FOK!forum / Culinesse à gogo / Iemand ervaring met het schoon maken en koken/bakken van Rode Poon
RedAlertwoensdag 2 november 2011 @ 09:46
Ik wil dit weekend een visgerecht maken met Rode Poon, een keertje een nieuwe en andere vissoort proberen (nooit eerder gegeten).

Wat is makkelijker zelf schoonmaken of laten doen op de markt / vishandel.

Dit is het recept wat ik ga uitproberen :

Rode Poon pakketjes

Ingrediënten voor 4 personen

4 Rode Ponen (van ca 200 g)
1 citroen
4 takjes rozemarijn
1 grote rode ui in dunne ringen
4 tomaten in plakjes
2 eetlepels olie
zout en peper
4 stukken aluminiumfolie (30 x 30 cm).

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven op 200 gr voor
2. Spoel de vissen af onder koud water en dep ze droog. Bestrooi ze met zout en peper
3. Boen de citroen en snij hem in dunne plakjes
4. Spreid de stukken alufolie uit en leg de plakjes tomaat en de ui ringen in het midden. Strooi er wat zout en peper over
5. Leg de rode ponen in het midden en leg de plakjes citroen en de rozemarijn erop, sprenkel de basilicumolie erover
6. Vouw de folie rond de vissen naar boven en vouw het als pakketjes dicht
7. Laat de vispakketjes in de oven of op de barbecue in 20 minuten gaar worden.

Verder met gebakken aardappels en de groenten, dat weet ik nog niet precies.

Hopelijk kan een andere fokker me helpen...

Bedankt alvast. :9
Hubba88woensdag 2 november 2011 @ 09:57
800px-Chelidonichthys_lucernus_2_Luc_viatour.jpg
Chluc_u2.jpg
Lijkt mij zelf nog wel een lastig schoon te maken vis. Maar goed, als je er ervaring mee hebt..

[ Bericht 13% gewijzigd door Hubba88 op 02-11-2011 10:02:15 ]
Barbapapamamawoensdag 2 november 2011 @ 09:57
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 09:57 schreef Hubba88 het volgende:
[ afbeelding ]

Lijkt mij zelf nog wel een lastig schoon te maken vis. Maar goed, als je er ervaring mee hebt..
Vette vis :o

Die ga je toch niet opeten?
RedAlertwoensdag 2 november 2011 @ 10:00
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 09:57 schreef Hubba88 het volgende:
[ afbeelding ]

Lijkt mij zelf nog wel een lastig schoon te maken vis. Maar goed, als je er ervaring mee hebt..
Niet echt ervaring , denk ook dat ik het laat schoonmaken / fileren bij de vishandel of de markt.
Hubba88woensdag 2 november 2011 @ 10:04
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 10:00 schreef RedAlert het volgende:

[..]


Niet echt ervaring , denk ook dat ik het laat schoonmaken / fileren bij de vishandel of de markt.
En anders oppassen voor de stekels. :+
RedAlertwoensdag 2 november 2011 @ 10:12
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 10:04 schreef Hubba88 het volgende:

[..]

En anders oppassen voor de stekels. :+
Hmmm bedankt.
Sunnythesunwoensdag 2 november 2011 @ 10:32
Volgens mij vraagt het recept om een hele vis. Ik weet niet of je wel eens hele forel hebt gemaakt/gegeten? Zelfde idee, andere vis. Visboer zal ze ook zo hebben liggen, schoongemaakt maar nog heel.
rhubarbwoensdag 2 november 2011 @ 11:19
Ik heb meerdere keren rode poon klaargemaakt. Probeer een rustig moment uit te zoeken wanneer je rode poon haalt, dan wil de visboer hem nog wel eens schoonmaken (is een hele goedkope vis, dus het animo bij de visboer is vaak niet al te hoog). Paar lelijke stekels, vieze ingewanden en een hele stugge huid, maar voor de rest redelijk goed zelf schoon te maken. Aantal graten valt mee overigens.
RedAlertwoensdag 2 november 2011 @ 11:40
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 11:19 schreef rhubarb het volgende:
Ik heb meerdere keren rode poon klaargemaakt. Probeer een rustig moment uit te zoeken wanneer je rode poon haalt, dan wil de visboer hem nog wel eens schoonmaken (is een hele goedkope vis, dus het animo bij de visboer is vaak niet al te hoog). Paar lelijke stekels, vieze ingewanden en een hele stugge huid, maar voor de rest redelijk goed zelf schoon te maken. Aantal graten valt mee overigens.
Thx voor de info, ga de Rode Poon gewoon op de markt halen....

Ik zal het nog wel even laten weten hoe het is gegaan met koken en schoonmaken. :Y)
rhubarbwoensdag 2 november 2011 @ 11:45
Prima, graag gedaan. Voor filet blijft er trouwens weinig over, en t is een vis die prima in z'n geheel in de pan kan...
Pietverdrietwoensdag 2 november 2011 @ 13:50
Ingewanden er uit, vullen met kruiden en gesneden prei, schuitje vouwen van alu folie en overgieten metwat witte wijn en dichtvouwen. In de oven garen.
zwartedooswoensdag 2 november 2011 @ 13:52
Laatst in een reataurant 1e x gegeten, was afschuwelijk maar lag eerder aan het restaurant denk ik..
Pietverdrietwoensdag 2 november 2011 @ 13:55
Wat was er vies aan? Bitterofzo?
zwartedooswoensdag 2 november 2011 @ 14:09
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 13:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat was er vies aan? Bitterofzo?
ja bitter idd en een hele vieze nasmaak :r Maar goed de zalm was ook verbrand dus..
Pietverdrietwoensdag 2 november 2011 @ 15:50
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 14:09 schreef zwartedoos het volgende:

[..]

ja bitter idd en een hele vieze nasmaak :r Maar goed de zalm was ook verbrand dus..
Dan is de galblaas stukgemaakt tijdens het schoonmaken en niet gespoelt, prutsers dus, zou een gillend negatieve kritiek schrijven over ze.
RedAlertwoensdag 2 november 2011 @ 18:46
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 13:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Ingewanden er uit, vullen met kruiden en gesneden prei, schuitje vouwen van alu folie en overgieten metwat witte wijn en dichtvouwen. In de oven garen.
Kan het bovenstaande recept nog altijd aanpassen :)
PKRChampdonderdag 3 november 2011 @ 15:23
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 13:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Ingewanden er uit, vullen met kruiden en gesneden prei, schuitje vouwen van alu folie en overgieten metwat witte wijn en dichtvouwen. In de oven garen.
Heb jij nog meer visgerechten? Ik denk dat jij wel verstand heb van het lekker bereiden van vis.
Pietverdrietdonderdag 3 november 2011 @ 16:56
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 15:23 schreef PKRChamp het volgende:

[..]

Heb jij nog meer visgerechten? Ik denk dat jij wel verstand heb van het lekker bereiden van vis.
Vanavond heb ik verschillende soorten vis op de bbq.
Ben op vakantie, en typt was lastig op de ipad, maar kan volgende week ofzo wat zaken posten.
RedAlertdonderdag 3 november 2011 @ 17:37
quote:
1s.gif Op donderdag 3 november 2011 16:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vanavond heb ik verschillende soorten vis op de bbq.
Ben op vakantie, en typt was lastig op de ipad, maar kan volgende week ofzo wat zaken posten.
Dan hou ik me ook aanbevolen ^O^ , Toppie dat je dat wilt doen...
PKRChampvrijdag 4 november 2011 @ 02:15
quote:
1s.gif Op donderdag 3 november 2011 16:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vanavond heb ik verschillende soorten vis op de bbq.
Ben op vakantie, en typt was lastig op de ipad, maar kan volgende week ofzo wat zaken posten.
Dat zou ik wel tof vinden, want ik hou erg van vis maar verder dan bakken in bloem of op de BBQ ben ik eerlijk gezegd nooit gegaan.
RobinOokvrijdag 4 november 2011 @ 02:41
Youtube!
http://www.youtube.com/results?search_query=gurnard+cleaning&aq=f

Ik vind deze wel ruig: Deze waarschuwt voor de stekels:
Nou ja, youtube dus....
RedAlertvrijdag 4 november 2011 @ 09:30
quote:
Big thx...

Morgen naar de markt en 's avond visje(s) eten :Y
Weltschmerzvrijdag 4 november 2011 @ 09:53
Een meer algemene tip, maar rode poon staat er ook bij:
http://www.visfileren.nl
RedAlertvrijdag 4 november 2011 @ 19:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 09:53 schreef Weltschmerz het volgende:
Een meer algemene tip, maar rode poon staat er ook bij:
http://www.visfileren.nl
Mijn dank is groot , ga meteen kijken op de website (url) kijken ^O^ en ook _O_
Pietverdrietvrijdag 4 november 2011 @ 19:35
Vis als rode poon zou in helemaal niet willen fileren, veel leuker hem heel te eten.
Had vanavond rode mul op de bbq, spartelvers gekocht op de vismarkt hier in kroatie, en ingelegd in olijfolie, knoflook, veel knoflook, citroenrasp en wat citroensap, peper en wat vegeta.
Gegrilled op een "grijs" vuur.
Hebben met zn tweetjes bijna twee kilo zitten wegwerken. Burps, heerlijk, mooi afscheid van deze herfstvakantie.
RedAlertvrijdag 4 november 2011 @ 19:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 19:35 schreef Pietverdriet het volgende:
Vis als rode poon zou in helemaal niet willen fileren, veel leuker hem heel te eten.
Had vanavond rode mul op de bbq, spartelvers gekocht op de vismarkt hier in Kroatië, en ingelegd in olijfolie, knoflook, veel knoflook, citroenrasp en wat citroensap, peper en wat vegeta.
Gegrild op een "grijs" vuur.
Hebben met zn tweetjes bijna twee kilo zitten wegwerken. Burps, heerlijk, mooi afscheid van deze herfstvakantie.
Hoop dat je een leuke vakantie hebt gehad? (allebei). Ik ga morgen naar de markt vraag wel of ze de ponen panklaar willen maken.....
RedAlertdonderdag 10 november 2011 @ 14:44
Ja ik had afgelopen weekend Rode Poon schoongemaakt en gekruid met peper en zout en daarna elke kant +/- 8 minuten gebakken in een koekenpan en daarbij wat citroensap bij de jus gedaan en opgediend met een paar partjes citroen met verse peterselie.

Daarbij heb ik geroosterde Rozeval aardappelen (met provinciaalse kruiden) gemaakt met verse wortel en doperwten (geglaceerd).

Het viel eigenlijk heel erg mee de prijs van de Rode Poon , 1,3 kg voor ¤ 3,65 :s) vers op de markt.
RobinOokdonderdag 10 november 2011 @ 14:53
8 minuten per kant? dus 16 minuten?
Is dat niet een beetje lang? Mij lijkt 2x4 minuten al lang...
Pietverdrietdonderdag 10 november 2011 @ 14:53
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 14:53 schreef RobinOok het volgende:
8 minuten per kant? dus 16 minuten?
Is dat niet een beetje lang? Mij lijkt 2x4 minuten al lang...
Ligt eraan hoe groot ie is.
RedAlertdonderdag 10 november 2011 @ 14:55
Ik schat een centimeter of 10 a 13 (4 stuks) en had ook nog 3 kleine ponen ...
Pietverdrietdonderdag 10 november 2011 @ 14:57
Zag gisteren een prachtige poon bij de Hanos, een Japanse werd me verteld. Had zwarte spikkels en wat meer stekels dan een gewonen rode poon, zag er spectaculair mooi uit.
Kan me achteraf onder de kont schoppen dat ik hem niet meenam, zo mooi was ie
Pietverdrietdonderdag 10 november 2011 @ 14:59
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 14:55 schreef RedAlert het volgende:
Ik schat een centimeter of 10 a 13 (4 stuks) en had ook nog 3 kleine ponen ...
euh, das wel heeeel erg klein voor een poon.
RedAlertdonderdag 10 november 2011 @ 15:01
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 14:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

euh, das wel heeeel erg klein voor een poon.
Oh oke ik mocht ze zelf kiezen ...dat waren de grootste die ze hadden einde van de zaterdagmiddag...
Thoricaldonderdag 17 november 2011 @ 19:37
Worden Poontjes niet gestroopt? Net als Baarssen?
Ik kan me herinneren dat ik ze wel eens zonder vel heb gezien bij mijn visboer.
Mirjamdonderdag 17 november 2011 @ 23:07
kun je die dingen wel in het geheel klaarmaken?
moet je niet eerst de gifstekels afsnijden?
RedAlertdonderdag 17 november 2011 @ 23:13
quote:
5s.gif Op donderdag 17 november 2011 23:07 schreef Mirjam het volgende:
kun je die dingen wel in het geheel klaarmaken?
moet je niet eerst de gifstekels afsnijden?
Stekels verwijderen dat heeft de koopman op de markt al voor me gedaan.
RobinOokdonderdag 17 november 2011 @ 23:59
quote:
0s.gif Op donderdag 17 november 2011 19:37 schreef Thorical het volgende:
Worden Poontjes niet gestroopt? Net als Baarssen?
Ik kan me herinneren dat ik ze wel eens zonder vel heb gezien bij mijn visboer.
Kan ook. Als je dat wilt. Maar poon heeft toch wel een mooi huidje om op te bakken?

*edit* Sorry, stond verkeerde kwoot bij, Mirjam :D

[ Bericht 24% gewijzigd door RobinOok op 18-11-2011 02:25:31 ]
Mirjamvrijdag 18 november 2011 @ 00:06
quote:
0s.gif Op donderdag 17 november 2011 23:59 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Kan ook. Als je dat wilt. Maar poon heeft toch wel een mooi huidje om op te bakken?
nou, het ging me meer om het gif eigenlijk :D :@
Bolkesteijnvrijdag 18 november 2011 @ 01:44
Ik laat het altijd schoonmaken door de vishandel. Zij zijn de professionals en hebben dat in een flits voor elkaar. :)

quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 19:35 schreef Pietverdriet het volgende:
Vis als rode poon zou in helemaal niet willen fileren, veel leuker hem heel te eten.
Filet gaat sowieso niet werken bij poon lijkt mij, dan valt ie uit elkaar bij het bakken.
RobinOokvrijdag 18 november 2011 @ 02:26
Had de verkeerde gekwoot, Mirjam. Dus zie edit. :-)
Pietverdrietvrijdag 18 november 2011 @ 09:25
quote:
5s.gif Op donderdag 17 november 2011 23:07 schreef Mirjam het volgende:
kun je die dingen wel in het geheel klaarmaken?
moet je niet eerst de gifstekels afsnijden?
De Pieterman heeft gif in zijn stekels, maar van de poon hoor ik dat voor het eerst.
RedAlertvrijdag 18 november 2011 @ 09:56
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2011 09:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De Pieterman heeft gif in zijn stekels, maar van de poon hoor ik dat voor het eerst.
Ik zou het niet weten :? als ik google krijg je meerdere verhalen over allergie, (fan sites) en bij vis informatie en oa Schmidt Zeevis wordt er niet overgeschreven (giftige stekels).
Pietverdrietvrijdag 18 november 2011 @ 10:01
Kan me voorstellen dat als je je prikt aan een stekel dat het wondje wat ontsteekt, wellicht dat mensen denken aan gif dan?
Mirjamvrijdag 18 november 2011 @ 12:17
ik had laatst een masterclass, en daar vertelde de visman toche cht dat er gif in zat :o
Pietverdrietvrijdag 18 november 2011 @ 12:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 november 2011 12:17 schreef Mirjam het volgende:
ik had laatst een masterclass, en daar vertelde de visman toche cht dat er gif in zat :o
Raar dat daar niets over te vinden is anders dan mensen die het verhaal herhalen. Bij de Pieterman staat bij wikipedia en elder keurig beschreven welk gif het is en wat het doet, dat het afbreekt bij verhitting, etc.
Ik had er nog nooit van gehoord, kan best zo zijn, zijn zoveel beesten met gifstekels, maar nu nog een serieuze bron en dan zijn we rond.
RedAlertzaterdag 19 november 2011 @ 01:20
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2011 12:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Raar dat daar niets over te vinden is anders dan mensen die het verhaal herhalen. Bij de Pieterman staat bij wikipedia en elder keurig beschreven welk gif het is en wat het doet, dat het afbreekt bij verhitting, etc.
Ik had er nog nooit van gehoord, kan best zo zijn, zijn zoveel beesten met gifstekels, maar nu nog een serieuze bron en dan zijn we rond.
Ik kan het niet vinden Piet, denk dat sommige mensen gewoon een allergische reactie hadden...
Thoricalzaterdag 19 november 2011 @ 10:29
Iets meer over poon.
http://www.zeeliefhebbers.nl/pdf/handleidingpoon.pdf
RedAlertzaterdag 19 november 2011 @ 10:37
quote:
Bedankt voor het PDF bestand.

Leuke info maar nog steeds geen informatie over de giftige stekels van de rode poon.