Het rooster voor het universitaire gedeelte, ja
Anyway, ik heb dus ook de acpa gedaan.. Ik ben in 2009 begonnen, in Leiden. Destijds heb ik voor Leiden gekozen omdat het juist níet de onderwijskunde kant opging.
In Utrecht wordt namelijk de bachelor "Onderwijskunde" aangeboden naast de bachelor "Pedagogische Wetenschappen". Misschien is het nu anders, maar toen was het sowieso in combinatie met Onderwijskunde. Persoonlijk vind ik de kant van het kind, dus pedagogische wetenschappen, veel interessanter dan het beleid. In Leiden volgt namelijk iedere pedagogische wetenschappen student een standaard programma van 1,5 jaar, waarna je je specialiseert in ofwel orthopedagogiek, gezinspedagogiek, onderwijskunde of leerproblemen. Daarnaast is er nog de richting academische pabo, die bestaat uit een combinatie van vakken die relevant zijn als je voor de klas staat. In Leiden is het zo dat je met een richting voor een vaste master kiest. Kies je voor orthopedagogiek, dan 'moet' je de master orthopedagogiek doen. Hierdoor was het nog niet helemaal zeker hoe het daar zat met masters voor degenen die acpa deden, hierover zou je even contact op moeten nemen!
Daarom heb ik in eerste instantie Leiden gekozen, máár ik heb ook in Utrecht de selectieprocedure doorlopen. Dat is namelijk ook heel belangrijk; ga er niet van uit dat je bij de opleiding van je keuze toegelaten wordt. Wed niet op één paard, tenzij je zeker weet dat als je het daar niet wilt, je dan een totaal andere richting op wilt
Nou goed, ik werd dus in Leiden aangenomen. Over het algemeen had ik op maandag twee colleges (universiteit), op dinsdag stage, op woensdag een werkgroep en een college (universiteit), op donderdag echt vakken van de pabo, en op vrijdag tutoraat vanuit de universiteit én vaardigheidstraining vanuit de pabo.
Bij de universiteit draaiden wij bij colleges gewoon mee met de reguliere studenten, alhoewel er soms is geswitcht met in welk jaar er welk vak gevolgd wordt. Zo volg je in je eerste jaar een tweedejaarsvak, maar ook in je vierde jaar nog een eerstejaarsvak. Op de pabo heb je je eigen klas, waarmee je alle lessen volgt, waardoor je ook goed aan elkaar gewend bent. Het 'nadeel' hieraan is dat je vaak ook anders beoordeeld wordt, had ik het idee. Er werd veel aangepast, omdat wij een hoger niveau aankonden, en daardoor werd het soms wel heel zwaar moet ik toegeven.
Ook bij de stage werd er veel aangepast, je had ook opdrachten die aansloten bij wat je op dat moment op de universiteit leerde. Dat was wel goed, ze probeerden echt heel veel te linken en te zorgen dat je niet twee verschillende opleidingen tegelijkertijd deed, maar dat het echt één studie was.
Uiteindelijk ben ik na iets meer dan een jaar toch gestopt, omdat ik een hele onprettige stage had. Het was een leuke vrouw waarbij ik stage liep, maar de klik was er gewoon niet. Ze was echt een goede juf, waar ik veel van had kunnen leren. Maar zij had dat vertrouwen gewoon niet in mij, en na een aantal akkefietjes ging ik steeds meer nadenken, omdat ik haar daar af en toe ook gewoon ook reden toe gaf. Ik kwam tot de conclusie dat ik toch niet voor de klas wilde, en ben gestopt met het pabogedeelte.
Nu studeer ik trouwens pedagogische wetenschappen in Rotterdam, en daar vind ik het systeem wel heel fijn, omdat je daar heel intensief met de stof omgaat, en ze daar volgens mij ook de stof kunnen aanpassen aan de acpastudenten, maar ik weet niet of ze dat ook doen
Wat ik wel heel slecht vind is dat je inderdaad maar twee blokken aan de universiteit volgt. Afgelopen blok ging het namelijk over de essentie van pedagogische wetenschappen, en de meest primaire dingen over kinderen, dat hebben ze gewoon niet gevolgd

Tevens missen de acpastudenten bijvoorbeeld ook het academisch leren schrijven, iets wat mij redelijk belangrijk lijkt.
Maar wat ik vermoed is dat dat op een bepaalde manier tijdens de rest van het jaar ingehaald wordt.. In Leiden valt het vak 'pedagogiek' van de pabo bijvoorbeeld weg, maar ik vermoed dat dat in Rotterdam nog wel gegeven wordt, dat weet ik ook niet zeker.