Mag ik dan vragen hoe je verklaart dat maar 37% van de hoogopgeleiden het vorige kabinet steunde en nu substantieel meer hoogopgeleiden blijkbaar dit akkoord steunen? Terwijl er volgens mij toch wel consensus over bestaat dat het onlangs gevallen flink rechts was en in ieder geval veel rechtser dan de Kunduz-coalitie?quote:Op zaterdag 28 april 2012 21:07 schreef Tocadisco het volgende:
Mensen stemmen toch voornamelijk voor hun eigen belang -> mensen die hoogopgeleid zijn verdienen doorgaans meer en houden dus bij rechtse partijen meer over -> ???? -> Profit.
Dat komt toch vooral door de PVV. Haal de PVV uit je berekeningen (dus in zijn geheel, doe alsof de Kamer maar 126 zetels heeft) en je ziet een heel ander beeld.quote:Op zaterdag 28 april 2012 21:12 schreef KermitKikker het volgende:
[..]
Mag ik dan vragen hoe je verklaart dat maar 37% van de hoogopgeleiden het vorige kabinet steunde en nu substantieel meer hoogopgeleiden blijkbaar dit akkoord steunen? Terwijl er volgens mij toch wel consensus over bestaat dat het onlangs gevallen flink rechts was en in ieder geval veel rechtser dan de Kunduz-coalitie?
Edit: Ik denk dat er juist onder hoogopgeleiden meer mensen zijn die in belang van het land stemmen en niet zozeer alleen in eigen belang
Toch hebben D66 en GroenLinks relatief verreweg de hoogste verhouding aan hoogopgeleiden onder hun stemmers. En die 2 partijen zijn allebei toch echt niet per se rechts te noemenquote:Op zaterdag 28 april 2012 23:08 schreef Gamesua het volgende:
[..]
Dat komt toch vooral door de PVV. Haal de PVV uit je berekeningen (dus in zijn geheel, doe alsof de Kamer maar 126 zetels heeft) en je ziet een heel ander beeld.
Die zijn naar rechts geschoven. Tja ze hebben nog hun dure groene hobby projecten(zonnepanelen). Maar ze zijn er voor de grachtengordel. Je zou bv GL beter GR kunnen noemen.quote:Op zaterdag 28 april 2012 23:42 schreef KermitKikker het volgende:
[..]
Toch hebben D66 en GroenLinks relatief verreweg de hoogste verhouding aan hoogopgeleiden onder hun stemmers. En die 2 partijen zijn allebei toch echt niet per se rechts te noemen
De grachtengordelpartijen die de bezuinigingen op het PGB, speciaal onderwijs, milieu en cultuur hebben teruggedraaid? De partijen die de huishoudens-inkomenstoets voor bijstandtrekkers hebben teruggedraaid? De partijen die lasterverzwaringen van de laagste naar de hoogte inkomens hebben verschoven?quote:Op zaterdag 28 april 2012 23:54 schreef Cherna het volgende:
[..]
Die zijn naar rechts geschoven. Tja ze hebben nog hun dure groene hobby projecten(zonnepanelen). Maar ze zijn er voor de grachtengordel. Je zou bv GL beter GR kunnen noemen.
Ik deel een andere mening. Maar dan moet je meer van mijn geschreven stukken hebben gelezen. Dan snap je ook waarom.quote:Op zondag 29 april 2012 00:03 schreef Vader_Aardbei het volgende:
[..]
De grachtengordelpartijen die de bezuinigingen op het PGB, speciaal onderwijs, milieu en cultuur hebben teruggedraaid? De partijen die de huishoudens-inkomenstoets voor bijstandtrekkers hebben teruggedraaid? De partijen die lasterverzwaringen van de laagste naar de hoogte inkomens hebben verschoven?
Lul niet zo dom en verdiep je eerst eens in waar deze partijen voor staan en wat er precies is aangepast in het Catshuis-akkoord.
Er wordt vaak vergeten dat hoogopgeleide mensen, dus met een WO/HBO+ opleiding er vaak heel lang en heel hard voor hebben moeten werken.quote:Op zondag 29 april 2012 02:39 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik vind het jammer dat zoveel 'hoog'opgeleiden op de VVD stemmen.
Terecht? Zo zou ik het niet noemen, mensen met een hoog inkomen kunnen daadwerkelijk ook meer inleveren, het enige probleem is hoeveel, niet of, want of ze het kunnen is er maar 1 antwoord op: Ja.quote:Op zondag 29 april 2012 04:41 schreef Shreyas het volgende:
[..]
Er wordt vaak vergeten dat hoogopgeleide mensen, dus met een WO/HBO+ opleiding er vaak heel lang en heel hard voor hebben moeten werken.
Stemgedrag is vaak gebaseerd op gevoel. Mensen krijgen bij de VVD het gevoel dat ze beloond worden voor hun harde werken, iets wat overigens ook wel terecht is.
De PvdA, GL en SP geven hoog opgeleide mensen het gevoel dat ze gestraft worden voor hard werken, als je eindelijk een hoog inkomen hebt, dan moet je volgens hun meteen inleveren aan Jan Doedel die lekker zat te voetballen/feesten toen jij je differentiaalvergelijkingen probeerde te snappen, of aan degene die een uitkering vangen, gewoon omdat ze te beroerd zijn om te werken.
Natuurlijk ligt het in werkelijkheid wel wat anders allemaal, want er zijn ook genoeg mensen die echt een uitkering nodig hebben en ook mensen met een mindere opleiding kunnen gewoon iedere dag heel hard werken. Maar het gaat even om het gevoel dat heerst. Ik merk het tenminste bij veel mensen om me heen.
Als je als hoger opgeleide een weloverwogen keus wilt maken moeten er wel partijen komen die een weloverwogen programma hebben. Je kunt het wel allemaal braaf hebben over landsbelang maar in de praktijk hebben ze alleen hun eigen achterban in gedachten en zijn ze allemaal bang dingen te doen die de achterban niet leuk vindt. Volgens mij heeft opleiding maar erg beperkt te maken met de keuze.quote:Op zondag 29 april 2012 14:35 schreef KermitKikker het volgende:
Ik begrijp dat het niet een heel betrouwbaar onderzoek is, maar ik vond het toch een grappige trend om even aan te geven. Met name het verschil tussen het Rutte-1 kabinet en de Kunduz-coalitie. Verder wil ik ook lager opgeleiden echt niet afbranden, maar ben ik er bij dit topic van uitgegaan dat hoger opgeleiden toch gemiddeld wel intelligenter zijn en dus een meer weloverwogen keuze maken in het stemhokje.
Verder
@Rechten_Student
Ook al stemmen kiezers niet op een coalitie, als hun partij een coalitie aangaat wordt deze veelal ook door de stemmers wel gesteund, er zijn daarop natuurlijk altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld CDA afgelopen kabinet, maar als je nu naar de peilingen kijkt lijkt een groot deel van de stemmers van de Kunduz-partijen het akkoord ook wel te steunen.
Verder vind ik dat je in de tweede punt lager opgeleiden gewoon nogal onderschat, al mogen ze misschien iets minder intelligent zijn, als je het 'knap' vind voor lageropgeleiden dat ze proberen om mee te doen in de politiek, vind ik dat nogal kleinerend klinken.
En je derde punt vind ik een beetje vaag, ja, de VVD staat bekend om een partij voor de rijken te zijn, maar PvdA, GL en D66 alle 3 toch eigenlijk niet, en toch hebben die 3 partijen ook erg veel hoogopgeleiden als stemmers.
en
@Descendent,
Ik begrijp niet helemaal wat voor punt je nou eigenlijk probeert te maken, ik begrijp dat laagopgeleiden niet er per se voor kiezen om laagopgeleid te zijn, maar wat ik probeer te zeggen is dat hoogopgeleiden normaal gesproken iets meer intelligentie hebben en dus iets meer weloverwogen keuzes maken.
En je 2e punt heb ik het helemaal niet over, dat is iets wat anderen misschien wel zeggen, maar ik heb toch altijd geprobeerd om wel sociaal te blijven stemmen. Maar sociaal is voor mij niet alleen de verhouding tussen rijk en arm, maar ook de verhouding tussen jong en oud en de verhouding tussen mensen die wel en mensen die niet willen werken. En ik begrijp dat er een heel groot gedeelte mensen in bijvoorbeeld de bijstand, daar niet echt voor kiest, maar er zit ook een gedeelte dat gewoon niet wil werken en wel zitten klagen dat ze niet genoeg geld krijgen, daar mag van mij wel wat aan gedaan worden.
En jij bent van mening dat dit akkoord een exacte kopie is van de verkiezingsprogramma's van 5 partijen? Nee, elke partij heeft op een weloverwogen keus delen van zijn programma in stand weten te houden om zo tot een voorlopige begroting te komen die een echt stevige aanpak van de crisis maar daarbij wel probeert om ook structureel te hervormen en de lasten waar mogelijk optimaal en eerlijk te verdelen.quote:Op zondag 29 april 2012 15:06 schreef Wespensteek het volgende:
[..]
Als je als hoger opgeleide een weloverwogen keus wilt maken moeten er wel partijen komen die een weloverwogen programma hebben. Je kunt het wel allemaal braaf hebben over landsbelang maar in de praktijk hebben ze alleen hun eigen achterban in gedachten en zijn ze allemaal bang dingen te doen die de achterban niet leuk vindt. Volgens mij heeft opleiding maar erg beperkt te maken met de keuze.
Die weloverwogen keus van de politieke partijen is volgens mij niet genomen op basis van weloverwogen economische gedachtes maar op basis van weloverwogen politieke gedachtes. Hoe komen we over op de kiezer, welke standpunten halen we binnen en welke dingen die we niet wouden geven we weg, met uiteindelijk de hoofdvraag is dit goed voor onze partij of slecht?quote:Op zondag 29 april 2012 15:11 schreef KermitKikker het volgende:
[..]
En jij bent van mening dat dit akkoord een exacte kopie is van de verkiezingsprogramma's van 5 partijen? Nee, elke partij heeft op een weloverwogen keus delen van zijn programma in stand weten te houden om zo tot een voorlopige begroting te komen die een echt stevige aanpak van de crisis maar daarbij wel probeert om ook structureel te hervormen en de lasten waar mogelijk optimaal en eerlijk te verdelen.
Eens. Een lager opgeleide kan door levenservaring en praktijkervaring meer kennis hebben vergaard dan een HBOstudent.quote:Op zondag 29 april 2012 15:06 schreef Wespensteek het volgende:
[..]
Als je als hoger opgeleide een weloverwogen keus wilt maken moeten er wel partijen komen die een weloverwogen programma hebben. Je kunt het wel allemaal braaf hebben over landsbelang maar in de praktijk hebben ze alleen hun eigen achterban in gedachten en zijn ze allemaal bang dingen te doen die de achterban niet leuk vindt. Volgens mij heeft opleiding maar erg beperkt te maken met de keuze.
Dit dus in het kwadraat. Hoger opgeleid zou voor dit onderzoek alleen WO moeten zijn, met HBO als aparte categorie. In dat geval zul je een flinke verschuiving richting VVD krijgen. GL en D66 zijn vooral populair bij de 'quasi-intellectuelen' (niets beledigend bedoeld).quote:Op zondag 29 april 2012 18:49 schreef ShadyLane het volgende:
Realiseer je wel dat 'hogeropgeleid' reikt van 'gepromoveerd in de lucht- en ruimtevaarttechniek' tot 'HBO-bachelor communicatie'.
Bron?quote:Op zondag 29 april 2012 19:47 schreef heavyyield het volgende:
[..]
Dit dus in het kwadraat. Hoger opgeleid zou voor dit onderzoek alleen WO moeten zijn, met HBO als aparte categorie. In dat geval zul je een flinke verschuiving richting VVD krijgen. GL en D66 zijn vooral populair bij de 'quasi-intellectuelen' (niets beledigend bedoeld).
Mwah, ik denk dat heel wat hoger opgeleiden links stemmen (misschien wat minder op de SP, maar toch). Dat kan aan allerlei zaken liggen. Zo denken ze misschien sneller op lange termijn en beseffen ze bv. dat de welvaartsstaat in Europa uniek is en zorgt voor de nodige stabiliteit in het land. Ze kunnen dan gemiddeld wel meer verdienen dan een laagopgeleide, dat wil nog niet zeggen dat ze en masse VVD gaan stemmen. Een stem voor links kan ook een stem uit zelfbehoud zijn,quote:Op zondag 29 april 2012 19:47 schreef heavyyield het volgende:
[..]
Dit dus in het kwadraat. Hoger opgeleid zou voor dit onderzoek alleen WO moeten zijn, met HBO als aparte categorie. In dat geval zul je een flinke verschuiving richting VVD krijgen. GL en D66 zijn vooral populair bij de 'quasi-intellectuelen' (niets beledigend bedoeld).
Maar hoe filter je de quasi-intellectuelen er dan uit?quote:Op zondag 29 april 2012 19:47 schreef heavyyield het volgende:
[..]
Dit dus in het kwadraat. Hoger opgeleid zou voor dit onderzoek alleen WO moeten zijn, met HBO als aparte categorie. In dat geval zul je een flinke verschuiving richting VVD krijgen. GL en D66 zijn vooral populair bij de 'quasi-intellectuelen' (niets beledigend bedoeld).
Zolang je hier geen bron bij hebt is dit echt de grootste onzin. Waar baseer je dit op?quote:Op zondag 29 april 2012 19:47 schreef heavyyield het volgende:
[..]
Dit dus in het kwadraat. Hoger opgeleid zou voor dit onderzoek alleen WO moeten zijn, met HBO als aparte categorie. In dat geval zul je een flinke verschuiving richting VVD krijgen. GL en D66 zijn vooral populair bij de 'quasi-intellectuelen' (niets beledigend bedoeld).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |