dat lukt welquote:Op woensdag 1 februari 2012 22:31 schreef KomtTijd... het volgende:
Als "apt-get install openssh" niet lukt? euh...
sudo apt-get install openssh-serverquote:Op woensdag 1 februari 2012 22:35 schreef sbientje het volgende:
[..]
dat lukt welik dacht ik moet vast vanalles goed instellen..
guru's helpen newbies toch?
dat had ik al gedaan. Ik ben er nu even over aan het lezen op google. Maar goed, blijkbaar is het heel makkelijk dus het gaat me gewoon lukkenquote:Op woensdag 1 februari 2012 22:38 schreef erikkll het volgende:
[..]
sudo apt-get install openssh-server
zou ik proberen
man sshd_configquote:Op woensdag 1 februari 2012 22:35 schreef sbientje het volgende:
dat lukt welik dacht ik moet vast vanalles goed instellen..
guru's helpen newbies toch?
permitrootlogin moet dus op no? sftp staat aan zo te zien jaquote:Op woensdag 1 februari 2012 22:45 schreef devzero het volgende:
[..]
man sshd_config![]()
De standaard instellingen geven bijna altijd wel een werkende sshd. Je kunt kijken naar X11Forwarding, PermitRootLogin (niet natuurlijk), Protocol (alleen 2) en nog een paar kleinere settings. Ik neem aan dat sftp standaard aanstaat in debian (Subsystem sftp ...). Als je alles werkend hebt kun je misschien gaan spelen met Match blocks.
Ik ben van het kamp dat liever inlogged als gewone user en dan sudo/su gebruikt. "gebrokenglas" denkt daar dus anders overquote:Op woensdag 1 februari 2012 23:33 schreef sbientje het volgende:
permitrootlogin moet dus op no? sftp staat aan zo te zien ja
Het commando /sbin/ifconfig laat je de configuratie van je interfaces zien. Kijk naar een lijn alsquote:Op donderdag 2 februari 2012 00:18 schreef sbientje het volgende:
ik voel me echt een noob.. ssh draait, volgens mij, maar nu heb ik geen idee hoe ik erop moet komen, wat de naam/adres isNou, das voor morgen hoor, heb nu echt geen zin meer!
1 2 | eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0e:0c:2e:f6:12 inet addr:192.168.0.3 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0 |
commando om erin te komen is: ssh root@192.ipadresetc over het algemeen.quote:Op donderdag 2 februari 2012 00:18 schreef sbientje het volgende:
ik voel me echt een noob.. ssh draait, volgens mij, maar nu heb ik geen idee hoe ik erop moet komen, wat de naam/adres isNou, das voor morgen hoor, heb nu echt geen zin meer!
nee, hoef niet van buiten, gaat alleen maar om thuisnetwerkquote:Op donderdag 2 februari 2012 03:10 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik ben van het kamp dat liever inlogged als gewone user en dan sudo/su gebruikt. "gebrokenglas" denkt daar dus anders over
[..]
Het commando /sbin/ifconfig laat je de configuratie van je interfaces zien. Kijk naar een lijn als
[ code verwijderd ]
Van waar wil je trouwens inloggen? Dat 192.168.0.3 ip address is in een 'prive' range, dus die kun je niet zomaar van buiten bereiken.
ssh {username}{:wachtwoord}@{ipadres}quote:Op donderdag 2 februari 2012 09:56 schreef Aneurism het volgende:
[..]
commando om erin te komen is: ssh root@192.ipadresetc over het algemeen.
Als je bijv een linksys router hebt moet je op de router forwarding instellen naar ssh (geloof dat dat poort 22 was?)
Als je ssh root@ipadres doet krijg je exact dezelfde resultaten alleen moet je apart je wachtwoord nog invullen zodat deze niet terug komt in de history van je commands... True je kan bij dit soort commands je history clearen of een spatie indrukken zodat het niet opgenomen word maar ik heb dequote:Op donderdag 2 februari 2012 11:25 schreef wdn het volgende:
[..]
ssh {username}{:wachtwoord}@{ipadres}
oh en
scp {username}@{ipadres}:/{directory/}{file} .
om die van een systeem op te halen
Thanks!quote:Op donderdag 2 februari 2012 13:43 schreef wdn het volgende:
aneurism: voor de huis, tuinn en keukengebruikers niet echt van belang maar als het om Linux systemen in een netwerk gaat: puppet / puppetmaster.
In kort: alle systemen zijn puppets en 1 systeem wordt puppetmaster (je logt op een puppet in met sudo en je bent de puppetmaster). Vanuit de puppetmaster update je je puppets, je kunt settings aanpassen op 1 puppet en dan die settings doorzetten naar alle andere puppets. Wallpapers, themes, icons, bookmarks updaten is mogelijk. Je kunt servers beschikbaar maken voor puppets (mail, web, file-server kan per puppet geblokkeerd worden of beperkt worden).
Hmmmm. De meeste bedrijven waar -ik- kom staan Windows PC's met Linux servers waarbij de administratie op de Linux server staat (met een terminal client of via de browsers komt men dan aan de administratie).quote:Op donderdag 2 februari 2012 13:54 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Thanks!
Dat is de standaard in bedrijfs netwerken?
Dat lijkt (eh is) zo omdat iedereen zijn eigen standaards heeftquote:Op donderdag 2 februari 2012 13:54 schreef Aneurism het volgende:
Van de plaatjes die ik op internet tegenkom krijg ik een heel aparte blik op een linux netwerk alsof het een samen geraapt bundeltje aan servers is zonder een centraal geheel.
Transmission heeft toch een webinterface die je op kan roepen in je browser?quote:Op donderdag 2 februari 2012 19:37 schreef sbientje het volgende:
ik ben iig zo ver gekomen dat ik nu een programma kan openen vanaf mijn laptop op de (linux)pc, met Xming. Volgende probleem, hoe krijg ik een programma in beeld dat al draait? Ik wil dus eigenlijk gewoon de desktop zien van mijn pc, en alles wat daar draait. Als ik namelijk transmission start vanaf mijn laptop, en hij draait al op de pc, krijg ik een error, das op zich wel logisch natuurlijk..
edit - ik heb nu winscp geinstalleerd en dat werkt wel om bestanden vanaf linux naar de laptop te kopieren, maar andersom werkt nog niet
Ik neem aan dat je VNC bedoelt in plaats van VLC? VLC is een soort WinAmp namelijk.quote:Op donderdag 2 februari 2012 20:26 schreef Joooo-pi het volgende:
[..]
Transmission heeft toch een webinterface die je op kan roepen in je browser?
Je bureaublad in beeld zou ook zonder ssh kunnen met VLC. Ik dacht dat je door ssh een xterm kan openen. Nooit echt geprobeerd trouwens.
oh ja, dat was ik alweer vergeten, van die webinterface.. Dat gaat best makkelijk!quote:Op donderdag 2 februari 2012 20:26 schreef Joooo-pi het volgende:
[..]
Transmission heeft toch een webinterface die je op kan roepen in je browser?
Je bureaublad in beeld zou ook zonder ssh kunnen met VLC. Ik dacht dat je door ssh een xterm kan openen. Nooit echt geprobeerd trouwens.
Heb een cronjob gemaakt met een wget commando van de sitequote:Op woensdag 1 februari 2012 21:06 schreef Joooo-pi het volgende:
Heeft iemand een goeie tip om vanuit Debian mijn dynamic DNS van freeDNS.afraid.org te updaten? Ik zit hier met perlscriptjes te kloten, terwijl ik daar geen fuck vanaf weet. Er zal toch wel iets panklaar te installeren zijn??
Als je openSSH geinstalleerd hebt kun je gewoon met ieder FTP programma sftp'en.quote:Op donderdag 2 februari 2012 19:37 schreef sbientje het volgende:
edit - ik heb nu winscp geinstalleerd en dat werkt wel om bestanden vanaf linux naar de laptop te kopieren, maar andersom werkt nog niet
Ik had graag gewild, maar niemand ging meer mee.. Om nou in me eentje in een hotel te gaan zittenquote:
Ging vorig jaar primaquote:Op vrijdag 3 februari 2012 16:00 schreef ex het volgende:
[..]
Ik had graag gewild, maar niemand ging meer mee.. Om nou in me eentje in een hotel te gaan zitten.
hmm heb het geinstalleerd maar werkt nog neit echt. ga er nog even naar kijken, vrees dat ik mijn monitor en tb weer van boven moet halenquote:Op vrijdag 3 februari 2012 18:05 schreef Joooo-pi het volgende:
Als ik snel even google, denk ik dat je simpelweg transmission-daemon moet installeren. Dan ben je klaar.
http://askubuntu.com/ques(...)service-before-login
de webclient of hoe dat heet van transmission kan ik niet benaderen, als ik op de linuxpc geen monitor heb aangesloten.Sorry, dat was idd wat onduidelijk..quote:Op vrijdag 3 februari 2012 20:29 schreef Joooo-pi het volgende:
Wat werkt wel/niet dan? Niet echt duidelijk
Maar als ik een kantoor netwerk wil, waar ook minder snuggere gebruikers bij zitten, en ik zou zeggen: Jullie gaan allemaal over op ubuntu desktops, in combinatie met welke linux server variant dan ook... Dan zouden mensen over het algemeen de volgende 3 opties kiezen:quote:Op donderdag 2 februari 2012 14:02 schreef wdn het volgende:
[..]
Hmmmm. De meeste bedrijven waar -ik- kom staan Windows PC's met Linux servers waarbij de administratie op de Linux server staat (met een terminal client of via de browsers komt men dan aan de administratie).
Die waar ik kom en waar men Linux desktops heeft met Linux servers zijn de werknemers van dusdanig kwaliteit dat men goed weet waar men mee bezig is en een puppetmaster overkill zou zijn (ie. mensen meer hindert dan dat het problemen voorkomt)
Dus om het een `standaard` te noemen durf ik niet te zeggen maar het is wel het beste open source en gratis product in Linux land (mijn mening) .
in dat geval kan je beter even bij je netwerkkaart de powersaving features uitschakelen (indien linux dat heeft)quote:Op vrijdag 3 februari 2012 21:25 schreef erikkll het volgende:
Ik denk dat ik het weet! Je PC gaat in standby omdat je een hele tijd niks doet?Power saving settings?
Als je een toetsenbord/muis aansluit komt ie weer uit de standby!
www.zentyal.org ?quote:Op vrijdag 3 februari 2012 21:48 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Maar als ik een kantoor netwerk wil, waar ook minder snuggere gebruikers bij zitten, en ik zou zeggen: Jullie gaan allemaal over op ubuntu desktops, in combinatie met welke linux server variant dan ook... Dan zouden mensen over het algemeen de volgende 3 opties kiezen:
puppet
kerberos
ldap
begrijp ik dat goed?
pfff geen wonder dat er weinig pure linux netwerken zijn, wat dat betreft heeft ms het makkelijk qua omgeving gehouden...
Vandaag heb ik een ELO omgeving ingericht met moodle, kennis van me vroeg er naar voor zijn bedrijf. Leuk pakket, wel veel gekloot om lekker draaiend te krijgen in begin (apache, sql en php installeren en alles in commands draaiende krijgen gaat stuk anders dan XAMP.)
Naar ik begrijp is dit dus zoiets als Windows Small Business Server. Met beide heb ik overigens geen ervaring.quote:Zentyal Server is a Linux small business server, that can act as a Gateway, Infrastructure Manager, Unified Threat Manager, Office Server, Unified Communication Server or a combination of them. These functionalities are tightly integrated, automating most tasks, avoiding mistakes and saving time for system administrators.
Ziet er mooi uit. Ik heb wel ervaring met SBS2003/SBS2008/SBS2011 van MSquote:Op vrijdag 3 februari 2012 22:26 schreef TargaFlorio het volgende:
[..]
www.zentyal.org ?
[..]
Naar ik begrijp is dit dus zoiets als Windows Small Business Server. Met beide heb ik overigens geen ervaring.
Nee dat is het nietquote:Op vrijdag 3 februari 2012 21:49 schreef mschol het volgende:
[..]
in dat geval kan je beter even bij je netwerkkaart de powersaving features uitschakelen (indien linux dat heeft)
Zentyal gebruiken de systeembeheerders op mijn werk. Het werkt best okay, het is een soort van extra schil bovenop een standaard ubuntu. Domeinen opzetten, gebruikers aanmaken incl mail, bestanden delen wordt erg simpel, ook voor noobs. Maar het heeft ook nadelen. Allereerst kun je de webinterface niet met meerdere personen tegelijk gebruiken, dat is gewoon een keiharde faal. En door de opzet van zentyal kun je niet meer zo makkelijk zelf systeemconfigs gaan editen; die worden nl overschreven door zentyal. Als je dat wil moet je allerlei gare templates gaan editen, wat dat betreft wordt je leven niet makkelijker.quote:Op vrijdag 3 februari 2012 22:26 schreef TargaFlorio het volgende:
[..]
www.zentyal.org ?
[..]
Naar ik begrijp is dit dus zoiets als Windows Small Business Server. Met beide heb ik overigens geen ervaring.
Klinkt als een behoorlijke fail als ik eerlijk ben.quote:Op zaterdag 4 februari 2012 06:47 schreef Farenji het volgende:
[..]
Zentyal gebruiken de systeembeheerders op mijn werk. Het werkt best okay, het is een soort van extra schil bovenop een standaard ubuntu. Domeinen opzetten, gebruikers aanmaken incl mail, bestanden delen wordt erg simpel, ook voor noobs. Maar het heeft ook nadelen. Allereerst kun je de webinterface niet met meerdere personen tegelijk gebruiken, dat is gewoon een keiharde faal. En door de opzet van zentyal kun je niet meer zo makkelijk zelf systeemconfigs gaan editen; die worden nl overschreven door zentyal. Als je dat wil moet je allerlei gare templates gaan editen, wat dat betreft wordt je leven niet makkelijker.
Jep. Gelukkig ben ik geen systeembeheerder en heb ik er verder niks mee te maken.quote:Op maandag 6 februari 2012 09:15 schreef erikkll het volgende:
[..]
Klinkt als een behoorlijke fail als ik eerlijk ben.
Als ik dit in /var/www/html zet en ik vervolgens in de browser http://localhost/index.php aanroep krijg ik alleen een wit scherm te zien. Als ik gewoon localhost intyp zie ik dat de webserver zelf wel draait.quote:<?php
phpinfo();
?>
1 | <?php phpinfo(); ?> |
werkt ook niet.quote:Op maandag 6 februari 2012 19:08 schreef Aneurism het volgende:
[ code verwijderd ]
probeer het zo eens, zelf zet ik dergelijke scripts in de www folder. Vervolgens roep ik localhost/test.php op in een browser. Werkt prima
Ik ben er nog maar net mee begonnen, en ik gebruik dan die text-editor (gaat het hier fout?).quote:Op maandag 6 februari 2012 19:11 schreef Aneurism het volgende:
Ik moet wel opmerken dat ik nautilus start met sudo om bestanden zoals php scripts te maken. Ik werk toch liever na al die jaren nog in een GUI ipv commandline. Ik ben wel bezig om het te verminderen zodat ik een kans maak in een Centos omgeving, maar af en toe als het niet lukt cheat ik.
jupquote:Op maandag 6 februari 2012 19:14 schreef Aneurism het volgende:
Heb je apache server al herstart na install?
Staat bij mij op een andere plek.quote:Op maandag 6 februari 2012 19:13 schreef Farenji het volgende:
Eerste plek waar je gaat kijken in dit soort gevallen is de error log: meestal te vinden in /var/log/apache2/error.log
quote:Warning: Unknown: Failed opening '/var/www/hmtl/test.php' for inclusion
Perl ftw!quote:Op maandag 6 februari 2012 19:13 schreef Tijn het volgende:
Weet iemand een goede manier om vanaf de commandline in meerdere files & dirs een find & replace te doen?
1 | find . -name '*.txt' -print0 | xargs -0 perl -pi -e 's/zoekstring/vervangstring/g' |
quote:Op maandag 6 februari 2012 19:21 schreef Aneurism het volgende:
Heb je restricties wel aangepast via chmod:
chmod a+r /var/www/html/test.php
?
Maar dan gaat 'ie niet recursief door een mappenstructuur of wel?quote:
Ok, volgende probleem. Als ik een index.html wil aanroepen zegt ie "Permission denied". Los ik dat ook op door chmod te gebruiken?quote:Op maandag 6 februari 2012 19:26 schreef Aneurism het volgende:
No problemHeb vorige week een css omgeving moeten instellen en liep constant tegen dit soort shit aan.. php.ini om upload hoeveelheid aan te passen, htaccess.. Ik heb het allemaal gehad in de afgelopen paar dagen. Verschrikkelijk... leerzaam.
Jawel, "find" zoekt standaard recursief.quote:Op maandag 6 februari 2012 19:27 schreef Tijn het volgende:
[..]
Maar dan gaat 'ie niet recursief door een mappenstructuur of wel?
bookmarkedquote:Op maandag 6 februari 2012 19:49 schreef Aneurism het volgende:
Weet niet zeker of het helpt, maar ik kan me herinneren dat ik
# chmod -R 0755 /folder/
Moest doen om permissies zo aan te passen dat deze writeable waren.
-edit- calculator gevonden!
https://www.yourhosting.nl/webhosting/chmod.html
Cool!quote:Op maandag 6 februari 2012 20:49 schreef Farenji het volgende:
[..]
Jawel, "find" zoekt standaard recursief.
644 voor bestandenquote:Op maandag 6 februari 2012 19:49 schreef Aneurism het volgende:
Weet niet zeker of het helpt, maar ik kan me herinneren dat ik
# chmod -R 0755 /folder/
Moest doen om permissies zo aan te passen dat deze writeable waren.
-edit- calculator gevonden!
https://www.yourhosting.nl/webhosting/chmod.html
Voor wat? Waarom zou je in hemelsnaam een html of een js executable maken?quote:Op dinsdag 7 februari 2012 11:48 schreef Aneurism het volgende:
Geen execute rechten nodig als owner?
Nee. Dat is een groot security-risico.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 11:48 schreef Aneurism het volgende:
Geen execute rechten nodig als owner?
Ja, mee eens. Voor productiesystemen tenminste.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 17:22 schreef devzero het volgende:
Maar goed, dan zou je ook 751 voor directories willen als je je daar druk om maakt
Executierechten op directories zijn heel wat anders dan executierechten op bestanden. Het security-risico als iemand de inhoud van een map kan zien is veel kleiner dan als iemand een bestand kan uitvoeren. Oha geldt dat je nooit meer rechten moet geven dan strict noodzakelijk. In veel gevallen is 700 / 600 al genoeg voor dirs / bestanden, als je het goed inricht. Dan moet de owner van de bestanden dus dezelfde zijn als waaronder de webserver draait. Soms wil je zelfs 500 / 400 gebruiken, voor bestanden/mappen die je alleen als root kan aanpassen.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 17:22 schreef devzero het volgende:
Maar goed, dan zou je ook 751 voor directories willen als je je daar druk om maakt
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |
Dat begrijpen we, maar is wel erg jammer. Je kunt FOK! namelijk wel gratis LEZEN, maar we kunnen FOK! niet gratis MAKEN. De inkomsten van de advertenties zorgen ervoor dat we de kosten van de site kunnen dragen zodat je ook morgen FOK! nog kunt bezoeken.
Zou je willen overwegen om voor FOK! een uitzondering te maken in je adblocker (of andere middelen die onze ads blokkeren)? Je krijgt deze melding dan nooit meer te zien.
Ja, ik wil fok.nl whitelisten, laat me zien hoe
Ik neem liever een premium account zodat ik geen advertenties hoef te zien (je moet eerst inloggen)
Ja, breng me naar de shop