Aardige ramp natuurlijk. De kunsthal had zich onder leiding van Pijbes behoorlijk opgewerkt in de internationale kunstwereld en dan vormt zo'n jubileumjaar natuurlijk een bijzondere aangelegenheid. Als er dan (waarschijnlijk) een roof van dergelijke omvang plaatsvindt kan men nagenoeg opnieuw beginnen.quote:Volgens een woordvoerder van de politie is er in het holst ingebroken in het museum aan de Westzeedijk. Er is een aantal schilderijen weg, in het belang van het onderzoek wil hij niet zeggen welke schilderijen het precies zijn en om hoeveel werken het gaat.
In het museum hangt onder meer een aantal avant-gardistische werken uit de collectie van de Triton Foundation. In die laatste collectie zijn werken opgenomen van onder meer Pablo Picasso, Karel Appel, Salvador Dali, Vincent van Gogh, Marcel Duchamp, Piet Mondriaan en Yves Klein. Deze tentoonstelling hangt pas sinds 7 oktober in het museum.
Een woordvoerster van het museum laat eveneens weten dat er werken verdwenen zijn. Het gaat om werken met "aanzienlijke waarde", zegt de woordvoerder tegen Radio1. Ze laat weten dat men bij de Kunsthal geschrokken is van de roof. Of er gevreesd wordt dat er een aantal werken weg is uit de collectie van de Triton Foundation, kan zij niet zeggen. Een verslaggever van RTV Rijnmond laat weten dat het 'heftig' is.
In het museum aan de Westzeedijk zijn verschillende tentoonstellingen aan de gang. De Kunsthal viert dit jaar haar 20-jarig bestaan en pakte daarom extra uit met exposities. Zo staat er ook een aantal bronzen beelden uit de Maillol-collectie.
In het museum is onderzoek gaande, zo meldde de politiewoordvoerder. Mogelijk zijn er ook andere voorwerpen weg, maar die informatie ontbreekt nog.
De Triton Foundation behoort toe aan de steenrijke familie Cordia. Het is een Nederlandse stichting die een verzameling topstukken in bezit heeft van de belangrijkste kunstenaars uit de periode 1860-1970. De privéverzameling is de afgelopen twintig jaar opgebouwd door een Rotterdamse particuliere verzamelaar. [telegraaf]
quote:Politie tast nog in het duister over roof Kunsthal
(Novum) - De politie tast nog in het duister over de kunstroof maandagnacht in de Kunsthal in Rotterdam. In een verklaring laat de politie weten dat nog niet bekend is hoeveel daders bij de diefstal betrokken waren. De politie verzamelt camerabeelden en spreekt met mogelijk getuigen van de inbraak, waarvan de melding kort na 3.00 uur binnenkwam.
RTV Rijnmond meldt dat het opsporingsteam gipsafdrukken heeft genomen, mogelijk om te ontdekken welke vervoermiddelen door de dieven zijn gebruikt. Bij de roof werden verschillende schilderijen meegenomen, met een mogelijke waarde van miljoenen euro's. Een daarvan is een schilderij van de Franse schilder Henri Matisse, meldt de lokale omroep.
De politie wil nog weinig kwijt over het onderzoek. Zo zou inmiddels bekend zijn hoeveel schilderijen zijn gestolen, maar dat aantal is nog niet bekendgemaakt. De ontvreemde werken komen uit de collectie van de Triton Foundation. Die bestaat onder meer uit schilderijen van Pablo Picasso, Piet Mondriaan en Vincent van Gogh.
Voor zover bekend zijn er alleen schilderijen meegenomen en geen sculpturen. In de Rotterdamse Kunsthal zijn ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan naast de tentoonstelling van de Triton-collectie, ook zestien sculpturen van Maillol te zien.
De politie roept mensen die in de omgeving van de Rotterdamse Westzeedijk iets verdachts hebben gezien op zich te melden.
Wat het volgens mij juist moeilijker maakt om ze te verhandelen. Losgeld of op bestelling gestolen lijken mij de meest logische opties.quote:
Dat is geen kattenpis, heftige actie. Gênant voor de kunsthal.quote:Op dinsdag 16 oktober 2012 14:13 schreef NaturalScience het volgende:
Het gaat om de volgende schilderijen die zijn buitgemaakt : Pablo Picasso: ‘Tête d’Arlequin’ (1971), Henri Matisse: ‘La Liseuse en Blanc et Jaune’ (1919), Claude Monet: ‘Waterloo Bridge, London’ (1901), Claude Monet: ‘Charing Cross Bridge, London’ (1901), Paul Gauguin: ‘Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée’ (1988), Meyer de Haan: ‘Autoportrait’ (circa 1889 - ’91), Lucian Freud: ‘Woman with Eyes Closed’ (2002)
Oef, dat is een pittige roof.quote:Op dinsdag 16 oktober 2012 14:13 schreef NaturalScience het volgende:
Het gaat om de volgende schilderijen die zijn buitgemaakt : Pablo Picasso: ‘Tête d’Arlequin’ (1971), Henri Matisse: ‘La Liseuse en Blanc et Jaune’ (1919), Claude Monet: ‘Waterloo Bridge, London’ (1901), Claude Monet: ‘Charing Cross Bridge, London’ (1901), Paul Gauguin: ‘Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée’ (1988), Meyer de Haan: ‘Autoportrait’ (circa 1889 - ’91), Lucian Freud: ‘Woman with Eyes Closed’ (2002)
Ja dat lijkt me ook, ben benieuwd hoe dit eindigt...quote:Op dinsdag 16 oktober 2012 14:30 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Wat het volgens mij juist moeilijker maakt om ze te verhandelen. Losgeld of op bestelling gestolen lijken mij de meest logische opties.
Ik denk op bestelling. Dan zie je ze nooit meer terug.quote:Op dinsdag 16 oktober 2012 15:02 schreef alors het volgende:
[..]
Ja dat lijkt me ook, ben benieuwd hoe dit eindigt...
quote:Geen beveiliger aanwezig in de Kunsthal
Er was geen beveiliger aanwezig in de Kunsthal, toen daar vannacht zeven schilderijen ter waarde van tientallen miljoenen euro's werden gestolen. Dat meldt de politie.
Een woordvoerder zegt tegen RTV Rijnmond dat tijdens de roof geen beveiliging in het gebouw aanwezig was. "Volgens mij was er vannacht niemand permanent aanwezig en is een beveiliger van buitenaf ter plaatse gegaan. Die heeft de inbraak geconstateerd", aldus de politiewoordvoerder.
Expert: beveiliging had beter gekund
Dieven konden 'te gemakkelijk' bij de schilderijen komen in de Kunsthal, zegt beveiligingsexpert Ton Cremers. "Voor deze tentoonstelling had de Kunsthal beter voor een andere opzet kunnen kiezen", zegt hij.
Volgens Cremers, oud-hoofd beveiliging van het Rijksmuseum en internationaal vermaard expert, is de Kunsthal een mooi gebouw, maar erg lastig om te beveiligen. "Als je met je neus tegen de ruiten aan de achterkant staat, kun je de schilderijen bekijken." Daardoor is het volgens hem voor dieven te gemakkelijk om ze van de muur te trekken.
"Architecten houden erg van gebouwen met een open structuur, maar ik, als beveiliger, niet." Cremers wijst erop dat ook de twee laatste grote kunstroven in Nederland, in het Museon in Den Haag en het Van Gogh in Amsterdam, uit gebouwen met een open structuur zijn gebeurd.
'Werken te dicht bij buitenschil'
Cremers wil niet zeggen of de directie van de Kunsthal fouten heeft gemaakt bij de opzet van deze expositie. "Dat gaat me te ver." Maar hij had de tentoonstelling zelf wel anders ingedeeld.
"Je moet kunstwerken zo ver mogelijk van de buitenschil van een gebouw houden. Dat is hier niet gebeurd." Volgens hem had dat kunnen gebeuren door meer kamers te realiseren, compartimenten, om zo barrières voor eventuele dieven te maken.
Die kunsthal? Het is niet zomaar "een kunsthal".quote:Op dinsdag 16 oktober 2012 17:20 schreef GGMM het volgende:
Knap.
En enorm dom van die kunsthal natuurlijk. Die staat behoorlijk voor lul.
Ik zal heel eerlijk zeggen dat ik er helemaal geen verstand van heb verder. Behalve de overtuiging dat dit niet zomaar zou moeten kunnen en m'n denkbeeldige 'Inside Man' scenario die het heel cool maaktquote:Op dinsdag 16 oktober 2012 17:26 schreef eriksd het volgende:
[..]
Die kunsthal? Het is niet zomaar "een kunsthal".
quote:
'Dieven Kunsthal komen bedrogen uit'quote:De dieven die maandagnacht zeven schilderijen hebben gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam, komen waarschijnlijk bedrogen uit. "Dit gaat absoluut verkeerd aflopen voor de boeven", zegt kunstexpert en voormalig kunstsmokkelaar Michel van Rijn dinsdag.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |