Bron: http://www.nrc.nl/verkiez(...)ig-over-de-politiek/quote:We mogen over twee weken stemmen, maar weten maar weinig over de politiek
Nederlanders weten niet goed hoe het politieke systeem werkt, in het bijzonder vrouwen en volwassenen onder de 34. Zo weet ruim vijftig procent van de vrouwen niet dat de Tweede Kamer wetten kan maken en veranderen, blijkt uit onderzoek.
TNS NIPO stelde in opdracht van onderwijsinstelling LOI ruim duizend Nederlanders over de politiek. Enkele uitkomsten:
• Slechts de helft van de ondervraagden weet dat de Staten-Generaal bestaan uit de Eerste en Tweede Kamer.
• Bijna vijftig procent weet evenmin wat een coalitie is.
• Maar 34 procent weet dat de regering bestaat uit de koningin en de ministers.
• De term ‘exitpoll’ doet slechts bij 45 procent van de ondervraagden een belletje rinkelen.
Bij vrouwen en jongere mensen lijkt de kennis over het politieke bestel nog gebrekkiger, schrijft persbureau Novum op basis van het rapport. Zo weet 54 procent van de vrouwen en nog geen vijftig procent van de mensen tussen de 18 en 34 dat de Tweede Kamer 150 leden telt. Bij mannen is dat 71 procent. Ook denkt ruim de helft van de vrouwen en jongvolwassenen dat de koningin geen stemrecht heeft. Hierop scoren mannen en senioren echter nauwelijks beter, aldus de LOI.
Van de vrouwen weet ook maar 65 procent wie de huidige minister van Financiën is, tegenover 84 procent van de mannen. Van de volwassenen onder de 34 jaar weet maar zestig procent dat. Van zowel de vrouwen als de jonge volwassenen weet 28 procent niet dat bij de verkiezingen op 12 september een nieuwe Tweede Kamer wordt gekozen.
Twintig procent wil voorwaarden verbinden aan stemrecht
Circa een vijfde van de ondervraagden vindt dat naast de Nederlandse nationaliteit en de leeftijdsgrens van 18 jaar nog andere voorwaarden zouden moeten worden verbonden aan het stemrecht. Vooral mannen (25 procent) vinden dat een minimaal opleidingsniveau een extra voorwaarde moet zijn. Van de vrouwen vindt twaalf procent dat.
Veel ondervraagden erkennen overigens dat zij weinig weten van de politiek. Van de jongere mensen was dat 62 procent. Van de vrouwen vindt 55 procent dat en veertig procent van de mannen.
Democratie nog verder in willen perken dan dat deze al ingeperkt is!!!!quote:Ik heb het volgende wel eens vaker gezegd: Stel mensen die bij het Stembureu aankomen één of twee basale vragen, zoals: hoeveel leden telt de Tweede Kamer? of: Noem minstens twee Minister-Presidentenn uit de afgelopen twintig jaar.
Weet je het antwoord niet? Hup, stembiljet verscheuren. En misschien moeten we ook maar eens nadenken over een soort "stembewijs", vergelijkbaar met het theorie-examen als je je rijbewijs haalt. Ben je 18, dan meld je je op het gemeentehuis. Je moet dan een toets afleggen en alleen bij goed resultaat word je geregistreerd als stemgerechtigde. Enkele maanden voor de volgende verkiezingen krijg je een herkansing.
Het voorstel over opleidingsniveau neem ik niet over. Ik doe zelf andere voorstellen. Iemand met een lager opleidingsniveau kan zich prima in politiek verdiepen en voldoende kennis bezitten over het onderwerp.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:21 schreef Dven het volgende:
Democratie nog verder in willen perken dan dat deze al ingeperkt is!!!!
En het willen koppelen aan opleidingsniveau is al helemaal compleet gestoord!
Het verbetert echter niets aan de kwaliteit van de politiek zelf!quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:29 schreef Elfletterig het volgende:
Als mensen meer van politiek weten, gaat de gemiddelde kwaliteit van de stemmen erop vooruit.
Waarom is dat relevant? Als je zo weinig vertrouwen hebt in politici, word dan zelf politiek actief en doe het beter. Waarom zou je überhaupt stemmen als je én politici niet vertrouwt én de ballen verstand hebt van politiek? Dan wordt het een soort loterij.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:19 schreef RemcoDelft het volgende:
Ik ben eerder benieuwd naar de uitkomst als je een dergelijk onderzoek onder politici zou doen... Of nog erger waarschijnlijk: ondervraag een kamerlid eens over wat details over een willekeurig onderwerp waar ze over mogen stemmen!
Wacht even... Je vindt het nodig om de democratie in te perken gebaseerd op willekeurige kennis (want wie bepaald wat noodzakelijk is om te weten?), maar je snapt niet waarom het relevant zou zijn dat politici zelf kennis van zaken hebben?!quote:
Wie weet zullen er snel 'oplossingen' zijn, maar wel nog slechtere dan nu het geval is.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:37 schreef RemcoDelft het volgende:
Ik heb het volgende voorstel (zolang coalitievorming nog niet is afgeschaft):
1. Nieuwe kamerleden krijgen pas salaris vanaf het moment dat de kabinetsformatie is geslaagd.
2. Nieuwe kamerleden krijgen pas een stoel als de kabinetsformatie is geslaagd. Tot die tijd mogen ze allemaal blijven staan.
Ik durf te wedden dat de formatie binnen 3 dagen geregeld is en dat ze allemaal aanzienlijk constructiever bezig zullen gaan om een oplossing te vinden
Vanuit de kantlijn klagen over de politiek zonder zelf politiek actief te zijn, is lekker makkelijk. Als je het beter denkt te kunnen, staat het je vrij om politiek actief te worden.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:37 schreef RemcoDelft het volgende:
Het verbetert echter niets aan de kwaliteit van de politiek zelf!
Standaard is dit:
1. jarenlang pappen en nathouden
2. net voor de verkiezingen komen ze met fantastische ideeen om zieltjes te winnen
3. net na de verkiezingen zijn ze heel druk met het veiligstellen van hun eigen (partij)belangen
Als ze punt 2 toch net na de vorige verkiezingen hadden uitgevoerd, zou het land daadwerkelijk verbeterd zijn! Maar daar liggen helemaal geen prioriteiten...
Je bent je ervan bewust dat kamerleden er zijn om het kabinet te controleren? En je weet ook dat de samenstelling van de Tweede Kamer feitelijk belangrijker is dan wie er in het kabinet zitten?quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:37 schreef RemcoDelft het volgende:
Ik heb het volgende voorstel (zolang coalitievorming nog niet is afgeschaft):
1. Nieuwe kamerleden krijgen pas salaris vanaf het moment dat de kabinetsformatie is geslaagd.
2. Nieuwe kamerleden krijgen pas een stoel als de kabinetsformatie is geslaagd. Tot die tijd mogen ze allemaal blijven staan.
Ik durf te wedden dat de formatie binnen 3 dagen geregeld is en dat ze allemaal aanzienlijk constructiever bezig zullen gaan om een oplossing te vinden![]()
Ik perk de democratie helemaal niet in, ik stel slechts wat basis-eisen aan stemmers. En het is niet zo dat de lat extreem hoog wordt gelegd. Het gewenste kennisniveau is voor iedere Nederlander makkelijk haalbaar.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:39 schreef RemcoDelft het volgende:
Wacht even... Je vindt het nodig om de democratie in te perken gebaseerd op willekeurige kennis (want wie bepaald wat noodzakelijk is om te weten?), maar je snapt niet waarom het relevant zou zijn dat politici zelf kennis van zaken hebben?!
Tot zover je geloofwaardigheid
Ah, gaan we met one-liners gooien? Hier nog eentje, uit 1947, van Winston Churchill: "it has been said that democracy is the worst form of government except all those other forms that have been tried from time to time."quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:47 schreef HeatWave het volgende:
“The best argument against democracy is a five minute conversation with the average voter.”
En jij voelt je verheven boven het gepeupel zodat je wel even kan bepalen wie wel of niet kan stemmen? Dat is nou per definitie de democratie ter discussie stellen...quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:52 schreef Elfletterig het volgende:
De democratie staat hier niet ter discussie. Het kennisniveau van de gemiddelde Nederlander, in combinatie met de doorgaans nogal uitgesproken opvattingen over politiek wel.
Eens. Bovendien is het systeem dusdanig dat al die zogenaamd benodigde kennis toch niet relevant is.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:55 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
En jij voelt je verheven boven het gepeupel zodat je wel even kan bepalen wie wel of niet kan stemmen? Dat is nou per definitie de democratie ter discussie stellen...
Ik voel me helemaal niet verheven. Ik stel dat er enige kennis van zaken gewenst is en dat daar best een beetje op gestuurd mag worden. We hebben het hier niet over een stemronde in The Voice Of Holland waarbij de kiezer vanuit de luie stoel, chips etend zijn mening kan bepalen. We hebben het over de politieke koers van Nederland voor een periode van vier jaar. Mensen die totaal niet weten wat politiek inhoudt, mag je best (proberen te) weren bij het stembureau.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:55 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
En jij voelt je verheven boven het gepeupel zodat je wel even kan bepalen wie wel of niet kan stemmen? Dat is nou per definitie de democratie ter discussie stellen...
En als je weet dat er 150 leden in de tweede kamer zitten, weet je wat politiek inhoud? Dit soort zaken zeggen vrijwel niets over je betrokkenheid bij de politiek. Tevens heb je dit ook niet nodig om een mening te vormen.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 10:22 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Ik voel me helemaal niet verheven. Ik stel dat er enige kennis van zaken gewenst is en dat daar best een beetje op gestuurd mag worden. We hebben het hier niet over een stemronde in The Voice Of Holland waarbij de kiezer vanuit de luie stoel, chips etend zijn mening kan bepalen. We hebben het over de politieke koers van Nederland voor een periode van vier jaar. Mensen die totaal niet weten wat politiek inhoudt, mag je best (proberen te) weren bij het stembureau.
Een rijbewijs en het stemrecht zijn totaal verschillende dingen die je niet eens moet proberen te vergelijken.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 09:29 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Het voorstel over opleidingsniveau neem ik niet over. Ik doe zelf andere voorstellen. Iemand met een lager opleidingsniveau kan zich prima in politiek verdiepen en voldoende kennis bezitten over het onderwerp.
Waarom zie je het stellen van voorwaarden als inperking van de democratie? Vind je ook dat mensen zonder rijbewijs mogen autorijden? Als mensen meer van politiek weten, gaat de gemiddelde kwaliteit van de stemmen erop vooruit.
Juist. Het gaat erom dat je een partij kiest die jouw gevoel het best vertegenwoordigd. Dat is het enige punt dat voor de burger belangrijk is binnen politiek.quote:Op donderdag 30 augustus 2012 11:23 schreef Brentmeister het volgende:
[..]
En als je weet dat er 150 leden in de tweede kamer zitten, weet je wat politiek inhoud? Dit soort zaken zeggen vrijwel niets over je betrokkenheid bij de politiek. Tevens heb je dit ook niet nodig om een mening te vormen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |