Ik ook. Maar inmiddels loopt het de spuigaten uit. Niets voor niets is meer dan de helft van de medisch specialisten 'vrijgevestigd' en niet meer in loondienst van de ziekenhuizen.quote:Op maandag 14 november 2011 19:11 schreef Rivalo het volgende:
Ik heb anders best respect voor mensen die geneeskunde studeren o.i.d. mogen er ook wel een goed salaris aan overhouden.
quote:Op maandag 14 november 2011 19:18 schreef Artbij2 het volgende:
Juist, al die gasten die op kosten van de staat 12 jaar de student uit lopen te hangen gewoon in loondienst.
Als dit op de openingspost slaat: ik was benieuwd naar de oorzaak van het verschil, niet naar een veroordeling ervan. Ik vind dat Duitse/Zweedse artsen te weinig krijgen voor de investering die nodig is om specialist te worden en de werkdruk die erbij hoort.quote:Op maandag 14 november 2011 18:57 schreef Allantois het volgende:
Ik wordt altijd zo moe van dit soort berichten. Loop maar eens een dagje mee of zo....
Dit. Per arts liggen de verdiensten een stuk hoger doordat er met minder artsen evenveel operaties worden uitgevoerd. Door de maatschapconstructies wordt er veel efficiënter en goedkoper gewerkt, om inkomsten te maximeren en kosten zo laag mogelijk te houden. Een arts in loondienst doet dit niet, die krijgt toch gewoon z'n maandloon.quote:Op dinsdag 15 november 2011 06:57 schreef Dr..Evil het volgende:
verschil is inderdaad de maatschapconstructie. Ziekenhuis huurt maatschap in om bepaalde werkzaamheden te doen voor een X bedrag. Hoe ze dat doen en met hoeveel mensen mag de maatschap zelf bepalen, als ze maar aan de kwaliteitseisen voldoen. Gevolg is dus dat maatschapartsen 1,5 tot 2x zoveel patienten op een dag zien op de poli dan loondienstartsen en dat er meer operaties uitgevoerd worden op een dag. Daarnaast gaan ze een stuk efficienter om met ondersteunend personeel. Maar ze lopen ook risico's als er een specialist ziek wordt. Gevolg is allemaal wel dat de salarissen hoger liggen.
De grootste hufters binnen een ziekenhuis zijn de medische specialisten.quote:Op maandag 14 november 2011 18:39 schreef Allantois het volgende:
Dat is omdat NL specialisten tenminste net zo fatsoenlijk worden beloond voor 10-12 studeren als advocaten, rechters en notarissen terwijl ze dagelijks in de stront staan en verantwoordelijkheid dienen te nemen over leven en dood.
Volgens mij heb je nog nooit met wat artsen gesprokenquote:Op dinsdag 15 november 2011 10:35 schreef Keltie het volgende:
[..]
De grootste hufters binnen een ziekenhuis zijn de medische specialisten.
Als er 1 groep is die goed voor zichzelf zorgt zijn het de medische specialisten.
Als je met 1 groep binnen een ziekenhuis geen medelijden hoeft te hebben zijn het wel de medische specialisten.
Hoe langer de studie, hoe groter de ego en hoe minder er mee te praten valt
En daarbij komt dat in het buitenland veel specialisten misschien 3 dagen in dienst zijn van een ziekenhuis en daarnaast nog 2 dagen werken in een prive-kliniek, en die inkomsten (vaak meer dan men in loondienst verdient) worden niet meegenomen in zulke onderzoeken.quote:Op dinsdag 15 november 2011 06:57 schreef Dr..Evil het volgende:
verschil is inderdaad de maatschapconstructie. Ziekenhuis huurt maatschap in om bepaalde werkzaamheden te doen voor een X bedrag. Hoe ze dat doen en met hoeveel mensen mag de maatschap zelf bepalen, als ze maar aan de kwaliteitseisen voldoen. Gevolg is dus dat maatschapartsen 1,5 tot 2x zoveel patienten op een dag zien op de poli dan loondienstartsen en dat er meer operaties uitgevoerd worden op een dag. Daarnaast gaan ze een stuk efficienter om met ondersteunend personeel. Maar ze lopen ook risico's als er een specialist ziek wordt. Gevolg is allemaal wel dat de salarissen hoger liggen.
Ik werk met die beesten.quote:Op dinsdag 15 november 2011 10:49 schreef June. het volgende:
[..]
Volgens mij heb je nog nooit met wat artsen gesproken
In mijn ogen ligt dat echt aan je benadering. Tuurlijk moet je ze een beetje paaien en jezelf bewijzen en enigszins oplettend zijn m.b.t. woordkeuze, maar dat heb je ook als je naar de visboer op de markt gaat! Ook al verschilt dat denk ik heel erg qua ziekenhuis. In een groot UMC is er veel meer sprake van een pikorde dan in een streekziekenhuis waar de lijnen veel korter zijn en je elkaar regelmatig op de wandelgangen tegenkomt.quote:
Tja, dan kun je gewoon niet goed samenwerken denk ik danquote:
Tot op zekere hoogte is daar niet mis mee, maar voor veel specialisten is het nu gewoon graaien wat je graaien kan.quote:Op dinsdag 15 november 2011 12:38 schreef June. het volgende:
Natuurlijk komen ze op voor hun eigen belangen
Die maatschappen bestaan al heel lang, dat is niet nieuw. En de salarissen van de medisch specialisten maken maar misschien 1-2% uit van de totale zorgkosten, de rest zit ergens anders. Dus ook dat gaat niet op. En je moet niet vergeten dat zij wel gemiddeld 60-70 per week werken (diensten worden niet uitbetaald) en als je dan naar het uurloon kijkt is het best matig.quote:Op dinsdag 15 november 2011 18:09 schreef Ludd het volgende:
[..]
Tot op zekere hoogte is daar niet mis mee, maar voor veel specialisten is het nu gewoon graaien wat je graaien kan.
De zorgkosten rijzen de pan uit, er er moet overal op bezuinigd worden. De medisch specialisten zijn echter, zeker na het afschaffen van de lumpsum, steeds meer gaan verdienen.
Ze bedenken allerlei constructies, zoals de maatschappen, om nog meer geld te verdienen. Dit terwijl hun honorarium toch al niet slecht was.
Ik snap niet zo goed waar je dat vandaan haalt, maar van 95% van de mensen uit mijn jaar (ben 6e jaars geneeskundestudent) gaat het hen niet om het geld. Als ik veel had willen verdienen was ik wel rechten of economie gaan studeren.quote:De tijd dat mensen kozen om arts te worden om anderen te helpen lijkt voorbij. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar heel veel mensen zitten er maar met één doel: zoveel mogelijk graaien.
Dit drijft de zorgkosten alleen maar verder op. De zorgkosten die toch al een steeds groter probleem worden en op den duur een wig in de samenleving slaan.
Het begint natuurlijk al met de ziekenhuizen die zoveel mogelijk winst willen maken. Het geld verdienen staat centraal, de patiënt niet meer.
En die vallen dan niet onder medisch specialisten, maar dit is ook gewoon absurd.quote:Dat is de ellende die je krijgt wanneer je alles maar aan de markt uitverkoopt.
Zie bijvoorbeeld de nieuwsberichten omtrent de tandartsen die vanaf volgens jaar zelf mogen gaan verzinnen hoeveel ze verdienen, waardoor de kosten daarvan ook weer zullen stijgen.
En wie hebben Ab Klink destijds gewaarschuwd dat het zijn DBC systeem niet zou gaan werken? Juist, de medisch specialisten! Dat toen het een jaartje draaide is gebleken dat sommige specialisten door minder te doen er misschien wel 50% op vooruit gingen (microbiologen, radiologen) kregen wie de schuld...juist, de medisch specialisten!quote:Op dinsdag 15 november 2011 19:46 schreef kaputwiehund het volgende:
Sinds de invoering van de DBC's zijn de inkomsten met +/- 25-30% gestegen.
Ik geef de beroepsgroep ook niet de schuld. Als je iets legaals kunt pakken, moet je het zeker niet nalaten. Maar je moet niet gaan piepen als het weer afgenomen wordt. Zielig doen is nergens voor nodig. Feit is dat de beloningen buitenproportioneel zijn.quote:Op dinsdag 15 november 2011 20:07 schreef ForumGek het volgende:
[..]
En wie hebben Ab Klink destijds gewaarschuwd dat het zijn DBC systeem niet zou gaan werken? Juist, de medisch specialisten! Dat toen het een jaartje draaide is gebleken dat sommige specialisten door minder te doen er misschien wel 50% op vooruit gingen (microbiologen, radiologen) kregen wie de schuld...juist, de medisch specialisten!
Lijkt wel een heksenjacht dit!
Nee, maar sinds het afschaffen van de lumpsum zijn de inkomsten wel fors gestegen.quote:Op dinsdag 15 november 2011 19:35 schreef June. het volgende:
Die maatschappen bestaan al heel lang, dat is niet nieuw.
Maar 1 a 2 %? Gaat dus alsnog om heel veel geld.quote:En de salarissen van de medisch specialisten maken maar misschien 1-2% uit van de totale zorgkosten
quote:De schadelast voor zorgverzekeraars is wat betreft de honoraria van medisch specialisten in 2008 met 630 miljoen euro gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Vektis in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Het gaat om een stijging van dertig procent ten opzichte van 2007, terwijl het aantal behandelingen met vier procent is gestegen.
Ik ken geen geneeskundestudenten. Wel ken ik een aantal tandheelkundestudenten die duidelijk waren omtrent hun motieven. Makkelijk geld verdienen met weinig werk:quote:Ik snap niet zo goed waar je dat vandaan haalt, maar van 95% van de mensen uit mijn jaar (ben 6e jaars geneeskundestudent) gaat het hen niet om het geld. Als ik veel had willen verdienen was ik wel rechten of economie gaan studeren.
quote:En ziekenhuizen kunnen geen winst maken, eigenlijk alleen maar verlies.
Ten eerste zijn er heel veel beroepsgroepen die 60-70 uur werken en ten tweede, om te zeggen dat een uurloon van omgerekend ruim 100 euro bruto matig is, getuigd van weinig respect voor beroepsgroepen die daar ver onder zitten.quote:Op dinsdag 15 november 2011 19:35 schreef June. het volgende:
[..]
Die maatschappen bestaan al heel lang, dat is niet nieuw. En de salarissen van de medisch specialisten maken maar misschien 1-2% uit van de totale zorgkosten, de rest zit ergens anders. Dus ook dat gaat niet op. En je moet niet vergeten dat zij wel gemiddeld 60-70 per week werken (diensten worden niet uitbetaald) en als je dan naar het uurloon kijkt is het best matig.
[..]
Klinkt als een fijn beroep.quote:Wel ken ik een aantal tandheelkundestudenten die duidelijk waren omtrent hun motieven. Makkelijk geld verdienen met weinig werk:
- betaalt buitengewoon goed (hoogste startsalaris sowieso)
- weinig tot geen stress
- totaal niet afhankelijk van de economische situatie. Gezien de schaarste heb je praktisch een baangarantie. Zelfs als de economie slecht draait kan je nog dik cashen.
- makkelijk parttime werken, en dan alsnog goed verdienen.
Of patiënten eisen niet gewoon voor alles een scan. Slik het gewoon als de arts zegt dat het niet nodig isquote:Op zondag 13 november 2011 20:55 schreef Ludd het volgende:
Via allerlei constructies met maatschappen verdienen de zakkenvullers nog meer dan dat ze in loondienst zouden doen. Veel medisch specialisten zijn, net als bijvoorbeeld de meeste tandartsen gewoon graaiers.
En iedereen het maar vreemd vinden dat de zorgkosten blijven stijgen.
Wat is jouw functie dan? Schoonmaakster in het ziekenhuis? Zeker wrok dat je de prullenbak van de medisch specialist moet legenquote:
Je bedoeld gewoon 50k per jaar?quote:Op dinsdag 15 november 2011 19:10 schreef kaputwiehund het volgende:
Als fiscalist in de medische wereld.
internist +/- 50.000 per jaar/per dag per week
cardioloog/neuroloog +/- 75.000 per dag per week
toppers zijn vaak niet-snijdende figuren als virologen ed. Dat loopt soms snel naar een 100.000 per jaar/per dag per week.
Let op. Dit zijn gemiddelde winstaandelen bij een fatsoenlijk functionerende maatschap in een regulier, dus geen universitair, ziekenhuis. Kosten liggen tussen de 20 en 35% van de winst. Daar moet vervolgens de belasting nog vanaf.
Welk co-schap?quote:Ik merk er niks van want ik zit midden in de nacht naast een patiënt verdomme.
Per dag dat je per week werkt volgens mij. Dus 4 dagen = 200k, 5 = 250k. Rare eenheid iddquote:
Vind ik terecht als je ziet waar die gynaecoloog doorheen is gegaan voor hij zichzelf gynaecoloog mag noemen.quote:Op maandag 21 november 2011 21:02 schreef Graslul het volgende:
Een volwaardig Gynaecoloog (dat ben je niet na je afstuderen) begint vanaf zo'n ¤100.000,- per jaar. Veel specialismen beginnen bij de ¤70.000,- maar de meesten met > 5 jaar ervaring zittten al weer boven mijn eerder genoemd bedrag.
Gyn op dit moment. Maar die diensten van ongeveer 16 uur heb ik ook tijdens interne, chirurgie, kindergeneeskundequote:
Daar kies je ook voor en als ik kijk naar waar artsen e.d. wonen en praat met artsen hoef je er echt geen medelijden mee te hebben hoor, integendeel. Je co-schappen en arts assistent periode kan klote zijn, daarna ga je gewoon een hele mooie carriere tegemoet en heb je weinig te klagen. Verpleegkundigen zitten ook wel 's nachts naast een patient maar die krijgen bij lange na niet het loon van een arts.. en ja dit is heel makkelijk gezegd dat weet ikquote:Op maandag 21 november 2011 22:06 schreef _Lily_ het volgende:
[..]
Gyn op dit moment. Maar die diensten van ongeveer 16 uur heb ik ook tijdens interne, chirurgie, kindergeneeskunde
en neurologie gehad. Waarbij alleen kinder vrij rustig was. Maarja, dan zit je wel nog steeds in het ziekenhuis
Aan het begin van het topic staat een vraag. Die vraag is "waarom verdienen Nederlandse artsen veel meer dan buitenlandse artsen?" Het is enorm sneu dat je hard moet werken voor je (zelfverkozen) toekomst en nog sneuer dat je denkt dat je een van de weinigen bent die dit moet doen. Evengoed heeft dit niets te maken met die vraag die werd gesteld, noch suggereert die vraag dat specialisten te veel verdienen.quote:Op maandag 21 november[quote]
[b]Op [url=http://forum.fok.nl/topic/1737506/1/50#104654013]maandag 21 november 2011 22:02 schreef _Lily_ het volgende:
[..]
Vind ik terecht als je ziet waar die gynaecoloog doorheen is gegaan voor hij zichzelf gynaecoloog mag noemen.
Het is namelijk een enorme investering. En dat mensen dat lopen te bagatelliseren vind ik zwaar irritant als ik zie hoeveel effort ik in mijn opleiding steek. Ik had met een andere studie
allang een goedbetaalde baan kunnen hebben, in plaats daarvan slaap ik maanden achter elkaar in piketkamers van 8 vierkante meter omdat het
ziekenhuis 80 km van mijn huis afstaat. Zonder salaris.
Laat de medisch specialisten toch met rust, ten 1e is het werk zwaar genoeg,
ten 2e zijn de artsensalarissen bij lange na niet de belangrijkste oorzaak van de stijgende kosten in de gezondheidszorg
Ik heb inderdaad niks te klagen als mensen zich niet met mijn salaris bemoeien. Dat probeerde ik te illustreren, men vergeet zo makkelijk wat voor werk er achter dat salaris steekt. Ik bedoel, ik lees hier dingen als Jaaaa lekker 12 jaar lang de student uithangen etc. Nou zo is het dus niet.quote:Op maandag 21 november 2011 22:30 schreef Bastoenie het volgende:
[..]
Je co-schappen en arts assistent periode
kan klote zijn, daarna ga je gewoon een hele mooie carriere tegemoet en heb je weinig te klagen
Helaas is dat een onderdeel van de lasten als je een semi publieke functie bekleed dat met overheidsgeld bekostigt wordt.quote:Op maandag 21 november 2011 23:08 schreef _Lily_ het volgende:
[..]
Precies, ik heb ervoor gekozen. Ik hoef ook geen medelijden, ik hou van mijn werk. Maar je hebt lusten en lasten en ik hou er niet van als mensen proberen te tornen aan mijn lusten terwijl ik de lasten ook draag. Snap je? Laat mij gwn m'n werk doen en bemoei je niet met m'n salaris. Dat principe
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |