abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 30 september 2012 @ 22:00:17 #76
137776 boem-dikkie
Jedi Mind Baby!
pi_117442989
Ach. Ze zeggen elk jaar dat we doodvriezen in de winter.
Ik weet niks van Hindoes. Wel van Samoerai en andere dingen.
pi_117444054
Zo hoort het, lekker neutraal en kijken wat de andere landen zeggen. Bericht is afkomstig van meteo-service

Winterverwachting 2012/2013

Na twee wintermaanden in de winter van 2011/2012 met zacht en wisselvallig weer werd het pas in februari echt winters met strenge vorst, sneeuwbuien en ijs. Door de vaak sterke oostenwind voelt het soms ook bijzonder koud aan met zeer lage gevoelstemperaturen tot gevolg. Deze koudegolf is bijzonder voor Nederland maar het hoort ook bij ons wisselvallig klimaat. De koudegolf van de winter van 2012 was de 33e sinds 1901 en de eerste in vijftien jaar. De vorige, die twaalf dagen duurde en een Elfstedentocht mogelijk maakte, beleefde ons land begin 1997. De koudegolf van 30 januari tot en met 8 februari 2012 duurde tien dagen en bood te weinig vorst voor een Elfstedentocht maar leverde wel mooie schaatsdagen op. De zon scheen uitbundig: de eerste decade van februari was in De Bilt met 62 uur zon de zonnigste van de meetreeks, aldus het KNMI.

De verwachting
Momenteel zijn er vele verwachtingen te zien op internet, de ene nog sensationeler dan de andere. Ook op diverse buitenlandse sites staan er een paar. Donnerwetter heeft momenteel nog geen verwachting online staan, mogelijk komt dit wel door de horrorwinter die ze toen verwachtte. Een aantal (bekende) websites uit Italië, Engeland, Frankrijk en Oostenrijk hebben al een verwachting staan, al dan niet een voorlopige verwachting. Hieronder ziet u kort samengevat wat die schrijven. Maar voordat we dat doen kijken we eerst even wat Johann onlangs op Sneeuwhoogte.nl geschreven heeft:

Sinds ongeveer een half jaar zien we een positieve anomalie in de temperaturen van het oppervlaktewater (3-5 graden) voor de kust van de US tot in het zeegebied van Groenland inclusief de Hudsonbaai (kaart hieronder). Deze anomalie valt niet (alleen) te verklaren door de NAO (maatstaf voor het verschil in luchtdruk tussen de depressie bij IJsland en het hogedrukgebied bij de Azoren. Waarschijnlijk wordt ze veroorzaakt door een afwijkend patroon in het verloop van de Golfstroom en de Noord Atlantische Current (NAC). Doordat de Labradorstroming en de NAC "botsen" wordt het warme water uit zuidelijke breedtegraden deels richting Groenland omgeleid. Eerder al had Greenpeace middels metingen een "subtropische zeestroming" vastgesteld, deze zou dan ook mede verantwoordelijk kunnen zijn voor het versneld afsmelten van het (gletsjer) ijs bij Groenland.


Sea Surface Temperature anomalie (SST) of tewel de afwijking van het oppervlaktewater (in °C)

De positeve SST anomalie zagen we de laatste jaren al vaker en deze ging vaak gepaard met een overwegend negatieve NAO. Het in kracht afnemen van de NAO wordt wederom veroorzaakt door de afname van de temperatuurgradiënt van het oppervlaktewater van de Oceaan. Hierdoor komt de "energietoevoer" in de "kraamkamer" van "onze" depressies op een lager pitje te staan met als resultaat een afname van de depressie activiteit en dus een afgezwakte westdrift (jetstream). Daarbij is de kans op overheersende meridionale stromingspatronen (noord >< zuid) groter dan die van zonaal (west). Mocht het allemaal zo gaan verlopen dan mogen we, evenals in de voorgaande jaren met een positieve SST, ook dit jaar weer uitgaan van minstens 1 duidelijk te koude wintermaand in West Europa. Af te wachten valt nog in hoeverre "El Niño" invloed zal uitoefenen op het stromingspatroon, daarover kunnen we nu alleen nog maar speculeren. Dit geldt eveneens voor de invloed van de zonnencyclus(activiteit).

Als we de andere landen erbij gaan pakken zoals Duitsland, Italië, Oostenrijk, Frankrijk en Engeland dan zien we dat er een enorm groot verschil in zit qua verwachtingspatroon. Voor de mensen die van winter houden lijken de updates van Oostenrijk en Engeland het beste. Maar goed.... We weten allemaal dat het gaat om lange termijnverwachting en de kans dat het uitkomt is zeer klein. We zijn immers afhankelijk van wat de modellen ons voorschotelen op dit moment!

Italiaanse update
Het eerste deel van de maand december moeten we snel vergeten, zoals nu verwacht wordt is er geen teken van winter te zien. Aan het einde van de maand lijkt zich er een hogedrukgebied zich te vestigen ter hoogte van Scandinavië. Dit zal niet zonder slag of stoot gaan. Begin januari lijkt alles goed te komen, depressies zullen ten zuiden van Nederland passeren, maar de vraag is nog altijd hoever zuidelijk. Mocht alles zo gaan vallen als in de wintermaanden van 2010 dan kunnen we ons opmaken voor aardig wat sneeuw. De maand februari lijkt verstoord te gaan worden door depressies vanuit het westen. In de Italiaanse update wordt ook gesproken over een winter die normaal tot zelfs ietsjes te warm zal gaan verlopen.

Duitse update
Ook de Duitsers hebben een voorlopige update geschreven, deze zijn niet zo kapot van de aankomende winter. Ze hebben een berekening gemaakt en aan de hand van die berekening een percentage gemaakt. Ze kwamen uit op 39% normaal winter, warme winter tot 32% en een te koude winter 29%. Zie hier het kaartje.

Oostenrijkse update
De Oostenrijkse update ziet er een stukje beter uit dan de Duitse update. Wel moeten we erbij vermelden dat deze update alleen geldig is voor Oostenrijk. Helaas is er alleen nog maar data beschikbaar voor de eerste wintermaand, december dus. Deze maand laat de winter grillig beginnen. De oorzaak hiervan kan liggen aan een gebied van hogedruk boven Rusland dat koude lucht naar midden en west Europa. De berekeningen aan de hand van de recente weermodellen laten zien dat de kans bestaat dat de maand december te koud gaat verlopen in Oostenrijk. Helaas moeten we de neerlag verschuldigd blijven. Ook hier werken ze met percentages met koud, normaal en te warm. Volgens de recente kaart zal het 75% kouder dan normaal zijn, het overige (normale tot warmere temperaturen) zal 25% zijn. Zie hier het kaartje.

De Fransen
De Fransen zien het wel zitten deze winter, die verwachten een mooie koude-uitbraak vanuit Scandinavië. De koude-uitbraak zal zich snel positioneren boven Europa. Ook hier dekken ze zich aardig in, want er wordt medegedeeld dat ze niet weten wat de omvang van de koude-uitbraak zal zijn voor west Europa. Wel gaan ze voor een meest droge periode. Zie afbeelding hieronder.



De Engelsen
Weather Services International heeft ook al de eerste wintermaand in hun prognose staan, deze zal naar verwachting warmer dan normaal gaan verlopen. Binnenkort komen ze daar ook met de maanden januari en februari. Echter de Britse meteodienst MetOffice spant toch wel de kroon. De seizoensverwachting die ze daar momenteel weergeven laat zien dat de maanden december, januari en februari gemiddeld te koud gaan verlopen, maar ook droger. Zie afbeelding.
pi_117445010
Er is natuurlijk altijd een 50% kans dat een winter kouder is als gemiddeld, en een kans van 50% dat een winter warmer is dan gemiddeld. Daarvoor is het nou eenmaal een gemiddelde. Aan vage termen als 'te koud' en 'de eerste maanden van de winter' hebben we dus niks

De vraag is: wat bedoelen deze weerbureaus met 'te koud', 'te warm' en 'gemiddeld'? Ik wil weten wat ze voorspellen aan afwijking van het gemiddeld in graden Celcius en exact over welke periode, zodat ik achteraf kan controleren of ze gelijk hebben of niet. En what the hell is "75% kouder dan normaal"? 75% van 5.6 graden Celcius? Of 75% van Europa of wat?

Dat vage gedoe klinkt allemaal hartstikke leuk maar daar hebben we niks aan, net zo min als toen die keer dat de waarzegster zei: "binnenkort heb je pech". En verdomd, ging een dag later het stoplicht niet net op rood toen ik eraan kwam? Echt waar, ik zweer het je, die waarzegster wist precies wat er ging gebeuren... Oftwel, als je het maar lekker vaag houd dan krijg je altijd gelijk.
  maandag 1 oktober 2012 @ 11:23:46 #79
385610 Noordpool
Winterfanaat
pi_117458255
Simon Keeling's winterverwachting. (Groot-Brittannië)

As always, these predictions are based on my research into long-range UK weather patterns and various influencing factors, to give a general overview of the season ahead, and also pinpointing a few ‘watch periods’ where there is an enhanced likelihood of ‘interesting’ weather. The details described here are putting some ideas to the test, and will be interesting to see if they have any accuracy throughout this season. More specific ideas for each upcoming month will be posted nearer the time, so keep up to date with these blogs!

Summary: A wet and stormy autumn, with gales and flooding likely in the west and south-west, generally quite mild. A stormy start to winter, with threat of coastal flooding from high seas, but then a period of significant cold and snow possible.

OCTOBER:
1-7 OCT:
A mixed start to the month, with periods of rain and heavy squally showers mixed in with some brighter days during the first 7 days.Generally cool and unsettled, with west to north-westerly winds. Some quite lively showers for many parts of the UK, with some heavier spells of rain in the west and north-west of the UK.

8-18 OCT
High pressure in the south and south-west should try and feed warmer air towards the UK during the middle of the month, and if the airflow swings further to the south some warm days into the 20s may appear, although upper teens seems generally more likely. More unsettled in the north-west with stronger winds, drier and brighter in the south-east. By the end of this period southern Britain more likely to turn unsettled, with rain trying to affect most areas, possibly paving the way for a pretty unsettled second half of the month.

19-31 OCT
Low pressure likely to be a regular feature of late October, and could become anchored in the south-west through this period. Becoming increasingly unsettled during the final 10 days, with heavy rain and gales bringing problems by the end of the month. Wales and the south-west looking particularly vulnerable to flooding by late October. North-eastern Britain may turn quite cold by the last week of the month, with some early snow over northern mountains and hills.
WATCH PERIOD: 25-30 OCT: HEAVY RAIN & GALES – Esp. SW UK

NOVEMBER:

A month of two halves for temperatures. There could be some quite mild or even warm days early in the month with frequent south to south-westerly airflows. Drier in the east and south-east of the UK, but the risk of very heavy rain over Wales, north-west England and Scotland, bringing renewed risk of flooding. WATCH PERIOD: 10-16 NOV: WET IN THE WEST

Becoming much colder after mid-month with more frequent northerly winds and the risk of snow in the north and east of the UK. This initial spell of cooler weather would be unlikely to last too long, as westerly winds would return by the end of the month.
WATCH PERIOD: 20-25 NOV: COLD SNAP – SNOW RISK

DECEMBER:

A fairly mild beginning to the month, with west or south-westerly airflows bringing frequent wind and rain to the north-west of the UK in particular. This may ramp up into significant storms during the early part of December, with severe gales and flooding rainfall, with high seas threatening coastal flooding. If storm systems cut further south, then snowfall becomes increasingly likely.
WATCH PERIOD: 8-14 DEC: STORMY, FLOODING NW UK, GALES AND HIGH SEAS

The positioning of high pressure systems will become crucial through the middle of the month, because this is where a true spell of significant winter weather may develop. Obviously at this stage it is very difficult to pinpoint exact patterns and timings, but there is a realistic threat of a sustained cold and snowy period from mid-December onwards, lasting through Christmas and into the first part of January. Extremely cold temperatures and problems with snow, with easterly air dominating northern Europe for a period as blocking high pressure becomes established over Scandinavia and north of the UK. I just have a question mark about when this period begins, whether it really gets going in December or is more centred on January. It will require close attention as we get nearer the time, but there looks to be scope for troublesome cold weather in this period. WATCH PERIOD: 18 DEC ONWARDS: COLD AND SNOW

EARLY 2013:
A milder spell develops for a time after this potential freeze-up, so winter may disappear for a while, but later January and into February could see strong storms getting mixed in with cold northerly air, bringing the risk of blizzard conditions across the north of the UK as gales and snow combine, but cold periods would be shorter and mixed in with milder westerly weather.

www.weatherweb.net/wxwebtvreporter.php?ID=473
pi_117460487
Er zijn trends deze zomer, er zijn trends in de herfst en natuurlijk ook in de winter. Persoonlijk vind ik het heel gevaarlijk om een uitspraak te doen (zeker met de recordafname van het ijs op de Noordpool en de eventuele invloed op de jetstream). Daarom is het verstandig om te kijken naar wat de rest zegt en misschien later een uitspraak te doen?

Een nuchtere blik op de winter 2012-2013
  maandag 1 oktober 2012 @ 16:20:37 #81
385610 Noordpool
Winterfanaat
pi_117468096
Hoe groot is de kans op een Elfstedentocht de komende winter?

Hoe groot is de kans dat we de komende winter 2012 – 2013 weer eens een ouderwetse Elfstedentocht tegemoet kunnen zien ? De koude winters van de afgelopen jaren zouden best eens een aanwijzing kunnen vormen dat de Tocht der Tochten er aan zit te komen.

Prognoses voor de komende winter.
Mijn verwachtingen voor de komende winter heb ik verwoord in het artikel “ Wordt de winter 2012- 2013 streng of wordt het een kwakkelwinter?” In dit artikel zijn op grond van onder andere zogenaamde “koudegetallen”, zonnecyclus en zeestromingen de verwachtingen voor de komende winter geanalyseerd. Met name de zonnecyclus, oftewel de activiteit van de zon in grafieken vastgelegd, biedt hoop voor winterliefhebbers. Maar liefst 11 van de 15 Elfstedentochten tot nu toe zijn gehouden op momenten dat er sprake was van relatief weinig activiteit van de zon. En ook nu is er, ondanks een aantal felle uitbarstingen afgelopen voorjaar, sprake van een historisch onnatuurlijke grafiek, welke het aantal zonnevlekken weergeeft. Waar rond 2012 – 2013 sprake zou moeten zijn van een duidelijke top in de grafiek, is die weliswaar zichtbaar, maar in volume slechts half zo groot als normaal. Tot na 2017 zien we normaal gesproken alleen nog maar een afname van de waarden.



Er zijn dan ook hypotheses dat we een langere periode, mogelijk decennia, met weinig zonactiviteit tegemoet kunnen zien. In dit licht bezien doet zich onmiddellijk de vergelijking gelden met de periode tussen ca. 1645 en 1715,ook wel de "kleine ijstijd" genoemd, waarin de zon gedurende tientallen jaren nagenoeg geen activiteit liet zien. In deze periode daalde de gemiddelde temperatuur wereldwijd significant. Afgezien van het weer zijn er overigens nog een aantal factoren, die er wellicht toe bijdragen dat een Elfstedentocht in de toekomst – en wellicht komende winter- tot de mogelijkheden behoort.

Overige factoren
Waar vroeger puur vrieskou moest zorgen voor voldoende ijsdikte om de tienduizenden schaatsers een veilige tocht te kunnen garanderen, zijn er tegenwoordig technieken om knelpunten van een voldoende dikke ijslaag te voorzien; bijvoorbeeld onder bruggen is de ijsdikte vaak een probleem. Om knelpunten in de vorm van open stukken water en wakken te behandelen kan men gebruik maken van zgn. "ïjstransplantatie”. Hierbij worden dikke brokken ijs van elders in het water gebracht, waardoor het water afkoelt en de basis is gevormd voor snelle ijsaangroei.

Maar er zijn meer mogelijkheden om plaatselijk snel een voldoende dikke ijsvloer te realiseren. De meest in het oog springende manier om dit te verwezenlijken is met behulp van “droogijs” , een vaste vorm van CO2, ook wel koolzuursneeuw genoemd. Deze stof zorgt voor een zeer snelle afkoeling tot wel 50 graden onder nul; op onvoldoende dik ijs gestrooid zorgt het droogijs ervoor dat het ijs aan de onderkant snel aangroeit – in een uur wel 2 cm.



Een andere factor die – uiteraard bij voldoende vorst – kan zorgen voor een zo snel mogelijke Elfstedentocht is het via provincie en waterschappen zo gauw mogelijk invoeren van een vaarverbod en het stilleggen van bemalingen, sluizen en stuwen, waardoor het waterpeil zo constant mogelijk blijft en stromingen beperkt blijven. Vorig jaar al zagen we de resultaten van dergelijke gecoördineerde acties, waaronder we ook kunnen rekenen het in een later stadium waar nodig met groot materieel en veel manschappen sneeuwvrij maken van het ijs. Zelfs kunnen in het uiterste geval onbetrouwbare gedeelten in de route vervangen worden door alternatieve routegedeelten. Ook de afgelopen winter kwam een dergelijke noodoplossing nog ter sprake.

Conclusie
Gezien de trend van de winters de afgelopen jaren, zulks mogelijk veroorzaakt door de geringe activiteit van de zon, lijkt een Elfstedentocht de komende winter heel wel mogelijk, mede gelet op de mogelijkheden om knelpunten in de route te behandelen.

Bron: Plazilla
pi_117471484
Er komen steeds meer factoren bij die ons moeten garanderen dat we een strenge winter tegemoet gaan...........

Ik ga nergens van uit en ik merk het wel, dit soort berichten is leuk maar ieder jaar pakken dit soort vervroegde berichten weer verkeerd uit!
Zonder wrijving geen glans
pi_117958310
En, hoe zijn nu de voorspellingen? :)
leven zoals het leven is
  vrijdag 19 oktober 2012 @ 15:18:27 #84
379794 thats_meh
Wil je een koekje?
pi_118172826
Ik hoop op een koude winter met veeeel sneeuw ~:)
Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?
pi_118183412
Even de kaartjes van meteo-service forum gepakt:

Ja hoor, daar is het dan.... Het eerste kaartje met wat sneeuw voor Nederland en België. Ardennen eerste dumpje van het seizoen?





  vrijdag 19 oktober 2012 @ 19:57:07 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118183645
Al die weeridioten roepen in de herfst wat over de winter, streng, kwakkel, etc altijd goed voor je grafkop in de krant en bij 10 zulke gekken heeft er altijd wel 1 gelijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118183767
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 oktober 2012 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Al die weeridioten roepen in de herfst wat over de winter, streng, kwakkel, etc altijd goed voor je grafkop in de krant en bij 10 zulke gekken heeft er altijd wel 1 gelijk
Die idioten praten over een normale winter daar
pi_119448192
quote:
SPANNENDE ONTWIKKELINGEN ROND DE MAANDWISSELING

Het is (nog) niet vanzelfsprekend dat de ‘neergaande trend’, onder het aan het ECMWF gelieerde ‘ledenbestand’, begin december tot winterweer gaat leiden maar de voortekenen zijn wel hoopvol. Ten noorden van de 60ste breedtegraad lijkt zich namelijk een tamelijk solide gordel van hogedrukgebieden op te bouwen. In de atmosferische bovenkamer bouwt zich bovendien (ten oosten van Groenland) een hogedrukblokkade op terwijl tegelijkertijd Noord-Rusland het verzamelcentrum van koude luchtmassa’s gaat worden. Spannende ontwikkelingen dus!
Gedurende de laatste week van november snoert zich boven West-Europa in een brede hoogtetrog een lagedrukgebied af. De atmosfeer verkilt enigszins maar de lucht is vochtig zodat het vaak bewolkt zal zijn met kans op enige neerslag.
bron: Jan Visser

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 20-11-2012 22:45:03 ]
pi_119455265
Waar blijft het Elfstedentocht-subforum?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')