Als 200 ziekenhuisopnames, en er zouden nog 100 bijkomen, het wachten is op de eerste doden.quote:And the beat goes on
'Zalmonella' slaat keihard toe
Auteur: door Anne Boer
Foto: ANP
BILTHOVEN/UTRECHT/HARDERWIJK - Het aantal slachtoffers van de salmonella-uitbraak via gerookte zalm loopt nog steeds op. Bijna 600 mensen zijn volgens het Rijks instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven ernstig ziek geworden na het eten van besmette zalmproducten van de firma Foppen in Harderwijk.
Van hen zijn er rond de 200 in een ziekenhuis beland. Het RIVM verwacht dat er nog zeker 100 bij komen als alle gegevens binnen zijn. Het aantal slachtoffers van de uitbraak is veel groter. Dat ligt volgens deskundigen van het RIVM rond de 10.000 in Nederland. "Maar wij hebben alleen informatie over de ergste gevallen."
Dat er zoveel mensen ziek zijn geworden en ook zo ernstig komt volgens het RIVM doordat de uitbraak is veroorzaakt door een onbekende variant van de salmonellabacterie: de thompson. "We hebben een zekere mate van immuniteit opgebouwd tegen salmonella. Maar dit type is hier nieuw. Daardoor vallen er meer slachtoffers en zijn de patiënten ook zieker. Normaal belandt 24 procent van de patiënten in een ziekenhuis. Nu zien we dat dit rond de 33 procent ligt", zegt RIVM-onderzoeker Wilfrid van Pelt.
Het RIVM ziet de thompsonvariant meestal twee tot drie keer per jaar en vaak gaat het dan om 'import'. Mensen komen ziek thuis van vakantie in een ver land.
De opzienbarende uitbraak is nu onder controle doordat de bron is gevonden in de Griekse vestiging van Foppen. De oorzaak van de besmetting is nog niet bekend.
RIP aan de nabestaandequote:Op woensdag 10 oktober 2012 19:05 schreef wikwakka2 het volgende:
Hmm, ben nu net halverwege mijn AH-zalmsalade die met 35% korting in de schappen lag (tot vandaag houdbaar). Zal wel veilig zijn, aangezien hij nog gewoon wordt verkocht?
Of tart ik nu het noodlot?
Was het productienummer eentje van de foute partij?quote:Op woensdag 10 oktober 2012 19:05 schreef wikwakka2 het volgende:
Hmm, ben nu net halverwege mijn AH-zalmsalade die met 35% korting in de schappen lag (tot vandaag houdbaar). Zal wel veilig zijn, aangezien hij nog gewoon wordt verkocht?
Of tart ik nu het noodlot?
Ik vind dit een beetje vreemd. Ik begreep dat er voor mensen met een normale weerstand niet zo veel aan de hand is.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als 200 ziekenhuisopnames, en er zouden nog 100 bijkomen, het wachten is op de eerste doden.
http://www.destentor.nl/r(...)laat-keihard-toe.ece
Er zijn geschat een 10.000 gevallen, 600 ernstig ziek en 200 opgenomen.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 19:09 schreef Ludd het volgende:
[..]
Ik vind dit een beetje vreemd. Ik begreep dat er voor mensen met een normale weerstand niet zo veel aan de hand is.
Waarom beland dan 200 van de 600 mensen in het ziekenhuizen? Hebben 1 op de 3 mensen een verminderde weerstand, of eten mensen met een verminderde weerstand bovengemiddeld vaak gerookte zalm?
Ik had het artikel dus maar half gelezen.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 19:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er zijn geschat een 10.000 gevallen, 600 ernstig ziek en 200 opgenomen.
Kortom, 10.000 hebben scheiterij en over gegeven, 600 hebben er echt zwaar last van en 200 daarvan zijn opgenomen.
300 opnames max op 10.000 besmettingen, dit is gewoon Salmonella-light... Hoe kan je als journalist nou zo'n stukje schrijven en dan zo'n tegenspraak in cijfers houden zonder verduidelijking.quote:Van hen zijn er rond de 200 in een ziekenhuis beland. Het RIVM verwacht dat er nog zeker 100 bij komen als alle gegevens binnen zijn.
Het aantal slachtoffers van de uitbraak is veel groter. Dat ligt volgens deskundigen van het RIVM rond de 10.000 in Nederland. "Maar wij hebben alleen informatie over de ergste gevallen."
Normaal belandt 24 procent van de patiënten in een ziekenhuis. Nu zien we dat dit rond de 33 procent ligt", zegt RIVM-onderzoeker Wilfrid van Pelt.
Tja, ik weet wel waarom ik geen kweekzalm eet.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 00:56 schreef Kees22 het volgende:
Vandaag stukje in de krant gelezen: de teruggehaalde zalm was van werkelijk alle grootwinkelbedrijven, van AH tot en met de LIDL, en binnen AH vanaf de duurste elitezalm tot de Euroshopper. En daarbovenop ook de eerlijke, biologisch zalm.
De verslaggever belde Foppe om te weten te komen hoe dat nou kon. Maar kreeg geen antwoord.
Op zich kan het natuurlijk wel: Salmonella is erg besmettelijk en het bedrijf zal voor de zekerheid royaal hebben teruggeroepen. Maar vreemd is het wel.
Ja of niet he, je hebt dus ook landen waar 100% van de eieren met salmonella besmet zijn en de lokale bevolking gewoon eierpunch drinkt. Omdat ze resistent zijn.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 09:27 schreef Deshain het volgende:
[..]
300 opnames max op 10.000 besmettingen, dit is gewoon Salmonella-light... Hoe kan je als journalist nou zo'n stukje schrijven en dan zo'n tegenspraak in cijfers houden zonder verduidelijking.
Dat verklaart dus de brede verspreiding, van Lidl tot biologische zalm.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 09:46 schreef Lienekien het volgende:
In de krant van vandaag stond dat het lag aan de snijmachines, niet aan de zalm zelf.
Dat bedoelt Deshain niet.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 12:43 schreef Sessy het volgende:
[..]
Ja of niet he, je hebt dus ook landen waar 100% van de eieren met salmonella besmet zijn en de lokale bevolking gewoon eierpunch drinkt. Omdat ze resistent zijn.
Volgens Nu.nl zijn er inmiddels 2 mensen overleden aan de gevolgen van deze besmetting.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als 200 ziekenhuisopnames, en er zouden nog 100 bijkomen, het wachten is op de eerste doden.
http://www.destentor.nl/r(...)laat-keihard-toe.ece
het ligt vooral aan de bacteriën, een zalm zwemt gewoon, en wordt ergens in het proces naar het bord besmet. Maar snijmachines betekend dus dat er niet goed werd schoongemaakt.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 09:46 schreef Lienekien het volgende:
In de krant van vandaag stond dat het lag aan de snijmachines, niet aan de zalm zelf.
Editquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:13 schreef Ludd het volgende:
[..]
Volgens Nu.nl zijn er inmiddels 2 mensen overleden aan de gevolgen van deze besmetting.
Dus als je een ei goed schoonmaakt dan is het in principe veilig?quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 23:37 schreef Kees22 het volgende:
Oh, en een besmetting van salmonella zit op de buitenkant van de eieren. De binnenkant is steriel!
Inderdaad. Ik zie net dat ik in mijn vriezer ook nog pak gerookte zalm heb, was ik al vergeten. Ik denk dat ik deze toch maar weg gooi.quote:
Je eet de schaal toch sowieso niet op? Of kan de inhoud besmet raken doordat het theoretisch gezien in aanraking kan komen met de schaal wanneer je eitje tikt?quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:22 schreef nowkia het volgende:
[..]
Dus als je een ei goed schoonmaakt dan is het in principe veilig?
Dit moet je mij niet vragen, want ik wil het ook weten.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:28 schreef Ludd het volgende:
[..]
Of kan de inhoud besmet raken doordat het theoretisch gezien in aanraking kan komen met de schaal wanneer je eitje tikt?
De Biologische zalm was de enige die hier nog wel in de AH lag vanmorgen.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 23:33 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dat verklaart dus de brede verspreiding, van Lidl tot biologische zalm.
Vooropgesteld dat dit bericht waar is.
Denk dat Zalm een tijdje uit de mode zal zijn. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Ben nieuwsgierig wat de menukaarten nu gaat terroriseren.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:47 schreef Leandra het volgende:
[..]
De Biologische zalm was de enige die hier nog wel in de AH lag vanmorgen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |