abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_117230200
http://www.babyolifantje.nl/filmpjes/
Bij het bovenste filmpje bij ong. 3.50 minuten alles over het hekwerkje.

  dinsdag 25 september 2012 @ 15:50:56 #42
255257 Flow3r
Forever in my life O(+>
pi_117235565
Zo'n klein olifantje weegt maar 60 kilo, ik dacht altijd dat zelfs die kleintjes berezwaar waren :Y

Maar die hekjes zijn er dus om te voorkomen dat de kleine straks tegen de stroomdraadjes of sprieten loopt. Wel handig bedacht, die sprieten. Olifanten zien kennelijk geen diepte en worden zo tegengehouden anders vallen ze in de grachten.
pi_117241972
Hmmm, dus dat is het putje waardoor ze het water weg hebben laten lopen :(
pi_117270562
SPANNENDE TIJD

woensdag 26 september 2012
Olifant Indra is drachtig en medio oktober uitgerekend. Dat “medio oktober” moeten we een beetje ruim nemen. Bij mensen is het niet vreemd wanneer een kind zijn of haar 9 maanden in moeders buik niet helemaal vol maakt of juist besluit iets langer in deze veilige omgeving te blijven.
Bij olifanten kan dit ook gebeuren, alleen zijn de verschillen hier een stuk groter. Zo kan het gebeuren dat er tussen de uitgerekende datum en de daadwerkelijke geboorte ruim een maand verschil zit. Vandaar, dat wij nu al zijn begonnen met een aantal voorbereidingen.

De voorgaande geboortes hebben ons geleerd dat Indra prima met een kalf kan omgaan, maar dat de rest van onze dames nog wat onervaren zijn en hier toch nog wat moeite mee hebben. De vorige geboorte verliep redelijk soepel, het enige moment dat wij hebben ingegrepen was om tante Mimi even van Indra en haar kalf te scheiden.
Voor haar was dit ook de eerste geboorte en in de opwinding ging ze iets te ruw om met de pasgeboren Kina waardoor Indra erg onrustig werd. Oma War War stond tijdens deze geboorte in een aangrenzende stal waardoor ze alles van een veilige afstand heeft kunnen zien. Zoals jullie waarschijnlijk voor kunnen stellen heeft mijn hart tijdens de introductie van War War bij Indra en Kina overuren gedraaid, maar gelukkig verliep deze en de introductie van de andere olifanten erg soepel.

De aankomende geboorte is erg belangrijk. Niet alleen voor de verdere vorming van een stabiele olifantengroep en het internationale fokprogramma (EEP), maar zeker ook voor Kina. Kina is als jong meisje n van de toekomstige vruchtbare dames van onze groep en zal in de toekomst ook zelf jongen krijgen. Net als in de natuur zal Kina van de zorg en het gebeuren rond een jonge olifant moeten leren. Geboortes van andere olifanten mee maken is daar een groot onderdeel van.
Omdat deze geboorte zo belangrijk is willen wij zo min mogelijk risico’s nemen, vandaar dat de geboorte weer in onze ruime zandstal plaats zal vinden. Tijdens de geboorte staan Indra en Kina in de zandstal en kunnen oma War War en tante Mimi de geboorte vanuit de aangrenzende stallen bekijken. Wij kijken via de webcams live mee en zullen zodra Indra de eerste tekenen van de bevalling laat zien naar het olifantenverblijf gaan om de bevalling te bekijken. Zodra het kalf geboren is en wij ervan overtuigt zijn dat alles goed is zullen War War en Mimi ook kennis mogen maken met de nieuwe aanwinst en Indra en Kina assisteren in de zorg over het jonge olifantje.

Ook al zitten er aan iedere geboorte bij vrijwel alle diersoorten risico’s, maar wij hebben er het volste vertrouwen in!

Hartelijk Groet,
Hoofddierverzorger Bas
  donderdag 27 september 2012 @ 16:45:59 #45
255257 Flow3r
Forever in my life O(+>
  donderdag 4 oktober 2012 @ 18:08:48 #46
185670 Poezewoes
Feyenoord mijn cluppie!!!
pi_117595341
Voorbereidingen

donderdag 4 oktober 2012

Binnenkort is het al zover. Er komt weer zo’n klein smurfje bij. De voorbereidingen voor de geboorte zijn zo goed als klaar. Ook bij Indra zijn de nodige veranderingen waar te nemen en de gezonde spanning voor de geboorte stijgt.

In het binnenverblijf hebben we hekjes geplaatst voor het bestaande hekwerk. Dit om er voor te zorgen dat het kalfje zich straks niet door de hekken heen frummelt. Toen we de hekjes plaatsten, hadden we al wel onze twijfels of we ze goed genoeg hadden vastgezet. Niet dus. Na twee dagen had Warwar heel vernuftig een hekje los gepeuterd! Olifanten vinden het nu eenmaal heerlijk om te slopen, dus daar moet je ze niet de kans voor geven. Verder hebben we het speelgoed van Kina wat anders opgehangen, zodat het kalfje niet ergens vast kan komen te zitten. We hebben een veilige kraamkamer gemaakt. En ook buiten gaan we de omheining zo aanpassen dat er geen klein olifantje onderdoor past.

De olifanten staan overdag in de kudde buiten. Aan het einde van de middag komen ze naar binnen en worden de olifanten voor de nacht gescheiden. Warwar en Mimi bevinden zich in de boxen en Indra en Kina zijn samen in de zandstal. Dit gaat erg goed. Het was de eerste nachten flink wennen, maar de olifanten vermaken zich nu goed met hun voer en slapen ook prima.

Met Indra gaat het goed. We merken dat het einde van de dracht nadert, ook al kan dit nog gemakkelijk een paar weken duren. De borsten van Indra groeien en haar buik neemt ook in omvang toe. Dat laatste is niet voor iedereen even goed te zien. Wat is dan ook een kalf van ongeveer 80 kilogram op een olifant die zo’n 3500 kilogram weegt. Verder zien we dat Indra af en toe onrustig is. Je merkt aan haar dat het kalf in haar buik bewegingen maakt die gevoelig zijn. En tijdens haar trainingen heeft ze soms een kort lontje.

Indra krijgt al een tijdje extra voeding. Kina drinkt nog bij haar moeder, het kleine olifantje groeit in de buik van Indra en we zien dat ze extra energie nodig heeft. We geven haar prestatiebrokken (daar zit meer energie in) en extra hooi en takken. Ook maken we nu tweemaal per week warmtefoto’s die gebruikt worden voor onderzoek. Die foto’s maken we met een hele dure camera, die verschillen in warmte in het lichaam kan aangeven. Aan de hand hiervan proberen we erachter te komen of het te zien is hoe een geboorte zich ontwikkeld en of we kunnen gaan zien wanneer de geboorte begint. Spannend wat de conclusie van het onderzoek is en erg leuk om hier aan mee te werken. Indra vind het helemaal prima, want ze hoeft tijdens het foto’s maken, alleen maar stil te staan terwijl ze ondertussen lekkere broodjes krijgt.

We zijn er dus klaar voor en zien met gezonde spanning uit naar de geboorte. Het is en blijft een wonder zo’n olifanten geboorte.

Dank voor iedereen die ons op de voet volgt!

Margreet.
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet!
  donderdag 4 oktober 2012 @ 20:53:02 #47
383398 Kyubey
Genesis 19:26
pi_117602550
Haha verkeerde topic :')
Helemaal super.
pi_117624618
edit

[ Bericht 99% gewijzigd door Chanel5 op 05-10-2012 14:24:34 ]
pi_117628803
Noem mij naief o.i.d. maar als ik zo zie waar de olifanten verblijven doet mij het meer denken aan de film locatie van een of andere Jurrassic Park film
  zaterdag 6 oktober 2012 @ 07:37:15 #50
185670 Poezewoes
Feyenoord mijn cluppie!!!
pi_117651984
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet!
  zaterdag 6 oktober 2012 @ 13:00:13 #51
185670 Poezewoes
Feyenoord mijn cluppie!!!
pi_117656235
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet!
  woensdag 10 oktober 2012 @ 16:06:01 #52
185670 Poezewoes
Feyenoord mijn cluppie!!!
pi_117817185
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet!
  zaterdag 13 oktober 2012 @ 16:51:52 #53
185670 Poezewoes
Feyenoord mijn cluppie!!!
pi_117931420
Slapen bij de olifanten

zaterdag 13 oktober 2012

Vorige week donderdag zijn we voor het eerst in de stal blijven slapen. Elke nacht blijft er n verzorger van het team in de olifantenstal logeren. We willen de geboorte graag zien om er weer zoveel mogelijk van te leren en natuurlijk om te zien of alles goed gaat.

Met Indra gaat het prima. Er zijn wel een aantal duidelijke veranderingen te zien. Zo heeft ze 's avonds wat onrustige momenten, waarin ze veel heen en weer loopt of juist heel stil staat en haar benen strekt. Tijdens de trainingen is Indra wat langzamer en aan haar bewegingen kun je zien dat de buik haar in de weg begint te zitten. Verder zien we op de warmtefoto's dat haar melkklieren nog steeds aan het groeien zijn en dat het kalf zich verplaatst. Er zijn nog nooit eerder warmtefoto's van de dracht van een olifant gemaakt, dus we hebben geen vergelijkingsmateriaal en kunnen dus geen conclusies hieraan verbinden. Wat we nu doen is informatie verzamelen voor de toekomst.

Afgelopen nacht, vrijdag op zaterdag, was het mijn waaknacht. Om 20:00 uur stap ik de stal binnen en begroet de dames. Ik kijk eerst even om het hoekje naar Indra en Kina, maar die staan rustig te eten. Vervolgens vul ik een grote waterbak op wielen. De dames vinden het heerlijk om hieruit te drinken en drinken zonder moeite een litertje of tachtig. Daarna krijgen ze hooi en een aantal berkentakken. Ik kijk in de hooiruif van Indra en Kina, maar die hebben nog meer dan genoeg te eten. Ik pak mijn slaapspulletjes en installeer de hangmat voor de tribune. Wat is het heerlijk om in alle rust alle tijd te hebben om te kijken en te luisteren naar de dieren. Vooral met Kina er bij, want die klimt en klautert er op los!

Het is 21:00 uur, ik besluit een rondje door het park te gaan lopen. Ik heb de tip van Bas gehad om eens even voorzichtig bij de bavianen om het hoekje te spieken, dus daar loop ik als eerste heen. En inderdaad, het is de moeite waard en heel grappig. Want de bavianen zijn bezig met n groot snurkconcert. Ik maak een rondje bij de Savanne en loop langs de flamingo's om de jonge kuikens te bewonderen. Ik kijk nog even bij de kamelen en dromedarissen en vervolg m'n route langs de tijgers, leeuwen, apen en uiteindelijk kijk ik nog even bij olifantenstier Chamundi. Die is lekker buiten aan het spelen met z'n trekkerband.

Om 22:00 uur ben ik weer terug in de olifantenstal en een half uurtje gaat Kina liggen om haar eerste slaapje te doen. Indra staat rustig te eten en schurkt met haar lichaam wat tegen de bomen. Om 22:30 uur besluit ik om ook alvast even wat te slapen en de wekker een uur later te zetten. Om iets voor elf uur schrik ik wakker van de olifanten. Blijkbaar zijn ze geschrokken van het onweer. Mimi trompettert en Indra en Kina rennen richting War War. Ze pruttelen wat, zoeken slurfcontact met elkaar. Na vijf minuten is het weer rustig.

Rond middernacht slapen alle olifanten, behalve Indra. Indra gaat pas om 03.15 uur slapen. Tot die tijd is ze vooral veel aan het eten en staat ze te rusten. Ik doe af en toe een dutje en wordt vanzelf weer wakker van de geluiden die de olifanten maken. Zoals van Kina, die gaat spelen met haar speelgoed. Of van War War die een tak breekt, of Mimi die met haar hooitonnen in de weer is. Zelfs als olifanten slapen produceren ze nog aardig wat geluid. De ademhaling is duidelijk te horen en ze laten veel scheten.

Om iets voor half zes is zijn alle olifanten wakker en beginnen ze met hun ontbijt. Het ziet er allemaal rustig uit, dus ik slaap nog even een uurtje. Rond kwart voor zeven start ik ook op en zet de groep dames weer bij elkaar in het binnenverblijf. Ontbijtje in de hooiruiven en dan hou ik het voor gezien vandaag.

We zijn benieuwd wanneer de kleine zich aandient. Geweldig is, dat iedereen hierover mee denkt. Ook onder het personeel in het park leeft de geboorte enorm. En de vraag wanneer dat het geboren wordt, krijgen we minimaal tien maal per dag. Het antwoord blijft steeds hetzelfde. We weten het niet. Het kan elk moment gebeuren. Tot die tijd genieten alle verzorgers van het slapen bij de olifanten. Het is een feestje om zo dichtbij de dieren te kunnen zijn. We wachten in spanning af!

Margreet
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet!
  zondag 14 oktober 2012 @ 21:03:45 #54
185670 Poezewoes
Feyenoord mijn cluppie!!!
pi_117974177
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet!
  maandag 15 oktober 2012 @ 19:32:49 #55
185670 Poezewoes
Feyenoord mijn cluppie!!!
pi_118009209


Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet!
  maandag 15 oktober 2012 @ 21:40:56 #56
185670 Poezewoes
Feyenoord mijn cluppie!!!
pi_118016626
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet!
  dinsdag 16 oktober 2012 @ 09:22:50 #57
185670 Poezewoes
Feyenoord mijn cluppie!!!
pi_118028679
Nog steeds geen bevalling.

Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet!
  woensdag 17 oktober 2012 @ 15:47:37 #58
185670 Poezewoes
Feyenoord mijn cluppie!!!
pi_118084717
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet!
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 16:58:51 #59
185670 Poezewoes
Feyenoord mijn cluppie!!!
pi_118334106
Het is met recht een olifantendracht, kijk elke keer of er al wat te zien is. :Y
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet!
pi_118371662
Ik zie alleen op jouw caps olifanten :D Elke keer als ik kijk hebben ze zich best bijdehand verborgen en dat is best knap met het formaat van de gemiddelde olifant.
If u think your parents loved all your siblings equally, you’re the one they loved the most
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')