Dus eind 2012 een huis kopen. Aflossingsvrij uiteraard, zo veel mogelijk HRA binnenharkenquote:De belangrijkste maatregelen uit het akkoord voor de woningmarkt:
• Nieuwe aflossingsvrije hypotheken vallen niet langer onder de hypotheekrenteaftrek.
• De huren voor huishoudens met een inkomen van 33.000 tot 43.000 euro per jaar mogen verhoogd worden met de inflatie plus 1 procent.
• Overdrachtsbelasting blijft op twee procent. Deze kopersbelasting was sinds medio 2011 voor een jaar verlaagd van zes naar twee procent, en dit blijft nu gehandhaafd.
Het niet meer aftrekbaar maken van de rente op nieuwe aflossingsvrije hypotheken gaat in per 1 januari 2013 .
Als ik mijn eigen huis al had verkocht had ik juist nu wel gaan kopen. De prijzen zijn behoorlijk omlaag gedonderd , de overdachtsbelasting is laag, er is een enorm aanbod vol met mensen die van hun huis afwillen, dus goed onderhandelbaar, en de hypotheekrente is (nog) laag . Je bent eigenlijk dom als je nu géén huis koopt (als je een huis wilt kopen.)quote:Op zondag 29 april 2012 13:19 schreef leolinedance het volgende:
je zou wel gek zijn als je in deze onzekere tijden een huis gaat kopen...
De NVM is gearriveerd!quote:Op woensdag 2 mei 2012 10:53 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Als ik mijn eigen huis al had verkocht had ik juist nu wel gaan kopen. De prijzen zijn behoorlijk omlaag gedonderd , de overdachtsbelasting is laag, er is een enorm aanbod vol met mensen die van hun huis afwillen, dus goed onderhandelbaar, en de hypotheekrente is (nog) laag . Je bent eigenlijk dom als je nu géén huis koopt (als je een huis wilt kopen.)
Het is juist nu een prima moment lijkt mij.
quote:
Het eind is nog niet in zicht. Die 2% blijft. De hypotheekrente zal eerder dalen dan stijgen. Er komen steeds maar meer huizen op de markt dus de onderhandelingspositie wordt alleen maar beter.quote:Op woensdag 2 mei 2012 10:53 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Als ik mijn eigen huis al had verkocht had ik juist nu wel gaan kopen. De prijzen zijn behoorlijk omlaag gedonderd , de overdachtsbelasting is laag, er is een enorm aanbod vol met mensen die van hun huis afwillen, dus goed onderhandelbaar, en de hypotheekrente is (nog) laag . Je bent eigenlijk dom als je nu géén huis koopt (als je een huis wilt kopen.)
Het is juist nu een prima moment lijkt mij.
Mag ik jouw glazen bol lenenquote:Op woensdag 2 mei 2012 11:08 schreef leolinedance het volgende:
[..]
Het eind is nog niet in zicht. Die 2% blijft. De hypotheekrente zal eerder dalen dan stijgen. Er komen steeds maar meer huizen op de markt dus de onderhandelingspositie wordt alleen maar beter.
Dus de spaarrente gaat omlaag en de hypotheekrente omhoog? Als dat zo is blijven we nog wel even in de crisis hangen en zullen de huizenprijzen hier vanzelf mee gecompenseerd worden.quote:Op woensdag 2 mei 2012 11:17 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Mag ik jouw glazen bol lenen?
Volgens bijna alle sites die ik raadpleeg gaat de hypotheekrente naar alle waarschijnlijkheid stijgen. Ook niet zo gek aangezien het momenteel al ontzettend laag staat.
hier bv te lezen
quote:In deze berekening wordt het scenario van de woningmarktcrisis van 1978-1983 geprojecteerd op de huidige zeepbel in de koopwoningmarkt. Op basis hiervan voorziet hij een prijsdaling van 42% over de komende vijf jaar. Deze mijns inziens niet onrealistische voorspelling overtreft eerder genoemde schattingen van het IMF en bouwondernemer Verwelius. Hoe dan ook, een forse neerwaartse bijstelling van woningprijzen in de komende jaren lijkt zeer waarschijnlijk. Even als dertig jaar geleden kan het jaren duren voordat een nieuwe balans gevonden is op de koopwoningmarkt
Wat let je om je huis te verkopen? Of ben je een van de 260.000 mensen die een bedrag vraagt wat niemand er voor wil geven?quote:Op woensdag 2 mei 2012 10:53 schreef Metro2005 het volgende:
Als ik mijn eigen huis al had verkocht ...
We zitten in de 'liquidity trap', doordat geld heel lang zeer goedkoop is geweest zit een groot deel van de bevolking 'tot aan de oogballen toe' gefinancierd. Goedkoop geld vind vrijwel geen afzet meer, je ziet eerder dat mensen willen aflossen en sparen. De rente omhoog doen is vrijwel onmogelijk, hierdoor zakt de geldgroei verder weg, moeten de banken teveel uitkeren aan spaarders waardoor hun winsten verdampen en wakkert de deflatie aan.quote:Op woensdag 2 mei 2012 11:20 schreef leolinedance het volgende:
Dus de spaarrente gaat omlaag en de hypotheekrente omhoog? Als dat zo is blijven we nog wel even in de crisis hangen en zullen de huizenprijzen hier vanzelf mee gecompenseerd worden.
Het maakt niet uit of het linksom of rechtsom komt he.
Vastgoedspeculanten... verkopen op de top, inkopen op de bodem... helaas ligt de top reeds jaren achter onsquote:Op woensdag 2 mei 2012 11:49 schreef RemcoDelft het volgende:
Wat let je om je huis te verkopen? Of ben je een van de 260.000 mensen die een bedrag vraagt wat niemand er voor wil geven?
Voor de prijs van mijn huis kopen sommige mensen een autoquote:Op woensdag 2 mei 2012 11:49 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Wat let je om je huis te verkopen? Of ben je een van de 260.000 mensen die een bedrag vraagt wat niemand er voor wil geven?
Dus is je huis te duur.quote:Op woensdag 2 mei 2012 12:06 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Voor de prijs van mijn huis kopen sommige mensen een auto![]()
Mijn huis is een starterswoning en gebrek aan financieringsmogelijkheden is denk ik meer het probleem voor starters dan de prijs van mijn huis. Ik heb het zelf 6 jaar geleden voor een hogere prijs gekocht dan het nu te koop staat met een vrij laag salaris. Dus nee de prijs is denk ik het probleem niet, en voor veel huizen niet. Gebrek aan instroom van nieuwe starters doordat banken op hun geld zitten is de grootste killer momenteel. Ik wil ook wel een ander huis kopen maar dat doe ik niet zolang mijn oude huis niet weg is. Dus zolang er onderaan niks koopt stroomt de rest ook niet door.
Voor jouw idee, mijn huis heb ik destijds gekocht met een hypotheek van een ton, als ik nu kijk wat ik nu zou kunnen financieren met het salaris waar ik destijds mijn hypotheek op heb afgesloten dan kan ik niet meer lenen dan 74.000 euro. Dat is nogal een daling in het te lenen bedrag.
Of mensen sparen te weinig, of banken lenen te weinig. of mensen durven niet te kopen.quote:
Het risicobesef bij de banken is volledig gedraaid, durfden ze eerst aan iedereen een zak poen mee te geven omdat de prijzen 'toch wel' zouden stijgen zien ze nu in dat de prijzen wel degelijk het probleem zijn. Daarom krijgen starters niet meer dezelfde zak poen mee als jij destijds. Je bewering dat 'de prijs' het probleem niet is is dus een erg eenzijdige kijk op de zaak. Toen was de prijs nog geen probleem, net als de financiering. Nu de risico's in beeld komen is de prijs wel degelijk een probleem, de bank wil best wel financieren maar niet meer tegen dezelfde voorwaarden als een paar jaar geleden. De starter word dus geconfronteerd met een bank die minder geld geld wil uitlenen voor een woning waar ze een paar jaar geleden nog wel wilden, de starter heeft geen of te weinig vermogen om het verschil in risicobesef bij te leggen wat zal resulteren in lagere bestedingen voor woningen. De enige partij die hierop kan afboeken is de verkoper. Deze zal de concurrentie aan moeten gaan met verkopers die wel genoeg in prijs kunnen zakken om te verkopen. Mijn advies? Ga flink aflossen zodat je je eigen 'verlossing' kan kopen.quote:Op woensdag 2 mei 2012 12:06 schreef Metro2005 het volgende:
Voor de prijs van mijn huis kopen sommige mensen een auto![]()
Mijn huis is een starterswoning en gebrek aan financieringsmogelijkheden is denk ik meer het probleem voor starters dan de prijs van mijn huis. Ik heb het zelf 6 jaar geleden voor een hogere prijs gekocht dan het nu te koop staat met een vrij laag salaris. Dus nee de prijs is denk ik het probleem niet, en voor veel huizen niet. Gebrek aan instroom van nieuwe starters doordat banken op hun geld zitten is de grootste killer momenteel.
Ik spaar me al drie slagen in de rondte om de restschuld te kunnen dokken dus dat komt wel goed , zouden de potentiele kopers ook op zich wel mogen doen om het gat tussen hypotheek en prijs op te vullenquote:Op woensdag 2 mei 2012 12:53 schreef ComplexConjugate het volgende:
[..]
Het risicobesef bij de banken is volledig gedraaid, durfden ze eerst aan iedereen een zak poen mee te geven omdat de prijzen 'toch wel' zouden stijgen zien ze nu in dat de prijzen wel degelijk het probleem zijn. Daarom krijgen starters niet meer dezelfde zak poen mee als jij destijds. Je bewering dat 'de prijs' het probleem niet is is dus een erg eenzijdige kijk op de zaak. Toen was de prijs nog geen probleem, net als de financiering. Nu de risico's in beeld komen is de prijs wel degelijk een probleem, de bank wil best wel financieren maar niet meer tegen dezelfde voorwaarden als een paar jaar geleden. De starter word dus geconfronteerd met een bank die minder geld geld wil uitlenen voor een woning waar ze een paar jaar geleden nog wel wilden, de starter heeft geen of te weinig vermogen om het verschil in risicobesef bij te leggen wat zal resulteren in lagere bestedingen voor woningen. De enige partij die hierop kan afboeken is de verkoper. Deze zal de concurrentie aan moeten gaan met verkopers die wel genoeg in prijs kunnen zakken om te verkopen. Mijn advies? Ga flink aflossen zodat je je eigen 'verlossing' kan kopen.
Nee, waarschijnlijk te lelijkquote:Op woensdag 2 mei 2012 12:47 schreef Metro2005 het volgende:
Maargoed, het enige dat ik kán doen om de verkoop aan te zwengelen is de prijs aanpassen dus in die zin heb je misschien wel weer gelijkAlleen waar ligt de bodem? Als het bv voor 10.000 euro staat aangeboden en het verkoopt nog niet, is het dan nog te duur?
Dus eigenlijk heb je een te duur huis gekocht dan? En je schrijft 'x jaar geleden gekocht met een laag salaris'. Is je salaris in de loop van die jaren niet gegroeid dan?quote:Op woensdag 2 mei 2012 13:19 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Ik spaar me al drie slagen in de rondte om de restschuld te kunnen dokken dus dat komt wel goed , zouden de potentiele kopers ook op zich wel mogen doen om het gat tussen hypotheek en prijs op te vullen
Mijn salaris is wel gegroeid ja, maar mijn doelgroep zal mensen van 5-6 jaar jonger zijn die een lager salaris hebben en toch op zichzelf willen gaan wonen.quote:Op woensdag 2 mei 2012 13:23 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Dus eigenlijk heb je een te duur huis gekocht dan? En je schrijft 'x jaar geleden gekocht met een laag salaris'. Is je salaris in de loop van die jaren niet gegroeid dan?
Maar dan kun je daar toch ook gewoon blijven wonen? Of zie ik dat nou verkeerd? Je moét toch niet weg daar? Ja, maar als dat je doelgroep is heb je denk ik pech gehad. Die lui krijgen nu minder geld bij elkaar dan 5-6 jaar geleden, dus als jouw huis toen al duur was zal het dat nu helemaal zijn. Leuk dat je huis goedkoper is geworden, maar wat zij aan hypotheek kunnen krijgen is ook lager geworden, dus het is lood om oud ijzer.quote:Op woensdag 2 mei 2012 13:26 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Mijn salaris is wel gegroeid ja, maar mijn doelgroep zal mensen van 5-6 jaar jonger zijn die een lager salaris hebben en toch op zichzelf willen gaan wonen.
Een 2 kamer woning is niet echt ideaal als je samen wilt gaan wonen, kinderen wilt etc.quote:Op woensdag 2 mei 2012 13:29 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Maar dan kun je daar toch ook gewoon blijven wonen? Of zie ik dat nou verkeerd? Je moét toch niet weg daar? Ja, maar als dat je doelgroep is heb je denk ik pech gehad. Die lui krijgen nu minder geld bij elkaar dan 5-6 jaar geleden, dus als jouw huis toen al duur was zal het dat nu helemaal zijn. Leuk dat je huis goedkoper is geworden, maar wat zij aan hypotheek kunnen krijgen is ook lager geworden, dus het is lood om oud ijzer.
Wacht even, wat? Je hebt nog een huis waar je voor aan 't betalen bent, maar ondertussen moet je ook nog huur betalen voor een ander huis? En als het huis dan uiteindelijk verkocht is kun je van daar uit wat anders kopen?quote:Op woensdag 2 mei 2012 13:44 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Een 2 kamer woning is niet echt ideaal als je samen wilt gaan wonen, kinderen wilt etc.
Ik ben anderhalf jaar geleden overigens al verhuisd naar een huurwoning en als het huis uiteindelijk verkocht is kunnen we van daaruit wat anders kopen.
Ik en vriendin willen uiteindelijk waarschijnljik weg uit Z-holland waar we nu wonen naar een andere provincie. Het is dan wel handig om dat te doen vanuit een huurhuis. Ik weet niet of je weet hoe "makkelijk" het is om een huurhuis te verkrijgen in dit land maar geloof me dat als je na 10 jaar eindelijk een huis aangeboden krijgt dat je dat met beide handen aangrijpt, ook al heb je je koophuis nog niet verkochtquote:Op woensdag 2 mei 2012 14:02 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Wacht even, wat? Je hebt nog een huis waar je voor aan 't betalen bent, maar ondertussen moet je ook nog huur betalen voor een ander huis? En als het huis dan uiteindelijk verkocht is kun je van daar uit wat anders kopen?
Ja, en dan heb je de tijd die het duurt uitgedrukt in aantal maanden x huurbedrag per maand weg gegooid, wat je dus blijkbaar ook opzij had kunnen zetten om als 'startkapitaaltje' te gebruiken wanneer je huis uiteindelijk verkocht is?
Uh...erg vreemde gedachtengang die je er op nahoudt...en dan moet je ook nog als een gek sparen om de restschuld af te lossen? Ik weet niet hoor, of ik begrijp iets niet goed, of je hebt vage vage keuzes gemaakt in mijn ogen..
Ik heb me er vaker over verbaasd dat mensen die een eigen huis hebben zonder problemen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning! Dan deugt die hele regelgeving toch niet?quote:Op woensdag 2 mei 2012 14:12 schreef Metro2005 het volgende:
Ik weet niet of je weet hoe "makkelijk" het is om een huurhuis te verkrijgen in dit land maar geloof me dat als je na 10 jaar eindelijk een huis aangeboden krijgt dat je dat met beide handen aangrijpt, ook al heb je je koophuis nog niet verkocht![]()
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |