abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 21 januari 2013 @ 21:45:22 #226
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121863940
quote:
0s.gif Op maandag 21 januari 2013 11:13 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Of je plaatst zo'n stukje over een kaas om een bepaalde reden. Bijvoorbeeld omdat je er nieuwsgierig naar bent, omdat die net in het seizoen zit, omdat je hem gehad hebt, omdat je hem hebt zien liggen.

Het idee van een encyclopedisch kaastopic dan wel site, dan wel wiki spreekt me ook wel aan, en daar zou ik graag aan meewerken, maar dan ligt een volledig systematische aanpak meer voor de hand, dan wordt het een soort naslagwerk. Ik durf wel te stellen dat mijn interesse en kennis van kaas enigzins bovengemiddeld is, maar na 10 van die stukjes denk ik bij no 11 'wat moet ik hiermee?' Het vertelt mij vooral dat er heel veel verschillende kazen zijn, en dat wist ik al.

Dus vandaar mijn opmerking, maar ik zie ook dat niet iedereen dat gevoel deelt.
Ik snap je punt. Zal nu en dan wat kazen posten die ik heb geprobeerd. Dat geeft het topic net wat beters.
  maandag 21 januari 2013 @ 21:46:05 #227
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121863998
quote:
0s.gif Op maandag 21 januari 2013 10:56 schreef Scootmobiel het volgende:

[..]

Ik vind het juist goed, zo'n opsomming. Zo leer je weer 'onbekende' soorten kennen.
Dus wat mij betreft, gewoon zo doorgaan, Jellereppe. ^O^

En van het aanvullen met persoonlijke ervaringen wordt dit topic alleen nóg maar beter, dus die zou ik ook graag willen lezen. :)
Gaan we zeker doen, alleen de laatste pagina's het liefst met wat persoonlijke ervaringen van mensen.
pi_121864581
quote:
6s.gif Op maandag 21 januari 2013 21:45 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Ik snap je punt. Zal nu en dan wat kazen posten die ik heb geprobeerd. Dat geeft het topic net wat beters.
^O^
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  maandag 21 januari 2013 @ 21:54:32 #229
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121864704
quote:
1s.gif Op maandag 21 januari 2013 21:53 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

^O^
Dank je. 8-)
pi_135441213
Ik zal niet de hele kaasplanken van de afgelopen maand bespreken, maar één kaasje verdient wel bijzondere vermelding:

Salers


Een halfharde koeienkaas van rauwe melk uit de Auvergne, die alleen tussen april en november geproduceerd wordt door slechts een honderdtal kaasboertjes.


Zoals je ziet krijgt hij oranje vlekken, ik had een stukje laten afsnijden met nogal veel daarvan en ook nog eens donkerrode en paarsige vlekken, want dat leek me wel bijzonder voor de smaak. Die zag er dus nog wat extremer en misschien afschrikwekkender uit. Hij kan al na 3 maanden rijpen gegeten worden maar deze was dan ook al behoorlijk oud en hard, waarschijnlijk kwam die ik had uit 2012. Ik vind de smaak nogal moeilijk te omschrijven, hij is minder zout en scherp dan een brokkelkaas of een hele oude Manchego, maar hij prikt veel meer in de neus, hij ruikt licht zurig maar er zitten ook zoete en notige smaken doorheen. Aan umami geen gebrek in ieder geval. Zeer rijk, complex en venijnig met veel smaakverschil tussen korst, kleurige stukjes en het witte.

Een aanrader dus, maar geen veilige keus als je de libelleredactie een kaasplankje voor zou willen zetten.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 30 april 2014 @ 21:12:24 #231
168739 Red_85
'echt wel'
pi_139428433


Wat mij verbaasd is dat dit topic eigenlijk helemaal niet zo hard loopt.
Misschien een beetje in de vergetelheid geraakt, zal ik maar een poging wagen. Naast het overbekende bier topic zou je het wel verwachten in een bier en kaasland.

Een tijdje terug had ik bij een marktkaasboertje dit kaasje aangeboden gekregen:

Valencay geitenkaas.

Ik vroeg om een ligtpittig geitenkaasje die het goed zou doen op een kaasplankje met een goed Belgisch bier ernaast.
En gekregen wat ik wilde. Alles wat je van een geitenkaas verwacht, de specifieke smaak, beetje scherpte, lekker sterk, maar toch heerlijk romig. Iedereen die deze ziet liggen bij zo'n stalletje en geitenkaas lekker vind, neem hem mee!
Niemand zal ooit genoegen meer nemen met zo'n rolletje van 2 euro.. Inmiddels dik 2 maanden terug en ik proef hem nog als ik er aan denk.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_139447837
Waarom ontdek ik dit topic nu pas? Kaas :9 Alleen vaak is het aanbod aan kaaswinkels vrij laag in de meeste steden tegenwoordig (tenzij er een goede tip is voor ergens in Eindhoven)
MIO DIOS!!! ESTA CIENCIA ES DIABOLICO!!!
  donderdag 1 mei 2014 @ 14:51:27 #233
168739 Red_85
'echt wel'
pi_139452476
quote:
0s.gif Op donderdag 1 mei 2014 12:14 schreef Ordos20 het volgende:
Waarom ontdek ik dit topic nu pas? Kaas :9
Omdat schijnbaar niet veel kaaskoppen schrijverig zijn, of zolderfok!nerd... :P
quote:
Alleen vaak is het aanbod aan kaaswinkels vrij laag in de meeste steden tegenwoordig (tenzij er een goede tip is voor ergens in Eindhoven)
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_139452823
quote:
0s.gif Op donderdag 1 mei 2014 14:51 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Omdat schijnbaar niet veel kaaskoppen schrijverig zijn, of zolderfok!nerd... :P

[..]

:P maar wordt wel eens tijd voor een goede kaasproeving. Ook al is de wederhelft er niet zo van
MIO DIOS!!! ESTA CIENCIA ES DIABOLICO!!!
  roze vrijdag 2 mei 2014 @ 20:58:07 #235
393783 Ama
Hypa Hypa
pi_139501454
Kaas _O_ Vooral oude
Your beauty never ever scared me.
  vrijdag 2 mei 2014 @ 21:03:18 #236
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_139501712
Een goede langres kan ik ook erg waarderen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_139521470
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 mei 2014 21:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Een goede langres kan ik ook erg waarderen
[ afbeelding ]
Ja, ik heb een vaak een Langres coupe, een stuk van zo'n grote platte. Even laten uitwaaien in de vensterbank en dan met een theelepeltje opeten.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_139781218
Ik heb een schimmelkaas in mijn koelkast liggen. En nu is mijn yoghurt al na een paar dagen fluffy en net zo blauw als de aders in het kaasje. Kan die schimmel aan de wandel zijn gegaan? De kaas zit nog wel verpakt.

Nu heb ik geen honger meer. :(
pi_139781298
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 mei 2014 15:13 schreef Weltschmerz het volgende:

Ja, ik heb een vaak een Langres coupe, een stuk van zo'n grote platte. Even laten uitwaaien in de vensterbank en dan met een theelepeltje opeten.
En dan tergend langzaam zodat je alles proeft... :9~
  maandag 12 mei 2014 @ 15:06:59 #240
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_139867475
jong belegen goudse kaas wint het altijd gewoon..f**k the rest
zzzzz
pi_139868699
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 mei 2014 21:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Een goede langres kan ik ook erg waarderen
[ afbeelding ]
Die vind ik ook heerlijk ja :9
  maandag 12 mei 2014 @ 16:23:10 #242
168739 Red_85
'echt wel'
pi_139870072
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 mei 2014 21:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Een goede langres kan ik ook erg waarderen
[ afbeelding ]
Ziet eruit als een stel ontstoken hersenen. Smaakt ongetwijfeld anders. Nog niet tegengekomen, anders had ik deze uit pure belangstelling al eens geproeft.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 12 mei 2014 @ 16:29:58 #243
168739 Red_85
'echt wel'
pi_139870341
quote:
14s.gif Op maandag 12 mei 2014 15:06 schreef AMAR420 het volgende:
jong belegen goudse kaas wint het altijd gewoon..f**k the rest
Dat is net zoals bij de bieren bij pils blijven of bij wijn niet verder gaan dan chardonnay.
Ieder z'n smaak natuurlijk, maar er is zo onnoemelijk veel meer dan alleen pils, goudse of chardonnay.

Juist leuk om dan op avontuur te gaan.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_139872263
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 16:29 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Dat is net zoals bij de bieren bij pils blijven of bij wijn niet verder gaan dan chardonnay.
Ieder z'n smaak natuurlijk, maar er is zo onnoemelijk veel meer dan alleen pils, goudse of chardonnay.

Juist leuk om dan op avontuur te gaan.
Ik ben het in zoverre wel met hem eens dat belegen of jong belegen Stolwijker (boerengoudse) die in jumbovorm gerijpt is (door de dikkere kaas rijpt hij smeuiiger voor zijn leeftijd), zich kan meten met allerhande exotica.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  maandag 12 mei 2014 @ 19:29:49 #245
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_139876491
Oude kaas, Parmezaanse kaas of (witte) schimmelkaas. Echt heerlijk. Graag op brood, een toastje of lekker in het eten!
  maandag 12 mei 2014 @ 20:05:24 #246
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_139878255
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 16:29 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Dat is net zoals bij de bieren bij pils blijven of bij wijn niet verder gaan dan chardonnay.
Ieder z'n smaak natuurlijk, maar er is zo onnoemelijk veel meer dan alleen pils, goudse of chardonnay.

Juist leuk om dan op avontuur te gaan.
nah, blijf terugkomen op goudse jong belegen, zelfs bij een exclusief wijntje..

ik vind de rest maar stinken, noem eens een vergelijkbare kaas svp
zzzzz
  dinsdag 13 mei 2014 @ 09:04:51 #247
168739 Red_85
'echt wel'
pi_139895658
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 20:05 schreef AMAR420 het volgende:

[..]

nah, blijf terugkomen op goudse jong belegen, zelfs bij een exclusief wijntje..

ik vind de rest maar stinken, noem eens een vergelijkbare kaas svp
Persoonlijke mening toch? :)

Neem eens een Belgisch abdijkaasje. Niet zo stinkend of erg scherp, maar toch net even een andere smaak. Orval of Maredsous. Misschien vind je het iets...
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  dinsdag 13 mei 2014 @ 09:06:42 #248
168739 Red_85
'echt wel'
pi_139895687
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 17:19 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik ben het in zoverre wel met hem eens dat belegen of jong belegen Stolwijker (boerengoudse) die in jumbovorm gerijpt is (door de dikkere kaas rijpt hij smeuiiger voor zijn leeftijd), zich kan meten met allerhande exotica.
Moet eerlijk bekennen dat ik die nog nooit bewust gegeten heb.
Ga eens een stukkie scoren.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  dinsdag 13 mei 2014 @ 09:12:27 #249
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_139895764
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 20:05 schreef AMAR420 het volgende:

[..]

nah, blijf terugkomen op goudse jong belegen, zelfs bij een exclusief wijntje..

ik vind de rest maar stinken, noem eens een vergelijkbare kaas svp
Enmentahler, chedder?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 13 mei 2014 @ 13:53:44 #250
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_139904571
Emmenthaler misschien..
zzzzz
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')