Is dat zo? Bovendien is de samenleving wat anders dan een partij. Ik weet niet hoe de interne partijregels zijn, maar die gelden uiteraard voor alle leden.quote:Op vrijdag 18 mei 2012 16:06 schreef Yakamoz het volgende:
Doet het democratisch gehalte van de partij geen goed. GL is juist een partij die zich in het verleden hard maakte voor een radicale democratisering van de samenleving.
Inderdaad, kijk maar naar de PvdA met hun lijsttrekkersverkiezing. Wat een dictatuur!quote:Op vrijdag 18 mei 2012 16:13 schreef SteamBoat het volgende:
[..]
komen jullie daar nu pas achter blinde vinken....
Links = dictatuur....
En ook helemaal niet nodig. Jolande Sap had het gewoon gewonnen van Dibiquote:Op vrijdag 18 mei 2012 16:16 schreef Yakamoz het volgende:
Ik wacht liever officiële mededelingen af, erg onduidelijke berichtgeving. Maar de schade is al geleden. Spijtig dat het zo wanstaltige vertoning is geworden.
Volgens mij was het toch een vingerlikkend rechts kabinet dat meende geen meerderheid nodig te hebben en waarvan één partij moest worden gezuiverd van dissidenten, ook al waren die net verkozen.quote:Op vrijdag 18 mei 2012 16:13 schreef SteamBoat het volgende:
[..]
komen jullie daar nu pas achter blinde vinken....
Links = dictatuur....
Dus wordt er ondemocratisch besloten dat Tofik Dibi ineens geen lijsttrekkerkandiaat meer mag zijn? Wat zijn dit voor linkse taferelen?quote:Bronnen rond de partij melden aan NU.nl dat de kandidaatstellingscommissie "mogelijk problemen ziet in het feit dat Dibi zich niet altijd loyaal aan de partij heeft getoond en zijn eigen belang soms voor het partijbelang stelde".
In de PPR & PSP-familie was een radicale democratisering van de economie, overheid, schoolbesturen etc. een belangrijk speerpunt. In de beginjaren van GroenLinks waren die speerpunten nog wel nadrukkelijk aanwezig, maar het afgelopen decennium is dat steeds meer afgezwakt (met als dieptepunt het verwerpen van de initiatiefwet van Halsema voor directe democratie).quote:Op vrijdag 18 mei 2012 16:16 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Is dat zo? Bovendien is de samenleving wat anders dan een partij. Ik weet niet hoe de interne partijregels zijn, maar die gelden uiteraard voor alle leden.
Bovendien werken al die zogenaamde interne partijdemocratiën eerder antidemocratisch dan democratisch. Democratie is immers een aangelegenheid van het hele land, en als partijcongressen menen wat te mogen vertellen over verkozen volksvertegenwoordigers dan is dat altijd antidemocratisch.
Ja, en? Een schoolbestuur is heel wat anders dan een partij. Ik geloof niet dat GL ooit aan de vrijheid van vereniging heeft willen tornen, en daarmee dus ook niet aan het uitgangspunt dat de leden van een vereniging zelf bepalen hoe het daaraan toegaat.quote:Op vrijdag 18 mei 2012 16:30 schreef Yakamoz het volgende:
[..]
In de PPR & PSP-familie was een radicale democratisering van de economie, overheid, schoolbesturen etc. een belangrijk speerpunt. In de beginjaren van GroenLinks waren die speerpunten nog wel nadrukkelijk aanwezig, maar het afgelopen decennium is dat steeds meer afgezwakt (met als dieptepunt het verwerpen van de initiatiefwet van Halsema voor directe democratie).
quote:Bronnen rond de partij melden aan NU.nl dat de kandidaatstellingscommissie "mogelijk problemen ziet in het feit dat Dibi zich niet altijd loyaal aan de partij heeft getoond en zijn eigen belang soms voor het partijbelang stelde".
Volgens de bronnen opende Dibi eerder al intern de aanval op Sap en stelde hij zich niet dienstbaar op tijdens de onderhandelingen voor het Lente-akkoord.
Dibi laat zelf in reactie aan Novum Nieuws weten: "Ik ben aan het vechten als een leeuw. Meer kan ik er nu niet over zeggen."
Zij vinden dat democratisch.quote:Op vrijdag 18 mei 2012 16:30 schreef Arkai het volgende:
[..]
Dus wordt er ondemocratisch besloten dat Tofik Dibi ineens geen lijsttrekkerkandiaat meer mag zijn?
Nou ja, van een partij die zich in het verleden hard heeft gemaakt voor directe democratie in het bestuur (niet slechts schoolbesturen), zou je verwachten dat je bij jezelf begint.quote:Op vrijdag 18 mei 2012 16:34 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, en? Een schoolbestuur is heel wat anders dan een partij. Ik geloof niet dat GL ooit aan de vrijheid van vereniging heeft willen tornen, en daarmee dus ook niet aan het uitgangspunt dat de leden van een vereniging zelf bepalen hoe het daaraan toegaat.
Verder is het onzin dat met meer verkiezingen het democratisch gehalte zal toenemen, integendeel.
twitter:jolandesap twitterde op vrijdag 18-05-2012 om 17:08:40Ik zou het betreuren als er geen referendum komt. Ik ga graag de strijd om het lijsttrekkerschap aan! reageer retweet
twitter:NaimaAzough twitterde op vrijdag 18-05-2012 om 17:19:59De partij waar ik trots op ben en waar ik bij hoor staat voor democratie, open strijd en transparantie. Overal. #GL reageer retweet
Nee. Het bestuur is namelijk heel wat anders dan een partij. Dus een lijsttrekkersverkiezing ligt absoluut niet in het verlengde.quote:Op vrijdag 18 mei 2012 16:55 schreef Yakamoz het volgende:
[..]
Nou ja, van een partij die zich in het verleden hard heeft gemaakt voor directe democratie in het bestuur (niet slechts schoolbesturen), zou je verwachten dat je bij jezelf begint.
Het zwalken ontgaat mij.quote:Daarnaast heb ik nooit gezegd dat meer ook beter is, maar een zwalkend en onzeker partijbestuur die niet weet wat het moet, ondermijnt m.i. wel zijn eigen legitimiteit die het onder de leden zou moeten hebben.
Alleen komen regels niet altijd overeen met wat gewenst wordt geacht omdat ze bijvoorbeeld verouderd zijn. Het partijbestuur wordt verkozen door de leden en is verantwoording aan hen schuldig. Als nu allerlei leden, waaronder prominenten als Halsema en Sap, graag een referendum zien, zou je je moeten afvragen of de huidige procedures nog wel legitiem zijn en niet moeten veranderen.quote:Op vrijdag 18 mei 2012 17:24 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee. Het bestuur is namelijk heel wat anders dan een partij. Dus een lijsttrekkersverkiezing ligt absoluut niet in het verlengde.
Daarnaast is een vereniging vanzelf democratisch georganiseerd. De (aanwezige) leden beslissen gewoon bij meerderheid van stemmen. Kennelijk is daar afgesproken waar het partijbestuur over gaat, en dat dus te scheiden van de fractie, en zijn er regels waaraan de (fractie)leden zich moeten houden. Het zou pas ondemocratisch zijn om regels die langs interne democratische weg tot stand zijn gekomen door één man (blaag zo je wil) te laten overtreden.
[..]
Het zwalken ontgaat mij.
GL en de PVV verschillen anders fundamenteel. Bij GroenLinks kunnen leden tenminste nog stemmen op congressen, bij de PVV is er maar één lid.quote:Op vrijdag 18 mei 2012 17:35 schreef Elfletterig het volgende:
Dit is exit Tofik Dibi. Best triest. Kennelijk is GroenLinks de nieuwe PVV en is interne partijdemocratie afgeschaft. Het is bizar dat de partijleiding Dibi verbiedt om op tv een interview te geven.
Ik zie niet in hoe ze niet legitiem kunnen zijn, de legitimiteit vloeit immers voort uit de totstandkoming. Als prominenten, al dan niet uitgerangeerd, een beetje hun gewicht tegen door leden gemaakte afspraken gaan zetten dan lijkt me dat juist zeer ondemocratisch.quote:Op vrijdag 18 mei 2012 17:33 schreef Yakamoz het volgende:
[..]
Alleen komen regels niet altijd overeen met wat gewenst wordt geacht omdat ze bijvoorbeeld verouderd zijn. Het partijbestuur wordt verkozen door de leden en is verantwoording aan hen schuldig. Als nu allerlei leden, waaronder prominenten als Halsema en Sap, graag een referendum zien, zou je je moeten afvragen of de huidige procedures nog wel legitiem zijn en niet moeten veranderen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |