hanskraaijjr | maandag 16 juli 2012 @ 18:53 |
Ik heb een Vietnamese vriendin en die vindt het raar dat ik rijst niet was voor ik het ga koken. Ik koop rijst van Euroshopper maar zij koopt rijst in zakken van 25kg. Ik ga ervan uit dat je die rijst van de Euroshopper schoon is of hoe zit dat? | |
Nozem. | maandag 16 juli 2012 @ 19:03 |
Waarschijnlijk moet je het in die landen daar wel eerst wassen. Hier is dat in de meeste gevallen al door de fabrikant gedaan. | |
nerdylittlesecrets | maandag 16 juli 2012 @ 19:04 |
Ik was ook altijd eerst rijst? Ik vind het ook raar dat je het niet wast... | |
trovey | maandag 16 juli 2012 @ 19:08 |
Hoeft hier in principe niet als je het gewoon in de supermarkt koopt. Is gewoon schoon. | |
Feeeeble | maandag 16 juli 2012 @ 19:11 |
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)u-eerst-wassen.dhtml | |
boyv | maandag 16 juli 2012 @ 19:13 |
Ik zou het merendeel van de groenten en vruchten die je koopt gewoon even wassen. | |
trovey | maandag 16 juli 2012 @ 19:15 |
Alleen is rijst dan weer geen groente of fruit. ![]() | |
BaBy-G | maandag 16 juli 2012 @ 19:24 |
![]() | |
boyv | maandag 16 juli 2012 @ 19:24 |
Nee inderdaad het is een vrucht ![]() | |
Tanin | maandag 16 juli 2012 @ 20:01 |
Rijst wassen is hier EN daar niet nodig. Het heeft namelijk niets met hygiëne te maken, maar met smaak. Als de huls van de rijst afgeslepen wordt, komt er een poeder vrij dat op de rijst blijft plakken. Als je vervolgens de rijst kookt, maakt dit een dikke pap/drab in je water. Als je je rijst kookt in ruim water en afgiet merk je hier weinig (tot zelfs niets) van. Als je je rijst droog laat koken, blijft die drab achter. Het is dus lekkerder als je je rijst wast, maar niet nodig. Als je in ruim water kookt is het waarschijnlijk niet de moeite waard, als je droog kookt is het bijna noodzakelijk voor lekkere rijst. En ja, de fabrikant wast de rijst ook, maar dat is nog lang niet genoeg om al het poeder te verwijderen. Probeer het maar eens te wassen, dan zul je het zien ![]() | |
Pietverdriet | maandag 16 juli 2012 @ 20:33 |
Rijst afgieten??? | |
Tanin | maandag 16 juli 2012 @ 20:33 |
Ja, ruim water erbij en dan als het gaar is afgieten. Geloof het of niet, maar veel Europeanen die dat doen zich daar schuldig aan maken. Als ik geen rijstkoker heb doe ik het ook wel eens | |
Deliah | maandag 16 juli 2012 @ 20:38 |
Ik laat het altijd droogkoken, niet zo moeilijk en veel lekkerder. | |
Pietverdriet | maandag 16 juli 2012 @ 20:38 |
1 kopje rijst, 2 kopjes water, koken tot er putjes in zitten, laag pitje zetten en laten garen. WTF is daar zo moeilijk aan? | |
Tanin | maandag 16 juli 2012 @ 20:43 |
Het feit dat je de rijst moet wassen? ![]() Ik zeg niet dat het goed is, drooggekookte rijst is een stuk lekkerder, maar het werkt wel. | |
Guus Muisarm | maandag 16 juli 2012 @ 20:48 |
Ik dacht dat je ze altijd per stuk met zo'n hele kleine champignonborstel moest borstelen ![]() En die gele rijst doe ik ook altijd afgieten, surinaamse rijst 1 kop rijst op 1,5 kop water en droogkoken en builtjesrijst haal ik met een vork eruit en laat het uitlekken ![]() | |
Cici | maandag 16 juli 2012 @ 23:18 |
Rijst afgieten ![]() | |
RobinOok | maandag 16 juli 2012 @ 23:42 |
Viespeuk. | |
Terrex | dinsdag 17 juli 2012 @ 01:09 |
MWhahahaha Mooiste opmerking tot nu toe! Beetje Random Ik was soms me rijst soms niet, Ik laat me rijst vaak wel ff weken in heet water en daarna afspoelen en water erbij en koken! Ik heb het idee dat me korrel dan sneller groot wordT! maar ff zo een mini champigion borsteltje kopen hehe | |
_Hestia_ | dinsdag 17 juli 2012 @ 06:41 |
![]() Ik had er echt nog nooit van gehoord, van rijst wassen ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 06:51 |
Ik was mijn rijst ook nooit | |
vats | dinsdag 17 juli 2012 @ 07:06 |
Ik ook niet, is mijn chineese vriendin het niet mee eens.. iets met smaak ofzo... Anyway ik proef het niet.. heb zoiets van het zal wel ![]() | |
Curiosity | dinsdag 17 juli 2012 @ 12:35 |
Ik was mijn rijst ook niet en ik giet het ook nog af, ![]() | |
Axia | dinsdag 17 juli 2012 @ 13:19 |
Ik was mijn rijst altijd. En hoeft niet af te gieten, want we maken gebruik van een rijstkoker | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 13:22 |
Als je het in een pan maakt met dezelfde hoeveelheden water en rijst hoef je ook niet af te gieten. | |
Luigi | dinsdag 17 juli 2012 @ 13:24 |
Ik doe gewoon 2 vliegen 1 klap. Water in de pan, rijst erbij, vaatwastabletje erbij en dan een uurtje laten pruttelen. Brandschone rijst! | |
_Hestia_ | dinsdag 17 juli 2012 @ 13:24 |
![]() | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 13:46 |
Viespeuk. | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 13:51 |
Wat is er vies aan de rijst? Is hij buiten aan het spelen geweest? Komt ie net van de WC af? | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 13:53 |
Ja, al die dingen en meer. Viezerik. | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 13:55 |
Ach mens, ga toch koken. | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 13:56 |
Ja, en jij kunt beter gaan timmeren. ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 14:00 |
Wat is er met je Robin, dat je zo een humeur hebt? | |
Cassandra87 | dinsdag 17 juli 2012 @ 14:04 |
Ik was doorgaans mijn rijst nooit maar heb net pech met het huidige pak, zitten nog hulsjes aan, dus dan spoel ik wel net zolang tot die hulsjes weg zijn | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 14:13 |
Humeur? Hahaha, echt niet! Ik heb juist erge schik. ![]() | |
RandomMoron | dinsdag 17 juli 2012 @ 14:19 |
sushi rijst spoel ik wel heel goed door, de rest niet | |
trovey | dinsdag 17 juli 2012 @ 14:25 |
Gewoon die ja, beste en meest eenvoudige methode en gaat altijd goed. | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 15:37 |
Zilvervliesrijst? Persoonlijk vind ik dat veevoer, maar er zijn liefhebbers van. | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 15:38 |
1 deel rijst, 1 deel tomaten uit blik en anderhalf deel water gaat ook goed. | |
Cassandra87 | dinsdag 17 juli 2012 @ 16:05 |
Op verzoek van ![]() | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 16:10 |
Neem rode rijst, die is lekkerder dan zilvervliesrijst. ![]() | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 16:10 |
Wel eerst wassen natuurlijk!!! ![]() | |
trovey | dinsdag 17 juli 2012 @ 18:33 |
Eens proberen. ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 19:22 |
Bij rode rijst kan ik me het nog voorstellen, maar bij witte of parboiled? Waarom? | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 19:23 |
Soms heeft het wat extra water nodig. | |
Thorical | dinsdag 17 juli 2012 @ 19:31 |
Eerst steentjes uit de rijst hallen dan spoelen tot je helder water hebt om om een losse korrel te krijgen. Rijst water verhouding tussen 1 1/2 en 2 delen water op rijst naar gelang de leeftijd van de rijst. | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 19:32 |
Heb nooit steentjes in de rijst | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 21:12 |
Omdat de rijst lekkerder wordt als je het zetmeel er eerst af wast. | |
Tanin | dinsdag 17 juli 2012 @ 21:17 |
Mjah, parboiled zal weinig zetmeel meer opzitten, dan lijkt het me inderdaad geen zin hebben. | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 21:20 |
Je bedoeld dat ie minder plakt? | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 21:21 |
Dat, en ik rooster de rijst ook vaak voordat ik hem kook, met wat olie in de pan de rijst goudgeel bakken | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 21:40 |
Aan het spoelwater te zien heb je ongelijk. Bovendien beveelt de fabrikant het ook gewoon aan. Die zet niet voor niks in de kookinstructies datje de rijst moet wassen. Maar goed, wat een ander doet moet ie zelf weten. Er zijn ook mensen die hun bruine bonen uit blik niet afspoelen voor ie door de chili con carne gaat. Of hun zalm niet wassen voor ie de pan in gaat. Of de kipfilet zo uit de verpakking de pan in mieteren. Moet iedereen zelf weten, ik vind het "vies". | |
Strawberrystra. | dinsdag 17 juli 2012 @ 21:40 |
Mijn moeder doet het ook. | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 21:44 |
Oh tuut tuut tetuut | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 21:52 |
Viespeuk! ![]() ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 21:53 |
Rooster jij wel eens rijst voor het koken? | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 21:58 |
Nee, nooit. Lijkt me eerlijk gezegd ook niks. Ik doe wel eens het tegenovergestelde, weken, maar roosteren, nee. | |
Tanin | dinsdag 17 juli 2012 @ 21:59 |
Is anders heel lekker. Zeker als je er wat knoflook en gember bij doet en een bouillon blokje en een scheut sherry in het kook water. | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 22:01 |
Wil ik niet. Ik wil gewoon witte rijst bij mijn eten. | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 22:03 |
Conservatiefje | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 22:09 |
Ja, blijkbaar. ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 17 juli 2012 @ 22:13 |
Je wast je rijst omdat het zo hoort, omdat je dat altijd al deed, je eet witte rijst omdat je dat altijd al deed, rijst roosteren lijkt je niets, omdat je het niet kent. | |
RobinOok | dinsdag 17 juli 2012 @ 22:25 |
Ik was mijn rijst omdat ik denk dat het lekkerder is en omdat ik het leuk vind om te doen. Ik voel me op dat moment elke keer weer verbonden met alle vrouwen van de wereld die al eeuwen hun rijst staan te wassen. Dat heb ik nooit als ik een knoflookje snijd, een aardappel schil of een raam lap, maar altijd als ik rijst was. Het is een soort ritueel en ik vind het mooi en zal dat blijven doen. Roosteren gaat niet lukken met gewassen rijst. En bovendien krijg ik er een pilav-associatie bij en dat jeugdtrauma heb ik nog niet verwerkt. ![]() | |
markmarkmark | woensdag 18 juli 2012 @ 00:41 |
mijn ex haalde ook altijd 25kg. zakken basmati rijst. waste ze ook altijd en soms zat er wel is een steentje of iets dergelijks tussen. | |
Pindasoepje | woensdag 18 juli 2012 @ 09:46 |
Ik was het ook altijd tot het water helder is.. Heb altijd het idee dat het rijst gewoon vies is.. | |
Guus Muisarm | woensdag 18 juli 2012 @ 18:38 |
wtf? Moet ik eerst met 'm onder de douche ofzo ![]() | |
_Hestia_ | woensdag 18 juli 2012 @ 19:21 |
+1 | |
trovey | woensdag 18 juli 2012 @ 20:43 |
Gezellig met je kipfilet/hamlapje/biefstuk gaan douchen. ![]() | |
Spanky78 | woensdag 18 juli 2012 @ 20:50 |
Nja, witte rijst was ik alleen als ik tijd heb. Voor Sushi echter doe ik erg mijn best op het wassen. Bij zilvervliesrijst ook, het schuim wordt dan een stuk minder smerig.. Overigens bak ik ook wel eens rijst.. nasi goreng heet dat ![]() | |
Tanin | woensdag 18 juli 2012 @ 20:57 |
Nasi bak je na het koken, wat Piet bedoeld is bakken voor het koken. En wat betreft sushirijst: hetgeen sushirijst maakt tot wat het is is azijn en mirin, was je dat er niet af als je die rijst wast? ![]() | |
Curiosity | woensdag 18 juli 2012 @ 21:24 |
Azijn en mirin voeg je dan ook pas toe na het koken. | |
Spanky78 | woensdag 18 juli 2012 @ 21:24 |
Da van die Nasi was ironie... en die sushirijst was je vooraf erg goed. Tenminste, ik doe dat ![]() | |
Tanin | woensdag 18 juli 2012 @ 21:25 |
Ah ok, dan ben ik in de war met Japanse voorverpakte sushi-rijst die je alleen hoeft te koken ![]() | |
Spanky78 | woensdag 18 juli 2012 @ 21:28 |
Nja, zou goed kunnen. Ik weet wel dat je sushi best wel kan mislukken als je hem niet wast (bij mij eens gebeurd, soort pap..). | |
FANNvanhetlaatsteuur | zaterdag 21 juli 2012 @ 15:50 |
Ik gebruik altijd Rijstbuiltjes ![]() ![]() |