dat artikel verbaast me niks, maar het neemt nog steeds niet weg van wat ik eerder zei. jouw onvermogen om te zien dat mijn statement eerder het beeld van het artikel bevestigd ipv tegenspreekt diskwalificeert jouw meteen voor een vervolg opleiding in een serieus vakgebied.quote:Op maandag 16 januari 2012 16:51 schreef chrisje013 het volgende:
[..]
ach, ik kook hier helemaal! weet je waarom? omdat ik vanochtend de krant in de trein heb laten liggen. anders had ik er een mooi scan van kunnen maken, met je aziaten.
allemaal een bende! betalen grof geld aan "bemiddelaars" om goede referenties te krijgen, hun cijferlijst te vervalsen en een mooi verhaal er om heen te hangen zodat ze bij beroemde universiteiten binnenkomen. het "moet" namelijk van hun ouders, koste wat kost!
op een paar enkelingen na, die het eerlijk halen, is het allemaal business met de aziaten, dus breek me aub de bek niet open hierover. ze zijn net zo hard werkend als de anderen.
interessant... ga ik rekening mee houden. bedankt man!quote:Op maandag 16 januari 2012 19:29 schreef Epsix het volgende:
[..]
dat artikel verbaast me niks, maar het neemt nog steeds niet weg van wat ik eerder zei. jouw onvermogen om te zien dat mijn statement eerder het beeld van het artikel bevestigd ipv tegenspreekt diskwalificeert jouw meteen voor een vervolg opleiding in een serieus vakgebied.
Ik geloof hier weinig van. Het feit dat het moeilijk is om binnen te komen met een VWO diploma heeft meer te maken dat men niet weet hoe men cijfers moet omrekenen. Zij denken vaak A = 10/9. Dat heb ik ook meegemaakt. Toen ik er wat van zei, hebben zij hun voorwaarden aangepast.quote:Op maandag 16 januari 2012 18:21 schreef Zoutedrop het volgende:
Ik denk dat je je bij die hele Cambridge / Oxford etc. discussie moet realiseren dat ze helemaal geen Nederlandse studenten willen hebben. Ze willen upper-class Britse mensen, en mensen van buiten Europa, zeker geen Nederlandse studenten (ook niet met goede cijfers). Ze maken het dan ook ontzettend moeilijk om met een VWO diploma binnen te komen, hoewel dat absoluut niet van lager niveau is dan A-levels.
Jouw regeling zou ik mooi vinden. Of gewoon dit: Het maakt niet uit of je herkansingen doet, maar voor de herkansing kan je maximaal een 6 halen. Dan is je cum laude niet weg maar kan je het niet veroorloven om te veel herkansingen te gebruiken.quote:Op maandag 16 januari 2012 19:01 schreef Physics het volgende:
[..]
Zo'n onzin is dat. Als je ziek bent en faalt je cum laude mislopen. Dat ze bvb zeggen, alleen de beste van de eerste 2 resultaten, of binnen 1 collegejaar (dus reg + her, bij her krijg je nooit bonus) prima.
Ja (VU), het laatste cijfer telt echter.quote:Op maandag 16 januari 2012 21:57 schreef motorbloempje het volgende:
Mag dat? Hier mag je vanaf een 5,6, wat hier (Radboud, Nijmegen) voldoende is NIET meer herkansen.En terecht, overigens, dan krijg je inderdaad het opstapelen van kansen net zo lang tot 't 'goed genoeg' is.
In principe moet je een verzoek indienen bij de examencommissie om Cum Laude(CL) op je bul te krijgen.quote:Op maandag 16 januari 2012 22:02 schreef motorbloempje het volgende:
Dat laatste is dan weer terecht... Dat je tenminste nog van een 6,5 naar een 5,4 kunt gaan...
Hoe het zit met speciale regelingen, dat als je echt één tentamen hebt verneukt die je CL in de weg staat weet ik niet. Zal er zelf 'geen last' van hebbendus heb me er niet in verdiept.
Ouchquote:Op maandag 16 januari 2012 16:13 schreef pocketcalculatoroperator het volgende:
Ik heb mijn MA cum laude gehaald (...) een aangename verrassing tijdens de diplomauitrijking
Het heeft denk meer een symbolische waarde.quote:Op maandag 16 januari 2012 22:12 schreef speknek het volgende:
[..]
Ouch.
Ik zat ook een keer in een sollicitatiecommissie, toen ik een brief kreeg van iemand die 'cum laude was afgestudeert en cum laude gepromoveert'. In Nederland zegt het vrij weinig; er zijn geen regels voor of iets dergelijks, bij de ene universiteit mag je tentamens herkansen en moet je gemiddeld en acht staan, bij de andere moet elk cijfer de eerste keer boven de 8,5 zijn. Sommige faculteiten doen er niet eens aan, en cum laude promoveren is ook een zeldzaamheid bij de meeste universiteiten. Als het dus ergens op een CV staat klinkt het leuk maar zullen niet zoveel mensen er heel veel waarde aan hechten (daarnaast ook omdat sommige mensen heel goed zijn in tentamens halen, maar niet per se goed zelf iets kunnen).
In het buitenland kan het nog wel belangrijk zijn. Ik zie ook veel meer buitenlanders die cum laude geslaagd zijn, ik weet alleen niet of dat a) een selection bias is, b) het daar belangrijker is dus mensen meer hun best doen, c) het belangrijker is dus universiteiten het sneller uitdelen.
Daarom is het zo belangrijk dat ook de meest begaafde leerlingen worden gepushd om hard te werken, dat doe je niet door hen negens te geven in plaats van zevens en achten maar door daadwerkelijk een hoger denkniveau te eisen, parate kennis te toetsen enz.quote:Daarnaast filtert de bell curve in veel top universiteiten alle luie mensen eruit. En vaker wel dan niet zijn de slimme mensen best lui.
Ik denk dat ze heus wel weten dat een A niet gelijk is aan een 10 of een 9. Dat is expres gedaan, om het wereldje klein en elitair te houden.quote:Op maandag 16 januari 2012 21:19 schreef Warren het volgende:
[..]
Ik geloof hier weinig van. Het feit dat het moeilijk is om binnen te komen met een VWO diploma heeft meer te maken dat men niet weet hoe men cijfers moet omrekenen. Zij denken vaak A = 10/9. Dat heb ik ook meegemaakt. Toen ik er wat van zei, hebben zij hun voorwaarden aangepast.
Bij de voorwaarden van Oxford stond dat je minimaal een 8 moet hebben. Zo verkeerd is dat niet.
Daarnaast we leven niet meer in 1950 waarbij je inderdaad van goede komaf moet zijn om daar te studeren. Inmiddels betaal je ook evenveel collegegeld voor bachelors bij alle uni's, ja ook voor Oxford.
In sommige landen strooien ze ook veel sneller met titels hé. Hoewel anekdotisch, hoorde ik van mensen uit de V.S. dat ze bij een GPA van 3.6 cum laude, 3.8 magna cum laude en 3.9 summa cum laude kregen. Hoewel summa echt uitzonderlijk is, was cum laude slagen niet echt super bijzonder (top 30% o.i.d.).. Dat ligt hier wel anders, summa cum laude kan je per jaar denk ik op één hand tellen.quote:Op maandag 16 januari 2012 22:12 schreef speknek het volgende:
[..]
Ouch.
Ik zat ook een keer in een sollicitatiecommissie, toen ik een brief kreeg van iemand die 'cum laude was afgestudeert en cum laude gepromoveert'. In Nederland zegt het vrij weinig; er zijn geen regels voor of iets dergelijks, bij de ene universiteit mag je tentamens herkansen en moet je gemiddeld een acht staan, bij de andere moet elk cijfer de eerste keer boven de 8,5 zijn. Sommige faculteiten doen er niet eens aan, en cum laude promoveren is ook een zeldzaamheid bij de meeste universiteiten. Als het dus ergens op een CV staat klinkt het leuk maar zullen niet zoveel mensen er heel veel waarde aan hechten (daarnaast ook omdat sommige mensen heel goed zijn in tentamens halen, maar niet per se goed zelf iets kunnen).
In het buitenland kan het nog wel belangrijk zijn. Ik zie ook veel meer buitenlanders die cum laude geslaagd zijn, ik weet alleen niet of dat a) een selection bias is, b) het daar belangrijker is dus mensen meer hun best doen, c) het belangrijker is dus universiteiten het sneller uitdelen.
Als je bij de wat betere bedrijven solliciteert met een GPA lager dan 3.5 dan nodigen ze je geen eens uit voor een gesprek.quote:Op maandag 16 januari 2012 22:40 schreef speknek het volgende:
Ja ik dacht al zoiets eerder gehoord te hebben, en dat de gemiddelde Nederlander die naar Amerika gaat vrij gemakkelijk GPA 3.5/3.6 haalt (maar ook dat kan een selection bias zijn natuurlijk), en dat het dus niet echt te vergelijken met hier was.
lees alles nog maar een keer, denk er nog 3 dagen over na, en dan mag je weer reageren. jij snapt blijkbaar niet dat als een paar gekken uit een land hun CV bij elkaar liegen, dat dan nog niks gezegd is over hoeveel mensen dat niet doen, en al helemaal niet over hoe hard de serieuze student werkt. Wat je WEL kunt zeggen is dat uit het artikel blijkt dat de druk bij die mensen ontzettend hoog is. En dat uit die druk volgt: (1) mensen die de boel belazeren [artikel], en (2) nog veel meer mensen die kei en kei hard gaan werken [mijn eerdere statement]. dus welk standpunt wordt nu benadrukt in het artikel?quote:Op maandag 16 januari 2012 20:22 schreef chrisje013 het volgende:
[..]
interessant... ga ik rekening mee houden. bedankt man!
jij was het met me eens over de toelatingseisen bij gerenommeerde universiteiten, dat is wat anders dan wat er in de krant staat. ik was namelijk niet eens met je stelling dat "aziaten gewoon harder werken". ik denk dat ik weet wie wat niet snapt
half mee eensch, omdat ik denk dat het pushen van die mensen op een groot deel een averechts effect zal hebben. De mogelijkheid moet er zijn om op een later stadium te ontplooien. In een stadium dichter bij je interesse. Dit werkt niet als je weggefilterd wordt omdat je niet in de top 15% zit bij levensbeschouwelijke vorming of vingerverf. Ik kwam met redelijk veel gemak de middelbare school door. Had me nooit geprikkeld gevoeld om goed te presteren. Dat is pas de laatste paar jaar zo, en nu presteer ik ook en weet ik wat ik uit mijn huidige en een eventuele vervolg opleiding wil halen. Als het me moeilijker was gemaakt op de middelbare school dan had ik waarschijnlijk al een aantal jaren een kantoorbaan in de ICT zonder mezelf verder te kunnen ontwikkelen. Dat kan altijd nog.quote:Op maandag 16 januari 2012 22:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
@Epsix
[..]
Daarom is het zo belangrijk dat ook de meest begaafde leerlingen worden gepushd om hard te werken, dat doe je niet door hen negens te geven in plaats van zevens en achten maar door daadwerkelijk een hoger denkniveau te eisen, parate kennis te toetsen enz.
Het VWO is momenteel veel te weinig selectief om de ietwat slimmere mensen uit te dagen, deze mensen worden lui en komen op het WO in de problemen. Zonde.
mwa dit is natuurlijk niet waar. bij ons op de technische universiteit had de kerel met de beste score een 9.68 gemiddeld [wiskunde], en de tweede geloof ik 1 honderdste lager[werktuig]. Nou daar heb je al 2 summa cum laude's. En daar zullen er nog wel een paar van rondlopen op mijn universiteit alleen al. Daarnaast had een kennis die door oxford werd uitgenodigd aan de UvU een vergelijkbaar gemiddelde over 2 masters[natuurkunde]. Er zijn wel een flink aantal mensen die summa cum laude halen hoor. Alleen komen wij daar niet in de buurt.quote:Op maandag 16 januari 2012 22:34 schreef Physics het volgende:
[..]
Hoewel summa echt uitzonderlijk is, was cum laude slagen niet echt super bijzonder (top 30% o.i.d.).. Dat ligt hier wel anders, summa cum laude kan je per jaar denk ik op één hand tellen.
Volgens mij is het aan de RU zo dat als het inderdaad vast zit op 1 tentamen, je een her kan aanvragen bij de examencommissie.quote:Op maandag 16 januari 2012 22:02 schreef motorbloempje het volgende:
Dat laatste is dan weer terecht... Dat je tenminste nog van een 6,5 naar een 5,4 kunt gaan...
Hoe het zit met speciale regelingen, dat als je echt één tentamen hebt verneukt die je CL in de weg staat weet ik niet. Zal er zelf 'geen last' van hebbendus heb me er niet in verdiept.
Ik had het meer over per faculteit hé, niet in heel NL.. Voor bepaalde studies is het gewoon nagenoeg onmogelijk om 9.0+ gemiddeld te staan... Bij IBA komt wel veel voor (daar zitten wel veel buitenlandse hardwerkende studenten), en bij ons (econometrie) ook een paar per jaar.quote:Op maandag 16 januari 2012 23:49 schreef Epsix het volgende:
mwa dit is natuurlijk niet waar. bij ons op de technische universiteit had de kerel met de beste score een 9.68 gemiddeld [wiskunde], en de tweede geloof ik 1 honderdste lager[werktuig]. Nou daar heb je al 2 summa cum laude's. En daar zullen er nog wel een paar van rondlopen op mijn universiteit alleen al. Daarnaast had een kennis die door oxford werd uitgenodigd aan de UvU een vergelijkbaar gemiddelde over 2 masters[natuurkunde]. Er zijn wel een flink aantal mensen die summa cum laude halen hoor. Alleen komen wij daar niet in de buurt.![]()
En daarnaast is 30% cum laude wel veel, maar niet de wereld op z'n kop. (Het gaat natuurlijk om de definitie van cum laude, maar in een normaal verdeling rond een gemiddelde van 7 met een stddev van 0,5 punt, dan kom je op ~17% wat cum laude haalt. Met wat gerommel en fantasie kun je wel op 20% cum laude komen en dan wordt het al snel overdreven naar 30%). Ik zou de definitie a la bell curve per lichting aanpassen zodat maar 15% het haalt. Maar als je dat niet doet kan ik me voorstellen dat een op hol geslagen beleid wel tot 25% kan leiden ja.
het ligt hier anders omdat wij gewoon absolute eisen [8 of hoger op een absolute schaal] stellen aan cum laude ipv relatieve [bell curve: top ...%]. En als je dan een 6jes cultuur hebt dan komt het idd minder voor.
Maar back on topic. Ik ben van mening dat cum laude nog wel wat voorstelt. Natuurlijk verschilt het gigantisch per opleiding, onderwijsinstelling en puntensysteem, maar ik denk dat het overal ongeveer neer komt op: boven het gemiddelde van de opleiding. En daar mag je best waarde aan hechten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |