quote:Wereldwijde voedselprijzen stijgen door extreem weer
De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli voor het eerst in vier maanden gestegen. Vooral granen en suiker werden duurder, blijkt uit cijfers van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.
Een prijsindex van de FAO steeg in juli 6 procent. Die index staat nu op 213 punten. Dat is nog een stuk onder de recordwaarde van 238 punten die in februari 2011 werd bereikt, maar enkele individuele producten komen wel in de buurt van hun recordprijs.
Vooral granen en suiker werden duurder. De prijsindex van graan staat op 260 punten: amper 14 punten onder de absolute recordwaarde van 274 punten uit april 2008. Toen veroorzaakte de dure graanprijs rellen in verscheidene landen.
De extreme droogte in de Verenigde Staten deed de prijzen voor maïs in juli 23 procent stijgen, terwijl de internationale tarweprijs 19 procent stijgt wegens slechter dan verwachte productieverwachtingen in Rusland en een stijgende vraag. De prijs van rijst bleef dan weer stabiel.
Ook suiker werd duurder, door ongunstig weer in Brazilië, 's werelds grootste suikerexporteur. Vlees werd dan weer goedkoper, in het bijzonder varkensvlees.
quote:Brood gaat 15 tot 20 cent meer kosten
Een brood gaat 15 tot 20 cent meer kosten. De prijs gaat al volgende maand omhoog, waarschuwen de bakkers.
Niet alleen brood, maar ook koekjes en gebakjes zullen duurder worden, meldt BNR. De radiozender baseert zich op de verwachting van branchevereniging voor bakkers, de NBO.
Dramatische laag
Slecht nieuws voor de consument, maar een goed teken voor de graanboeren. Volgens Jaap Haanstra, voorzitter van de afdeling Akkerbouw van LTO Nederland, is door overproductie is de graanprijs de afgelopen jaren dramatisch laag geweest.
De prijs komt nu in de buurt van de kostprijs. Hij wil daarmee niet zeggen dat de boeren nu binnenlopen, want volgens hem is het produceren van graan al jaren verliesgevend.
Redenen stijgende prijzen
De graanprijzen stijgen, omdat de graanoogst in Amerika tegenvallen. De vraag naar graan groeit ook, omdat er ieder jaar 80 miljoen mensen bijkomen en in het Midden-Oosten wordt er meer vlees gegeten.
Gelukkig leven boeren van landbouwsubsidies, en niet van voedselproductie!quote:Slecht nieuws voor de consument, maar een goed teken voor de graanboeren. Volgens Jaap Haanstra, voorzitter van de afdeling Akkerbouw van LTO Nederland, is door overproductie is de graanprijs de afgelopen jaren dramatisch laag geweest.
De prijs komt nu in de buurt van de kostprijs. Hij wil daarmee niet zeggen dat de boeren nu binnenlopen, want volgens hem is het produceren van graan al jaren verliesgevend.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |