abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_104540125
Ik ga dus oliebollen maken. Ik heb een recept uit een oud margriet kookboek uit de jaren 60. Ze gebruiken in dat recept 50 gram gist voor 1000 gram bloem. De gist wordt opgelost in een deel lauwe melk.
Nu heb ik dus een pakje gedroogde bakkergist gekocht van het merk DLR (drentsche levensmiddelen en research oosterzee-NL). Op het pakje staat voor oliebollen 1 zakje per 1000 gram bloem. Dat komt neer op 7 gram gist per 1000 gram bloem. Dat is nogal een verschil. Aan welke hoeveelheid gist kan ik me het beste houden. 7 of 50 gram gist per 1000 gram bloem.
Over 100 jaar weet niemand het meer
pi_104540568
Gedroogde gist hoef je minder van te gebruiken dan verse. die 50 gram lijkt me voor verse gist.
pi_104540586
en in dat geval lijkt 50 gram me goed. iets minder kan ook wel.
pi_104541258
Ingewikkeld. Ik moet gewoon maar iets uitproberen denk ik. Ik begin maar met 14 gram (2 zakjes) voor 500 gram bloem.
Heeft gist invloed op de smaak van de oliebol? Zoals dat je bij teveel een nare bijsmaak hebt of iets dergelijks?
Over 100 jaar weet niemand het meer
pi_104541388
er word toch gezegd dat je van verse gist meer nodig heb (die 50gr) als met gedroogde (die 7gr) per 1000gr bloem? danzou ik er geen 2 zakjes inmikken..
  zaterdag 19 november 2011 @ 02:20:04 #6
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_104541579
Gewoon een recept zoeken waarin ze instant gist gebruiken.
Die gist in het recept uit de margriet is ouderwetse bakkersgist. Nog wel te krijgen bij de turk, maar de verhoudingen daarvoor zijn inderdaad heel anders. Die instant gist moet je in ieder geval NIET weken in de melk.
  zaterdag 19 november 2011 @ 02:21:42 #7
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_104541599
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 november 2011 02:03 schreef heracles het volgende:
Ingewikkeld. Ik moet gewoon maar iets uitproberen denk ik. Ik begin maar met 14 gram (2 zakjes) voor 500 gram bloem.
Heeft gist invloed op de smaak van de oliebol? Zoals dat je bij teveel een nare bijsmaak hebt of iets dergelijks?
Ja, gist is vies. Zuur. Echt suf om te gaan experimenteren terwijl heel internet volstaat met beproefde recepten die uitgaan van instant gist.
pi_104542014
Ik heb op smulweb een recept gezien waar ze 10 gram gedroogde gist gebruiken voor 750 gram bloem.
Maar nu valt me iets anders op. In het recept op smulweb doen ze er ook 35 gram roomboter en 2 eieren bij. In het kookboek doen ze er 1 ei en geen roomboter bij.
Wat is ongeveer de functie van deze ingredienten?
Over 100 jaar weet niemand het meer
pi_104543533
verse gist naar gedroogd gaat met een factor 3, dus 2 zakjes gedroogd op een kilo zou goed moeten zijn. Ik doe er zelf nooit boter door, je frituurt het immers al, zou voor de 2 eieren gaan.
pi_104544637
Bij echte bakkers kun je vaak nog verse gist halen, mocht je dat ook willen proberen.
Proper names are scopally inert.
Normality is an invention of the power.
pi_104548173
Bij de supermarkt kun je ook oliebollenmix kopen, daar zit al precies de goede hoeveelheid gist in en het bijbehorende recept staat op de achterkant van de verpakking.
  zaterdag 19 november 2011 @ 13:08:50 #12
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_104548650
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 november 2011 12:51 schreef Fokpop het volgende:
Bij de supermarkt kun je ook oliebollenmix kopen, daar zit al precies de goede hoeveelheid gist in en het bijbehorende recept staat op de achterkant van de verpakking.
Bij de oliebollenkraam kan je ze ook al helemaal kant-en-klaar kopen, maar dat was geloof ik niet de bedoeling van de TS. ;)
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_104554526
Het is gelukt. Ik heb oliebollen. Ze smaken wel anders dan ik gewend ben. Ze zijn minder zoet en vet dan de bollen uit de kraam. De smaak is broodachtig met de structuur van oliebollen met een krokant laagje en een beetje poedersuiker.
Ik heb de bollen gemaakt met 500 gram tarwe bloem,7 gram gedroogde gist in een deel van 350 mL melk en twee eieren. Vervolgens heb ik het een uur laten rijzen in de oven op een temp van 40 graden. Vervolgens heb ik ze gefrituurd.
Bedankt voor de hulp
Over 100 jaar weet niemand het meer
pi_104576707
volgende keer 1 ei en 500 ml vocht gebruiken. Worden ze minder broodachtig.
  zondag 20 november 2011 @ 15:00:32 #15
35189 Troel
scherp en bot
pi_104587202
En vervang wat water door bier, gist ook erg goed :)
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
pi_104587693
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2011 15:00 schreef Troel het volgende:
En vervang wat water door bier, gist ook erg goed :)
Moet je wel bier nemen dat op de fles doorgist, maar dan krijg je inderdaad wel lekkere bollen. Die gist geeft veel extra smaak :)
Whatever...
pi_104618527
voor beproefde recepten is dit oude topic misschien handig: Oliebollen-zelfbakkers!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')