abonnement Unibet Coolblue
pi_108791036


Topicreeks: Genderdysforie

Dit topic gaat over genderdysforie. Dit is een discrepantie tussen het fysieke geslacht en het belevingsgeslacht (= gender). De bekendste vorm hiervan is transseksualiteit, waarbij mensen zich niet thuis voelen in het lichaam waarin ze geboren zijn, en daar vaak (niet altijd) iets aan laten doen door middel van hormonen en operaties. Daarnaast kunnen mensen ook androgyn zijn, waarbij ze zich mannelijk én vrouwelijk, of juist geen van beide voelen.
Voor meer informatie kunt u terecht op Wikipedia.

Er zijn op dit moment twee genderteams actief in Nederland bij het VUmc in Amsterdam, en het UMCG in Groningen.

Termen

FtM - female to male, transmannen, vrouwen die man worden.
Pre-op - (nog) niet geöpereerd
MtF - male to female, transvrouwen, mannen die vrouw worden.
Stealth - transgenders die volledig als hun gender door het leven gaan, vertellen niet dat ze van geslacht zijn veranderd maar zijn volledig geïntegreerd in de samenleving.

Links
COC Nederland
Transgendervereniging Nederland
Transman
Transvrouw
  dinsdag 6 maart 2012 @ 23:27:20 #2
225600 Joanne35
learn to fly butterfly
pi_108804227
Pff, ik stuur de rekening voor mijn naamsverandering gewoon naar mijn pa. Had ie 't maar goed op moeten geven toen hij aangifte deed van mijn geboorte :)
"All mankind is divided into three classes: those that are immovable, those that are movable, and those that move." - Benjamin Franklin
pi_108804746
sepooo

Mijn psychologe pushte me trouwens echt behoorlijk naar een praatgroep te gaan terwijl ik daar nog steeds niet echt behoefte aan had. Ze vonden jullie (oa) gewoon niet goed genoeg ! :')

Gewoon om te kijken of ik het iets vind zodat ik het in ieder geval heb meegemaakt. Hmmpf. Maar t kan geen kwaad natuurlijk
pi_108810263
Ik heb zelf ook niet zoveel behoefte aan praatgroepen. Niet als het allemaal zulk negatief gezeur is als online. Dan omring ik mijzelf liever met begrijpende en accepterende vrienden.

Al kan ik het daar soms ook mee op de spits drijven. Ik heb op mijn blog geschreven dat genderdysforie geen keus is, en kinderen nemen wel. Dat valt niet altijd im goede aarde, zeggen dat kinderen iets zijn waar je rationeel voor kan kiezen. Nou ja opzet wel geslaagd: meningen en reacties uitgelokt.
  woensdag 7 maart 2012 @ 09:05:10 #5
225600 Joanne35
learn to fly butterfly
pi_108810483
Ik vind het ook niet zo'n beste vergelijking moet ik zeggen. Volgens mij worden zowel genderdysforie als het krijgen van kinderen vooral gedreven door instinctief gedrag, iets waar je weinig invloed op hebt. Mensen kunnen er ook heel erg onder lijden als ze geen kinderen kunnen krijgen.

Wat betreft die praatgroepen, als iemand er geen behoefte aan heeft zou ik er ook zeker niet heen gaan. Afgaande op de verhalen die ik er over heb gehoord kan het soms wel degelijk kwaad, ik ken mensen die er heel erg depressief door zijn geworden.
"All mankind is divided into three classes: those that are immovable, those that are movable, and those that move." - Benjamin Franklin
  woensdag 7 maart 2012 @ 16:43:32 #6
71919 wonderer
Hung like a My Little Pony
pi_108826907
Praatgroepen zijn handig omdat je dan niet steeds dingen hoeft uit te leggen en soms zelfs aan een half woord genoeg hebt.
"Pain is my friend. I can trust pain. I can trust pain to make my life utterly miserable."
"My brain is too smart for me."
"We don't need no education." "Yes you do, you just used a double negative."
pi_108934870
Mijn kast ligt aan stukken! Ik ben er nu helemaal uit! *O*

Ik heb afgelopen week een link naar mijn blog op mijn facebook gezet. Ik was wel klaar met al het geheimzinnige gedoe, ontwijken van vragen en het inslikken van opmerkingen.

Het is echt een enorme opluchting nu alles out in the open is. :)
  zaterdag 10 maart 2012 @ 12:45:50 #8
296917 Abby79
Being myself!
pi_108936117
*O*
Well, desire contradicts fear. These days most people have replaced almost all their emotions with fear.
When everyone has dreams but only a few realize them, then... it makes cowards of the rest of us.
  zaterdag 10 maart 2012 @ 22:52:32 #9
71919 wonderer
Hung like a My Little Pony
pi_108953891
En over een paar jaar weer terug erin, zoals ik? Kreeg vandaag de opmerking "Ik weet dat je niet zwanger kunt worden, maar..." en toen dacht ik wel even "meid, je moest es weten wat ik allemaal kan :')". Maar ja, die weet het dus niet.
"Pain is my friend. I can trust pain. I can trust pain to make my life utterly miserable."
"My brain is too smart for me."
"We don't need no education." "Yes you do, you just used a double negative."
  zondag 11 maart 2012 @ 16:52:53 #10
225600 Joanne35
learn to fly butterfly
pi_108975137
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 maart 2012 22:52 schreef wonderer het volgende:
En over een paar jaar weer terug erin, zoals ik?
Hmm, nee hoor :)

Stealth Shaming - What it is, why you shouldn't do it and how not to.

quote:
In a specifically trans context, to be out means to be honest and open about one’s gender identity. When a trans man tells someone he’s male, or walks into a men’s bathroom, or says, “From a guy’s perspective…” or does anything that indicates that he identifies as male, he’s out as a man. And he’s out. Full stop. He’s put his gender identity out there. The idea that he needs to add being trans to that as some sort of qualifier is a huge double standard. We don’t demand that all cis people come out as cis in order to be honest about their gender identities, even though it’s entirely possible that some of people in our lives whom we assume are cis are actually trans.
"All mankind is divided into three classes: those that are immovable, those that are movable, and those that move." - Benjamin Franklin
  zondag 11 maart 2012 @ 17:25:20 #11
330860 J.Gibbs
graag verwijderen
pi_108976341
quote:
Wat betekent cis als ik vragen mag?
pi_108977132
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 17:25 schreef J.Gibbs het volgende:

[..]

Wat betekent cis als ik vragen mag?
Oh dat betekent kortgezegd mensen die wel in het goede lichaam geboren zijn :P

Ik zeg het vast weer niet politiek correct maarja :')

Wordt in discussies gebruikt om dan makkelijk aan te geven over wie je het nu hebt :P
  zondag 11 maart 2012 @ 18:03:31 #13
330860 J.Gibbs
graag verwijderen
pi_108977655
quote:
10s.gif Op zondag 11 maart 2012 17:48 schreef Maisnon het volgende:

[..]

Oh dat betekent kortgezegd mensen die wel in het goede lichaam geboren zijn :P

Ik zeg het vast weer niet politiek correct maarja :')

Wordt in discussies gebruikt om dan makkelijk aan te geven over wie je het nu hebt :P
Ah oké. Nou het is in ieder geval duidelijk wat je bedoelt toch? Dat is het belangrijkste.
pi_108978538
Ik ben niet van plan weer terug in de kast te duiken als ik enigzins 'passabel' ben of 'stealth' kan gaan. Voor nu vind ik het gewoon belangrijk om open te zijn over mijn transitie omdat vrienden en collega's het van dichtbij mee gaan maken. Ook omdat ik bijvoorbeeld mijn naam op facebook heb veranderd.

Als ik verder ben en kan gaan 'in blenden al cis' dan zal ik niet van de daken schreeuwen dat ik trans ben. Kom, ik ben Davvyd the only gay man in town niet.
  zondag 11 maart 2012 @ 18:42:43 #15
330860 J.Gibbs
graag verwijderen
pi_108978988
Nouja, ik ben dus niet in het goede lichaam geboren.

Maar in tegenstelling tot wat ik lees op internet, heb ik zelf nooit met meisjes of meisjesspeelgoed gespeeld toen ik klein was. Ik was vooral van de jongensdingen zoals auto's en hutten bouwen en computer spelletjes...
Het speelt eigenlijk ongeveer vanaf m'n 13e dat ik me fijner voel in vrouwenkleding en dat ik ook niet tevreden was met m'n lichaam. Dat ik een jongenslichaam had terwijl ik me eigenlijk meer een meisje voelde.
Maar ik dacht toen nog dat het maar een fase was waar ik vanzelf wel overheen zou groeien. Op m'n 18e heb ik zelfs een lading kleren weggegooid omdat ik dacht dat ik er overheen was.
Maar ik ben nu 24, en het gevoel is gebleven. Ik heb zelfs weer een hele collectie vrouwenkleren en vind het nog steeds fijn om vrouwenkleren te dragen. Het is een soort gevoel van opluchting, dat ik kan zijn wie ik wil zijn. Me niet hoef te gedragen zoals van me verwacht wordt...
De afkeer van de mannelijke kenmerken van mijn lichaam is juist erger geworden.

En ik denk wat me tot nu toe vooral heef tegengehouden om de volgende stap te zetten is een combinatie van angst en ontwetendheid. Angst voor hoe vrienden en familie reageren. En ontwetendheid omdat ik me er nooit echt in verdiept heb.
Een geslachtsverandering is één ding, maar ik wil dan ook voor een vrouw kunnen doorgaan. Dus niet een man met een vagina. In de mogelijkheden hiervan moet ik me dus nog verder verdiepen, en ik hoop dat mensen in dit topic me misschien ook nog wat meer kunnen vertellen hierover.

Sinds kort ben ik erachter gekomen dat er zoiets bestaat als genderdysforie en er is nu een wereld voor me open gegaan. Blijkbaar ben ik niet de enige die dit heeft. Dat alleen is al fijn om te weten.

Maar mijn vraag is dus, hoe begin je? Ik heb begrepen dat je tabletten met hormonen kunt slikken waardoor je lichaam ook in zekere zin verandert. Dit lijkt me wel iets om dan als eerste mee te beginnen omdat het nog niet zo permanent is als een geslachtsverandering.
Hebben jullie daar ervaring mee?
pi_108979384
Hormonen via een arts krijg je pas als je een minimaal aantal diagnostische gesprekken met een psycholoog gehad hebt. Je kunt er namelijk wel blijvend onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar van worden, afhankelijk van hoe lang je ze gebruikt. Ter info: http://www.vumc.nl/afdelingen/zorgcentrum-voor-gender/

Via het VU of UMCG is niet verplicht maar wel de meest geplaveide weg.

Succes!
pi_108979715
En je hoeft je geen zorgen te maken dat het straks iets totaal anders ingewikkelds is omdat je niet als klein kindje al van de barbies enzo was. Dat is bij iedereen anders :P geen voorwaarde, haha

Professionele hulp is misschien wel de beste stap, en dat wil ook niet meteen zeggen dat je er dan aan vast zit zus en zo, maar het is in de eerste plaats ook diagnostiek. Het kan dus geen kwaad om je aan te melden bij een team van specialisten, en zoals Onderweg al aangeeft, in Nederland is t VU en t UMCG de meest gangbare weg, ook omdat het verzekeringstechnisch enzo dan goed gebackupped is, en je gezondheid daar en het effect van de hormonen op je, in de gaten wordt gehouden.

Er is alleen wel 1 nadeel, de wachtlijsten zijn idioot lang :P je intake gesprek kan je al vrij snel hebben waar ze gewoon kennis met je maken (en andersom natuurlijk, jij met hun) maar daarna kan het vaak wel 6 maanden tot een jaar duren totdat de diagnostische gesprekken beginnen.

Dan zul je ook wat tests moeten doen om te checken of het niets anders is (of dat je er misschien nog iets naast hebt ook, sommige aandoeningen komen relatief vaker voor bij mensen die dit hebben geloof ik) en uiteindelijk word je besproken in het team van de specialisten, en ga je door naar de hormonen.

Er zijn ook mensen die naar Belgie gaan ermee, omdat het hele circuit daar een stukje sneller gaat, maar daar weet ik weinig over. Een user die ook in dit topic zit (abby geloof ik?) zit in Gent :P
  zondag 11 maart 2012 @ 19:13:26 #18
330860 J.Gibbs
graag verwijderen
pi_108980180
Bedankt voor jullie uitleg. Dat verduidelijkt voor mij al het één en ander :) . UMCG zou voor mij dan het dichtste bij zijn dus dan zou ik me daar moeten aanmelden.

Goed, ik ga me nu eerst nog maar even verder inlezen en erover nadenken. En rustig aan ook een beetje uit proberen te vinden wat vrienden en familie ervan zouden vinden.

Nog even iets anders: zijn er hier ook mensen die qua uiterlijk al helemaal vrouw zijn maar (nog) geen geslachtsverandering ondergaan hebben?
  zondag 11 maart 2012 @ 19:18:11 #19
296917 Abby79
Being myself!
pi_108980382
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 19:02 schreef Maisnon het volgende:
Er zijn ook mensen die naar Belgie gaan ermee, omdat het hele circuit daar een stukje sneller gaat, maar daar weet ik weinig over. Een user die ook in dit topic zit (abby geloof ik?) zit in Gent :P
Ik ben, na het intake gesprek in Amsterdam, inderdaad via Gent aan het traject begonnen. Voornamelijk vanwege de kortere wachtlijsten (plus, omdat ik uit Eindhoven kom scheelt het qua reistijd bijna niets).

quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 19:13 schreef J.Gibbs het volgende:
Nog even iets anders: zijn er hier ook mensen die qua uiterlijk al helemaal vrouw zijn maar (nog) geen geslachtsverandering ondergaan hebben?
Meerdere :) Ikzelf leef sinds Mei vorig jaar als vrouw, maar zoals je op m'n fobo kunt zien, is het absoluut nog te zien dat ik "man" ben (de operatie staat geplanned voor halverwege volgend jaar). Alhoewel het sinds de hormonen (sinds Juli vorig jaar) wel duidelijk aan het verbeteren is :) En m'n logopedie helpt ook stukken!

Oh, en ik was vroeger ook niet van de barbies hoor ;) Ik had wel veel knuffels, maar het speelgoed van vroeger was toch de (technisch) Lego, waarmee ik vanalles kon maken (ik vond het vooral leuk m'n eigen Transformers te maken, zou dat de hint zijn geweest? :P)
Well, desire contradicts fear. These days most people have replaced almost all their emotions with fear.
When everyone has dreams but only a few realize them, then... it makes cowards of the rest of us.
pi_108983687
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 19:18 schreef Abby79 het volgende:

[..]

Ik ben, na het intake gesprek in Amsterdam, inderdaad via Gent aan het traject begonnen. Voornamelijk vanwege de kortere wachtlijsten (plus, omdat ik uit Eindhoven kom scheelt het qua reistijd bijna niets).

[..]

Meerdere :) Ikzelf leef sinds Mei vorig jaar als vrouw, maar zoals je op m'n fobo kunt zien, is het absoluut nog te zien dat ik "man" ben (de operatie staat geplanned voor halverwege volgend jaar). Alhoewel het sinds de hormonen (sinds Juli vorig jaar) wel duidelijk aan het verbeteren is :) En m'n logopedie helpt ook stukken!

Oh, en ik was vroeger ook niet van de barbies hoor ;) Ik had wel veel knuffels, maar het speelgoed van vroeger was toch de (technisch) Lego, waarmee ik vanalles kon maken (ik vond het vooral leuk m'n eigen Transformers te maken, zou dat de hint zijn geweest? :P)
Shit ik heb ook wel eens van LEGO transformers gemaakt, dadelijk wordt het nog eng! :P

Voor de rest was ik vooral van de neutrale dingen volgens mij :') veel creatieve dingen en speelgoed, buitenspelen, niet echt iets heel jongensachtigs en ook niet echt supermeisjesachtigs.
pi_108984011
Haha, toen ik klein was klimde ik ook altijd in bomen, en op daken (de basisschool had een laag dak met een grote boom ernaast :D). Ik wilde altijd van die bestuurbare kleine autootjes, en was helemaal gek van knex en lego. Nog steeds van Bionicle enzo...
  zondag 11 maart 2012 @ 22:53:47 #22
71919 wonderer
Hung like a My Little Pony
pi_108993137
Ik had vroeger Barbies (een paar) en een kapkop. Maar ja, ik ben dan ook homo :') Dan mag het :P
"Pain is my friend. I can trust pain. I can trust pain to make my life utterly miserable."
"My brain is too smart for me."
"We don't need no education." "Yes you do, you just used a double negative."
pi_108993542
_O- ik had genoeg barbies en poppen, maar na welgeteld 10 minuten lagen die weer in de kast stof te verzamelen. Heb ze uiteindelijk verkocht voor 10tje per stuk :7
  woensdag 14 maart 2012 @ 12:02:48 #24
225600 Joanne35
learn to fly butterfly
pi_109084008
In het regeerakkoord staat dat de regering zich in gaat zetten voor de emancipatie van transgenders.

Daar zien we nu de resultaten van: Schorer is failliet als gevolg van bezuinigingen op subsidies. Onder Schorer valt o.a. Transvisie Zorg die zich bezighouden met de begeleiding van jongeren bij hun 'coming out' proces op school.

|:(
"All mankind is divided into three classes: those that are immovable, those that are movable, and those that move." - Benjamin Franklin
  woensdag 14 maart 2012 @ 12:46:47 #25
107792 Hexley
the Platypus
pi_109085392
Naast Transvisie Zorg staan ook de bureautjes van oa. de Transvisie Stichting en TNN bij Schorer.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')