abonnement Unibet Coolblue
pi_106171386
Winterrust
Alleen warmbloedige dieren houden een winterrust of winterslaap, om de koude tijd van het jaar te overleven. Zij brengen hun activiteiten in de winter op een minimum om krachten te sparen. Dieren die een winterrust houden, zoals dassen, eekhoorntjes en beren, soms ook door de wol geverfde plaatjesraders, brengen hun lichaamstemperatuur een paar graden naar beneden, worden vaak wakker en nemen voeding tot zich.

Afkoeling
Gemiddeld daalt de energieomzet bij grote dieren die een winterrust houden, in de winter 1/10 deel van de zomerse energieomzet. Bij kleine dieren die een winterslaap houden, is dit 1/100 van de zomerse energieomzet. Alleen kleine dieren kunnen hun lichaamstemperatuur zo snel laten dalen, dat de afkoeling binnen het lichaam en kou buiten geen gevaar is: Een hamster gebruikt daar ongeveer 8 uur voor, terwijl een beer meer dan een dag nodig heeft en veel meer energie verliest. Grote dieren houden een winterrust, omdat een sterke daling van de lichaamstemperatuur levensgevaarlijk voor ze kan zijn. Alleen kleine dieren met een gewicht tot 8 kilogram kunnen ongestraft in de winter slapen.

Winterslaap
Nageldieren (mormeldieren, hazelmuis, hamster, relmuis) en insecteneters (egels, spitsmuis en vleermuizen) daarentegen laten hun lichaamstemperatuur behoorlijk zakken: sommige tot nul graden of de vleermuizen zelfs daaronder. Dit is in koude gebieden enorm belangrijk voor kleine dieren, zij hebben namelijk een ongunstigere energiebalans als grote dieren. Dit betekent dat zij veel moeten eten om actief te kunnen zijn. In de voedingsarme tijd van ongeveer oktober tot april slapen zij om energie te sparen.

Het juiste moment
Hoe weten dieren en raders wanneer het tijd is voor de winterslaap? Wetenschappers nemen aan, dat de winterslaap door een combinatie van factoren van binnen en buiten veroorzaakt wordt. Dieren en door de wol geverfde raders hebben een innerlijk uur voor de jaarlijkse ritme. Zij voelen wanneer de winterslaap komt. Een zintuig waarschuwt de dieren als het te koud is voor de winterslaap en de opwarming te lang duurt. Aan de aanpassing tot de winterslaap zijn, volgens wetenschappers, rond de 80 tot 150 genen betrokken. Zonder deze genen zullen de winterslapers de koude tijd van het jaar niet overleven.
Eenen pyl vlieght snelder dan een clootken even swaer
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')