizena? | |
| Pietverdriet | woensdag 24 oktober 2012 @ 18:42 |
Nee, het is een tarwe soort http://nl.wikipedia.org/wiki/Triticum Belangrijkste soorten
| |
| DrParanoid | donderdag 25 oktober 2012 @ 07:10 |
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spelt pelt (Triticum spelta) is is een eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae). Het is een graansoort, die reeds vóór 7000 v.Chr. verbouwd werd, en wordt beschouwd als de voorloper van de huidige tarwesoorten. Je hebt niet altijd gelijk Pietverdriet, daarnaast bevat wikipedia ook echt altijd correcte informatie [ Bericht 0% gewijzigd door DrParanoid op 25-10-2012 08:09:52 ] | |
| smitjew | donderdag 25 oktober 2012 @ 07:26 |
| ik heb zelf coeliaki, mag geen gluten. ik mag wel zuivel. maar als toetje heb ik af en toe wel van die alpro soya yoghurt , is best lekker. daarbij is fruit ook altijd lekker als toetje | |
| Pietverdriet | donderdag 25 oktober 2012 @ 08:22 |
Natuurlijk is het een graan, maar ook een tarwe soort Spelt, also known as dinkel wheat,[2] or hulled wheat,[2] is a hexaploid species of wheat. http://en.wikipedia.org/wiki/Spelt Wiki niet goed genoeg? Britannica beter? spelt, subspecies (Triticum aestivum spelta) of wheat http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1110531/spelt Spelt is een tarwesoort http://www.delhaize.be/food/lexicon/_nl/lexicon.asp | |
| DrParanoid | donderdag 25 oktober 2012 @ 08:25 |
Spelt was er voordat "Tarwe" er was, en lijkt op andere tarwes op biologisch niveau, maar dat doen Ritalin en Amphetamine ook, betekend niet dat je Ritalin in 1x een illegale drugs gaat noemen Spelt = een graansoort, net zoals Tarwe een graansoort is, als Tarwe een graansoort is, en Spelt valt (volgens jou, want ik ben Piet en wat ik denk is wet Britannica als bron is OK, maar de engelstalige wikipedia (die jij of ik net zo makkelijk kan editten) of een belgische supermarkt keten lexicon ( Je kan Spelt beter als een Graan Neefje van Tarwe zien dan een Tarwe. En aangezien je ook als in bronnen zoals Delhaize vertrouwd: Spelt is an ancient grain that traces its heritage back long before many wheat hybrids. Many of its benefits come from the fact that it offers a broader spectrum of nutrients compared to many of its more inbred cousins in the wheat family. It can be used in many of the same ways as wheat including bread and pasta making. Spelt does not seem to cause sensitivities in many people who are intolerant of wheat. Bron: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=143 Spelt, een oergraan. De "Demeter" bond (Vereniging voor Biologisch Dynamische Voeding) gaf enige tijd geleden een lijst uit en heeft daarin voor de volgende soorten aangegeven in hoeverre ze nog uit zuiver spelt bestaan. Voor wie er in geïnteresseerd is hebben zij ook de afstamming van de diverse speltrassen weergegeven. Zie vooral ook de tabel: http://www.speltwinkel.nl/Waarom%20spelt/waarom%20spelt.html [ Bericht 4% gewijzigd door DrParanoid op 25-10-2012 08:35:36 ] | |
| Pietverdriet | donderdag 25 oktober 2012 @ 08:42 |
Weet je, kal lekker raas door | |
| smitjew | donderdag 25 oktober 2012 @ 08:43 |
| aardbeien overgoten door chocolade | |
| Pietverdriet | donderdag 25 oktober 2012 @ 08:44 |
Wel pure nemen, | |
| smitjew | donderdag 25 oktober 2012 @ 08:47 |
Zekers. Of wat banaan erbij | |
| DrParanoid | donderdag 25 oktober 2012 @ 08:49 |
Gut o gut, moeilijk he, jij hebt altijd gelijk ( | |
| Pietverdriet | donderdag 25 oktober 2012 @ 08:50 |
Joh, als jij het beter weet dan de Brittanica, succes | |
| Red_85 | donderdag 25 oktober 2012 @ 11:35 |
That's a fuckin' classic. Beetje rum door de chocolade. | |
| kahlie | donderdag 25 oktober 2012 @ 13:25 |
Het kan wel. Je hebt glutenallergie en glutenintolerantie (Coeliakie). Er is ook weer tarwe-allergie, das weer wat anders Een voedselallergie hoeft niet op het allerhoogste niveau te staan (dat je er echt een anafylactische shock er van krijgt) en dus kan je beperkte hoeveelheden klachtenvrij gebruiken. Het is niet slim, want een allergie bouwt meestal op en uiteindelijk krijg je dus steeds meer klachten en steeds meer risico's. In het geval van Coeliakie zijn er mensen die weinig merkbare klachten hebben (en waarvan ik weet dat ze weleens smokkelen), maar dan is het alsnog onverstandig. Je dunne darm zal namelijk wel steeds verder beschadigen met een verhoogde kans op darmkanker tot gevolg. En ja, ik irriteer me er weleens aan dat glutenallergie, glutenintolerantie en tarwe allergie door elkaar heen gebruikt worden. Dan is het namelijk ook helemaal niet duidelijk wat er in welke hoeveelheden verdragen wordt en wat je moet doen als het fout gaat. Gelieve namelijk wel m'n moeder te injecteren met haar EpiPen en niet te denken dat ze enkel diarree gaat krijgen. | |
| Pietverdriet | donderdag 25 oktober 2012 @ 13:32 |
Ik ook, een vriendin van mij heeft een glutenallergie, en die gaat echt plat bij het eten van rozijnen in een salade waar bloem gebruikt is als scheidingsmiddel Er zijn nogal wat mensen die zaken niet lekker vinden en roepen dat ze allergisch zijn. | |
| kahlie | donderdag 25 oktober 2012 @ 13:35 |
Ja, een echt heftige allergie is echt knudde. Inclusief levensgevaarlijke situaties, heftige afweerreacties zodat je bijna stikt, blaren in de mond etc. etc. Mensen die roepen dat ze allergisch zijn, terwijl ze het niet zijn dat is nog erger inderdaad... vooral als je van die verhalen hoort van hipsters die dan vinden dat tarwe niet meer ok is ofzo, want een of andere dieet-goeroe roept dat en dan gaan ze in de bakkerij om tarwe-vrije spullen vragen... Hoewel een ander restaurant waar mijn moeder ging eten die heel fijn adverteerde met: "Glutenvrije-Kaart" online, er in het echt duidelijk op had staan: "Deze producten worden gemaakt in een keuken waar ook bloem gebruikt wordt" . | |
| Pietverdriet | donderdag 25 oktober 2012 @ 13:38 |
Tja, het getuigt natuurlijk wel van enige naïviteit als je denkt dat men in de horeca in staat is hypoallergeen te koken. Das verdomt moeilijk. En het gros van de horeca kan geeneens koken maar alleen maar warm maken,. | |
| kahlie | donderdag 25 oktober 2012 @ 13:43 |
Wij hebben op verschillende plekken hypoallergeen gegeten. Het hangt wel heel erg af van de kok/witte brigade en bediening. Helaas niet van het zogenaamde niveau van het restaurant (Michelin-ster en dan de glutenvrije friandises op dezelfde schaal als de niet glutenvrije [ Bericht 1% gewijzigd door kahlie op 25-10-2012 13:56:07 ] |