FOK!forum / Culinesse à gogo / Oliebollen en gist
heracleszaterdag 19 november 2011 @ 01:19
Ik ga dus oliebollen maken. Ik heb een recept uit een oud margriet kookboek uit de jaren 60. Ze gebruiken in dat recept 50 gram gist voor 1000 gram bloem. De gist wordt opgelost in een deel lauwe melk.
Nu heb ik dus een pakje gedroogde bakkergist gekocht van het merk DLR (drentsche levensmiddelen en research oosterzee-NL). Op het pakje staat voor oliebollen 1 zakje per 1000 gram bloem. Dat komt neer op 7 gram gist per 1000 gram bloem. Dat is nogal een verschil. Aan welke hoeveelheid gist kan ik me het beste houden. 7 of 50 gram gist per 1000 gram bloem.
erikkllzaterdag 19 november 2011 @ 01:33
Gedroogde gist hoef je minder van te gebruiken dan verse. die 50 gram lijkt me voor verse gist.
erikkllzaterdag 19 november 2011 @ 01:34
en in dat geval lijkt 50 gram me goed. iets minder kan ook wel.
heracleszaterdag 19 november 2011 @ 02:03
Ingewikkeld. Ik moet gewoon maar iets uitproberen denk ik. Ik begin maar met 14 gram (2 zakjes) voor 500 gram bloem.
Heeft gist invloed op de smaak van de oliebol? Zoals dat je bij teveel een nare bijsmaak hebt of iets dergelijks?
ticklemepinkzaterdag 19 november 2011 @ 02:08
er word toch gezegd dat je van verse gist meer nodig heb (die 50gr) als met gedroogde (die 7gr) per 1000gr bloem? danzou ik er geen 2 zakjes inmikken..
RobinOokzaterdag 19 november 2011 @ 02:20
Gewoon een recept zoeken waarin ze instant gist gebruiken.
Die gist in het recept uit de margriet is ouderwetse bakkersgist. Nog wel te krijgen bij de turk, maar de verhoudingen daarvoor zijn inderdaad heel anders. Die instant gist moet je in ieder geval NIET weken in de melk.
RobinOokzaterdag 19 november 2011 @ 02:21
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 november 2011 02:03 schreef heracles het volgende:
Ingewikkeld. Ik moet gewoon maar iets uitproberen denk ik. Ik begin maar met 14 gram (2 zakjes) voor 500 gram bloem.
Heeft gist invloed op de smaak van de oliebol? Zoals dat je bij teveel een nare bijsmaak hebt of iets dergelijks?
Ja, gist is vies. Zuur. Echt suf om te gaan experimenteren terwijl heel internet volstaat met beproefde recepten die uitgaan van instant gist.
heracleszaterdag 19 november 2011 @ 02:53
Ik heb op smulweb een recept gezien waar ze 10 gram gedroogde gist gebruiken voor 750 gram bloem.
Maar nu valt me iets anders op. In het recept op smulweb doen ze er ook 35 gram roomboter en 2 eieren bij. In het kookboek doen ze er 1 ei en geen roomboter bij.
Wat is ongeveer de functie van deze ingredienten?
evo87zaterdag 19 november 2011 @ 09:12
verse gist naar gedroogd gaat met een factor 3, dus 2 zakjes gedroogd op een kilo zou goed moeten zijn. Ik doe er zelf nooit boter door, je frituurt het immers al, zou voor de 2 eieren gaan.
lemonlimezaterdag 19 november 2011 @ 10:44
Bij echte bakkers kun je vaak nog verse gist halen, mocht je dat ook willen proberen.
Fokpopzaterdag 19 november 2011 @ 12:51
Bij de supermarkt kun je ook oliebollenmix kopen, daar zit al precies de goede hoeveelheid gist in en het bijbehorende recept staat op de achterkant van de verpakking.
golferzaterdag 19 november 2011 @ 13:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 november 2011 12:51 schreef Fokpop het volgende:
Bij de supermarkt kun je ook oliebollenmix kopen, daar zit al precies de goede hoeveelheid gist in en het bijbehorende recept staat op de achterkant van de verpakking.
Bij de oliebollenkraam kan je ze ook al helemaal kant-en-klaar kopen, maar dat was geloof ik niet de bedoeling van de TS. ;)
heracleszaterdag 19 november 2011 @ 16:28
Het is gelukt. Ik heb oliebollen. Ze smaken wel anders dan ik gewend ben. Ze zijn minder zoet en vet dan de bollen uit de kraam. De smaak is broodachtig met de structuur van oliebollen met een krokant laagje en een beetje poedersuiker.
Ik heb de bollen gemaakt met 500 gram tarwe bloem,7 gram gedroogde gist in een deel van 350 mL melk en twee eieren. Vervolgens heb ik het een uur laten rijzen in de oven op een temp van 40 graden. Vervolgens heb ik ze gefrituurd.
Bedankt voor de hulp
evo87zondag 20 november 2011 @ 06:20
volgende keer 1 ei en 500 ml vocht gebruiken. Worden ze minder broodachtig.
Troelzondag 20 november 2011 @ 15:00
En vervang wat water door bier, gist ook erg goed :)
Spanky78zondag 20 november 2011 @ 15:12
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2011 15:00 schreef Troel het volgende:
En vervang wat water door bier, gist ook erg goed :)
Moet je wel bier nemen dat op de fles doorgist, maar dan krijg je inderdaad wel lekkere bollen. Die gist geeft veel extra smaak :)
Oceanonixmaandag 21 november 2011 @ 08:01
voor beproefde recepten is dit oude topic misschien handig: Oliebollen-zelfbakkers!