abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_116847907
ooit eens coburger, naar wat ik begrepen heb rauwe ham is, gegeten
dit smaakte een stuk lekkerder als reguliere ham.
nou zag ik dat er diverse soorten rauwe ham in de supermarkt te koop zijn.

ik was benieuwd of iemand mij het verschil kan vertellen tussen de verschillende rauwe hamsoorten?
afgezien van het feit dat het kennelijk uit andere regionen zou komen kan ik geen verschil ontdekken (behalve de prijs :D)
pi_116848910
Supermarkt?
Zoutgehalte
Hoeveelheid en smaak rook aroma/ liquid smoke
Vochtgehalte
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  zondag 16 september 2012 @ 15:15:18 #3
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_116848983
Je hebt rauwe ham die wordt rauw opgehangen en gedroogd. Dan heb je nog ham die rauw wordt gerookt. De hammen kunnen wel of niet, lang of kort gepekeld worden. En in de winkel ligt meestal ham die een behandeling krijgt dat ie net gedroogd, gerookt of gepekeld lijkt maar het niet is. Of versneld is "geproduceerd" of weet ik veel wat.

Het enige wat je volgens mij met zekerheid kunt zeggen: rauwe ham is het tegenovergestelde van gekookte ham. En dat je gewoon maar moet proeven welke je het lekkerst vindt.
pi_116850182
lekkere rauwe ham koop je niet in de supermarkt
pi_116850292
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 15:47 schreef markmarkmark het volgende:
lekkere rauwe ham koop je niet in de supermarkt
wel als je maar beperkt budget hebt...

slager bezoeken is leuk, maar dan mag je eerst de jackpot winnen :')
dan pak ik liever wat van de slagerij van de supermarkt: niet TE duur, en toch lekker)
pi_116850356
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 15:50 schreef mschol het volgende:

[..]

wel als je maar beperkt budget hebt...

slager bezoeken is leuk, maar dan mag je eerst de jackpot winnen :')
daar heb je inderdaad een punt.
alhoewel het volgens mij niet heel veel scheelt als je bij de AH de dure excelent koopt of bij een slager.
pi_116850684
zit even in de webshop van AH te kijken en parma ham kost EUR 47,87 per kilo.
ter vergelijking iberico ham oftewel "pata negra", een van de beste ham soorten die er is kost EUR 47,50.

dus lekkere ham hoeft niet duurder te zijn dan in de supermarkt.
pi_116851687
Vanmiddag broodje roomkaas met rauwe ham gehaald bij een broodjes winkel erruug lekker
pi_116854188
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 15:59 schreef markmarkmark het volgende:
zit even in de webshop van AH te kijken en parma ham kost EUR 47,87 per kilo.
ter vergelijking iberico ham oftewel "pata negra", een van de beste ham soorten die er is kost EUR 47,50.

dus lekkere ham hoeft niet duurder te zijn dan in de supermarkt.
Dat zegt allemaal niet zoveel. Ja, ze komen uit een bepaalde regio en ze worden op een bepaalde manier gemaakt, want die naam is wettelijk beschermd. Maar de ene Parmezaanse ham is de andere niet en niet elke pata negra is even denderend.

Ardennen ham kan echt heel lekker zijn, Kempische ham is vaak wat milder, Schwarzwalder is niet zo verfijnd maar best sterk van smaak, sterker dan Coburger. Parmezaanse ham zit zo'n typische smaak aan die bij die op de Nederlandse markt vaak wat te flets is. Serranoham lijkt er veel op, vind ik meestal lekkerder. Bayonne-ham heeft ook dat extra smaakje maar is volgens mij eigenlijk altijd wel heel sterk van smaak, kan mensen ook tegenstaan.

Als je op budget zit, haal gewoon eens bij een fijne slager rauwe ham, gewoon, zonder voorvoegsels. In de super betaal je veel extra voor de naam Parma. Ik vind zelf de Hema beter dan de AH, eigenlijk wat betreft alle vleeswaren.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_116855835
Serranoham O+
"Pools are perfect for holding water"
pi_116860747
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 14:43 schreef mschol het volgende:
ik was benieuwd of iemand mij het verschil kan vertellen tussen de verschillende rauwe hamsoorten?
afgezien van het feit dat het kennelijk uit andere regionen zou komen kan ik geen verschil ontdekken (behalve de prijs :D)
Dan is er echt iets mis met je smaakpapillen. .

Los van kwaliteitsverschil van het vlees, worden sommige hammen niet alleen met zout gepekeld, maar ook ingewreven met knoflook jeneverbes etc. Zo heeft een
Filet d'Ardenne of schwarzwalder schinken echt een heel andere smaak dan bijvoorbeeld een Parmaham.
Is echt een wereld van verschil.

Ik vind de boeren-rauwe ham van de dorpslager hier overigens erg lekker, vooral gecombineerd met een goede roomboter. Vind ik lekkerder dan pata negra.
pi_116861093
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 15:50 schreef mschol het volgende:
slager bezoeken is leuk, maar dan mag je eerst de jackpot winnen :')
dan pak ik liever wat van de slagerij van de supermarkt: niet TE duur, en toch lekker)
Hoeveel kilo ham eet jij per maand? :o
pi_116861756
Goed topic.
  zondag 16 september 2012 @ 20:50:22 #14
302122 Dunwich
The Horror...
pi_116864710
serrano ham is mijn favoriet , de serrano van de slager smelt het weg in je mond zo afschuwelijk lekker

vers gesneden supermarkt serrano is wel lekker maar is vaak te sterk/taai vaak omdat het niet lang genoeg gedroogd/rijpt is , ik gebruik deze meestal in vlees/pasta gerechten omdat het wel een stuk beter smaakt nadat het bijv. met een varkenshaasje in de oven is geweest

er zijn natuurlijk nog vele andere soorten (twentse plaatham mjam :9~ ) en je zou ze eigenlijk allemaal eens moeten proberen
pi_116865660
Ik ben gek op goede bayonne ham, veel smaak zit eraan. Maar sowieso is er veel verschil tussen, ook binnen soorten. Reken er maar op dat de ham van ah allemaal kut is. AH heeft nu eenmaal amper lekker eten. Duur is het dan weer wel.
Whatever...
  zondag 16 september 2012 @ 21:02:55 #16
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_116865773
Mag ik eeeeven overgeven.
Sodeju wat een dom gebral weer hier.
  zondag 16 september 2012 @ 21:03:03 #17
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_116865787
Jamon Iberico, vind ik veruit het lekkerste, zo zacht, zo mals :9 Heb me er in Madrid echt helemaal kapot aan gegeten bij de cerbecerias, 5 bier+ een groot bord ham voor 10 euro _O_.
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
  zondag 16 september 2012 @ 21:03:36 #18
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_116865843
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:02 schreef RobinOok het volgende:
Mag ik eeeeven overgeven.
Sodeju wat een dom gebral weer hier.
En dit is hoog intelligent _O_. Dan moet je lekker niet in CUL posten, hier zijn mensen enthousiast over eten.
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
  zondag 16 september 2012 @ 21:06:30 #19
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_116866058
Roepen dat alles wat AH verkoopt bij voorbaat kut is heeft in mijj ogen helemaal niks met enthousiasme over lekker eten te maken en alles met uberdom snobisme.
pi_116866234
mwah snobisme is het niet vind ik.
ik koop vaak bij de AH omdat ie 50 mtr verderop zit en het gemakkelijk is.
ik heb vanavond gegeten, maar niet dat ik heerlijk heb zitten eten en heb zitten genieten van eerlijke producten.

er zijn zat dingen die ik veel lekkerder vind.
  zondag 16 september 2012 @ 21:09:28 #21
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_116866305
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:06 schreef RobinOok het volgende:
Roepen dat alles wat AH verkoopt bij voorbaat kut is heeft in mijj ogen helemaal niks met enthousiasme over lekker eten te maken en alles met uberdom snobisme.
Dat was er 1. En nee, het klopt niet, maar de Jamon iberico van de AH is totaal niet te vergelijken met de echte, dat is gewoon zo. Ik neem maar even aan dat het om dat soort dingen gaat, met het normale eten van de AH is uiteraard niet zoveel mis.
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
pi_116866691
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:09 schreef HeatWave het volgende:

[..]

Dat was er 1. En nee, het klopt niet, maar de Jamon iberico van de AH is totaal niet te vergelijken met de echte, dat is gewoon zo.
Wat bedoel je met de echte? Er zijn veel gradaties in kwaliteit toch?
  zondag 16 september 2012 @ 21:15:27 #23
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_116866773
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:14 schreef Ludd het volgende:

[..]

Wat bedoel je met de echte? Er zijn veel gradaties in kwaliteit toch?
Ja ok, dat bedoel ik. Degene die ik in Madrid had. Dit is vast echte, maar veels te taai. Smaak gaat nog wel redelijk (ook lang niet zo goed), maar de textuur is niet te vergelijken. Dus vandaar, echte, echte is zacht EN lekker. ;).
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
pi_116866811
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:06 schreef RobinOok het volgende:
Roepen dat alles wat AH verkoopt bij voorbaat kut is heeft in mijj ogen helemaal niks met enthousiasme over lekker eten te maken en alles met uberdom snobisme.
Zegt iemand die ik in zo ongeveer elk topic over eten afgelopen tijd heeft liggen zeiken over alles en nog wat. Over snobisme gesproken. Verslik je lekker in een stuk tofu zeg.
Whatever...
pi_116866924
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:15 schreef HeatWave het volgende:

[..]

Ja ok, dat bedoel ik. Degene die ik in Madrid had. Dit is vast echte, maar veels te taai. Smaak gaat nog wel redelijk (ook lang niet zo goed), maar de textuur is niet te vergelijken. Dus vandaar, echte, echte is zacht EN lekker. ;).
Ja. Ik had laatst voorverpakte pata negra van de lidl meegenomen. Die was ook echt niet best.
  zondag 16 september 2012 @ 21:18:35 #26
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_116866996
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:17 schreef Ludd het volgende:

[..]

Ja. Ik had laatst voorverpakte pata negra van de lidl meegenomen. Die was ook echt niet best.
En dat verwacht ik ook niet echt bij een supermarkt natuurlijk, maar het is wel jammer dat echt goeie ham zo lastig te krijgen is.
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
pi_116867102
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:18 schreef HeatWave het volgende:

[..]

En dat verwacht ik ook niet echt bij een supermarkt natuurlijk, maar het is wel jammer dat echt goeie ham zo lastig te krijgen is.
Ik dacht, ik probeer het eens. Was 50 euro per kilo. Ik kan je vertellen dat de serranoham van de slager lekkerder en goedkoper is.

Qua verkrijgbaarheid zou je natuurlijk het beste een hele poot kunnen kopen plus een goed mes, dan valt de kiloprijs ook nog wel mee.
pi_116867194
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 14:43 schreef mschol het volgende:
ooit eens coburger, naar wat ik begrepen heb rauwe ham is, gegeten
dit smaakte een stuk lekkerder als reguliere ham.
nou zag ik dat er diverse soorten rauwe ham in de supermarkt te koop zijn.

ik was benieuwd of iemand mij het verschil kan vertellen tussen de verschillende rauwe hamsoorten?
afgezien van het feit dat het kennelijk uit andere regionen zou komen kan ik geen verschil ontdekken (behalve de prijs :D)
Het hangt van veel af, ook binnen iets zwaar gecontroleerds als Parmaham zitten nog smaakverschillen tussen de fabrikanten, en dat is dan nog dezelfde soort ham soort ook. Parma is een vrij grote provincie namelijk. Compleet verschillende soorten met elkaar vergelijken is meer een kwestie van smaak, dan iets anders.

Supermarkt ham is voor zover kan/mag, geïndustrialiseerd gemaakt, ook de Parmaham etc, dus van dat soort keurmerken wordt je ook al niet veel wijzer in de supermarkt.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_116867247
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:17 schreef Ludd het volgende:

[..]

Ja. Ik had laatst voorverpakte pata negra van de lidl meegenomen. Die was ook echt niet best.
Voorverpakt is dan de boosdoener, daar zitten teveel mensenhanden aan, en die verpakkingen doen ook nog van alles.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  zondag 16 september 2012 @ 21:23:35 #30
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_116867332
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:15 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Zegt iemand die ik in zo ongeveer elk topic over eten afgelopen tijd heeft liggen zeiken over alles en nog wat. Over snobisme gesproken. Verslik je lekker in een stuk tofu zeg.
Tuut tuut tuut tuut. Ik geloof niet dat ik me aangesproken voel. Doeg he?
  zondag 16 september 2012 @ 21:25:43 #31
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_116867458
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:09 schreef HeatWave het volgende:

[..]

Dat was er 1.
Ja, die ene waar ik op reageerde. Duhuh.
  zondag 16 september 2012 @ 21:26:51 #32
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_116867550
quote:
1s.gif Op zondag 16 september 2012 21:25 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, die ene waar ik op reageerde. Duhuh.
De correcte manier was dan HEM quoten, zodat "wat een dom gebral hier" niet als algemeen zou worden opgevat. Met je dhudhu
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
  zondag 16 september 2012 @ 21:29:25 #33
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_116867745
Kwoten is niet nodig als er niemand tussen zit. Onnodig kwoten is alleen maar superirritant.
  zondag 16 september 2012 @ 21:29:54 #34
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_116867784
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:29 schreef RobinOok het volgende:
Kwoten is niet nodig als er niemand tussen zit. Onnodig kwoten is alleen maar superirritant.
Nee, dat is echt jouw vage opvatting.
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
pi_116867871
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:06 schreef RobinOok het volgende:
Roepen dat alles wat AH verkoopt bij voorbaat kut is heeft in mijj ogen helemaal niks met enthousiasme over lekker eten te maken en alles met uberdom snobisme.
Je weet toch hoe dat gaat? Op een gegeven moment heeft zoiets een naam en wordt het gemarketet en dan gaat het van boven naar beneden, wordt er steeds meer uit de beschermde regio getrokken door niet zulke hele bekwame hamdrogers en wordt het steeds meer iets dagelijks en belandt het uiteindelijk ook bij de Lidl.

Toen het nog Parmezaanse ham werd genoemd zoals taalkundig correct en dat nog niet teveel letters voor de beoogde consument was die ham ook beter. Het is gewoon niet allemaal even goed.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_116868137
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:30 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Je weet toch hoe dat gaat? Op een gegeven moment heeft zoiets een naam en wordt het gemarketet en dan gaat het van boven naar beneden, wordt er steeds meer uit de beschermde regio getrokken door niet zulke hele bekwame hamdrogers en wordt het steeds meer iets dagelijks en belandt het uiteindelijk ook bij de Lidl.
Inderdaad, de aldi heeft nu ook standaard voorverpakte originele parmaham standaard in het assortiment. Voor nog geen 30 euro per kilo.
  zondag 16 september 2012 @ 21:35:23 #37
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_116868203
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:29 schreef HeatWave het volgende:

[..]

Nee, dat is echt jouw vage opvatting.
Mening. Dat is mijn mening. Dat jij een onnodig en irritant de bladzijde zit te vervuilen met onnodige kwoots ja.
  zondag 16 september 2012 @ 21:36:42 #38
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_116868295
quote:
1s.gif Op zondag 16 september 2012 21:35 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Mening. Dat is mijn mening. Dat jij een onnodig en irritant de bladzijde zit te vervuilen met onnodige kwoots ja.
Onnodig, je hebt net zelf het nut van quoten aangeduid (zo moelijk is het woord niet), op die manier weten mensen tegen/over wie je het hebt....
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
  zondag 16 september 2012 @ 21:39:38 #39
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_116868529
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:30 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Je weet toch hoe dat gaat? Op een gegeven moment heeft zoiets een naam en wordt het gemarketet en dan gaat het van boven naar beneden, wordt er steeds meer uit de beschermde regio getrokken door niet zulke hele bekwame hamdrogers en wordt het steeds meer iets dagelijks en belandt het uiteindelijk ook bij de Lidl.

Toen het nog Parmezaanse ham werd genoemd zoals taalkundig correct en dat nog niet teveel letters voor de beoogde consument was die ham ook beter. Het is gewoon niet allemaal even goed.
En dus is die ham per definitie kut en smerig?
pi_116868544
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 19:58 schreef Ludd het volgende:

[..]

Dan is er echt iets mis met je smaakpapillen. .
wie zegt dat ik ze allemaal heb geproefd? ;)
quote:
Los van kwaliteitsverschil van het vlees, worden sommige hammen niet alleen met zout gepekeld, maar ook ingewreven met knoflook jeneverbes etc. Zo heeft een
Filet d'Ardenne of schwarzwalder schinken echt een heel andere smaak dan bijvoorbeeld een Parmaham.
Is echt een wereld van verschil.

Ik vind de boeren-rauwe ham van de dorpslager hier overigens erg lekker, vooral gecombineerd met een goede roomboter. Vind ik lekkerder dan pata negra.
oke, maar dat kan ik aan de verpakking zo 1,2,3 niet zien (enige wat er groot wordt vermeld is het soort ham, voor de echte verschillen moet je dus perse naar de ingredienten lijst gaan kijken)
pi_116868932
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:39 schreef mschol het volgende:

[..]

wie zegt dat ik ze allemaal heb geproefd? ;)

[..]

oke, maar dat kan ik aan de verpakking zo 1,2,3 niet zien (enige wat er groot wordt vermeld is het soort ham, voor de echte verschillen moet je dus perse naar de ingredienten lijst gaan kijken)
Voor het echte verschil moet je het proeven. Mijn ervaringen is wel dat supermarkthammen veelal hetzelfde smaken, wat dat betreft heb je wel gelijk. Ik denk niet dat ik blind een parmaham van de aldi, kan onderscheiden van een serranoham van de AH. Dit terwijl parmaham eigenlijk milder zou moeten smaken.

Als je bijvoorbeeld Schwarzwalder Schinken koopt, merk je het wel direct. Je ruikt het eigenlijk al :)
  zondag 16 september 2012 @ 21:54:29 #42
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_116869645
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 17:12 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

. Ik vind zelf de Hema beter dan de AH, eigenlijk wat betreft alle vleeswaren.
Eens
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
  zondag 16 september 2012 @ 21:56:31 #43
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_116869778
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:15 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Zegt iemand die ik in zo ongeveer elk topic over eten afgelopen tijd heeft liggen zeiken over alles en nog wat. Over snobisme gesproken. Verslik je lekker in een stuk tofu zeg.
_O-
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_116872373
quote:
1s.gif Op zondag 16 september 2012 21:39 schreef RobinOok het volgende:

[..]

En dus is die ham per definitie kut en smerig?
Nee, maar ik verwacht er niet teveel van. Zonder de naam en de inmiddels onstane naamsbekendheid zouden ze het niet kunnen verkopen. Ik vertrouw de Aldi best toe om relatief goede ham voor een bescheiden prijs te vinden, maar de kans dat die écht lekker is lijkt me niet zo heel groot.

Daarom zei ik ook, haal gewoon eens ham zonder voorvoegsel bij een fijne slager. Niks snobistisch aan, je kunt ook wel eens een wat gewonere ham proeven voordat je een goedkope variant van een grote naam aanschaft.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 16 september 2012 @ 22:46:01 #45
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_116872931
Mensen zouden eens wat vaker blind moeten proeven, dat zou echt enorm schelen. Maar mensen proeven met hun portemonnaie of hun achtergrond, vooroordelen en weet ik wat allemaal. Gewoon blind 20 soorten rauwe ham naast elkaar. En dan eens kijken wat ze nu echt lekker of vies vinden.
pi_116873803
Ik heb een tijdje bij AH boodschappen gedaan en ik vond AL hun rauwe ham smerig. Bovendien heb ik voldoende verstand van voeding en hoe het gemaakt wordt om te weten dat AH qua kwaliteit echt niet zoveel voorstelt.

Dus doe een even niet zo cool en vertel gewoon iets wat je zelf vindt ipv meteen te beginnen over gebral van mij. Bovendien lijkt het erop of je gewoon wat oud zeer hebt van je eigen backfire topic over italie... kortom: on-topic. En mijn MENING is dat je bij AH geen fatsoenlijke rauwe ham kan krijgen. Dat kun je gebral vinden, maar ga dat even lekker in KLB ventileren dan.
Whatever...
  zondag 16 september 2012 @ 23:13:35 #47
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_116874469
Nee, dank je.
  maandag 17 september 2012 @ 00:39:11 #48
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_116877862
Kan het geneuzel over wel of geen ah/kwaliteit en weet ik het allemaal gewoon ff helemaal weg blijven?
Veel interessanter om het over het al die hammen zelf te hebben,. topic heeft nl wel een leuke insteek en wie weet wat je er van op kunt steken.
Ja smaken verschillen nu eenmaal en ja meningen ook.
En anders veel plezier in klaagbaak.
:*
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_116880005
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 21:30 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Je weet toch hoe dat gaat? Op een gegeven moment heeft zoiets een naam en wordt het gemarketet en dan gaat het van boven naar beneden, wordt er steeds meer uit de beschermde regio getrokken door niet zulke hele bekwame hamdrogers en wordt het steeds meer iets dagelijks en belandt het uiteindelijk ook bij de Lidl.

Toen het nog Parmezaanse ham werd genoemd zoals taalkundig correct en dat nog niet teveel letters voor de beoogde consument was die ham ook beter. Het is gewoon niet allemaal even goed.
Parmezaanse Ham? Dat is gewoon de Nederlandse vertaling van Prosciutto di Parma, zoals de ham in kwestie al sinds ~1970 genoemd wordt door het achterliggende consortium.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_116880519
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 22:46 schreef RobinOok het volgende:
Mensen zouden eens wat vaker blind moeten proeven, dat zou echt enorm schelen. Maar mensen proeven met hun portemonnaie of hun achtergrond, vooroordelen en weet ik wat allemaal. Gewoon blind 20 soorten rauwe ham naast elkaar. En dan eens kijken wat ze nu echt lekker of vies vinden.
Klopt, ik had een keer voor een tripje ham meegenomen. Zegt een jongen die zich als kritisch eter en proever beschouwt dat de parmaham lekker is, terwijl het Ardennen ham was.
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2012 08:52 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Parmezaanse Ham? Dat is gewoon de Nederlandse vertaling van Prosciutto di Parma, zoals de ham in kwestie al sinds ~1970 genoemd wordt door het achterliggende consortium.
Wat uit Parma komt heet Parmezaans in het Nederlands. Maar dat is veranderd toen de ham intensief gemarketet werd.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_116880775
Als liefhebber al veel verschillende soorten gegeten, maar de ham die voor mij boven alle andere uitspringt qua smaak is toch wel de jamón ibérico de bellota.
pi_116881421
Wij hebben meestal Parmaham van een kleinere producent uit Noceto, die is een stuk beter dan wat er in de supermarkten ligt. Die supermarkt hammen worden ook van industrieel gefokte varkens gemaakt, precies binnen de bepalingen, en die producenten leveren ook het hele jaar door. Kleinere producenten volgen de natuurlijke fok van de varkens, en zorgen in samenwerking met de fokkers ook voor goed voer etc.

Net zoals met elk levensmiddel is ook hier tijd en aandacht het recept voor kwaliteit.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_117234121
Ook leuk in het thema rauwe ham: http://keuringsdienstvanw(...)everingen/05-05-2011

Hierin wordt het hoop aandacht besteed aan rauwe ham
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')