abonnement Unibet Coolblue
  maandag 9 september 2013 @ 20:57:36 #101
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_131000604
Misschien ook leuk voor de bierliefhebbers: Utrecht heeft een nieuwe speciaalzaak op de Biltstraat zitten: Biercentrum Oost
De eigenaar is voormalig eigenaar van Bert's Bierhuis (is uitgekocht door z'n partner destijds, is nu gevraagd om franchise te worden maar dat wilde ie niet.. geen idee of het Bert zelf is)

Ze zijn nog maar net 2 weken open en hebben nu zo'n 300 bieren staan maar dit moet uitgroeien tot een assortiment van 900 á 1000 bieren.
Mooie zaak al, groot, ruime opzet (maar nog niet alle bieren staan er) en achterin is ook nog een grote aparte ruimte.
Ook is het plan om proeverijen te houden en... handig voor dit topic, eigen bieren te brouwen en brouwketels (in elk geval 4 ketels van 100 liter+wat kleinere) uit te lenen aan hobbybrouwers.

https://www.facebook.com/biercentrumoost

Ik heb begrepen dat de ketels over 3-4 maanden gaan komen, als de zaak wat meer is opgestart en hobbybrouwen werd als voornaamste aanwinst gezien.
Lijkt me een aanwinst voor hobbybrouwers die af en toe ook eens wat meer willen dan 15 liter.

[ Bericht 0% gewijzigd door SiGNe op 10-09-2013 00:20:21 ]
  woensdag 11 september 2013 @ 19:04:13 #102
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_131067751
Halen jullie "verse" flesjes of spoel je krat fles van Heineken, HJ, ect gewoon af en ontsmet je die?
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  woensdag 11 september 2013 @ 19:28:27 #103
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_131068854
Ontsmetten is van levensbelang zeg maar. :7 En die 0.33 ml flesjes vullen ben je snel zat, ik zou kijken naar minimaal 0.66 of hele liter flessen. Grolsch beugels kan ook.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_131069781
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 19:28 schreef popolon het volgende:
Ontsmetten is van levensbelang zeg maar. :7 En die 0.33 ml flesjes vullen ben je snel zat, ik zou kijken naar minimaal 0.66 of hele liter flessen. Grolsch beugels kan ook.
Ik gebruik zelf halve liter beugel flessen, iets minder werk met vullen dan 0.33ml en een handig formaat om te drinken.
pi_131100548
@Signe dank voor de tip. Ga hier zeker eens kijken!
  donderdag 12 september 2013 @ 19:00:24 #106
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_131102429
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 19:28 schreef popolon het volgende:
Ontsmetten is van levensbelang zeg maar. :7 En die 0.33 ml flesjes vullen ben je snel zat, ik zou kijken naar minimaal 0.66 of hele liter flessen. Grolsch beugels kan ook.
Ik merk idd dat ontsmetten van levensbelang is :P Heb net alles ontsmet en wacht totdat mijn brouwzooi gezakt is tot 20 graden, zodat ik kan gaan gisten.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  vrijdag 13 september 2013 @ 20:21:05 #107
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_131140093
Vraag!

Mijn bier is nu aan het gisten. Waterslot erop, hoppa. Nu ligt er onder het waterslot een beetje water, ik denk dat dat uit dat waterslot komt... kan dat kwaad? Moet ik het waterslot nog bijvullen als er wat te weinig water in zit?

En als ik moet gaan hydrometen en temp meten, dan mag het vat gewoon open toch???
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  vrijdag 13 september 2013 @ 20:25:34 #108
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_131140310
Gewoon dichtlaten, niks aan doen. Hoe vaker je het openmaakt, hoe groter de kans op infecties. De hydrometer gebruik ik al jaren niet meer. :D
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 13 september 2013 @ 20:28:57 #109
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_131140434
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2013 20:25 schreef popolon het volgende:
Gewoon dichtlaten, niks aan doen. Hoe vaker je het openmaakt, hoe groter de kans op infecties. De hydrometer gebruik ik al jaren niet meer. :D
Maar mijn "handleiding" zegt hydrometer gebruiken :o En ik heb dan gelijk nog een vraag, want het moet 10 dagen gisten, maar liefst voordat het helemaal klaar is bottlen... daar is die hydrometer dus voor. Hoe weet ik dan wanneer het klaar is?!

En ik moet straks als ik het ga bottlen het van dit vat naar het nieuwe schone vat met tapkraan hevelen... zonder dat de rotzooi op de bodem in het nieuwe vat komt. Hoe dan? Met hevelslang? Die handleiding is kut want er staat niks over gebruik van die slang in :')

En waterslot hoef ik dus niet bij te vullen?
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  vrijdag 13 september 2013 @ 20:32:01 #110
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_131140588
Alleen vullen als 'ie echt leeg is. Als een handleiding zegt tien dagen dan wacht ik nog een week extra. En daarbij, ik hoef het alcoholpercentage niet precies te weten, doet me niet veel. Als 't maar smaakt.

Maar goed, ik heb al heel wat batches gemaakt dus alles gaat nu automatisch uit de losse pols.

Er staan op youtube zat filmpjes over overgieten, zoek eens op 'syphon beer' of zoiets.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 13 september 2013 @ 20:40:11 #111
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_131141036
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2013 20:32 schreef popolon het volgende:
Alleen vullen als 'ie echt leeg is. Als een handleiding zegt tien dagen dan wacht ik nog een week extra. En daarbij, ik hoef het alcoholpercentage niet precies te weten, doet me niet veel. Als 't maar smaakt.

Maar goed, ik heb al heel wat batches gemaakt dus alles gaat nu automatisch uit de losse pols.

Er staan op youtube zat filmpjes over overgieten, zoek eens op 'syphon beer' of zoiets.
Ga ik morgen even zoeken. thnx iig :Y Hij borrelt lekker :D Heb een meter op het vat geplakt. Vat is 21.3 :D
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  zaterdag 14 september 2013 @ 11:05:45 #112
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_131156998
quote:
14s.gif Op vrijdag 13 september 2013 20:28 schreef Qwea het volgende:
maar liefst voordat het helemaal klaar is bottlen...
Staat dat in de omschrijving? Dat is dan een hele slechte omschrijving.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 14 september 2013 @ 13:41:03 #113
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_131161097
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2013 11:05 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Staat dat in de omschrijving? Dat is dan een hele slechte omschrijving.
Sorry ik kan niet lezen :')

Er staat dat voordat het bier helemaal uitgegist is en er weinig activiteit in het waterslot is je het nog het beste 2 weken op een koudere plek kunt bewaren. Max 20 bij voorkeur lager.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  zondag 15 september 2013 @ 19:27:00 #114
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_131207107
Ik heb een isolatiedeken om mijn vat geknald. Kan de temp niet benee de 20 graden komen.

Soms doet hij niet blubben via het waterslot, moet ik nog beluchten? Of gewoon ton dicht laten en over 7 a 6 dagen overhevelen?
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  zondag 15 september 2013 @ 20:14:37 #115
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_131209364
Dus de temp moet max 20 graden of lager en je doet er een deken omheen zodat de temp hoger dan 20 graden blijft?
  zondag 15 september 2013 @ 22:08:16 #116
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_131217620
quote:
14s.gif Op zondag 15 september 2013 19:27 schreef Qwea het volgende:
Ik heb een isolatiedeken om mijn vat geknald. Kan de temp niet benee de 20 graden komen.
Een isolatiedeken betekent ook dat je de warmte binnenhoudt. Tijdens het gistingsproces wordt er warmte gegenereerd, en veel ook. Zo'n bier kan gemakkelijk 25C worden of meer, afhankelijk van je omgevingstemperatuur.

quote:
Soms doet hij niet blubben via het waterslot
"Soms niet"...soms wel dan? Wat is "soms niet"?

quote:
moet ik nog beluchten? Of gewoon ton dicht laten en over 7 a 6 dagen overhevelen?
Dicht laten.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 15 september 2013 @ 22:12:12 #117
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_131217932
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 20:14 schreef SiGNe het volgende:
Dus de temp moet max 20 graden of lager en je doet er een deken omheen zodat de temp hoger dan 20 graden blijft?
Nee, minimaal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kachel aan.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  zondag 15 september 2013 @ 22:12:50 #118
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_131217971
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 22:08 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Een isolatiedeken betekent ook dat je de warmte binnenhoudt. Tijdens het gistingsproces wordt er warmte gegenereerd, en veel ook. Zo'n bier kan gemakkelijk 25C worden of meer, afhankelijk van je omgevingstemperatuur.

[..]

"Soms niet"...soms wel dan? Wat is "soms niet"?

[..]

Dicht laten.
Nou, Ik hoorde hem eerst vaak, nu niet zo vaak. En dichtlaten check.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  zondag 15 september 2013 @ 22:13:06 #119
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_131217994
quote:
14s.gif Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:

[..]

Nee, minimaal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kachel aan.
Ah ok, dan zit je wel goed :)
  zondag 15 september 2013 @ 22:13:12 #120
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_131218006
quote:
14s.gif Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:

[..]

Nou, Ik hoorde hem eerst vaak, nu niet zo vaak. En dichtlaten check.
Wanneer begon het met bubbelen?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 15 september 2013 @ 22:13:23 #121
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_131218017
quote:
14s.gif Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:
maal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kac
Dan zit je goed.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 15 september 2013 @ 22:20:50 #122
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_131218724
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 22:13 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Wanneer begon het met bubbelen?
Ehm, op dag 2. En toen constant. En nu veel minder. Donderdag is het gemaakt.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  zondag 15 september 2013 @ 22:26:50 #123
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_131219291
quote:
14s.gif Op zondag 15 september 2013 22:20 schreef Qwea het volgende:

[..]

Ehm, op dag 2. En toen constant. En nu veel minder. Donderdag is het gemaakt.
Afgelopen donderdag? Opzich is het dan niet heel gek. Een goede vergisting kan binnen 3-4 dagen verlopen. Zwenk het vat wat rond zodat de boel op de bodem nog wat loskomt en laat het een week staan alvorens over te hevelen.

Vooooor het overhelen eerst nog een keertje meten.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 15 september 2013 @ 22:30:41 #124
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_131219562
quote:
0s.gif Op zondag 15 september 2013 22:26 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Afgelopen donderdag? Opzich is het dan niet heel gek. Een goede vergisting kan binnen 3-4 dagen verlopen. Zwenk het vat wat rond zodat de boel op de bodem nog wat loskomt en laat het een week staan alvorens over te hevelen.

Vooooor het overhelen eerst nog een keertje meten.
Ik zal het vat wat rondzwenken. En na 10 dagen moest ik het overhevelen, dat is dus a.s Zaterdag. En meten met de hydrometer he?

Heb hem nog niet gemeten of open gehad, doe ik ook pas Zaterdag dan. Want voor die meting moet hij immers open.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  zondag 15 september 2013 @ 22:37:13 #125
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_131220045
quote:
14s.gif Op zondag 15 september 2013 22:30 schreef Qwea het volgende:

[..]

Ik zal het vat wat rondzwenken. En na 10 dagen moest ik het overhevelen, dat is dus a.s Zaterdag. En meten met de hydrometer he?

Heb hem nog niet gemeten of open gehad, doe ik ook pas Zaterdag dan. Want voor die meting moet hij immers open.
Ja, meten met de hydrometer. Leuker had geweest als je ook aan het begin had gemeten. Dan had je namelijk je alcoholpercentage kunnen berekenen.

Maar je eindmeting is het belangrijkst...om te kijken of het uitvergist is.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')