Farenji | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:15 |
Ik heb thee gekocht die volgens de verkoper het best smaakt als je er water op giet van ongeveer 85 graden Celsius. Heter water maakt de thee te bitter en kouder te smakeloos. Leuk en aardig maar hoe weet ik nou hoe heet het water is? Ik kan natuurlijk een themometer kopen maar dat is ook onhandig. Het is vast ook te berekenen. Ik dacht dat er een heel simpele formule voor was maar misschien ook niet. Mijn natuurkundelessen zijn in ieder geval iets te lang geleden en via google en wikipedia vind ik het zo snel niet. Dus, stel ik breng 1 liter water tot het kookpunt in mijn waterkoker, hoe lang duurt het dan ongeveer totdat het is afgekoeld tot 85 graden? | |
Bill_E | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:20 |
Dat zal primair met de hoeveelheid opslagmethode en omgeving te maken hebben. Tevens zal de temperatuur in je opslag variëren als je het niet roert. | |
RedFever007 | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:21 |
Omgevingstemperatuur, dikte/isolerende werking van je waterkoker hebben hier invloed op | |
padlarf | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:21 |
The following are some of the variables which affect the rate of cooling and therefore the amount of time: The material from which the container is made. The shape of the container. The volume of boiling water. The ambient temperature to which the container/water is exposed. The amount of flow, or lack thereof, of air around the container and over water surface. Whether or not the water is stirred or agitated, and how much. Whether or not, and what other materials may be dissolved in the water. Dus nee, er is geen simpele formule | |
Farenji | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:26 |
Okee, geen exact antwoord mogelijk dus, maar een schatting moet toch wel lukken? De waterkoker is een simpel hema-ding van plastic en is niet zo dik. Hij heeft een deksel dat ik dicht laat zitten (maar als het de berekening makkelijker maakt wil ik hem ook wel open laten staan ![]() Moet ik dan 1 minuut wachten? 5 minuten? 10 minuten? | |
__Saviour__ | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:26 |
Ga naar een hoogte van 4420 meter. Daar kookt water bij 85 graden. | |
Farenji | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:27 |
Geniaal. Als ik ooit nog eens de mont blanc ga beklimmen weet ik welke thee ik mee moet nemen. | |
GewoneMan | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:30 |
oplossing voor het gehele probleem. het is eerlijk gezegd meer een workarround.
| |
RemcoDelft | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:35 |
Waarom zo ingewikkeld? Kook een liter water en giet er een klein beetje koud bij ==> 85 graden. | |
DJKoster | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:36 |
Warmteberekeningen, gegarandeerd minstens 1 kantje A4 nodig. Brrrr... | |
Bill_E | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:36 |
Dan verpest je de thee. Al het water moet gekookt hebben. | |
RemcoDelft | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:37 |
Wat zijn theeleuten een tutjes zeg ![]() Dan kook je eerst een beetje, laat je dat afkoelen, en daarna de rest ![]() | |
Brentmeister | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:38 |
Haal een waterkoker met instelbare temperatuur. Zoals deze: http://www.vergelijk.nl/waterkoker/krups/bw_4108/specs.rhtml | |
Farenji | zaterdag 4 februari 2012 @ 12:45 |
Koffie smaakt het best met water van 98 graden. Hoe lang moet ik dan wachten? | |
Molurus | zaterdag 4 februari 2012 @ 13:02 |
Koffie moet je gewoon meteen drinken. ![]() | |
Farenji | zaterdag 4 februari 2012 @ 13:14 |
Ik vind het frustrerend dat we wel raketten naar Mars kunnen sturen, we kunnen kernenergie winnen, en harttransplantaties uitvoeren, maar voorspellen hoe lang het duurt voordat water genoeg is afgekoeld voor een lekkere pot thee, dat is te moeilijk? | |
Parzival | zaterdag 4 februari 2012 @ 14:34 |
daarom hebben we thermometers uitgevonden | |
Nemephis | zaterdag 4 februari 2012 @ 14:40 |
Haal een thermometer bij de Ethos... | |
Farenji | zaterdag 4 februari 2012 @ 15:12 |
Wat een praktische denkers, natuurlijk kan ik een thermometer halen, maar daar is geen lol aan. Ik ben natuurlijk niet eens zozeer geinteresseerd in die temperatuur maar vooral in de berekening/schatting van de afkoeltijd. Niet de praktijk maar de theorie. Ik plaats het niet voor niets in W&T. Nu ik weet dat het verdomde lastig is om te berekenen, wordt het vraagstuk wat mij betreft alleen maar interessanter. Ben ik daar de enige in? | |
RemcoDelft | zaterdag 4 februari 2012 @ 15:44 |
Je kan het alleen berekenen met empirische formules, gebaseerd op metingen. Dan is het veel eenvoudiger om direct die metingen te doen ![]() | |
Farenji | zaterdag 4 februari 2012 @ 16:06 |
Daar was ik al bang voor ![]() Maar is dat ook zo als je de boel flink simplificeert, door de onbekende variabelen weg te laten of aannames te doen? Of is het afkoelen van water echt nondeterministisch? | |
RemcoDelft | zaterdag 4 februari 2012 @ 17:10 |
Je kan toch stomweg het oppervlak nemen en een getalletje Googlen voor het energieverlies bij stilstaande lucht per vierkante meter per graad o.i.d.? | |
dikkebroekzak | zondag 5 februari 2012 @ 03:18 |
Hoeveel warmte men minimaal (want tijdens afkoelen wordt water ook opgewarmd) moet afvoeren kan men berekenen met de formule Q= m·c·ΔT. waarbij ΔQ de hoeveelheid toegevoerde warmte, c de warmtecapaciteit, en ΔT de verandering van de temperatuur. Hoe dit technisch moet gebeuren: men laat het water stromen door een soort vriezer waar de warmte wordt opgenomen door een koelvloeistof (verwarmen, verdampen en koken bij lage temperatuur) en door de vriezer na condensatie wordt afgegeven aan bv de buitenlucht. De vriezer wordt gestuurd door een regelbare sensor. Het is dus een dynamisch proces zoals het opwarmen van water en houden van water op een bepaalde temperatuur ook een dynamisch proces is. Hoeveel minimaal vermogen hier voor nodig is, is moeilijk te berekenen en hangt te veel af van het systeem (isolatie enz.) Ok, dus stel nu dat je 55 000 liter water moet afkoelen van 30°C naar 15°C. 55 000 L = 55 000 kg Q= m·c·ΔT = 55 000 x 4185 * (15-30) = .... J [ Bericht 1% gewijzigd door dikkebroekzak op 05-02-2012 03:35:00 ] | |
Schonedal | zondag 5 februari 2012 @ 22:05 |
Maak een grafiek van de temperatuur van het water tijdens het afkoelen. Bepaal elke minuut de temperatuur in de koker en zet de waarden uit op millimeterpapier. Je zult zien dat er geen lineair verloop is want bij hogere temperaturen koelt het sneller af dan bij lagere. De waarde van 85 graden C kun je altijd dmv interpolatie vinden en tevens de afkoeltijd. Je moet wel steeds dezelfde hoeveelheid water nemen want anders klopt de grafiek niet meer. | |
Bill_E | zondag 5 februari 2012 @ 22:08 |
Gast. Excel ftw! | |
Klaploper | zondag 5 februari 2012 @ 22:13 |
2 minuten en 13,5094 seconden, om precies te zijn. Dit antwoord volgt uit een serie berekeningen die zo lang zijn dat ik ze hier niet kan plaatsen. Deksel dicht. | |
Bramdecaviaeter | maandag 6 februari 2012 @ 05:00 |
Warmtegeleiding berekenen van het materiaal van je waterkoker is eigenlijk niet te doen. te complex om alleen op papier te doen. Wat je wel kan doen is een traject maken waarin je een afkoelingscoefficient berekent. Zo weet je na welke tijd er staat voor welke temperatuur. Dan moet je waterkoker wel op dezelfde plek staan en bij dezelfde temperatuur(of ook een coefficient voor die situaties berekenen). | |
jeroen25 | maandag 6 februari 2012 @ 11:47 |
Je kunt ook je keuken luchtdicht afsluiten en dan de druk verlagen tot 585 millibar. | |
Egberts | maandag 6 februari 2012 @ 12:24 |
Als je het water in je theepot gaat schenken krijg je overdracht van warmte met de lucht, warmteverlies door de kinetische energie die omgezet wordt in warmte. Wanneer moet het 85 graden zijn, als het nog in je waterkoker zit of als het je theepot raakt. Daarnaast moet je misschien ook je theepot op 85 graden voorverwarmen want anders koelt het water weer af met als gevolg dat voordat je theepot helemaal vol is het water niet meer 85 graden is ... Een makkelijkere oplossing is misschien het theezakje in je waterkoker laten vallen. Je moet er dan echter wel rekening mee houden dat niet overal in de waterkoker het water dezelfde temperatuur heeft. Veel plezier ermee ![]() | |
RemcoDelft | maandag 6 februari 2012 @ 12:59 |
Say what ![]() | |
Egberts | maandag 6 februari 2012 @ 13:18 |
Misschien moet ik het anders formuleren omdat je warmteverlies hebt en toch warmte vrij komt, warmte uit je water wordt omgezet in energie dat dan weer omgezet wordt in kinetische energie en later als de beweging uit het water gaat omgezet wordt in warmte die dan weer vrijkomt en waarschijnlijk niet terug in het water gaat. | |
Bramdecaviaeter | maandag 6 februari 2012 @ 14:06 |
Maar een waterkoker heeft een vreemde vorm, de binnen oppervlakte is niet gelijk aan de buiten oppervlakte. De materialen zijn niet overal van hetzelfde materiaal en dan vergeet je ook nog convectie en verdamping . Beetje schattingen kan altijd en je zult er niet veel naast zitten, maar de werkelijkheid is toch altijd een stukje grilliger als de mooie standaard natuurkunde proefjes. | |
ClapClapYourHands | maandag 6 februari 2012 @ 14:08 |
Er zijn waterkokers waarbij je de temperatuur kan instellen. Er zijn ook waterkokers (bijv. van Philips) die je op groene thee stand kan zetten (ik neem aan dat je groene thee hebt gekocht ![]() | |
Parafernalia | donderdag 9 februari 2012 @ 18:09 |
| |
Habork | donderdag 9 februari 2012 @ 18:14 |
Doe een CFD analyse zou ik zeggen. | |
Hi_flyer | donderdag 9 februari 2012 @ 19:09 |
![]() |