abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_113271047
Hier verder dus, deel 24 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen
Spoilers!
  zaterdag 23 juni 2012 @ 12:39:51 #2
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_113271370
Ik heb een engels bakrecept gevonden wat ik graag wil maken. Daar staat het volgende bij:

1 cup all purpose flour
1/2 cup almond flour
1.5 teaspoons baking powder

Bakpoeder snap ik wel. All purpose flour ook.

Almond flour? Wat voor naam heeft dat bv. in een reguliere supermarkt? Als het er al is?
pi_113271436
Amandelmeel; zijn tot poeder gemalen amandelen.
Vind je bij de toko of bij de natuurwinkel.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_113271468
Almond is amandel. Amandelmeel of gemalen amandel, lijkt me dus. Klinkt als iets voor een natuurwinkel.
  zaterdag 23 juni 2012 @ 12:43:18 #5
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_113271480
Ok, thanks! :D
pi_113273742
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 11:41 schreef Lucky_Strike het volgende:
Het is weer zo ver, ik heb weer een kreeft gescoord O+ Morgen gaat ons experiment van de vorige keer in de herhaling. Dit keer met rosevalaardappeltjes gebakken in ganzenvet en een nog nader te bedenken groente.

In februari had je me al de tip gegeven om van het kookvocht een saus te maken. Ik weet nog dat we daar heel weinig van op hadden en dat ik het echt heel zonde vond om het weg te moeten gooien. Dit keer wil ik wat bewaren, ik weet alleen niet zo goed hoe ik dat aan moet pakken. Ik weet ook nog niet wat ik met ingevroren fond of saus wil doen, om het makkelijk te houden :s)

Is het handig om bijvoorbeeld de helft van het, niet ingekookte, kookvocht in te vriezen? Om dan de rest in te koken en aan te vullen met boter/room/ei? Of worden dan beide batches te flauw van smaak?
En kan ik nog iets doen met het karkas na het eten? Het klinkt onhygienisch eigenlijk.
Ik zet deze hier nog even neer, voor het geval de meester hem overslaat ;)
Spoilers!
  zaterdag 23 juni 2012 @ 14:26:43 #7
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_113274560
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 13:59 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik zet deze hier nog even neer, voor het geval de meester hem overslaat ;)
riep je? ~O>
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_113274724
*)
Spoilers!
pi_113274752
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 13:59 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik zet deze hier nog even neer, voor het geval de meester hem overslaat ;)
Van (een deel van) het kookvocht en het karkas kan je fond maken. Hoezo is dat onhygienisch?
pi_113274888
Omdat we het karkas leegmaken op ons bord (ieder de helft). Maar volgens mij hebben we vorige keer dat ook voor elkaar gekregen met vork en handen dus het zal inderdaad wel meevallen. Maar dan heb ik dus een ingekookte saus, een deel kookvocht (invriezen) en een deel fond (invriezen). En dat allemaal van 1 kreeft, jeuj!

Zal ik dan weer groenten toevoegen aan het karkas? Ik neem aan van wel. Ik ben nog niet zo goed thuis in het maken van bouillons en fonds. Ik heb een paar maanden geleden een kipkarkas en groenten in veel te veel water laten koken (of het te kort laten koken) en dat was heel flauw geworden.
Spoilers!
pi_113275215
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 14:39 schreef Lucky_Strike het volgende:
Omdat we het karkas leegmaken op ons bord (ieder de helft). Maar volgens mij hebben we vorige keer dat ook voor elkaar gekregen met vork en handen dus het zal inderdaad wel meevallen. Maar dan heb ik dus een ingekookte saus, een deel kookvocht (invriezen) en een deel fond (invriezen). En dat allemaal van 1 kreeft, jeuj!

Zal ik dan weer groenten toevoegen aan het karkas? Ik neem aan van wel. Ik ben nog niet zo goed thuis in het maken van bouillons en fonds. Ik heb een paar maanden geleden een kipkarkas en groenten in veel te veel water laten koken (of het te kort laten koken) en dat was heel flauw geworden.
Ik zou het maken met ui, champignons, peterselie, witte wijn en peperkorrels. Overigens kan je van fond weer saus maken. Ik weet dus niet of je het kookvocht wil invriezen om er saus van te maken, maar nodig is dat dan niet. Aan de andere kant, wellicht heb je niet genoeg kreeftafval om van al je kookvocht fond te maken.
pi_113275396
Ik weet ook nog niet wat ik met mijn ingevroren dingen wil gaan doen :+

Ok, stel ik heb 1,5 liter water dat ik aan de kook breng met groenten/kruiden. Daar kook ik de kreeft 4 minuten in. Die laat ik in ijswater afkoelen. Ik kook een halve liter kookvocht in. Dan gaat de kreeft 3 minuten onder de grill. Na het eten verzamel ik het karkas en doe dit in de pan waar nog 1 liter kookvocht plus groente/kruiden in zit. Klinkt dat als een goed plan? Ik neem aan dat ik in geval van fond (itt inkoken) de deksel wel op de pan doe. Hoe lang zou zoiets moeten koken?

Ik ben normaal gesproken wel van de trial and error enzo maar ik heb niet zo vaak kreeft in huis. Ik vind dat een te duur en onregelmatig product om zomaar wat mee te doen :)
Spoilers!
pi_113275706
Volgens mij kan je fond niet té lang koken. Mocht 'ie te ver indikken kan je het weer verdunnen. Ik zou zeggen, kook het eerst een uurtje of 2. Ik moet wel zeggen, fond van kreeft heb ik nog nooit gemaakt, dus misschien moet je even op Piet wachten. :)
pi_113275875
Ik heb nog meer dan 24 uur inderdaad. Mijn plan tot nu toe bevalt me wel. Het helpt toch altijd weer om feedback te krijgen en dingen op te schrijven. Thanks!

Dit herinnert me er weer aan, ik moet toch echt eens ergens kaasdoek of iets dergelijks vandaan halen voor als er gezeefd moet worden. Of om de yoghurt uit te laten lekken in geval van tzaziki.
Spoilers!
pi_113276463
Gaat ook erg goed met hydrofiele luiers. Maar die heb je ws niet als je geen kinderen hebt.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_113276522
Nee die heb ik niet maar ik kan daar vast makkelijker aankomen dan aan kaasdoek ^O^

Edit: 6 stuks voor 7 euro bij de Hema.
Spoilers!
pi_113276569
Wel goedkope kopen dan. De fancy versie met kleurtjes is vaak ntt te dicht geweven.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_113276607
Komt voor elkaar. Ik moet van de week toevallig naar de stad dus dan regel ik het gelijk.
Spoilers!
pi_113276653
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 15:40 schreef Vanyel het volgende:
Wel goedkope kopen dan. De fancy versie met kleurtjes is vaak ntt te dicht geweven.
En niet de gebruikte nemen om mee te koken :')
pi_113280647
Kut, geen bleekselderij bij AH. Heb prei meegenomen, dat moet het ook goed doen in de fond denk ik.
Spoilers!
  zaterdag 23 juni 2012 @ 21:15:30 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113287475
Wat is de vraag?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_113289705
Uiteindelijk is dit het plan geloof ik. Heb je er nog iets aan toe te voegen Piet? Het ingekookte kookvocht is dus tbv saus. De fond is tbv de vriezer.

quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 14:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik weet ook nog niet wat ik met mijn ingevroren dingen wil gaan doen :+

Ok, stel ik heb 1,5 liter water dat ik aan de kook breng met groenten/kruiden. Daar kook ik de kreeft 4 minuten in. Die laat ik in ijswater afkoelen. Ik kook een halve liter kookvocht in. Dan gaat de kreeft 3 minuten onder de grill. Na het eten verzamel ik het karkas en doe dit in de pan waar nog 1 liter kookvocht plus groente/kruiden in zit. Klinkt dat als een goed plan? Ik neem aan dat ik in geval van fond (itt inkoken) de deksel wel op de pan doe. Hoe lang zou zoiets moeten koken?

Ik ben normaal gesproken wel van de trial and error enzo maar ik heb niet zo vaak kreeft in huis. Ik vind dat een te duur en onregelmatig product om zomaar wat mee te doen :)
Spoilers!
  zaterdag 23 juni 2012 @ 22:03:38 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113289809
Je kan het (ingekookte) kookvocht prima invriezen, doe ik ook met bv asperge kookvocht, en gebruik hetzelfde kookvocht het hele seizoen.
Je moet een fond niet koken als je hem trekt, maar tegen de kook aanhouden. Als je de fond trekt, kan dat rustig uren opstaan, bij schaaldieren en vis is dat echter niet nodig, daar gaat het sneller. Deksel niet op de pan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_113290067
Het lijkt me moeilijk te bepalen wanneer de fond nou klaar is maar dat zal ik zelf moeten uitvogelen.
Spoilers!
  zaterdag 23 juni 2012 @ 22:10:04 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113290159
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 22:08 schreef Lucky_Strike het volgende:
Het lijkt me moeilijk te bepalen wanneer de fond nou klaar is maar dat zal ik zelf moeten uitvogelen.
In twijfel gewoon een uurtje langer laten trekken, en gewoon proeven.
Hoe voller, complexer en rijker de smaak, hoe beter.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_113290188
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 22:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In twijfel gewoon een uurtje langer laten trekken, en gewoon proeven.
Hoe voller, complexer en rijker de smaak, hoe beter.
fond wordt beter naarmate je langer trekt toch.
  zaterdag 23 juni 2012 @ 22:12:19 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113290281
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 22:10 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

fond wordt beter naarmate je langer trekt toch.
Jep, had vroeger in de restaurantkeuken altijd een pan opstaan, gingen de groenteafsnijdsels, vliezen en afsnijdsels, botten, karkassen etc in, ook restjes wijn van niet leeggedronken flessen.
Stond dan op tot zondag, dan door een zeef, daarna door een doek en inkoken, portiewijze de vriezer in. Was in de koeling gewoon gelatinepudding. Mensen van de voedsel en waren authoriteit wisten niet wat ze zagen, dit doet namelijk vrijwel niemand, werken met prefab.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_113351605
Hoe maak ik nou de beste spinazie al la creme van verse spinazie bladeren? Iemand nog een verrassend recept? :p
hardcoholic
  maandag 25 juni 2012 @ 08:32:34 #29
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_113351782
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 22:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, had vroeger in de restaurantkeuken altijd een pan opstaan, gingen de groenteafsnijdsels, vliezen en afsnijdsels, botten, karkassen etc in, ook restjes wijn van niet leeggedronken flessen.
Stond dan op tot zondag, dan door een zeef, daarna door een doek en inkoken, portiewijze de vriezer in. Was in de koeling gewoon gelatinepudding. Mensen van de voedsel en waren authoriteit wisten niet wat ze zagen, dit doet namelijk vrijwel niemand, werken met prefab.
Jammer dat je dit soort keukens nog maar zelden aantreft.
  maandag 25 juni 2012 @ 09:15:50 #30
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113352392
quote:
0s.gif Op maandag 25 juni 2012 08:14 schreef Ferdii het volgende:
Hoe maak ik nou de beste spinazie al la creme van verse spinazie bladeren? Iemand nog een verrassend recept? :p
Koken, in de blender, in de pan, beetje maizena erbij, aan de kook brengen tot de massa slijmerig is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 25 juni 2012 @ 09:17:26 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113352423
quote:
1s.gif Op maandag 25 juni 2012 08:32 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Jammer dat je dit soort keukens nog maar zelden aantreft.
Jep, ik denk dat je het alleen nog maar aantreft in zaken met een ster of de ambitie daarvoor, of waar een freak in de keuken staat. Het is al zeldzaam dat men zijn eigen soepen maakt.
Dat was het 25 jaar geleden al trouwens
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_113353066
quote:
0s.gif Op maandag 25 juni 2012 09:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Koken, in de blender, in de pan, beetje maizena erbij, aan de kook brengen tot de massa slijmerig is.
Zit daar geen room of zo bij?
  maandag 25 juni 2012 @ 09:58:58 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113353241
quote:
0s.gif Op maandag 25 juni 2012 09:51 schreef Bleie het volgende:

[..]

Zit daar geen room of zo bij?
Dat kan.
Ik vind het zooo zonde van verse spinazie a la creme te gaan maken, heb je wat moois, verse spinazie, ga je het verpesten door er dezelfde prut van te maken die Iglo maakt. Net als zelfgemaakte appelmoes door een zeef halen zodat ie net zo smaakt als uit blik.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_113354238
Dat is ook zo. Ik roerbak verse spinazie altijd :9~ . Maar ik was gewoon verbaasd dat er door spinazie a la creme geen room zou gaan.

En nou heb ik ook nog trek in zelfgemaakte appelmoes. Dat is zo veel lekkerder dan uit een pot!
  maandag 25 juni 2012 @ 11:21:13 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113355454
quote:
0s.gif Op maandag 25 juni 2012 10:36 schreef Bleie het volgende:
Dat is ook zo. Ik roerbak verse spinazie altijd :9~ . Maar ik was gewoon verbaasd dat er door spinazie a la creme geen room zou gaan.

En nou heb ik ook nog trek in zelfgemaakte appelmoes. Dat is zo veel lekkerder dan uit een pot!
Het grappige is, als je de appelmoes zelf maakt, en door een zeef haalt, hij net zo smaakt als uit blik. Dus als de fabriek het niet zou zeven en lekker grof in blik zou stoppen smaakte het net als zelfgemaakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_113355913
Ik doe er weinig tot geen suiker in, dat maakt wel enig smaakverschil, is mijn ervaring. En zeven zou niet eens in me opkomen.
pi_113356648
quote:
0s.gif Op maandag 25 juni 2012 09:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, ik denk dat je het alleen nog maar aantreft in zaken met een ster of de ambitie daarvoor, of waar een freak in de keuken staat. Het is al zeldzaam dat men zijn eigen soepen maakt.
Dat was het 25 jaar geleden al trouwens
Heel erg zonde zelfde is het ook met de sauzen, veelste vaak van die maizena mengels..
pi_113357058
quote:
0s.gif Op maandag 25 juni 2012 11:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het grappige is, als je de appelmoes zelf maakt, en door een zeef haalt, hij net zo smaakt als uit blik. Dus als de fabriek het niet zou zeven en lekker grof in blik zou stoppen smaakte het net als zelfgemaakt.
Zal wel gezeefd worden omdat de appels met rotte plekken, klokhuizen en al worden verwerkt
hoi
pi_113451304
Ik heb hier twee karbonades van 400 gram het stuk die behoorlijk gaar zijn. Omdat ik de afgelopen 2 dagen ook karbonade heb gegeten wou ik er nu even wat anders mee maken wat niet al teveel werk is.

Heb jij een idee piet?
  † In Memoriam † woensdag 27 juni 2012 @ 11:19:57 #40
91830 MaximusTG
pi_113451762
Ze zijn dus al gebakken? Je zou ze in iets van een pastei of ragout oid kunnen verwerken?
  woensdag 27 juni 2012 @ 11:28:40 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113452103
Haas? Rib? Schouder? Van schouder kan je bv Babi Ketjap maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_113452210
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2012 11:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Haas? Rib? Schouder? Van schouder kan je bv Babi Ketjap maken.
Het is schouder inderdaad, Robin's babi ketjab recept is dan zeker een optie
pi_113453654
Hoelang kan ik karbonade's naar bereiding (in de koelkast) eigenlijk bewaren?
  woensdag 27 juni 2012 @ 13:07:14 #44
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_113455811
Als ze heel gaar zijn kun je ze misschien ook geplukt op een broodje eten? Kwestie van de goeie saus erbij maken/kopen. Ik had tijdje terug een hele schouder klaargemaakt in de oven en het geplukte vlees ingevroren. Makkelijk om een snelle ragu-achtig prutje mee te maken voor op een broodje of op de pasta.





pi_113463622
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2012 13:07 schreef RobinOok het volgende:
Als ze heel gaar zijn kun je ze misschien ook geplukt op een broodje eten? Kwestie van de goeie saus erbij maken/kopen. Ik had tijdje terug een hele schouder klaargemaakt in de oven en het geplukte vlees ingevroren. Makkelijk om een snelle ragu-achtig prutje mee te maken voor op een broodje of op de pasta.

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]
Zijn dat eigen foto's?

Zo ja, waar heb je die lotus broodjes vandaan? Ik vind zelf maken een beetje teveel werk om generieke broodjes vervolgens toch in te vriezen.
pi_113463841
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 22:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Je kan het (ingekookte) kookvocht prima invriezen, doe ik ook met bv asperge kookvocht, en gebruik hetzelfde kookvocht het hele seizoen.
Ik gebruik hiervoor van die ijsblok zakjes om kleine blokjes te krijgen, deze zijn vervolgens veel sneller te ontdooien en indien voldoende geleiachtige bouillon veel sneller om kraakhelder te krijgen dan grote blokken.
  woensdag 27 juni 2012 @ 16:02:08 #47
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_113464164
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2012 15:51 schreef CutCake het volgende:

[..]

Zijn dat eigen foto's?

Zo ja, waar heb je die lotus broodjes vandaan? Ik vind zelf maken een beetje teveel werk om generieke broodjes vervolgens toch in te vriezen.
Ja, dat zijn eigen foto's. :-)
De lotusbroodjes koop ik bij Amazing Oriental of Wah Nam Hong. Hier in Rotterdam, maar ze hebben meer vestigingen. Ingevroren dus. Dan even in de stomer en klaar is kees.
pi_113464250
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2012 16:02 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, dat zijn eigen foto's. :-)
De lotusbroodjes koop ik bij Amazing Oriental of Wah Nam Hong. Hier in Rotterdam, maar ze hebben meer vestigingen. Ingevroren dus. Dan even in de stomer en klaar is kees.
Dat is inderdaad een betere optie. Mijn vriezer zat rammensvol met die dingen na één sessie :{
  woensdag 27 juni 2012 @ 16:09:21 #49
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_113464487
Ook leuk, een vriezer vol lotusbroodjes. ;)
pi_113464941
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juni 2012 16:09 schreef RobinOok het volgende:
Ook leuk, een vriezer vol lotusbroodjes. ;)
Op een gegeven moment ben je ze zat hoor... Ik was een hele lade kwijt en ik heb geen kleine vriezer.

Hoeveel betaal je voor die broodjes? Want ook al heb ik best last gehad van die dingen ze waren wel rete goedkoop per stuk bij zelf maken.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')