FOK!forum / Culinesse à gogo / Rijst wassen?
hanskraaijjrmaandag 16 juli 2012 @ 18:53
Ik heb een Vietnamese vriendin en die vindt het raar dat ik rijst niet was voor ik het ga koken. Ik koop rijst van Euroshopper maar zij koopt rijst in zakken van 25kg.
Ik ga ervan uit dat je die rijst van de Euroshopper schoon is of hoe zit dat?
Nozem.maandag 16 juli 2012 @ 19:03
Waarschijnlijk moet je het in die landen daar wel eerst wassen.
Hier is dat in de meeste gevallen al door de fabrikant gedaan.
nerdylittlesecretsmaandag 16 juli 2012 @ 19:04
Ik was ook altijd eerst rijst? Ik vind het ook raar dat je het niet wast...
troveymaandag 16 juli 2012 @ 19:08
Hoeft hier in principe niet als je het gewoon in de supermarkt koopt. Is gewoon schoon.
Feeeeblemaandag 16 juli 2012 @ 19:11
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)u-eerst-wassen.dhtml
boyvmaandag 16 juli 2012 @ 19:13
Ik zou het merendeel van de groenten en vruchten die je koopt gewoon even wassen.
troveymaandag 16 juli 2012 @ 19:15
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2012 19:13 schreef boyv het volgende:
Ik zou het merendeel van de groenten en vruchten die je koopt gewoon even wassen.
Alleen is rijst dan weer geen groente of fruit. :+
BaBy-Gmaandag 16 juli 2012 @ 19:24
:')
boyvmaandag 16 juli 2012 @ 19:24
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2012 19:15 schreef trovey het volgende:

[..]

Alleen is rijst dan weer geen groente of fruit. :+
Nee inderdaad het is een vrucht :P
Taninmaandag 16 juli 2012 @ 20:01
Rijst wassen is hier EN daar niet nodig. Het heeft namelijk niets met hygiëne te maken, maar met smaak. Als de huls van de rijst afgeslepen wordt, komt er een poeder vrij dat op de rijst blijft plakken. Als je vervolgens de rijst kookt, maakt dit een dikke pap/drab in je water.

Als je je rijst kookt in ruim water en afgiet merk je hier weinig (tot zelfs niets) van. Als je je rijst droog laat koken, blijft die drab achter.

Het is dus lekkerder als je je rijst wast, maar niet nodig. Als je in ruim water kookt is het waarschijnlijk niet de moeite waard, als je droog kookt is het bijna noodzakelijk voor lekkere rijst.

En ja, de fabrikant wast de rijst ook, maar dat is nog lang niet genoeg om al het poeder te verwijderen. Probeer het maar eens te wassen, dan zul je het zien ;)
Pietverdrietmaandag 16 juli 2012 @ 20:33
Rijst afgieten???
Taninmaandag 16 juli 2012 @ 20:33
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2012 20:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Rijst afgieten???
Ja, ruim water erbij en dan als het gaar is afgieten.

Geloof het of niet, maar veel Europeanen die dat doen zich daar schuldig aan maken.

Als ik geen rijstkoker heb doe ik het ook wel eens
Deliahmaandag 16 juli 2012 @ 20:38
Ik laat het altijd droogkoken, niet zo moeilijk en veel lekkerder.
Pietverdrietmaandag 16 juli 2012 @ 20:38
1 kopje rijst, 2 kopjes water, koken tot er putjes in zitten, laag pitje zetten en laten garen. WTF is daar zo moeilijk aan?
Taninmaandag 16 juli 2012 @ 20:43
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2012 20:38 schreef Pietverdriet het volgende:
1 kopje rijst, 2 kopjes water, koken tot er putjes in zitten, laag pitje zetten en laten garen. WTF is daar zo moeilijk aan?
Het feit dat je de rijst moet wassen? :P

Ik zeg niet dat het goed is, drooggekookte rijst is een stuk lekkerder, maar het werkt wel.
Guus Muisarmmaandag 16 juli 2012 @ 20:48
Ik dacht dat je ze altijd per stuk met zo'n hele kleine champignonborstel moest borstelen :@

En die gele rijst doe ik ook altijd afgieten, surinaamse rijst 1 kop rijst op 1,5 kop water en droogkoken en builtjesrijst haal ik met een vork eruit en laat het uitlekken :)
Cicimaandag 16 juli 2012 @ 23:18
Rijst afgieten :')
RobinOokmaandag 16 juli 2012 @ 23:42
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2012 18:53 schreef hanskraaijjr het volgende:
dat ik rijst niet was
Viespeuk.
Terrexdinsdag 17 juli 2012 @ 01:09
quote:
10s.gif Op maandag 16 juli 2012 20:48 schreef Guus Muisarm het volgende:
Ik dacht dat je ze altijd per stuk met zo'n hele kleine champignonborstel moest borstelen :@

En die gele rijst doe ik ook altijd afgieten, surinaamse rijst 1 kop rijst op 1,5 kop water en droogkoken en builtjesrijst haal ik met een vork eruit en laat het uitlekken :)
MWhahahaha Mooiste opmerking tot nu toe!

Beetje Random Ik was soms me rijst soms niet,

Ik laat me rijst vaak wel ff weken in heet water en daarna afspoelen en water erbij
en koken! Ik heb het idee dat me korrel dan sneller groot wordT!

maar ff zo een mini champigion borsteltje kopen hehe
_Hestia_dinsdag 17 juli 2012 @ 06:41
quote:
10s.gif Op maandag 16 juli 2012 20:48 schreef Guus Muisarm het volgende:
Ik dacht dat je ze altijd per stuk met zo'n hele kleine champignonborstel moest borstelen :@


_O-

Ik had er echt nog nooit van gehoord, van rijst wassen :N
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 06:51
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2012 23:42 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Viespeuk.
Ik was mijn rijst ook nooit
vatsdinsdag 17 juli 2012 @ 07:06
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 06:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik was mijn rijst ook nooit
Ik ook niet, is mijn chineese vriendin het niet mee eens.. iets met smaak ofzo... Anyway ik proef het niet.. heb zoiets van het zal wel :)
Curiositydinsdag 17 juli 2012 @ 12:35
Ik was mijn rijst ook niet en ik giet het ook nog af, _O-
Axiadinsdag 17 juli 2012 @ 13:19
Ik was mijn rijst altijd. En hoeft niet af te gieten, want we maken gebruik van een rijstkoker
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 13:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 13:19 schreef Axia het volgende:
Ik was mijn rijst altijd. En hoeft niet af te gieten, want we maken gebruik van een rijstkoker
Als je het in een pan maakt met dezelfde hoeveelheden water en rijst hoef je ook niet af te gieten.
Luigidinsdag 17 juli 2012 @ 13:24
Ik doe gewoon 2 vliegen 1 klap. Water in de pan, rijst erbij, vaatwastabletje erbij en dan een uurtje laten pruttelen. Brandschone rijst!
_Hestia_dinsdag 17 juli 2012 @ 13:24
quote:
7s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 13:24 schreef Luigi het volgende:
Ik doe gewoon 2 vliegen 1 klap. Water in de pan, rijst erbij, vaatwastabletje erbij en dan een uurtje laten pruttelen. Brandschone rijst!
_O-
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 13:46
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 06:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik was mijn rijst ook nooit
Viespeuk.
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 13:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 13:46 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Viespeuk.
Wat is er vies aan de rijst? Is hij buiten aan het spelen geweest? Komt ie net van de WC af?
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 13:53
Ja, al die dingen en meer. Viezerik.
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 13:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 13:53 schreef RobinOok het volgende:
Ja, al die dingen en meer. Viezerik.
Ach mens, ga toch koken.
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 13:56
Ja, en jij kunt beter gaan timmeren. _O-
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 14:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 13:56 schreef RobinOok het volgende:
Ja, en jij kunt beter gaan timmeren. _O-
Wat is er met je Robin, dat je zo een humeur hebt?
Cassandra87dinsdag 17 juli 2012 @ 14:04
Ik was doorgaans mijn rijst nooit maar heb net pech met het huidige pak, zitten nog hulsjes aan, dus dan spoel ik wel net zolang tot die hulsjes weg zijn
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 14:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 14:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat is er met je Robin, dat je zo een humeur hebt?
Humeur? Hahaha, echt niet!
Ik heb juist erge schik. :s)
RandomMorondinsdag 17 juli 2012 @ 14:19
sushi rijst spoel ik wel heel goed door, de rest niet
troveydinsdag 17 juli 2012 @ 14:25
quote:
0s.gif Op maandag 16 juli 2012 20:38 schreef Pietverdriet het volgende:
1 kopje rijst, 2 kopjes water, koken tot er putjes in zitten, laag pitje zetten en laten garen. WTF is daar zo moeilijk aan?
Gewoon die ja, beste en meest eenvoudige methode en gaat altijd goed.
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 15:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 14:04 schreef Cassandra87 het volgende:
Ik was doorgaans mijn rijst nooit maar heb net pech met het huidige pak, zitten nog hulsjes aan, dus dan spoel ik wel net zolang tot die hulsjes weg zijn
Zilvervliesrijst? Persoonlijk vind ik dat veevoer, maar er zijn liefhebbers van.
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 15:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 14:25 schreef trovey het volgende:

[..]

Gewoon die ja, beste en meest eenvoudige methode en gaat altijd goed.
1 deel rijst, 1 deel tomaten uit blik en anderhalf deel water gaat ook goed.
Cassandra87dinsdag 17 juli 2012 @ 16:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 15:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zilvervliesrijst? Persoonlijk vind ik dat veevoer, maar er zijn liefhebbers van.
Op verzoek van O+, een eenmalige actie van mijn kant
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 16:10
Neem rode rijst, die is lekkerder dan zilvervliesrijst.

5960982007_b2a91a4520_n.jpg
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 16:10
Wel eerst wassen natuurlijk!!! :P
troveydinsdag 17 juli 2012 @ 18:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 15:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

1 deel rijst, 1 deel tomaten uit blik en anderhalf deel water gaat ook goed.
Eens proberen. :9
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 19:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 16:10 schreef RobinOok het volgende:
Wel eerst wassen natuurlijk!!! :P
Bij rode rijst kan ik me het nog voorstellen, maar bij witte of parboiled? Waarom?
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 19:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 18:33 schreef trovey het volgende:

[..]

Eens proberen. :9
Soms heeft het wat extra water nodig.
Thoricaldinsdag 17 juli 2012 @ 19:31
Eerst steentjes uit de rijst hallen dan spoelen tot je helder water hebt om om een losse korrel te krijgen.
Rijst water verhouding tussen 1 1/2 en 2 delen water op rijst naar gelang de leeftijd van de rijst.
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 19:32
Heb nooit steentjes in de rijst
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 21:12
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 19:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bij rode rijst kan ik me het nog voorstellen, maar bij witte of parboiled? Waarom?
Omdat de rijst lekkerder wordt als je het zetmeel er eerst af wast.
Tanindinsdag 17 juli 2012 @ 21:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 21:12 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Omdat de rijst lekkerder wordt als je het zetmeel er eerst af wast.
Mjah, parboiled zal weinig zetmeel meer opzitten, dan lijkt het me inderdaad geen zin hebben.
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 21:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 21:12 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Omdat de rijst lekkerder wordt als je het zetmeel er eerst af wast.
Je bedoeld dat ie minder plakt?
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 21:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 21:17 schreef Tanin het volgende:

[..]

Mjah, parboiled zal weinig zetmeel meer opzitten, dan lijkt het me inderdaad geen zin hebben.
Dat, en ik rooster de rijst ook vaak voordat ik hem kook, met wat olie in de pan de rijst goudgeel bakken
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 21:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 21:17 schreef Tanin het volgende:

[..]

Mjah, parboiled zal weinig zetmeel meer opzitten, dan lijkt het me inderdaad geen zin hebben.
Aan het spoelwater te zien heb je ongelijk. Bovendien beveelt de fabrikant het ook gewoon aan. Die zet niet voor niks in de kookinstructies datje de rijst moet wassen.

Maar goed, wat een ander doet moet ie zelf weten. Er zijn ook mensen die hun bruine bonen uit blik niet afspoelen voor ie door de chili con carne gaat. Of hun zalm niet wassen voor ie de pan in gaat. Of de kipfilet zo uit de verpakking de pan in mieteren. Moet iedereen zelf weten, ik vind het "vies".
Strawberrystra.dinsdag 17 juli 2012 @ 21:40
Mijn moeder doet het ook.
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 21:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 21:40 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Aan het spoelwater te zien heb je ongelijk. Bovendien beveelt de fabrikant het ook gewoon aan. Die zet niet voor niks in de kookinstructies datje de rijst moet wassen.

Maar goed, wat een ander doet moet ie zelf weten. Er zijn ook mensen die hun bruine bonen uit blik niet afspoelen voor ie door de chili con carne gaat. Of hun zalm niet wassen voor ie de pan in gaat. Of de kipfilet zo uit de verpakking de pan in mieteren. Moet iedereen zelf weten, ik vind het "vies".
Oh tuut tuut tetuut
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 21:52
Viespeuk! :6 :s)
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 21:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 21:52 schreef RobinOok het volgende:
Viespeuk! :6 :s)
Rooster jij wel eens rijst voor het koken?
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 21:58
Nee, nooit. Lijkt me eerlijk gezegd ook niks. Ik doe wel eens het tegenovergestelde, weken, maar roosteren, nee.
Tanindinsdag 17 juli 2012 @ 21:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 21:58 schreef RobinOok het volgende:
Nee, nooit. Lijkt me eerlijk gezegd ook niks. Ik doe wel eens het tegenovergestelde, weken, maar roosteren, nee.
Is anders heel lekker. Zeker als je er wat knoflook en gember bij doet en een bouillon blokje en een scheut sherry in het kook water.
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 22:01
Wil ik niet. Ik wil gewoon witte rijst bij mijn eten.
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 22:03
Conservatiefje
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 22:09
Ja, blijkbaar. :P
Pietverdrietdinsdag 17 juli 2012 @ 22:13
Je wast je rijst omdat het zo hoort, omdat je dat altijd al deed, je eet witte rijst omdat je dat altijd al deed, rijst roosteren lijkt je niets, omdat je het niet kent.
RobinOokdinsdag 17 juli 2012 @ 22:25
Ik was mijn rijst omdat ik denk dat het lekkerder is en omdat ik het leuk vind om te doen. Ik voel me op dat moment elke keer weer verbonden met alle vrouwen van de wereld die al eeuwen hun rijst staan te wassen. Dat heb ik nooit als ik een knoflookje snijd, een aardappel schil of een raam lap, maar altijd als ik rijst was. Het is een soort ritueel en ik vind het mooi en zal dat blijven doen.

Roosteren gaat niet lukken met gewassen rijst. En bovendien krijg ik er een pilav-associatie bij en dat jeugdtrauma heb ik nog niet verwerkt. :+
markmarkmarkwoensdag 18 juli 2012 @ 00:41
mijn ex haalde ook altijd 25kg. zakken basmati rijst.
waste ze ook altijd en soms zat er wel is een steentje of iets dergelijks tussen.
Pindasoepjewoensdag 18 juli 2012 @ 09:46
Ik was het ook altijd tot het water helder is.. Heb altijd het idee dat het rijst gewoon vies is..
Guus Muisarmwoensdag 18 juli 2012 @ 18:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 21:40 schreef RobinOok het volgende:

Of de kipfilet zo uit de verpakking de pan in mieteren.
wtf? Moet ik eerst met 'm onder de douche ofzo :? Ik flikker dat ding zo de pan in (of snij 'm eerst klein maar dan nog gaat het zo de pan in)
_Hestia_woensdag 18 juli 2012 @ 19:21
quote:
5s.gif Op woensdag 18 juli 2012 18:38 schreef Guus Muisarm het volgende:

[..]

wtf? Moet ik eerst met 'm onder de douche ofzo :? Ik flikker dat ding zo de pan in (of snij 'm eerst klein maar dan nog gaat het zo de pan in)
+1
troveywoensdag 18 juli 2012 @ 20:43
quote:
5s.gif Op woensdag 18 juli 2012 18:38 schreef Guus Muisarm het volgende:

[..]

wtf? Moet ik eerst met 'm onder de douche ofzo :? Ik flikker dat ding zo de pan in (of snij 'm eerst klein maar dan nog gaat het zo de pan in)
Gezellig met je kipfilet/hamlapje/biefstuk gaan douchen. O+
Spanky78woensdag 18 juli 2012 @ 20:50
Nja, witte rijst was ik alleen als ik tijd heb. Voor Sushi echter doe ik erg mijn best op het wassen. Bij zilvervliesrijst ook, het schuim wordt dan een stuk minder smerig..

Overigens bak ik ook wel eens rijst.. nasi goreng heet dat :P
Taninwoensdag 18 juli 2012 @ 20:57
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2012 20:50 schreef Spanky78 het volgende:
Nja, witte rijst was ik alleen als ik tijd heb. Voor Sushi echter doe ik erg mijn best op het wassen. Bij zilvervliesrijst ook, het schuim wordt dan een stuk minder smerig..

Overigens bak ik ook wel eens rijst.. nasi goreng heet dat :P
Nasi bak je na het koken, wat Piet bedoeld is bakken voor het koken.

En wat betreft sushirijst: hetgeen sushirijst maakt tot wat het is is azijn en mirin, was je dat er niet af als je die rijst wast? :@
Curiositywoensdag 18 juli 2012 @ 21:24
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2012 20:57 schreef Tanin het volgende:

[..]

Nasi bak je na het koken, wat Piet bedoeld is bakken voor het koken.

En wat betreft sushirijst: hetgeen sushirijst maakt tot wat het is is azijn en mirin, was je dat er niet af als je die rijst wast? :@
Azijn en mirin voeg je dan ook pas toe na het koken.
Spanky78woensdag 18 juli 2012 @ 21:24
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2012 20:57 schreef Tanin het volgende:

[..]

Nasi bak je na het koken, wat Piet bedoeld is bakken voor het koken.

En wat betreft sushirijst: hetgeen sushirijst maakt tot wat het is is azijn en mirin, was je dat er niet af als je die rijst wast? :@
Da van die Nasi was ironie... en die sushirijst was je vooraf erg goed. Tenminste, ik doe dat ;) De azijn doe ik er dan later bij.
Taninwoensdag 18 juli 2012 @ 21:25
Ah ok, dan ben ik in de war met Japanse voorverpakte sushi-rijst die je alleen hoeft te koken :D Die zal waarschijnlijk fabrieksmatig grondig gewassen zijn.
Spanky78woensdag 18 juli 2012 @ 21:28
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2012 21:25 schreef Tanin het volgende:
Ah ok, dan ben ik in de war met Japanse voorverpakte sushi-rijst die je alleen hoeft te koken :D Die zal waarschijnlijk fabrieksmatig grondig gewassen zijn.
Nja, zou goed kunnen. Ik weet wel dat je sushi best wel kan mislukken als je hem niet wast (bij mij eens gebeurd, soort pap..).
FANNvanhetlaatsteuurzaterdag 21 juli 2012 @ 15:50
Ik gebruik altijd Rijstbuiltjes :@ want mijn rijst mislukte altijd :')