In het midden jaren zeventig is Jaan de Graaf de bekendste amateurvoetballer van Nederland. Hij is een razendsnelle en veelscorende spits met een hard schot in zijn rechterbeen.
Scouts uit binnen- en buitenland komen naar Spakenburg om die spits van IJsselmeervogels te bekijken. Ajax en PSV hebben belangstelling en De Graaf gaat zelfs naar Brussel om met Anderlecht te praten. Uiteindelijk besluit hij toch in het streng gereformeerde Spakenburg te blijven.
Jaan de Graaf dertig jaar later: “Toen werd het hier in het dorp niet echt op prijs gesteld als je op zondag voetbalde nu is het allemaal wat losser. Dat is voor mij toch een reden geweest om niet bij bepaalde clubs te tekenen.”
Bekertoernooi
Met de snelle rechtsbuiten presteert IJsselmeervogels in het seizoen 1975/1976 geweldig in het nationale bekertoernooi. Eerst wordt de sterke amateurclub Limburgia met 1-0 verslagen en daarna wordt de eerste divisieclub SC Amersfoort via een 2-0 4-1 overwinning uitgeschakeld. In de derde ronde wordt in Spakenburg met 2-1 van FC Groningen gewonnen. De Graaf: “Ik speelde toen tegen Hugo Hovenkamp. Ik kwam hem later weer tegen toen wij samen bij AZ speelden.”
Op 13 maart 1975 wordt de kwartfinale om de KNVB-beker gespeeld in de Alkmaarder Hout: AZ’67 tegen de IJsselmeervogels. Het zou de meeste legendarische wedstrijd uit de historie van IJsselmeervogels worden.
De Graaf: “Wij speelden die wedstrijd op een donderdag, omdat de woensdag ervoor het de Biddag voor Gewas en Arbeid was. [Een belangrijke protestantse gedenkdag. Red.] Jan Vedder scoorde de 0-1 en ik maakte er zelf 0-2 van. Daarna kwam AZ nog terug tot 2-2 en moest er verlengd worden. In de verlenging werd niet gescoord en toen moesten er penalty’s genomen worden. Het was op dat moment al wat donker geworden want er waren toen nog geen lichtmasten in het stadion. Wij wonnen via penalty’s. Die beelden zijn ook op de landelijke tv geweest.”
Aanvulling van mij. De Ijsselmeervogels werden toen sportploeg van het jaar.
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !