abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_103989679
Hallo iedereen,

Ik ben hier nieuw, dus ik zal me even voorstellen. Ik ben Peter, zit in 5VWO en wil de Academische Pabo doen. Dit wil ik omdat mij voor de klas staan heel leuk lijkt, maar ik wil in de loop van de tijd ook achter de schermen op een school wil werken of iets in die geest.

Tegenwoordig zijn er veel Academische Pabo's. Bijvoorbeeld Utrecht, Leiden en Rotterdam. Omdat ik zelf in Rotterdam woon, zijn dit de drie serieuze opties.

Ik neig eigenlijk meer om de 'Onderwijskunde-kant' ernaast te doen. Dan kan ik bij alle drie de ALPO's in principe terecht. In Utrecht heb je de studie Onderwijskunde ernaast. In Rotterdam en Leiden doe je Pedagogische Wetenschappen ernaast, maar dan kan je in de loop van de tijd wel de Onderwijskunde kant op.

Zoals gezegd woon ik in Rotterdam, dus de ALPO aan de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam is het aantrekkelijkst wat afstand betreft. Maar wat me tegenhoudt, is dat er een opzet is van heel het jaar door Pabo en één dag per week stage en twee blokken van vijf weken Pedagogische Wetenschappen. Dat lijkt me weinig! Al zie ik dat er in Utrecht en Leiden 1 á 2 dagen per week op de Universiteit is, en 1 á 2 dagen op de Pabo en een dag stage, dan lijkt me dat een veel betere opzet. Wat is jullie mening daarover?

Daarnaast haal je in Rotterdam in 5 jaar een diploma van de Pabo en een master Onderwijs en Pedagogiek, waar nog niks over bekend is. Althans, op internet. In Utrecht kan je in 5 jaar twee bachelor-diploma's halen én een master Ontwerp en Advisering.

Heeft iemand misschien een idee hoe één van deze drie studies in elkaar zit? En wat zal je advies zijn voor mij?

Heel erg bedankt,

groetjes

[ Bericht 0% gewijzigd door pvvliet op 05-11-2011 14:49:04 (Vraag was niet echt duidelijk) ]
pi_103989738
De academische pabo in Rotterdam is pas sinds enkele maanden begonnen. Ik zou altijd terughoudend zijn om bij zeer jonge opleidingen aan boord te gaan. Tuurlijk, tegen de tijd dat jij in zult stromen, is de opleiding al 2 jaar oud, maar dat is nog steeds jong. De master onderwijskunde is bijvoorbeeld nog helemaal niet van start gegaan; die begint pas als de eerste instromers er zijn. Voor hetzelfde geld is het een ongelooflijk slecht programma, dat kun je alleen maar gokken.
pi_103989810
Ja, dat ben ik helemaal met je eens. Het lijkt me alleen heerlijk om niet elke dag met de trein heen en weer te gaan, want ik heb begrepen dat het een vervelende verbinding is(Rotterdam-->UU). Naar de EUR zou ik op de fiets kunnen!
pi_103990039
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2011 10:41 schreef pvvliet het volgende:
Ja, dat ben ik helemaal met je eens. Het lijkt me alleen heerlijk om niet elke dag met de trein heen en weer te gaan, want ik heb begrepen dat het een vervelende verbinding is(Rotterdam-->UU). Naar de EUR zou ik op de fiets kunnen!
Mijn advies: probeer gewoon eens naar Leiden of Utrecht te gaan met de trein, dan kun je zelf ervaren wat je er van vindt. In beide gevallen zit je ongeveer 45 minuten in de trein (x2), afhankelijk van waar je woont. Als dat echt een obstakel is, dan is de keuze makkelijk gemaakt, maar ik zou me niet laten belemmeren door reistijd. Liever een solide opleiding waar je je hele leven iets mee kunt, dan kiezen voor gemak en jezelf later in de vingers snijden. En je kunt altijd een laptop meenemen in de trein en alvast studeren.

En je kunt natuurlijk op kamers ;)
  Moderator zaterdag 5 november 2011 @ 11:17:34 #5
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_103990392
Uiteraard is 3 kwartier heen en 3 kwartier terug geen onoverkomelijk iets.
Rotterdam centraal > Leiden centraal is 30min.
Neem een boek mee en je tijd is zo voorbij.
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_103993159
Goed advies SH. Ben van plan naar de open dag te gaan in Utrecht en ook naar Leiden. Dan ga ik maar met de trein! Misschien valt het hartstikke mee.
Ik ben eigenlijk op zoek naar iemand die in de ALPO in Rotterdam volgt. Staat weinig informatie over de opleiding op internet, dus misschien kan een student mij verder helpen, aangezien de informatie-avond voor deze ALPO pas in mei is. Zou ik gewoon de hogeschool kunnen mailen of er iemand is die mijn vragen kan beantwoorden?
pi_104001826
Is er trouwens iemand die weet wat er zoal met Onderwijskunde besproken wordt?
pi_104008961
Het hangt er een beetje vanaf waar de nadruk op ligt: theorie of praktijk. Enerzijds heb je de meer cognitieve (neuro)psychologie die in gaat op hoe leren werkt, hoe je dat kunt optimaliseren, hoe lezen zich ontwikkelt, etc. Anderzijds heb je het onderwijsaspect waarbij het vooral gaat over hoe je dat in een leerprogramma verwerkt, hoe je het toetst, etc. Voorbeeld van een boek: klik. Het is overigens geen moeilijk vak, dat moet ik er wel bij zeggen... :P

Puur ter illustratie van een masteropleiding:
http://tinyurl.com/6dpjlwb
Dit is de master bij de Open Universiteit, dan kun je per vak de beschrijving lezen. Zoals je ziet, richten ze zich daar vooral op het ontwerpen van programma's en afstandsonderwijs.
pi_104014878
Oke. Heb het even doorgelezen. Op het eerste gezicht interessant, maar moeilijk om er een beeld van te krijgen, of het echt bij me past. Ik denk dat ik maar in de loop van de tijd eens aan een meeloopmiddag mee ga doen.Bedankt voor de bron in ieder geval!
Volg je zelf Onderwijskunde, SH.?
Wat ben je van plan in de toekomst te gaan doen?
pi_104015891
Wat ik begrepen heb over de ´academische PABO` is dat het een gewone lerarenopleiding is waarbij die academische verrijking enkel bestaat uit onderwijskunde. Gezien het feit dat de kwaliteit van het onderwijs zeker niet verbeterd lijkt te zijn in dezelfde periode dat die onderwijskunde sterk toenam ben ik weinig optimistisch over het nut van die onderwijskunde zoals die nu is. Just my two cents.

Tip: probeer dit jaar en volgend jaar eens wat dagen mee les te volgen met studenten, het liefst onofficieel (dus gewoon eens een dagje meelopen met studenten zonder dat er door de universiteit iets is georganiseerd). Dan kom je er het best achter hoe zo'n studie is. Voor hoorcolleges en werkcolleges zal dat geen probleem zijn, practica meelopen gaat waarschijnlijk niet. Offer rustig wat lesdagen op om een dag mee te lopen op een universiteit maar dat is misschien niet eens nodig (op mijn universiteit is er bijv. geen herfstvakantie terwijl leerlingen van het VO en het HBO wel herfstvakantie hebben, zij kunnen dus in hun vakantie eens een dagje meelopen).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_104018572
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2011 23:03 schreef pvvliet het volgende:
Volg je zelf Onderwijskunde, SH.?
Neuh, maar tijdens psychologie heb ik er een vak over gehad :P

quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2011 23:31 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Gezien het feit dat de kwaliteit van het onderwijs zeker niet verbeterd lijkt te zijn in dezelfde periode dat die onderwijskunde sterk toenam ben ik weinig optimistisch over het nut van die onderwijskunde zoals die nu is. Just my two cents.
Ik moet het eigenlijk met je eens zijn. Anderzijds is het belangrijk om in gedachten te houden dat veel grote veranderingen in het onderwijs komen door lobbying en politiek. Zo kan ik vanuit de onderwijskunde meerdere argumenten tegen het nieuwe rekenen geven, en toch zullen ze er niet vanaf wijken. Dat is misschien wel het belangrijkste zwakke punt van de onderwijskunde: het is een relatief jong veld waarin gedegen onderzoek lastig is (het blijft psychologie). Je werkt met populaties die je moeilijk kunt beheren (het zijn klassen), er zit veel vervuiling in, etc.

Qua hoofdlijnen kun je er als docent veel van leren (hoe maak je een goede test, hoe bouw je het best een curriculum op, oefenen is belangrijker dan uitleggen, etc.), maar het is veel interessanter om er als wetenschapper in te gaan (hoe kunnen we onderzoek verbeteren, etc.).
pi_104019771
Ik doe pedagogische wetenschappen in Leiden en in het eerste jaar zat de Academische pabo iid ongeveer 1 a 2 keer per week erbij. Verder is de samenwerking met de Hogeschool Rotterdam, dus je hoeft niet heel vaak naar Leiden.

Onderwijskunde focust op hoe kinderen leren, wat er precies misgaat bij leerproblemen en over onderwijsvormen (bv cooperatief leren)
pi_104022753
@Bramvanloon, zit wel wat in wat jij zegt. Maar het is niet mijn streven om het onderwijs te verbeteren. Ik denk dat ik wel een type ben om kinderen wat te leren. Onderwijskunde erbij lijkt mij ideaal om 'er bij te doen'. Mocht ik uitgekeken zijn op het leraarsvak, waar ik natuurlijk niet snel van uit ga, heb ik altijd nog wat achter de hand. Misschien kan ik ook een andere functie op een school vervullen.
@fh101 oke! Dat is fijn om te weten. Wat bespreek je zoal in het eerste jaar? Begreep dat het eerste en een deel van de tweede een soort inleiding zijn op je keuze.
  zondag 6 november 2011 @ 16:36:26 #14
330855 ejiraM
for the greater good
pi_104037958
Ik post alvast zodat ik niet vergeet straks te reageren, want ik kan je denk ik redelijk helpen.. Heb eerst de academische pabo in Leiden gevolgd, en studeer nu Pedagogische Wetenschappen in Rotterdam, maar ik moet nu weg :P

Mocht je dus alvast specifieke vragen hebben, stel ze vast dan kan ik die meteen meenemen... ;) Ik probeer vanavond, of anders morgen te reageren :)
Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht.
pi_104042896
Hier is het rooster van de academische pabo voor dit jaar in Leiden:

http://www.fsw.leidenuniv(...)leidenrotterdam.html
  zondag 6 november 2011 @ 21:35:03 #16
330855 ejiraM
for the greater good
pi_104052335
Het rooster voor het universitaire gedeelte, ja ;)

Anyway, ik heb dus ook de acpa gedaan.. Ik ben in 2009 begonnen, in Leiden. Destijds heb ik voor Leiden gekozen omdat het juist níet de onderwijskunde kant opging.
In Utrecht wordt namelijk de bachelor "Onderwijskunde" aangeboden naast de bachelor "Pedagogische Wetenschappen". Misschien is het nu anders, maar toen was het sowieso in combinatie met Onderwijskunde. Persoonlijk vind ik de kant van het kind, dus pedagogische wetenschappen, veel interessanter dan het beleid. In Leiden volgt namelijk iedere pedagogische wetenschappen student een standaard programma van 1,5 jaar, waarna je je specialiseert in ofwel orthopedagogiek, gezinspedagogiek, onderwijskunde of leerproblemen. Daarnaast is er nog de richting academische pabo, die bestaat uit een combinatie van vakken die relevant zijn als je voor de klas staat. In Leiden is het zo dat je met een richting voor een vaste master kiest. Kies je voor orthopedagogiek, dan 'moet' je de master orthopedagogiek doen. Hierdoor was het nog niet helemaal zeker hoe het daar zat met masters voor degenen die acpa deden, hierover zou je even contact op moeten nemen!
Daarom heb ik in eerste instantie Leiden gekozen, máár ik heb ook in Utrecht de selectieprocedure doorlopen. Dat is namelijk ook heel belangrijk; ga er niet van uit dat je bij de opleiding van je keuze toegelaten wordt. Wed niet op één paard, tenzij je zeker weet dat als je het daar niet wilt, je dan een totaal andere richting op wilt :9

Nou goed, ik werd dus in Leiden aangenomen. Over het algemeen had ik op maandag twee colleges (universiteit), op dinsdag stage, op woensdag een werkgroep en een college (universiteit), op donderdag echt vakken van de pabo, en op vrijdag tutoraat vanuit de universiteit én vaardigheidstraining vanuit de pabo.
Bij de universiteit draaiden wij bij colleges gewoon mee met de reguliere studenten, alhoewel er soms is geswitcht met in welk jaar er welk vak gevolgd wordt. Zo volg je in je eerste jaar een tweedejaarsvak, maar ook in je vierde jaar nog een eerstejaarsvak. Op de pabo heb je je eigen klas, waarmee je alle lessen volgt, waardoor je ook goed aan elkaar gewend bent. Het 'nadeel' hieraan is dat je vaak ook anders beoordeeld wordt, had ik het idee. Er werd veel aangepast, omdat wij een hoger niveau aankonden, en daardoor werd het soms wel heel zwaar moet ik toegeven.
Ook bij de stage werd er veel aangepast, je had ook opdrachten die aansloten bij wat je op dat moment op de universiteit leerde. Dat was wel goed, ze probeerden echt heel veel te linken en te zorgen dat je niet twee verschillende opleidingen tegelijkertijd deed, maar dat het echt één studie was.

Uiteindelijk ben ik na iets meer dan een jaar toch gestopt, omdat ik een hele onprettige stage had. Het was een leuke vrouw waarbij ik stage liep, maar de klik was er gewoon niet. Ze was echt een goede juf, waar ik veel van had kunnen leren. Maar zij had dat vertrouwen gewoon niet in mij, en na een aantal akkefietjes ging ik steeds meer nadenken, omdat ik haar daar af en toe ook gewoon ook reden toe gaf. Ik kwam tot de conclusie dat ik toch niet voor de klas wilde, en ben gestopt met het pabogedeelte.

Nu studeer ik trouwens pedagogische wetenschappen in Rotterdam, en daar vind ik het systeem wel heel fijn, omdat je daar heel intensief met de stof omgaat, en ze daar volgens mij ook de stof kunnen aanpassen aan de acpastudenten, maar ik weet niet of ze dat ook doen :P
Wat ik wel heel slecht vind is dat je inderdaad maar twee blokken aan de universiteit volgt. Afgelopen blok ging het namelijk over de essentie van pedagogische wetenschappen, en de meest primaire dingen over kinderen, dat hebben ze gewoon niet gevolgd :{ Tevens missen de acpastudenten bijvoorbeeld ook het academisch leren schrijven, iets wat mij redelijk belangrijk lijkt.
Maar wat ik vermoed is dat dat op een bepaalde manier tijdens de rest van het jaar ingehaald wordt.. In Leiden valt het vak 'pedagogiek' van de pabo bijvoorbeeld weg, maar ik vermoed dat dat in Rotterdam nog wel gegeven wordt, dat weet ik ook niet zeker.
Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht.
pi_104076842
@ejiraM, bedankt voor je uitgebreide reactie! Heb er wel wat aan:-). poe wat een drukke week zeg. Je krijgt het dus bepaald niet aangewaaid! O, wat vreemd zeg. Academisch leren schrijven lijkt mij ook heel belangrijk. Weet jij misschien van wie ik meer informatie kan krijgen over de inhoud van de opleiding??
Want op internet staat er weinig over..
Het is natuurlijk wel het eerste jaar trouwens voor Rotterdam. Dus misschien zullen over 2 jaar de 'kinderziektes' er uit zijn. Hopen het maar!
pi_104079542
De bewering van Bram_v_L dat het academische gedeelte van de opleiding alleen uit onderwijskunde bestaat is volgens mij grote onzin. Het idee achter de academische pabo is juist om docenten op te leiden die meer inzicht hebben in de ontwikkeling van kinderen, ontwikkelingsstoornissen en leerproblemen.

Maargoed, wat ik je mee wil geven:
In Leiden wordt de master onderwijskunde niet meer gegeven. Dus houd daar rekening mee als je echt de onderwijskunde in wil. Sowieso heeft Utrecht wat onderwijskunde betreft de betere naam.
Daar staat tegenover dat Leiden weer erg goed schijnt te zijn op het gebied van leerproblemen, met name dyslexie. Een opleiding in leerproblemen is natuurlijk ook een prima keus als je docent wilt worden. :)

[ Bericht 1% gewijzigd door Mry op 07-11-2011 18:34:20 (verbetering) ]
Spin the wheel of fortune or learn to navigate.
  maandag 7 november 2011 @ 16:58:21 #19
330855 ejiraM
for the greater good
pi_104080623
@ Mry : Onderwijskunde toch nog wel? Of is dat nieuw? Opleidingskunde is namelijk weg, waardoor de keuzes orthopedagogiek, gezinspedagogiek, leerproblemen en onderwijskunde overblijven..

@ pvvliet : Daarvoor moet je gewoon even op sites kijken, staat meestal wel een vragenformulier / contactinformatie bij en dan kom je vanzelf bij de juiste persoon :)
Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht.
pi_104081638
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 16:58 schreef ejiraM het volgende:
@ Mry : Onderwijskunde toch nog wel? Of is dat nieuw? Opleidingskunde is namelijk weg, waardoor de keuzes orthopedagogiek, gezinspedagogiek, leerproblemen en onderwijskunde overblijven..
Ik heb het even nagezocht en de master Educational Studies staat inderdaad nog in de studiegids van dit jaar, dus ik zal het door elkaar gehaald hebben met opleidingskunde. Mijn excuus. :)
Spin the wheel of fortune or learn to navigate.
pi_104092186
@ejiraM, dat heb ik gedaan. Kreeg een vage mail terug:

Deze studieroute is inderdaad bedoeld voor studenten die meer verdiepend willen werken en die na 4 jaar een bachelor hbo-opleiding hebben afgerond oftwel: de pabo en na 5 jaar een master pedagogiek aan de universiteit van Rotterdam behalen. Ons programma is vervlochten met het programma van de universiteit. Een mooie combinatie waarin je aan het werkveld laat zien dat je in staat bent op universitair niveau te kunnen (mee) denken. Als je naast veel theorie ook in de praktijk wilt kijken dan is dit natuurlijk een perfecte combinatie.

De informatie over de master kun je vinden op de site van EUR (Erasmus Universiteit van Rotterdam). Als je de andere programma's wilt vergelijken dan zou ik even goed navraag doen bij de verschillende universiteiten. Een groot voordeel is wel dat je bij ons uiteindelijk een master behaald en geen bachelor.


Lijkt me logisch als je na (4+1=)5 jaar een master haalt, dus dat is niet echt een voordeel. Of zit ik mis?
Er staat ook niks van een van een master Pedagogy and Education op de site van de EUR. Ook was er op de open dag van de EUR niks over de ALPO en ook niet op de Hogeschool Rotterdam staat er niks op het programma over de opleiding.
Dat is toch ongelooflijk voor wat eigenlijk zo'n mooie opleiding is?????

Ik zit trouwens me te bedenken.. Je hebt met de ALPO natuurlijk twee diploma's. Wordt het universitaire diploma wel serieus genomen? Aangezien je niet alles behandelt. Ik ben bang dat je dadelijk een diploma heb die eigenlijk weinig waard is... Is dit gek dat ik dit denk?
  dinsdag 8 november 2011 @ 00:11:53 #22
330855 ejiraM
for the greater good
pi_104106524
Nou, wat natuurlijk zo is, is dat de opleiding Pedagogische Wetenschappen an sich ook pas in september van dit jaar is begonnen, wat inhoudt dat ze pas over 3 jaar hun eerste masters aan zullen bieden, omdat de eerste personen dan hun bachelor hebben afgerond. Hierdoor vind ik het niet heel vreemd dat er niets bekend is over de master.

Het is inderdaad vreemd dat de EUR dat als 'bijzonder' aanprijst, want sowieso in Leiden kan je na 5 jaar in het bezit zijn van beide bachelordiploma's en een master en volgens mij in Utrecht ook. In dat opzicht zou ik persoonlijk Rotterdam dan als nadeel zien. In Leiden of Utrecht kan je namelijk na 4 jaar gewoon voor de klas gaan staan als dat je uiteindelijke doel is, omdat een master namelijk niet heel veel meer toe hoeft te voegen. In Rotterdam begrijp ik dat dat niet tot de mogelijkheden behoort, en dat is jammer.
Ik heb trouwens heel erg het idee dat dit een standaard praatje is, in hoeverre heb je specifieke vragen gesteld? En als je niet tevreden bent gewoon nog een keer mailen, net zolang tot je wel tevreden bent ;)

Over de waarde van je diploma, daar kan ik vrij weinig over zeggen. Ik weet wel dat ze vanuit de 'pabokant' het echt als een meerwaarde zien dat je ook universitair geschoold bent, omdat ze daar veel meer mee bezig willen, en omdat er steeds meer 'probleemgevallen' op reguliere scholen rondlopen en je daar natuurlijk veel kennis over bezit.
Als je echt als pedagoog aan de gang wilt later, weet ik niet hoe zinvol het is om de Acpa te gaan doen. Om bevoegd orthopedagoog te worden heb je een bepaalde kwalificatie nodig, en daarvoor moet je bepaalde vakken gevolgd hebben. Ik weet dat je in Leiden niet al deze vakken volgt, dus mocht je na de acpa beslissen toch orthopedagoog te willen worden, dan zal je die vakken nog in moeten halen.
Sowieso heb je gewoon een universitaire bachelor, en daar is gewoon al een bepaalde waarde aan verbonden. Daarnaast heb jij een speciaal vakkenpakket, samengesteld voor de academische pabo gevolgd. Je moet het een beetje zien als dat je bij rechten met fiscaal recht niet de notariswereld in kan, en met notarieel recht niet de belastingswereld.. Maar maakt dat je diploma minder waard?
Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht.
pi_104110791
quote:
De bewering van Bram_v_L dat het academische gedeelte van de opleiding alleen uit onderwijskunde bestaat is volgens mij grote onzin.
Ik heb dat niet beweerd, ik heb gemeld dat ik dat heb vernomen. Dat is een groot verschil!
Misschien hangt het van de universiteit af? Misschien is het onderwijskundige en het pedagogische (voor sommigen) niet duidelijk afgebakend?
Hoe dan ook, ik vind het jammer dat er geen academische pabo bestaat die zich meer richt op talen, wiskunde, wetenschappen enz.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  dinsdag 8 november 2011 @ 10:18:44 #24
330855 ejiraM
for the greater good
pi_104112269
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2011 09:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik heb dat niet beweerd, ik heb gemeld dat ik dat heb vernomen. Dat is een groot verschil!
Misschien hangt het van de universiteit af? Misschien is het onderwijskundige en het pedagogische (voor sommigen) niet duidelijk afgebakend?
Hoe dan ook, ik vind het jammer dat er geen academische pabo bestaat die zich meer richt op talen, wiskunde, wetenschappen enz.
Wat zou daar volgens jou dan de toegevoegde waarde van zijn? De pabo is namelijk een opleiding voor de basisschool, zelfs op de pabo wordt er vanuitgegaan dat je de meeste kennis al bezit, en is het puur didactisch wat je leert. Als je iets niet weet wordt er enigszins vanuit gegaan dat je zelf uitzoekt wat het zit.
Op het moment dat je pedagogische wetenschappen of onderwijskunde studeert naast de pabo sluit dat aan, omdat het hetzelfde vakgebied is. Zo weet je meer hoe het onderwijs in elkaar steekt, waar je aan kan werken als een kind niet mee kan komen.. En ook bijvoorbeeld bij kinderen met autisme of ADHD weet je meer over de achterliggende factoren en hoe je daarmee om kan gaan.
Ik zie echt niet wat voor meerwaarde een basisschooldocent met grote kennis over talen of wiskunde zou toevoegen, maar ben wel benieuwd hoe jij dat ziet! :)
Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht.
pi_104130907
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2011 10:18 schreef ejiraM het volgende:

[..]

Wat zou daar volgens jou dan de toegevoegde waarde van zijn? De pabo is namelijk een opleiding voor de basisschool, zelfs op de pabo wordt er vanuitgegaan dat je de meeste kennis al bezit, en is het puur didactisch wat je leert. Als je iets niet weet wordt er enigszins vanuit gegaan dat je zelf uitzoekt wat het zit.
Op het moment dat je pedagogische wetenschappen of onderwijskunde studeert naast de pabo sluit dat aan, omdat het hetzelfde vakgebied is. Zo weet je meer hoe het onderwijs in elkaar steekt, waar je aan kan werken als een kind niet mee kan komen.. En ook bijvoorbeeld bij kinderen met autisme of ADHD weet je meer over de achterliggende factoren en hoe je daarmee om kan gaan.
Ik zie echt niet wat voor meerwaarde een basisschooldocent met grote kennis over talen of wiskunde zou toevoegen, maar ben wel benieuwd hoe jij dat ziet! :)
Ik ben zelf 3e jaars student onderwijskunde aan de UU, ervaar het als een erg prettige omgeving en erg makkelijk contact met docenten te maken(kleinschaligheid). Over het ALPO gedeelte weet ik weinig, behalve dat ik van aardig wat mensen hoor dat het een behoorlijk pittig programma is waarbij je hele week vol zit met studie gerelateerde dingen.

De belangrijkste keuze die je voor jezelf moet maken is het feit of je het "academische" deel wilt vullen met pedagogische wetenschappen of onderwijskunde, daarbij rekening houdend met het feit dat je bij beide onderdelen ook zeker onderwijskunde dan wel pedagogische wetenschappen vakjes volgt.

Houdt er ook rekening mee dat wanneer je voor de onderwijskunde kant kiest, je een programma krijgt dat amper te vergelijken is met de reguliere onderwijskunde bachelor. Je volgt dan wel een aantal vakken met de reguliere bachelor maar al je vakken zullen hoofdzakelijk gericht zijn op basisschool kinderen en daardoor een zekere diepgang missen op andere vlakken van de onderwijskunde.(Volwassenenonderwijs e.d.)

Terwijl je wel een volwaardig onderwijskunde bachelor diploma krijgt.. ;) Kan je de jaloezie ruiken? Ghehe, niks voor mij dat PABO gedeelte ;)

Ik heb nog even het ALPO studieprogramma bijgevoegd Klik!, kan zo snel niet de programma's vinden van Leiden en Rotterdam. De onderste helft van de tabelletjes is het universitaire gedeelte.

Als je vragen hebt over met name het onderwijskunde gedeelte, stel ze gerust, zal ze proberen voor zo ver mogelijk te beantwoorden en kan anders ook jaargenoten even vragen die de ALPO volgen!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')