Wat oneerlijk is dit toch ook. Waar eigenlijk iedereen al zijn aandacht richt op langstuderen is het instellingstarief een nog grotere bedreiging voor studenten. De overstap van het hbo naar het wo wordt in feiten onbetaalbaar. Dit tarief geld voor een 2de bachelor of 2de master. Gezondheidszorg en onderwijs zijn uitgezonderd.
Even terug naar de TT. De overstap van het mbo naar het hbo. Wanneer je deze stap maakt begint je hele studieteller weer opnieuw. Je krijgt weer 4 jaar beurs, 5 jaar ov en 3 jaar leenrechten. Niks geen langstudeerboete. Waarom? Zou wel iets te maken hebben met het opkrikken van het mensen met een bachelor graad om mooi uit te komen op de lijstjes.
Nu even van het hbo naar de universiteit. Er zijn een aantal varianten om dit te doen.
Je kan beginnen in jaar 1 van het wo, wat het verstandigste is in mijn optiek. Betaal je nu van 5.500 euro ( EUR) tot wel 12.000 euro (uva) voor een jaartje bachelor. Enkele opleidingen schieten zelfs uit naar 25.000 euro per jaar. Deeltijd, duaal, maakt allemaal niks uit.
Schakelprogramma's, waar ze nog mogelijk zijn, tellen als 2de bachelor. Betaal je je weer helemaal scheel aan de eerder genoemde tarieven.
Je beste keus is om het schakeltraject in de hbo bachelor in te brengen, maar dat kan bijna nergens meer.
En haal je dan je mastergraad en wil je er nog eentje? Dat wordt helemaal aftikken. bedragen van dik in de 12.000 euro voor rechten, met de UU tot nu toe de hoogste tarieven die ik heb gezien. 14.400 euro voor bijvoorbeeld een master engels.
3.000 euro? peanuts vergeleken met die ellende.