FOK!forum / Culinesse à gogo / Deeg rijst niet met melk
Bortecinemzaterdag 29 oktober 2011 @ 20:27
Ja, ik ben echt ten einde raad. :') Ik krijg het gewoon niet meer voor elkaar om deeg te laten rijzen met melk - het maakt niet eens uit om wat voor deeg het gaat, als er melk in zit rijst het gewoon niet. Ik heb ondertussen verschillende soorten en merken gist, bloem en melk geprobeerd maar niks werkt. Dit is echt raar want ik en mijn moeder maken al jaren zelf deeg voor brood, pizza's etc. maar pas sinds een paar maanden is het zo dat niks meer rijst met melk.

Mijn moeder heeft het zelf bakken al opgegeven - ja het is echt dramatisch :P - maar ik vraag mij echt af hoe dit opeens kan? Ligt het misschien aan ons huis ofzo? :')
Erasmozaterdag 29 oktober 2011 @ 20:57
Doe er dan ook geen melk door.

Tenzij je melkbroodjes wilt maken natuurlijk.
golferzaterdag 29 oktober 2011 @ 21:11
Waarom gebruik je melk in deeg?
troveyzaterdag 29 oktober 2011 @ 21:13
Pizzadeeg met melk? Apart. :P Brood maak je normaal ook gewoon met water.
Bortecinemzaterdag 29 oktober 2011 @ 21:19
Recepten die zonder melk kunnen maak ik sowieso al zonder melk. Maar bepaalde recepten vragen gewoon om melk. En ik vind melk in deeg vaak lekkerder dan alleen water.

Maar sowieso vraag ik mij gewoon af waarom iets wat jaren goed ging nu opeens niet meer lukt? Is dat zo'n rare vraag dan?

[ Bericht 0% gewijzigd door Bortecinem op 29-10-2011 21:25:12 ]
Bortecinemzaterdag 29 oktober 2011 @ 21:21
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:13 schreef trovey het volgende:
Pizzadeeg met melk? Apart. :P Brood maak je normaal ook gewoon met water.
Soms maak ik het met alleen water, dan met melk en water en dan weer alleen met melk. Ik vind het met melk vaak iets lekkerder (dan wordt het deeg bruiner en niet zo hard). :p
Erasmozaterdag 29 oktober 2011 @ 21:24
Wat voor melk gebruik je precies?
Bortecinemzaterdag 29 oktober 2011 @ 21:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:24 schreef Erasmo het volgende:
Wat voor melk gebruik je precies?
Houdbare halfvolle melk en melk uit de koeling van de supermarkt (gepasteuriseerd?). Ik heb verschillende merken geprobeerd.
golferzaterdag 29 oktober 2011 @ 21:28
quote:
7s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Bortecinem het volgende:
Recepten die zonder melk kunnen maak ik sowieso al zonder melk. Maar bepaalde recepten vragen gewoon om melk. En ik vind melk in deeg vaak lekkerder dan alleen water.
Welke recepten dan?
quote:
Maar sowieso vraag ik mij gewoon af waarom iets wat jaren goed ging nu opeens niet meer lukt? Is dat zo'n rare vraag dan?
Ja.
MissHobjezaterdag 29 oktober 2011 @ 21:34
Gaat het om brooddeeg? wel gek zeg? nooit geen problemen mee ofzo.
Misschien hier even vragen?? Brood bakken in de oven #5: Waar we lekker verder kneden..
Bortecinemzaterdag 29 oktober 2011 @ 21:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:28 schreef golfer het volgende:

[..]

Welke recepten dan?
http://www.browneyedbaker(...)eese-cinnamon-rolls/

http://uitdekeukenvanarde(...)djes-tang-zhong.html (ik gebruik hier altijd melk ipv van water omdat ik geen melkpoeder heb, werkt perfect)

http://www.khk.net/wordpress/2007/07/05/pretzel-baking/

En nog een paar (pogaca) recepten van mijn moeder die gewoon echt melk nodig hebben.

quote:
Ja.
Waarom is het een rare vraag dan? :')
Bortecinemzaterdag 29 oktober 2011 @ 21:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:34 schreef MissHobje het volgende:
Gaat het om brooddeeg? wel gek zeg? nooit geen problemen mee ofzo.
Misschien hier even vragen?? Brood bakken in de oven #5: Waar we lekker verder kneden..
Meestal wel maar ik heb vandaag bijvoorbeeld dit recept geprobeerd en het deeg rees ook niet.
loecjezaterdag 29 oktober 2011 @ 21:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:36 schreef Bortecinem het volgende:

[..]

http://uitdekeukenvanarde(...)djes-tang-zhong.html (ik gebruik hier altijd melk ipv van water omdat ik geen melkpoeder heb, werkt perfect)

werkt perfect... maar het rijst niet
Bortecinemzaterdag 29 oktober 2011 @ 21:42
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:40 schreef loecje het volgende:

[..]

werkt perfect... maar het rijst niet
Nu niet meer nee. Maar een paar maanden terug werkte het wel gewoon.

En dat is waar ik mee zit. Waarom lukt het nu niet meer terwijl het jaren goed ging?
golferzaterdag 29 oktober 2011 @ 22:04
Je huis is door een derwisj vervloekt en er zal nooit meer iets rijsen. :P
loecjezaterdag 29 oktober 2011 @ 22:36
waar laat je het rijzen? is die ruimte misschien kouder?
lukt hetzelfde recept met water wel?
MaximusTGzondag 30 oktober 2011 @ 01:27
Gooi je misschien het zout dat vaak in zulke degene zit direct bij de gist. Dat is nl. niet goed voor de gist.
Vandaag...zondag 30 oktober 2011 @ 01:45
Is je gist nog wel goed? Ofis het andere bloem? lijkt me sterk dat het aan de melk ligt als je al verschillende merken geprobeerd hebt.
ausweisszondag 30 oktober 2011 @ 03:27
quote:
11s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 22:04 schreef golfer het volgende:
Je huis is door een derwisj vervloekt en er zal nooit meer iets rijsen. :P
Proest, Dankje Golfer nu zit mijn scherm onder de wijn. :P:P:P

Maar was het niet rijzen?. ~O>
evo87zondag 30 oktober 2011 @ 05:34
gist te oud, bloem te oud, melk net uit de koelkast en veel te koud?
Pietverdrietzondag 30 oktober 2011 @ 07:00
Veel zout in je deeg?