Bron: NOS Teletekstquote:Bijval voor Knot van CDA-denktank
Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA mengt zich in de discussie over de hypotheekrenteaftrek. In Nieuwsuur pleitte directeur Gradus voor een ander belastingsysteem, waardoor mensen worden geprikkeld schuld eerder af te lossen.
DNB-president Knot kwam vorige week met een soortgelijk idee. Premier Rutte zei dat hij het niet met Knot eens is en ook een meerderheid in de Tweede Kamer wil niet tornen aan de huidige regels.
In het CDA was beperking van de aftrek altijd onbespreekbaar, maar Gradus lijkt daarmee nu te willen breken. Hij wees erop dat de hoge hypotheekschuld een risico is voor banken en huishoudens.
Bron: http://www.elsevier.nl/we(...)theekrenteaftrek.htmquote:DNB-president: Beperk de hypotheekrenteaftrek
De regering moet zo snel mogelijk maatregelen nemen om de aftrek van de hypotheekrente te beperken. Dat zegt president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, woensdag.
Volgens DNB vormt de grote hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens een belangrijk risico voor het financiële systeem.
Hoge schuld aanhouden
DNB stelt voor om bij nieuwe hypotheken het belastingvoordeel te koppelen aan een fictief aflossingsschema. Huizenbezitters worden dan niet gedwongen om af te lossen, maar zien het voordeel van de renteaftrek wel elk jaar slinken.
'Dat verkleint de prikkel om een hoge schuld aan te houden,' zegt Knot. 'Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter.' De voorganger van Knot bij de DNB, Nout Wellink, was ook voorstander van beperking van de hypotheekaftrek.
Reactie kabinet:
'Dit kabinet tornt niet aan de hypotheekrenteaftrek,' zegt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) in reactie op uitspraken van DNB-president Klaas Knot.
Ook oud-minister Bos reageerde:quote:Rutte: Hypotheekschuld geen probleem
Volgens minister-president Mark Rutte is de Nederlandse hypotheekschuld van 645 miljard euro, die 104 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) bedraagt en daarmee de hoogste ter wereld is, geen probleem. Dit zei de VVD-premier vrijdag in Nieuwsuur.
Rutte vindt dat de DNB-president onzin vertelt: "Ik ben het niet met hem eens. Kern hier is: ja, er is veel hypotheekschuld in Nederland, maar daar staan ook huizen tegenover; bezit. Gewoon de stenen; het is niet een vakantie waar je voor leent, waarmee de waarde kwijt is, maar er staat bezit tegenover. We hebben in Nederland ook zo'n 700 miljard in de pensioenpotten zitten. We hebben dus ook heel erg veel besparingen."
Aan de hypotheekrenteaftrek wil de premier dan ook helemaal niet komen: "De hypotheekrenteaftrek is er met een doel: namelijk bezitsvorming stimuleren. Het is goed als mensen een eigen huis hebben. Ook is de hypotheekrenteaftrek een correctie op te hoge belastingen."
Tot dusver waren het de linkse partijen die de HRA wilden beperken en de rechtse partijen die eraan willen vasthouden. Het standpunt van de CDA-denktank is dan ook opmerkelijk....quote:Bos: Hypotheekschuld remt economie
De enorme Nederlandse hypotheekschuld van 645 miljard euro (104 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product) remt de economische groei af. Dit zei voormalig minister van Financiën Wouter Bos zondag in het discussieprogramma Buitenhof.
Volgens de oud-PvdA-leider verdringt de grote hypotheekmarkt bedrijven. "Omdat er zo enorm veel vraag is op de Nederlandse kredietmarkt naar kredieten die nodig zijn voor hypotheken is het bijvoorbeeld voor bedrijven veel moeilijker om aan kredieten te komen, dus ook op die manier remt het de economische groei af", aldus Bos.
De conclusie van Bos is teleurstellend nieuws voor het kabinet VVD-CDA, dat juist graag de economie wil stimuleren. Bos zei tevens dat aflossingsvrije hypotheken grote risico's met zich meedragen.
Bron: Weisglas: Pak hypotheekrenteaftrek aanquote:Weisglas: Pak hypotheekrenteaftrek aan
Het kabinet kan beter de hypotheekrenteaftrek aanpakken in plaats van met nieuwe bezuinigingen te komen. "Men denkt over bezuinigingen, maar taboes blijven bestaan. Denk aan het vrijmaken van de arbeidsmarkt, de hypotheekrenteaftrek en hervormingen in de zorg", zei VVD-prominent Frans Weisglas zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
Als dergelijke taboes verdwijnen, hoeft het kabinet volgens Weisglas niet meer na te denken over verdere bezuinigingen. "Als ik mijn gezond verstand volg, lijken structurele hervormingen mij beter dan nieuwe bezuinigingen. Daarin ga ik met de oppositie mee."
Weisglas wees op uitspraken van president van De Nederlandsche Bank (DNB) en bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) Klaas Knot. Hij riep vorige week op tot het beperken van de hypotheekrenteaftrek omdat de huidige situatie 'niet houdbaar is'.
"Als de president van de Nederlandsche Bank dat zegt, moet je daar serieus naar luisteren." Weisglas zei 'natuurlijk' niet voor het geheel afschaffen van de renteaftrek te zijn. "Maar het op bescheiden wijze afbouwen van de hoogste range scheelt al miljarden." Hij wees erop dat met Nederland vergelijkbare landen geen regeling zoals in Nederland hebben.
Wat is dit voor een bizarre uitspraak van een MP?quote:Ook is de hypotheekrenteaftrek een correctie op te hoge belastingen.
Tja , je moet wat zeggen hequote:Op zondag 13 november 2011 14:24 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Wat is dit voor een bizarre uitspraak van een MP?
Dat ben ik geheel met je eens. Die HRA zou op termijn moeten worden afgeschaft. Maar nu er ook al plannen zijn om je vermogen als je dus aflost straks verplicht voor je ziektekosten, ww en andere zaken in te zetten(maw eerst je huis opvreten) krijg je nu en dubbel gevoel om zo snel mogelijk van je schulden af te zijn.quote:Op woensdag 9 november 2011 23:47 schreef du_ke het volgende:
Niet het zo lang mogelijk lenen maar het (zo snel mogelijk) aflossen van de schuld stimuleren lijkt me niet meer dan verstandig.
Dat als je geen HRA hebt dus teveel belasting betaalt?quote:Op zondag 13 november 2011 14:24 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Wat is dit voor een bizarre uitspraak van een MP?
Daarnaast dalen de huizenprijzen dan ook in één keer met maximaal 42 % (mits de besteedbare ruimte voor woonlasten niet significant verandert door radicale belastingverlagingen). Als je dan een bescheiden rijtjeshuis à 250.000 euro hebt gekocht, mag gelijk even ruim 100.000 euro op tafel leggen voordat je ook maar mag verhuizen.quote:Op zondag 13 november 2011 15:39 schreef Revolution-NL het volgende:
Het is heel goed als de HRA afgebouwt word. Het af te trekken percentage zou gewoon jaarlijks minder moeten worden zodat het mensen stimuleert om hun schuld af te lossen.
Direct afschaffen is desastreus voor Nederland. Niet dat ik dan in de problemen kom maar ik zal wel minder bestedingsruimte hebben. Daarnaast denk ik dat voor mensen met een tophypotheek de lasten dan echt niet meer op te brengen zijn.
Waarom? Het nieuwe huis is ook 100.000 goedkoper. Het maakt voor het verhuizen niets uit.quote:Op zondag 13 november 2011 17:42 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Daarnaast dalen de huizenprijzen dan ook in één keer met maximaal 42 % (mits de besteedbare ruimte voor woonlasten niet significant verandert door radicale belastingverlagingen). Als je dan een bescheiden rijtjeshuis à 250.000 euro hebt gekocht, mag gelijk even ruim 100.000 euro op tafel leggen voordat je ook maar mag verhuizen.
Nee, daar staat slechts tegenover dat andere mensen ook op die plek willen wonen omdat het aanbod van woningen laag is, en dat mensen dankzij diezelfde HRA zich daar flink voor in de schuld willen en moeten steken, en zo de banken spekken.quote:Rutte vindt dat de DNB-president onzin vertelt: "Ik ben het niet met hem eens. Kern hier is: ja, er is veel hypotheekschuld in Nederland, maar daar staan ook huizen tegenover; bezit. Gewoon de stenen; het is niet een vakantie waar je voor leent, waarmee de waarde kwijt is, maar er staat bezit tegenover.
Op die manier zou het kunnen.quote:Op zondag 13 november 2011 17:42 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Daarnaast dalen de huizenprijzen dan ook in één keer met maximaal 42 % (mits de besteedbare ruimte voor woonlasten niet significant verandert door radicale belastingverlagingen). Als je dan een bescheiden rijtjeshuis à 250.000 euro hebt gekocht, mag gelijk even ruim 100.000 euro op tafel leggen voordat je ook maar mag verhuizen.
Niet echt de manier om de doorstroming op de woningmarkt op gang te brengen of consumentenvertrouwen te creëren. De enige reële manier is om het in 30 of 50 jaar beetje-bij-beetje af te bouwen.
Daar zal de bank in de regel anders over denken.quote:Op zondag 13 november 2011 18:00 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Waarom? Het nieuwe huis is ook 100.000 goedkoper. Het maakt voor het verhuizen niets uit.
In feite kun je de HRA in 1 keer afschaffen voor alle starters. Huizen met een lopende hypotheek mogen die behouden voor de resterende looptijd (max. 30 jaar). En een verkoper van het huis mag de bestaande resterende hypotheek mee verkopen.
Toen wij hier het huis hadden geërfd had ik ook wel een container bakstenen naar de belastingdienst willen brengen.quote:Op zondag 13 november 2011 18:09 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee, daar staat slechts tegenover dat andere mensen ook op die plek willen wonen omdat het aanbod van woningen laag is, en dat mensen dankzij diezelfde HRA zich daar flink voor in de schuld willen en moeten steken, en zo de banken spekken.
Die stenen zijn dat helemaal niet waard, die zijn dat alleen maar 'waard' icm met de HRA. Anders zouden mensen dat nooit kunnen betalen.
Je moet de HRA dan ook afschaffen omdat het slecht is voor de economie, omdat het principieel antiliberaal is en mensen beperkt in hun vrijheid, en omdat het geld verplaatst van hardwerkende Nederlanders naar de banken.
Of je wil nivelleren of denivelleren en belastingen wilt verhogen of verlagen staat daar los van. Beide kan met en zonder HRA.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |