Lekkere voorspellingen van het IMF trouwens. Ik zou er maar stoppen als ik het IMF was en als dit het resultaat is over de afgelopen 5 jaar.quote:
Deze komen van ZeroHedge dacht ik, maar ik bewaar vaak interessante plaatjes die ik tegenkom.quote:Op zondag 22 april 2012 22:40 schreef Kaas- het volgende:
Nice, ik kon geen grafieken vinden die info over de opbouw van hun handelsbalans door de tijd gaf. Waar pluk jij die dingen vandaan?
Dat zou niet zo'n verrassing moeten zijn lijkt me. In elk geval heeft de EU een groot handelstekort met China en het lijkt me dat dat ook zo is met Japan. Per saldo is de EU ongeveer in balans dankzij netto export naar andere regios. Dacht ikquote:Op maandag 23 april 2012 03:19 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik zal eens kijken of ik wat data kan vinden over de maritieme handelsstromen van containers want ik vind het eerste grafiekje (inclusief/exclusief VS) wel een beetje onverwacht, om het zo maar eens te zeggen. Wat ik wel weet in ieder geval is dat de tarieven voor containervervoer van Verre-Oosten -> Rotterdam aanzienlijk hoger liggen dan Rotterdam -> Verre-Oosten, in de orde van 50 % tot 100 % hoger.
Wat hij zegt!quote:
Mee eens, maar deze transitie is lastig.. Chinezen notoir veel sparen, mede ingegeven door het ontbreken van een fatsoenlijk sociaal vangnet (hoe ironisch, in een land geleid door een communistische partij) en een gebrek aan vertrouwen in de overheid op lange termijn. In combinatie met de aanstaande (abrupte) vergrijzing is het verlagen van de spaar quote lastig.quote:Zelf behoor ik tot de minderheid die inderdaad van mening is dat de yuan helemaal niet zoveel is ondergewaardeerd en ik sluit zelfs niet uit dat de yuan zal dalen ten opzichte van de belangrijkste westerse currencies als de Chinese economie herbalanceert naar meer consumerspending en minder investment.
Paar maanden geleden las ik een onderzoek dat stelde dat de helft van de USD miljonairs in China emigratie plannen aan het maken is, of (sterk) overweegt om deze te gaan maken.quote:Het vrijer maken van kapitaalverkeer zal mogelijk ook tot veel vluchtkapitaal leiden (uit China) en dat helpt ook niet (maar valutakoersen zijn notoir moeilijk voorspelbaar)
Dit heeft directe impact op 1) kapitaal uitstroom (in geval van vrij markt) en 2) het spaar/consumptie gedragquote:This trend will have profound financial and social consequences. Most obviously, it means China will have a bulge of pensioners before it has developed the means of looking after them. Unlike the rest of the developed world, China will grow old before it gets rich. Currently, 8.2% of Chinas total population is over 65. The equivalent figure in America is 13%. By 2050, Chinas share will be 26%, higher than in America.
In the traditional Chinese family, children, especially sons, look after their parents (though this is now changingsee story on next page). But rapid ageing also means China faces what is called the 4-2-1 phenomenon: each only child is responsible for two parents and four grandparents. Even with high savings rates, it seems unlikely that the younger generation will be able or willing to afford such a burden. So most elderly Chinese will be obliged to rely heavily on social-security pensions.
Oh wacht, ik zie nu dat er in de verticale as gesneden is in dat grafiekje. Ik tikte het bericht mobiel dus kon het grafiekje niet zo goed zien en dacht dat met het wegvallen van de VS ineens 2/3e van de Chinese export verdween.quote:Op maandag 23 april 2012 08:33 schreef SeLang het volgende:
Dat zou niet zo'n verrassing moeten zijn lijkt me. In elk geval heeft de EU een groot handelstekort met China en het lijkt me dat dat ook zo is met Japan. Per saldo is de EU ongeveer in balans dankzij netto export naar andere regios. Dacht ik
goed stukjequote:Op zondag 22 april 2012 18:15 schreef Kaas- het volgende:
De Chinese valuta, de yuan, is geen vrije munt maar wordt hevig gereguleerd door de Chinese centrale bank die de koers van de yuan op een vast niveau probeert te houden. De munt haalt nogal vaak het nieuws: de Republikeinse kandidaat Mitt Romney belooft op zijn eventuele 1e dag in het witte huis direct de Chinese overheid als currency manipulator te verklaren, in Nederland (en op Fok) lees je vaak berichten over de enorm ondergewaardeerde munt en in het laatste AEX-topic over de yuan wordt bijvoorbeeld geroepen dat 'de yuan zeker zal vertiendubbelen als men de kracht van de Chinese economie eens op waarde gaat schatten'.
Nu wil ik niet ontkrachten dat de yuan nog altijd ondergewaardeerd is, maar ik wil wel een poging doen het nogal extreme beeld een beetje te nuanceren.
Zo heerst er bijvoorbeeld nogal het beeld dat China een gigantisch exportland is en haar producten naar de hele wereld stuurt en relatief weinig weer terughaalt (import). Wat de media dan niet laten zien is het volgende beeld:
[ afbeelding ]
Als je de VS niet meerekent heeft China een gigantisch importoverschot c.q. handelstekort met de wereld. Je ziet dus gauw waarom het voor de VS verleidelijk is om constant te roepen dat China haar munt moet revalueren, maar als het goed is zie je nu ook dat er vanuit de rest van de wereld juist neerwaartse druk op de yuan is en die munt eigenlijk juist zou moeten deprecieren in een vrije markt als je naar dit gedeelte van de Chinese handel met het buitenland kijkt!
Nu de volgende twee grafieken, over het Chinese handelsoverschot en over de ontwikkeling van de dollar/yuan-koers gedurende de afgelopen jaren:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Wat je hier ziet is dat het Chinese handelsoverschot tussen 2006 en nu van 9% naar 3% is gegaan en daarmee inmiddels relatief bescheiden is. Als je kijkt naar de grafiek van de US-China wisselkoers, dan zie je dat er eigenlijk helemaal niet zulke gigantische waardestijgingen van de Chinese yuan aan de daling van dit handelsoverschot vooraf zijn gegaan. Economen achtten het waarschijnlijk dat op de langere termijn, als de Chinese bevolking meer koopkracht heeft dan nu nog het geval is, China een importoverschot zal hebben van enkele procenten. Om daar geleidelijk te komen verwacht ik dus, op basis van hoe dat de afgelopen jaren verliep, dat de yuan eigenlijk helemaal niet zo ontzettend hard hoeft te stijgen.
Overigens is de afgelopen 10 jaar de inflatie in de VS telkens ca. 2% en is de inflatie in China rustig steevast 3x zo hoog. Als de inflatie in China constant hoger is dan die in de VS, worden Chinese goedereen relatief steeds minder competitief t.o.v. Amerikaanse goederen. Dit is ook een factor die alleen maar druk creeert op de yuan om te dalen i.p.v. te stijgen.
De yuan is ondergewaardeerd, maar ik geloof dat die munt tegenwoordig helemaal niet zo gek ver van haar reele waarde zit. Dit ondanks dat lui als Mitt Romney, of een willekeurige andere Amerikaan, er belang bij hebben zo vaak mogelijk te roepen dat de yuan gigantisch ondergewaardeerd is. Een sterkere yuan zou immers voor meer Amerikaanse export zorgen op korte termijn en dat kunnen de VS wel gebruiken met die staatsschuld. Maar persoonlijk geloof ik niet in dit beeld dat China aan economische oorlogsvoering doet en is de werkelijkheid volgens mij een stuk genuanceerder dan wat momenteel redelijk populaire taal is.
De toekomst zal het moeten uitwijzen, maar de yuan kan al wel eens veel dichter bij haar zogenaamde 'juiste waarde' zitten dan wij met ons allen denken.
Je waardeert de OP, maar kun je je jouw stelling dan ook op éénzelfde wijze onderbouwen als de OP dat doet?quote:Op woensdag 25 april 2012 19:44 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
goed stukje![]()
China verkoopt haar belangrijkste exportproduct (arbeid) al tijden zwaar onder de prijs ( in dollars gemeten)
Ik behoor tot die meerderheid die denkt dat de Yuan zwaar ondergewaardeerd is en kan vertienvoudigen
Mijn verwachting:quote:Op maandag 23 april 2012 15:13 schreef Kaas- het volgende:
Hehe er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens, en statistieken.Deed dat overigens bewust om meer de nadruk te leggen over het verschil tussen het Chinese handelsoverschot- en tekort als je de VS wel of niet meetelt.
[ afbeelding ]
Maar hieruit blijkt dat China vooral een handelstekort heeft met de buurlanden Japan, Korea, Taiwan (en Australie, maar daar komen wel grondstoffen vandaan). Het grootste handelstekort is met Taiwan, en dat is een Chinese provincie (volgens de Chinezen).quote:Op zondag 22 april 2012 19:31 schreef SeLang het volgende:
Overigens heb ik hier nog een interessant plaatje wat betreft de Chinese handelsbalans met bijdrages van verschillende landen. Het is wel maand op maand dus er zit een sterke seizoenscomponent in:
[ afbeelding ]
nee dat kan ik niet , maar mijn gevoel zegt dat de Yuan, veel en veel hoger zal kunnen, dan de kunstmatig laag gehouden koersquote:Op zondag 29 april 2012 00:31 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Je waardeert de OP, maar kun je je jouw stelling dan ook op éénzelfde wijze onderbouwen als de OP dat doet?
wat je onderschat is hoeveel Chinees kapitaal het land uit wil, om economische danwel politieke/paspoort redenen...quote:Op zondag 29 april 2012 07:44 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nee dat kan ik niet , maar mijn gevoel zegt dat de Yuan, veel en veel hoger zal kunnen, dan de kunstmatig laag gehouden koers
Juist omdat die laag gehouden wordt.
Zodra ie de werkelijke waarde op valutamarkten krijgt, zal de export van China terugvallen tot normale hoeveelheden en is China veel meer op zichzelf, aangewezen qua groei en productie
Dan blijven het ook Yuan'squote:Op maandag 30 april 2012 05:34 schreef Xtreem het volgende:
[..]
wat je onderschat is hoeveel Chinees kapitaal het land uit wil, om economische danwel politieke/paspoort redenen...
Nee, het doel is juist om het in USD of EUR te hebben, zodat het verder van de controle van de partij is.quote:
Zou dat niet de oorzaak van een vertekend beeld kunnen zijn, waardoor het werkelijke handelstekort met het westen in werkelijkheid groter uit valt? In Hong Kong en Taiwan zitten enorm veel bedrijven die hun fabrieken in China hebben staan. Komt verkoop van producten uit die fabrieken aan bv Nederland rechtstreeks op bovenstaande grafieken terecht, of zit Taiwan er nog op de een of andere manier tussen?quote:Op zondag 29 april 2012 00:37 schreef deelnemer het volgende:
Maar hieruit blijkt dat China vooral een handelstekort heeft met de buurlanden Japan, Korea, Taiwan (en Australie, maar daar komen wel grondstoffen vandaan). Het grootste handelstekort is met Taiwan, en dat is een Chinese provincie (volgens de Chinezen).
quote:Op maandag 30 april 2012 07:27 schreef Xtreem het volgende:
[..]
Nee, het doel is juist om het in USD of EUR te hebben, zodat het verder van de controle van de partij is.
Als je deze niet snapt, zou ik je afraden om te speculeren om de FX rate van CNY....quote:
quote:Op maandag 30 april 2012 11:12 schreef Xtreem het volgende:
[..]
Als je deze niet snapt, zou ik je afraden om te speculeren om de FX rate van CNY....
Leuk stukje voor jequote:Op maandag 30 april 2012 07:27 schreef Xtreem het volgende:
[..]
Nee, het doel is juist om het in USD of EUR te hebben, zodat het verder van de controle van de partij is.
quote:do 03 mei 2012, 09:50
Als de euro implodeert
AMSTERDAM - Er wordt, uit angst voor de toekomst van de euro, steeds meer spaargeld aangehouden in niet-eurovaluta’s. Een goed en waarschijnlijk zelfs beter alternatief is het kopen van obligaties van niet-eurolanden.
In de Volkskrant van vandaag stond een groot artikel over de mogelijkheden die mensen hebben om te sparen in niet-eurovaluta’s. De krant zette de mogelijkheden bij de diverse bekende banken op een rijtje omdat blijkt dat inwoners uit de eurozone in toenemende mate bevreesd zijn over de euro en hun geld in andere valuta’s willen stallen.
Uit cijfers van DNB blijkt dat sinds eind 2007 het bedrag dat is uitgezet in Zwitserse franks is verdubbeld, in Japanse yennen zelfs is vervijfvoudigd. In Amerikaanse dollars en Britse ponden stegen de aangehouden tegoeden met respectievelijk 25 en 40%. In deze cijfers zit behalve particulier vermogen, ook kapitaal van pensioenfondsen.
Tegelijkertijd stelt de Volkskrant vast dat het voor particulieren niet gemakkelijk is een spaarrekening in een andere valuta te openen. Als reden wordt genoemd dat Nederlandse banken dit eerder ontmoedigen dan aanmoedigen. Er worden relatief veel kosten in rekening gebracht en in veel gevallen zou er geen rente worden vergoed op de rekening. ‘En als er rente wordt vergoed, zijn er zoveel kosten meegemoeid dat het saldo uiteindelijk negatief is’.
Als alternatief noemt de krant de mogelijkheid om in een niet-euroland zelf een spaarrekening te open. Ook dat is niet gemakkelijk omdat men vaak een bewijs moet overleggen dat men in het betreffende land woont of werkt. Het is wel mogelijk met een koffer geld naar een beperkt aantal landen te reizen, maar vaak komt daar een boot- of vliegreis aan te pas (Kanaaleilanden of de Caribische eilanden).
Er is een betere mogelijkheid, namelijk het beleggen in obligaties van solide niet-eurolanden. Ik heb hierover eerder een artikel in Beleggers Belangen over geschreven. Klik hier voor op deze link. Dit kan gewoon in eigen land, door een beleggingsrekening te openen (en als u dat in beheer wilt laten uitvoeren ook nog door het aangaan van een beheerovereenkomst).
Het kopen van obligaties (solide en/of staat) uit landen als Noorwegen, Zweden, Australië, Canada en Denemarken (eventueel ook opkomende markten) heeft voor- en nadelen. Het grote nadeel, voor spaarders althans, zal waarschijnlijk zijn dat obligaties in waarde kunnen schommelen. Een ander nadeel is dat er kosten moeten worden betaald voor het beheren en bewaren van die effecten.
Voordelen zijn er echter ook. Men krijgt op de obligaties doorgaans een hogere rentevergoeding, vooral als men ook naar bedrijfsleningen durft te kijken. Een ander groot voordeel, althans in mijn ogen, is dat de aangehouden obligaties van de belegger zelf zijn. Mocht een bank omvallen dan bent u niet uw spaargeld kwijt. Tot slot hoeft men middels beleggen minder zaken te doen met een bank. Dat is een voordeel voor mensen die zo min mogelijk met banken te maken willen hebben.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |