HArde materialen wordt niet geadviseerd. Dit is behoorlijk hard brood (de korst dan).quote:Op maandag 18 februari 2013 16:12 schreef THEFXR het volgende:
[..]
vers brood snijden is geen normaal gebruik?
als je nu je struiken in de tuin er mee ha gesnoeid...
ooh, ik dacht dat ze daar koperen snoeren mee bedoelde.quote:Op maandag 18 februari 2013 16:50 schreef NoCigar het volgende:
[..]
HArde materialen wordt niet geadviseerd. Dit is behoorlijk hard brood (de korst dan).
Geen pompoen ook enzovoort, dus ik beschouw het eigenlijk als mijn eigen fout...maaar ik las op twitter dat S. Witteman er ook haar brood mee sneed dus ik dacht, dat kan ik ook, kan ik eindelijk eens wat dunner plakjes hiervan snijden.quote:Op maandag 18 februari 2013 16:52 schreef THEFXR het volgende:
[..]
ooh, ik dacht dat ze daar koperen snoeren mee bedoelde.
Dat is wel vreemd, Van welk merk en van welke staalsoort is je mes gemaakt?quote:Op maandag 18 februari 2013 15:24 schreef NoCigar het volgende:
Ik heb mijn nieuwe handgemaakts japanse mes stukgemaakt door er vers zuurdesembrood mee te willen snijden. Nou ja, er zijn chipjes uit, de rest snijdt nog wel. Misschien is dat ooit weg te slijpen, maar daar wacht ik mee aangezien hij net een week oud is.
Maar ik ben dus verbaasd over hoe dun de snijkant is, die blijft soms ook een beetje vastzitten in de snijplank. Maar het snijdt wel erg fijn, heerlijk licht. En voor het zware werk heb ik mijn Zwillingen nog.
Houd het mes er recht op (dus 90 graden) dan pak je daar de helft van (45 graden) en dan daar weer de helft van (ongeveer 20 graden). Hou dat aan als referentiepunt. Kan niet missen.quote:Op donderdag 21 februari 2013 09:20 schreef bloempje-moi het volgende:
Eindelijk een aanzetstaal gekocht voor mijn Zwillingmessen. Ik vind het maar doodeng om dat te gebruiken. Hoe weet je zo zeker dat je een 20graden hoek hebt? Het voelt wel al scherper dus ik denk dat ik het wel goed heb gedaan.
Echt opmeten is lastig, wat ik altijd doe is het midden van mijn duim op de achterkant van het mes leggen. Als je dan het mes op de aanzetstaaf legt heb ik een mooie fijne slijphoek (minder dan 20). Ik heb dit nooit gemeten en het is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de duim. Mijn gevoel zeg dat mijn manier ongeveer 12-15 graden is. Ik hou van zeer scherpe messenquote:Op donderdag 21 februari 2013 09:20 schreef bloempje-moi het volgende:
Eindelijk een aanzetstaal gekocht voor mijn Zwillingmessen. Ik vind het maar doodeng om dat te gebruiken. Hoe weet je zo zeker dat je een 20graden hoek hebt? Het voelt wel al scherper dus ik denk dat ik het wel goed heb gedaan.
Als ik merk dat ik bv. bij een tomaat werk moet doen ipv mijn mes zet ik het aan. Ongeveer een keer per week denk ik.quote:Op donderdag 21 februari 2013 10:07 schreef bloempje-moi het volgende:
Dank! Ik heb het nu inderdaad hetzelfde gedaan zoals Hostimeister zegt, en goed naar het mes zelf gekeken of ik die hoek aanhoudt. Maar aangezien mijn messen sowieso nog moeten worden geslepen, zullen ze door het aanzetstaal nooit heel scherp worden. Gebruiken jullie het aanzetstaal dagelijks, iedere keer voordat je kookt of af en toe als je merkt dat het mes minder gemakkelijk snijdt?
Als ze maar scherp zijn.... Ik ben tevreden.quote:Op maandag 18 februari 2013 14:09 schreef Henkie_Jan het volgende:
[..]
Klopt, je krijgt ze ook wel scherp maar je mooie originele slijphoek ben je kwijt...
Alleen als er een braam aan het mes zit heeft aanzetten zin.quote:Op donderdag 21 februari 2013 10:07 schreef bloempje-moi het volgende:
Dank! Ik heb het nu inderdaad hetzelfde gedaan zoals Hostimeister zegt, en goed naar het mes zelf gekeken of ik die hoek aanhoudt. Maar aangezien mijn messen sowieso nog moeten worden geslepen, zullen ze door het aanzetstaal nooit heel scherp worden. Gebruiken jullie het aanzetstaal dagelijks, iedere keer voordat je kookt of af en toe als je merkt dat het mes minder gemakkelijk snijdt?
Die houdertjes om je mes precies de goede slijphoek te geven kun je oa hier kopenquote:Op maandag 28 januari 2013 22:46 schreef THEFXR het volgende:
[..]
houdertjes voor het mes over de wetstone te halen, verschillende graden heb je daar in.
had je dit mes uitgeprobeerd in een winkel/beurs?quote:
De Santoku kostte maar 50 euro, de Gyuto kost me nu 65 euro (let wel, in Japan - bij een retailer in Europa betaal je minimaal het dubbele of zelfs het viervoudige). Helemaal niet veel geld als je het mij vraagt. De Santoku heb ik als test gekocht. Dat bevalt zo goed dat de Iets duurdere Gyuto er nu ook bij komt.quote:Op maandag 15 april 2013 22:13 schreef THEFXR het volgende:
[..]
had je dit mes uitgeprobeerd in een winkel/beurs?
het is nl veel geld voor een scherp mes
ooh, dat scheelt veel itt wat ik aan prijzen op het inet zag staan, vanaf 80 e voor een klein mesje.quote:Op maandag 15 april 2013 22:20 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
De Santoku kost maar 50 euro, de Gyuto 65 euro. Helemaal niet veel geld als je het mij vraagt. De Santoku heb ik als test gekocht. Dat bevalt zo goed dat de Iets duurdere Gyuto er nu ook bij komt.
Ja, anders had ik het niet zo maar blind gekocht hoorquote:Op maandag 15 april 2013 22:22 schreef THEFXR het volgende:
[..]
ooh, dat scheelt veel itt wat ik aan prijzen op het inet zag staan, vanaf 80 e voor een klein mesje.
Het wordt alleen meer in beeld gebracht omdat het interessant lijkt ja. Maar ik weet vrijwel zeker dat tv koks hun mes niet overdreven vaak aanhalen.quote:Op maandag 25 februari 2013 12:40 schreef SiGNe het volgende:
Alleen als er een braam aan het mes zit heeft aanzetten zin.
Dat moet overigens niet gebeuren op de manier waarop TV-koks dat doen: te pas en te onpas het mes snel en krachtig aanzetten.
Aanzetten hoeft niet snel en je hoeft het mes ook niet met brute kracht over het aanzetstaal te halen, rustig en beheerst is zelfs beter.
Je woont in Japan?quote:Op maandag 15 april 2013 22:20 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
De Santoku kostte maar 50 euro, de Gyuto kost me nu 65 euro (let wel, in Japan - bij een retailer in Europa betaal je minimaal het dubbele of zelfs het viervoudige). Helemaal niet veel geld als je het mij vraagt. De Santoku heb ik als test gekocht. Dat bevalt zo goed dat de Iets duurdere Gyuto er nu ook bij komt.
Messen kan je echt goedkoop vinden als je geduld hebt.quote:Op dinsdag 16 april 2013 00:44 schreef SiGNe het volgende:
Waar heb je die besteld dan? ¤65 valt echt enorm mee, m'n Zwilling 5star messen waren duurder en die zijn niet eens van damaststaal
Nope, gewoon bestellen in Japanquote:
ja, daarom dacht ik ook, wat kosten die messen veel geld, normaal zijn dat marges voor meubelen.quote:Op dinsdag 16 april 2013 09:26 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
Nope, gewoon bestellen in Japan
Ik zie trouwens de prijzen van die Yaxell messen op een Nederlandse website, die kerel draait gewoon 150-200% marge op die dingen... belachelijk.
www.imitatieuitchina.nlquote:Op dinsdag 16 april 2013 13:13 schreef JeMoeder het volgende:
Aangezien ik hier geen reclame wil maken, kan je me per pm/dm vragen om mijn besteladres
Heel grappigquote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |