Dat laatste bedoelde ik natuurlijk ookquote:Op vrijdag 21 september 2012 16:13 schreef Maharbal het volgende:
[..]
En zonder civiel effect.
[..]
Geen slechte keuze van je vriendin. Alhoewel de fiscale markt nu wel iets minder is dan de gouden jaren van een paar jaar terug, is er nog genoeg werk te doen. Nog steeds een tekort aan fiscalisten.
Overigens valt dat onderscheid met de echt 'gespecialiseerde' juristen ook wel mee als je net komt te werken. De juristen die hier worden neergegooid hebben zelden gespecialiseerde kennis en krijgen klussen van goederenrecht, tot energierecht tot rechtspersonenrecht en ga zo maar door. Het hangt er dus echt vanaf op welke afdeling je komt te werken. Dus of je nou notarieel of privaat hebt gedaan maakt dan vrij weinig uit, afgezien van het element van civiel effect (dat je redelijk makkelijk ook nog kunt behalen).
Persoonlijk heb ik er geen spijt van dat ik ook fiscaal naast notarieel heb gedaan. Vind fiscaal zelfs leuker, en qua werkgelegenheid (en salaris) scheelt het ook een aardig stukje.
Overigens mag een kano geen eigen kantoor opzetten. Je moet daar notaris voor zijn (beedigd + ondernemingsplan inleveren bij de KNB).
Nee altijd eerst reageren enzo jwz.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:25 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Altijd eerst goed lezen, dan reageren. Leren ze je vast ook wel daar ergens op de uni
Uiteraard gaan ze je vragen waarom je de 'advocatuur' in wilt als je notarieel hebt gedaan. Maar voor de werkzaamheden maakt het geen hol uit. Ik weet net zoveel van energierecht als de advocaten die hier vers van de uni binnenkomen (geen zak dus, behalve als het fiscaal is). Ik geloof je meteen dat het helpt als je een duidelijk profiel op je CV hebt staan, maar daar is natuurlijk altijd wel omheen te praten. Binnenkomen is natuurlijk sowieso een combinatie van een mooi CV en een goed praatje. Als er maar iets van 'rechten' op je diploma staat heb je al enigszins een ingang.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:25 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat laatste bedoelde ik natuurlijk ookMaar de haakjes suggereerde inderdaad wat anders.
Wat je zegt over het kleine verschil tussen notarieel en privaat vind ik wel interessant. Wat ik heb meegekregen is dat het in deze markt wel erg helpt om als net afgestudeerde een duidelijk profiel te hebben. Als je binnen bent dan krijg je uiteindelijk wel alles een keer op je bord, maar je moet daarvoor wel eerst nog binnen komen. De privaatrechtelijke productie machine draait echter op volle toeren en de concurrentie is moordend. Een duidelijk voorkeur voor een richting kan dan distinctief werken.
Eigenlijk kun je beter staatsrecht doen danquote:Op vrijdag 21 september 2012 16:29 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Uiteraard gaan ze je vragen waarom je de 'advocatuur' in wilt als je notarieel hebt gedaan. Maar voor de werkzaamheden maakt het geen hol uit. Ik weet net zoveel van energierecht als de advocaten die hier vers van de uni binnenkomen (geen zak dus, behalve als het fiscaal is). Ik geloof je meteen dat het helpt als je een duidelijk profiel op je CV hebt staan, maar daar is natuurlijk altijd wel omheen te praten.
De eindconclusie is sowieso dat de concurrentie bij privaat aardig moordend is. Laat je vriendin maar lekker fiscaal doen, hoeft ze zich daar geen zorgen over te maken
Waarom?quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:30 schreef H-D het volgende:
[..]
Eigenlijk kun je beter staatsrecht doen danof zeerecht.
Er is ook weinig plaats voor staatsrecht bij (private) advocatenkantoren. Staatsrecht is iets voor de overheid, overheid heeft altijd wel werk.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:32 schreef H-D het volgende:
[..]
Dan is iig je concurrentie minder, als je staatsrecht doet.
Ik bedoelde ook niet dat je vervolgens bij private advocatenkantoren moest gaan werken. Het was gewone een algemene opmerking dat er dan veel minder mensen afstuderen in dezelfde richting dan als je Master Ondernemingsrecht ofzo doet.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:34 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Er is ook weinig plaats voor staatsrecht bij (private) advocatenkantoren. Staatsrecht is iets voor de overheid, overheid heeft altijd wel werk.
Niet zo moeilijk doen. Gewoon fiscaal, werk zat, te weinig mensen, meeste geld, leukste werk. Wat wilde gij nog meer?quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:36 schreef H-D het volgende:
[..]
Ik bedoelde ook niet dat je vervolgens bij private advocatenkantoren moest gaan werken. Het was gewone een algemene opmerking dat er dan veel minder mensen afstuderen in dezelfde richting dan als je Master Ondernemingsrecht ofzo doet.
Wat dat betreft is het jammer dat de belastingdienst ook niet meer echt werft.
Misschien wel iets andersquote:Op vrijdag 21 september 2012 16:37 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Niet zo moeilijk doen. Gewoon fiscaal, werk zat, te weinig mensen, meeste geld, leukste werk. Wat wilde gij nog meer?
Ja, de BD heeft ook een ambtenarenstop (WO fiscalisten). Wat een idioten. Die fiscalisten heb je juist nodig om tegengas te bieden aan al die private kantoren. Daar klagen zelfs de Inspecteurs over.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:39 schreef Ryon het volgende:
De concurrentie is bij staats-bestuursrecht inderdaad flink afwezig. Hoewel de overheid tegenwoordig ook een ambtenarenstop heeft. Met staatsrecht heb je echter nauwelijks tot geen toegang tot de advocatuur. Dat is mij inmiddels wel duidelijkMaar als je staatsrecht studeert dan is de kans zeer groot dat je ambities daar ook niet liggen.
Nee daarom. Waarschijnlijk richt je je dan meer op een carričre in de wetenschap ofzoquote:Op vrijdag 21 september 2012 16:39 schreef Ryon het volgende:
De concurrentie is bij staats-bestuursrecht inderdaad flink afwezig. Hoewel de overheid tegenwoordig ook een ambtenarenstop heeft. Met staatsrecht heb je echter nauwelijks tot geen toegang tot de advocatuur. Dat is mij inmiddels wel duidelijkMaar als je staatsrecht studeert dan is de kans zeer groot dat je ambities daar ook niet liggen.
En sowieso kan bij een gemiddelde leeftijd op de werkvloer van 48 enige jonge aanwas geen kwaad lijkt mij.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:40 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Ja, de BD heeft ook een ambtenarenstop (WO fiscalisten). Wat een idioten. Die fiscalisten heb je juist nodig om tegengas te bieden aan al die private kantoren. Daar klagen zelfs de Inspecteurs over.
Sowieso. Ik vond het weinig aan om alleen met oude mensen te werken (had ik hiervoor veel, alhoewel er daar ook wel 30/35-ers rondliepen). Deze organisatie is een stuk jonger, kun je je ook meer mee identificeren. Het blijft een generatiekloof natuurlijk.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:40 schreef H-D het volgende:
[..]
En sowieso kan bij een gemiddelde leeftijd op de werkvloer van 48 enige jonge aanwas geen kwaad lijkt mij.
Altijd wel leuk als er iig een paar mensen zijn waar je je wat makkelijker mee kan identificeren inderdaad.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:42 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Sowieso. Ik vond het weinig aan om alleen met oude mensen te werken (had ik hiervoor veel, alhoewel er daar ook wel 30/35-ers rondliepen). Deze organisatie is een stuk jonger, kun je je ook meer mee identificeren. Het blijft een generatiekloof natuurlijk.
Dat heb je overigens al heel vaak gezegd. Het is alsof je jezelf aan het overtuigen bentquote:Op vrijdag 21 september 2012 16:44 schreef H-D het volgende:
[..]
Altijd wel leuk als er iig een paar mensen zijn waar je je wat makkelijker mee kan identificeren inderdaad.
Maar op dit moment lijkt het mij sowieso leuker om verder te gaan met proefschrift ofzo als ik afgestudeerd ben.
Ze zijn bezig met een (behoorlijk nare) reorganisatie binnen praktisch de gehele rijksoverheid. Ik zelf zit nu in het traject om opgeleid te worden tot rijksambtenaar, maar op basis van de gesprekken die ik heb gehad met een aantal nerveuze projectleiders en P&O mensen merk ik wel dat er een omweggetje gezocht moet worden om binnen te komen. Het management wil graag een flinke instroom aan (hoog gekwalificeerde) jongeren hebben, maar de interne structuur maakt dat af en toe onmogelijk. Ouderen moeten eerst herplaatst worden voordat er weer ruimte komt voor nieuwe aanwas en het natuurlijk verloop gaat niet even hard als dat er bezuinigd moet worden. Met een verziekte cultuur als gevolg, en de rijksoverheid heeft op dat gebied al een flink imago probleem.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:40 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Ja, de BD heeft ook een ambtenarenstop (WO fiscalisten). Wat een idioten. Die fiscalisten heb je juist nodig om tegengas te bieden aan al die private kantoren. Daar klagen zelfs de Inspecteurs over.
Het is grappig dat je het zegt, maar ik heb ook gemerkt dat staatsrecht een van de weinige richtingen is die bij rechten Phd's plekken levert. Binnen mijn lichting wordt er veel gesproken over het wel of niet gaan promoveren, terwijl dit bij andere richtingen helemaal niet aan de orde is. Waarschijnlijk is het kandidaat advocaat/notaris worden daar een belangrijke prioriteit.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:40 schreef H-D het volgende:
[..]
Nee daarom. Waarschijnlijk richt je je dan meer op een carričre in de wetenschap ofzo, Zit zelf ook te denken om daarvoor te gaan.
Valt me op dat er ook aardig wat gepromoveerd wordt bij fiscaal (of er is in ieder geval aardig wat ruimte). Heb er zelfs over nagedacht om zo'n PhD traject in Wenen te gaan doen (vooraanstaande international tax law uni), maar toen bedacht ik me dat ik na 2 scripties geschreven te hebben schoon genoeg had van scripties schrijven.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:51 schreef Ryon het volgende:
[..]
Het is grappig dat je het zegt, maar ik heb ook gemerkt dat staatsrecht een van de weinige richtingen is die bij rechten Phd's plekken levert. Binnen mijn lichting wordt er veel gesproken over het wel of niet gaan promoveren, terwijl dit bij andere richtingen helemaal niet aan de orde is. Waarschijnlijk is het kandidaat advocaat/notaris worden daar een belangrijke prioriteit.
Staatsrecht biedt (zeker als je ook een achtergrond hebt in de politieke wetenschappen) wel een zeer ruime bron aan onderzoeksmateriaal. Als er wat te onderzoeken valt dan is het daar wel.
Dit sowieso. Als iets tastbaar wordt, wordt het meteen een stuk leuker.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:51 schreef eriksd het volgende:
Even een kijkje nemen in de praktijk kan sowieso geen kwaad natuurlijk. Is een heel andere beleving dan de studieboeken.
Staatsrecht is natuurlijk ook bij uitstek zo'n gebied daarvoor denk ik.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:51 schreef Ryon het volgende:
[..]
Ze zijn bezig met een (behoorlijk nare) reorganisatie binnen praktisch de gehele rijksoverheid. Ik zelf zit nu in het traject om opgeleid te worden tot rijksambtenaar, maar op basis van de gesprekken die ik heb gehad met een aantal nerveuze projectleiders en P&O mensen merk ik wel dat er een omweggetje gezocht moet worden om binnen te komen. Het management wil graag een flinke instroom aan (hoog gekwalificeerde) jongeren hebben, maar de interne structuur maakt dat af en toe onmogelijk. Ouderen moeten eerst herplaatst worden voordat er weer ruimte komt voor nieuwe aanwas en het natuurlijk verloop gaat niet even hard als dat er bezuinigd moet worden. Met een verziekte cultuur als gevolg, en de rijksoverheid heeft op dat gebied al een flink imago probleem.
Geen leuke en uitdagende werkgever dus. Ik heb zelf nu het idee opgevat dat het verstandig is om voor de komende 10 jaar de ambtenarij te vermijden en later wellicht op een andere manier in te stromen.
[..]
Het is grappig dat je het zegt, maar ik heb ook gemerkt dat staatsrecht een van de weinige richtingen is die bij rechten Phd's plekken levert. Binnen mijn lichting wordt er veel gesproken over het wel of niet gaan promoveren, terwijl dit bij andere richtingen helemaal niet aan de orde is. Waarschijnlijk is het kandidaat advocaat/notaris worden daar een belangrijke prioriteit.
Staatsrecht biedt (zeker als je ook een achtergrond hebt in de politieke wetenschappen) wel een zeer ruime bron aan onderzoeksmateriaal. Als er wat te onderzoeken valt dan is het daar wel.
Nee dat heb ik pas bedacht eigenlijk.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:47 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Dat heb je overigens al heel vaak gezegd. Het is alsof je jezelf aan het overtuigen bent.
Ik zou zeggen, verdiep je erin en ga ervoor. Als je al zoveel vraagtekens plaatst bij het werken in de praktijk, dan is het wellicht niets voor jou. Ik zou het in ieder geval wel proberen dmv een stage of iets dergelijks.
De meerderheid die bestuursrecht doet wil ambtenaar worden (ik denk 85% van mijn lichting) of is dat al reeds. Het is dan ook heel moeilijk om uitspraken te doen over de werkgelegenheid. De meeste mensen hebben al een baan voordat zij zijn afgestudeerd, maar het is heel erg afhankelijk van waar je naar opzoek bent waar je terecht komt. Er zit een groot verschil tussen de gemeente Zoetermeer, ministerie van economische zaken, vluchtelingenwerk of als omgevingsrecht jurist bij een projectontwikkelaar. Dat zijn echt keuzes die je moet maken. Het is een stuk minder eenduidig dan als je ondernemingsrecht gaat studeren en je carričre wil maken op de Zuidas.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:43 schreef Speedy_T het volgende:
Hoe zit dat dan bijvoorbeeld als je gespecialiseerd bent in het Bestuurs(proces)recht. Deze richting begint mij steeds meer te boeien maar het toekomstperspectief is voor mij een grijs gebied, mede vanwege tegenstrijdige berichten die op je uva hoort.
Als je echt op dat grensvlak van bestuurs(proces)recht en civiel recht gaat zitten en dus van beiden erg veel weet kan je ook echt goed geld verdienen. Daar zijn er een stuk minder van namelijk.quote:Op vrijdag 21 september 2012 16:57 schreef Ryon het volgende:
[..]
De meerderheid die bestuursrecht doet wil ambtenaar worden (ik denk 85% van mijn lichting) of is dat al reeds. Het is dan ook heel moeilijk om uitspraken te doen over de werkgelegenheid. De meeste mensen hebben al een baan voordat zij zijn afgestudeerd, maar het is heel erg afhankelijk van waar je naar opzoek bent waar je terecht komt. Er zit een groot verschil tussen de gemeente Zoetermeer, ministerie van economische zaken, vluchtelingenwerk of als omgevingsrecht jurist bij een projectontwikkelaar. Dat zijn echt keuzes die je moet maken. Het is een stuk minder eenduidig dan als je ondernemingsrecht gaat studeren en je carričre wil maken op de Zuidas.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |