Of te wel er is gewoon een excellijst waarbij de levensduur per onderdeel bijgehouden wordt en als de theoretische levensduur verlopen is moet dat onderdeel vervangen worden. Nou dat zal de onderhoudskposten ook flink vrhogen omdat cunstructeur liever te veilig ontwerpen en dus de korte levensduur per onderdeel zullen aanhouden terwijl met wat geode controle apparatuur vaak 50% van deze vervangingen totaal niet noodzakelijk zijn.quote:Op woensdag 13 juni 2012 17:01 schreef Ulx het volgende:
[..]
Natuurlijk niet. Dacht je dat dat ding met een wifi verbinding naar bol.com gaat connecten? Je draait gewoon een diagnostiek programma op een externe computer en daaruit komt gewoon de status van elk onderdeel.
Fixed. Amerika duldt geen concurrentie.quote:Op woensdag 13 juni 2012 16:33 schreef Ulx het volgende:
[..]
De block60 bestaat alleen op de tekentafel.
Stealth/Low Observable
Direct Voice Input
Extreem verbeterede radar en sensoren.
Zelf-diagnostiek (het ding kan controleren of iets stuk is of zal gaan en zelf een onderdeel bestellen. Dat scheelt enorm in je onderhoud.)
Multi Fiunction Advanced Datalink
Kan radar van vijandelijke toestellen jammen (inclusief die van de F-22)
Ik had in een artikel in de NRC enige tijd geleden (zal het eens opzoeken) juist gelezen dat Nederland momenteel niet (meer) serieus wordt genomen als partner in het hele JSF-project. Juist omdat er in Nederland relatief veel tegenstand is.quote:Op dinsdag 12 juni 2012 14:17 schreef Nibb-it het volgende:
[..]
Nederland maakt diverse onderdelen, onder andere componenten van de motor, vleugels en het landingsgestel (dacht ik)
Hierin zie ik geen enkele toegevoegde waarde: iedere fabrikant kan je zoiets leveren en met een heel klein beetje geld kan je het zelf ook nog bedenken.quote:Op woensdag 13 juni 2012 17:01 schreef Ulx het volgende:
[..]
Natuurlijk niet. Dacht je dat dat ding met een wifi verbinding naar bol.com gaat connecten? Je draait gewoon een diagnostiek programma op een externe computer en daaruit komt gewoon de status van elk onderdeel. Bij de F35 zit ook een onderdelen tracking systeem dat in de gaten kan houden op welke basis wat ligt. Combineer het met het feit dat 90-95% van de onderdelen verwisselbaar zijn zonder andere onderdelen te moeten verwijderen en je kunt je wellicht voorstellen wat dat voor de onderhoudskosten zal betekenen,
Niet meer dan logisch, de enigen die goede marineschepen bouwen zijn wijquote:Op donderdag 14 juni 2012 08:59 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Alle pogingen daartoe, waaronder de eurofighter, het horizon-fregat, en de Airbus A-400M, zijn juist voorbeelden van projecten die veel langer lopen, en veel meer kosten dan gepland. De Engelsen zijn uit het horizon project gestapt, waardoor Frankrijk en Italië meer moeten betalen, de boel vertraagd is, en het eigen Engelse ontwerp, de Type 45 destroyer, een drama is. Die dingen voeren jaren rond met enkel een functionerend boordkanon, en geen werkende raketten. En dat is een dedicated luchtverdedigings destroyer. Het eerste schip, HMS Daring vaart volgens mij pas sinds mei vorig jaar rond met raketten, 4+ jaar na commissie van het schip.
Zelfs de bestelde hoeveelheid van de hele EU opgeteld voor 1 product/wapensysteem, is lager dan dat van de VS, dus dat schaalvoordeel zullen we nooit behalen. Daarnaast is een grote component, het exporteren/verkopen van wapens, wat via individuele regeringen gaat, en ook nogal eens verschilt per land. De Engelsen vochten tegen Franse wapens tijdens de Falkland-oorlog godbetert.
De waarde van de kosten is 150 miljoen euro.quote:Op dinsdag 12 juni 2012 14:21 schreef Deetch het volgende:
Normale burgers kunnen dit soort kosten helemaal niet inschatten op waarde
Drones zijn ook pokkeduur. Een Reaper systeem van 4 toestellen, controlesysteem, etc kost ook al 150 miljoen dollar.quote:Op donderdag 14 juni 2012 20:46 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Hierin zie ik geen enkele toegevoegde waarde: iedere fabrikant kan je zoiets leveren en met een heel klein beetje geld kan je het zelf ook nog bedenken.
Trouwens wel apart dat dit ding zo ontworpen wordt dat de onderhoudskosten extreem laag zijn, maar je met de aanschaf tig keer meer kwijt bent. Uiteindelijk schiet je er dus niets mee op.
Veel beter is om gewoon een paar bestaande of toekomstige vliegtuigen te kopen voor bemande vluchten en de rest allemaal via drones. Dan ben je pas echt multi-role bezig (en tegelijk minder afhankelijk)
Die drones zijn zo duur. Maar ondanks dat die dingen geld zullen blijven kosten, kan je daar wel iets makkelijker met goedkoop spul wegkomen. Bijvoorbeeld door ze zelf te ontwikkelen. Afgezien van een enkel Nederlands project doen we daar niets aan (kan ook niet, want ons geld zit in één-of-ander Amerikaans vliegtuigje)quote:Op donderdag 14 juni 2012 21:30 schreef Ulx het volgende:
[..]
Drones zijn ook pokkeduur. Een Reaper systeem van 4 toestellen, controlesysteem, etc kost ook al 150 miljoen dollar.
Zo heel moeilijk is zoiets niet. En als je persé zoiets wil, kan je ook straks als dat vliegtuig klaar is besluiten om hem te kopen. Op dit moment wordt er manisch vastgehouden aan slechts een project, om redenen die dat zeer waarschijnlijk helemaal niet zijn.quote:En over een levensduur van 30-40 jaar gaat het echt een kluit geld schelen als je gewoon tijdens/na de vlucht de status van elk onderdeel kan controleren. Een toestel uit elkaar halen om te zoeken wat het probleem kan zijn gaat al snel heel erg in de papieren lopen. En dat hebben andere toestellen gewoon niet. Of niet in die mate.
Welk toestel gaat dan zoiets krijgen?quote:Op donderdag 14 juni 2012 22:30 schreef Stupendous76 het volgende:
Zo heel moeilijk is zoiets niet. En als je persé zoiets wil, kan je ook straks als dat vliegtuig klaar is besluiten om hem te kopen. Op dit moment wordt er manisch vastgehouden aan slechts een project, om redenen die dat zeer waarschijnlijk helemaal niet zijn.
Boeit dat wat? Als er vraag naar is zal er vanzelf wel aanbod komen. Of niet, als het niet rendabel blijkt. Nu betalen we er zelf aan mee en we gaan dus echt nooit erkennen of het ontwikkelen wel/niet rendabel is.quote:
Ja.quote:
Krijgen wij die?quote:
Je laat de rest weg.quote:
Defensie en de Amerikanen doen dat ook, maar dat is wel geloofwaardig?quote:Op vrijdag 15 juni 2012 00:16 schreef Ulx het volgende:
Jij presenteert een stel whatifs en aannames als feiten. Moet ik daar echt serieus op ingaan?
Je weet dat het JSF platform bedoeld is om de kosten te drukken he? De ironie.quote:Op vrijdag 15 juni 2012 09:53 schreef Ulx het volgende:
Er is geen prijs afgesproken! Er is afgesproken dat Nederland 800 miljoen meelapt aan de ontwikkeling van dat toestel.
De verwachte prijs van de toestellen is gebaseerd op het aantal toestellen dat LM denkt te verkopen. Maar aangezien enkele landen het aantal toestellen dat ze willen kopen vermindert gaat de verwachte prijs van de toestellen omhoog.
Ho ho ho, dat is gezond verstand. En dat dient uitgeschakeld te worden in deze specifieke discussie.quote:Op vrijdag 15 juni 2012 10:00 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
De Rafale of Grippen is toch een veel betere keuze. Goedkoper, beter en Europees fabrikaat.
Ahaa. Vandaar de weerstand tegen de JSF: Er zit te weinig aluminium in zo'n toestel om hoedjes van te maken.quote:
Ironie joh.quote:Op vrijdag 15 juni 2012 10:31 schreef Ulx het volgende:
[..]
Ahaa. Vandaar de weerstand tegen de JSF: Er zit te weinig aluminium in zo'n toestel om hoedjes van te maken.
Zolang de VS atoombommen op Nederlandse bodem stationeert zal dat wel meevallen. Bovendien is er geen speciale export variant van de F35, alle toestellen worden gemaakt als export versie. Als ze de F22 zouden willen exporteren komt die er wel. Als je kijkt naar de F14 zie je ook dat de VS niet gelukkig was met het feit dat Iran ze vliegt. Het enige waarover heisa is, en terecht, is het feit dat de softwareupgrades in de F35 alleen in en door de VS kan worden gedaan. Daarover zijn de UK en een aantal andere partners nu aan het bakkeleien met de VS,quote:Op vrijdag 15 juni 2012 10:36 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
Alleen het feit al dat het Europees fabrikaat is zou de doorslag moeten geven mi. De productie van je defensiemateriaal moet je in eigen hand hebben, anders heb je er geen ruk aan. Je krijgt gewoon de B-versie en je mag meebetalen aan de ontwikkeling voor het ECHTE toestel wat de VS alleen zelf mag gebruiken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |