Bron:http://www.elsevier.nl/we(...)ar-niet-ontslaan.htmquote:'Natuurlijk moeten gemeenten alle personen trouwen. Maar je kunt iemand die om geloofsredenen moeite heeft met het homohuwelijk niet dwingen dit wel te voltrekken. Daar ruimte aan geven noem ik ook emancipatie.'
Minister van Bijsterveldt voelt er niets voor weigerambtenaren te ontslaan
Dat zegt minister Marja van Bijsterveldt (CDA, homo-emancipatie) tegen NRC Handelsblad.
Voor eind oktober komt het kabinet met een officiele reactie op een advies van de Commissie Gelijke Behandeling, die in 2008 oordeelde dat het systeem van weigerambtenaren discriminerend is.
Weigeren
Sommige gemeenten, zoals Amsterdam, willen geen ambtenaren die weigeren stellen van hetzelfde geslacht te trouwen. Sinds 2007 worden geen ambtenaren van de burgerlijke stand meer aangenomen als zij weigeren homostellen te trouwen.
Van Bijsterveldt voelt ook weinig voor verplichte voorlichting over homoseksualiteit op scholen. ‘In Nederland leggen wij scholen niet op deze wijze op wat zij moeten doen,’ zegt de CDA’er. Wel vindt de minister dat er op alle scholen aandacht moet zijn voor ‘anders-zijn’.
Ondertussen 'laten' we de banken ons leegstelen ( tot op heden weinig demonstranten bij Nederlandse banken gezien die achter 'witte boorden' aangingenquote:Op dinsdag 11 oktober 2011 16:27 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ondertussen stelen de banken ons arm.
't Zou wat zijn als flitsagenten iedereen die 130km/h rijdt op wegen waar je 130 mag gaan bekeuren, ,omdat ze het er niet mee eens zijn en zij immers al flitsagent waren toen de limiet nog 120 was. Aan dergelijke veranderingen heb je je gewoon aan te passen, anders opzouten.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 16:28 schreef Casos het volgende:
Naja, als hij ambtenaar geworden is, voor het homo-huwelijk in het leven werd geroepen, valt er iets voor te zeggen. Dan zijn de voorwaarden tijdens zijn dienst aangepast.
"Een ambtenaar [statutair] is een natuurlijk persoon die is aangesteld in een openbare betrekking om een deel van de overheidstaak te verrichten"quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 16:28 schreef Casos het volgende:
Naja, als hij ambtenaar geworden is, voor het homo-huwelijk in het leven werd geroepen, valt er iets voor te zeggen. Dan zijn de voorwaarden tijdens zijn dienst aangepast.
Terecht dat daar nu dan wel op geselecteerd wordt, want het is onderdeel van de functie geworden.
Maar als ze nu instellen dat mensen die te hard, direct een kogel door de kop krijgen van Oom Agent of dat we de laser wat krachtiger instellen en de auto direct laten omsmelten tot een hoopje ellende, zijn er vast wat agenten die daar gewetensbezwaren bij hebben.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 16:31 schreef Ireyon het volgende:
[..]
't Zou wat zijn als flitsagenten iedereen die 130km/h rijdt op wegen waar je 130 mag gaan bekeuren, ,omdat ze het er niet mee eens zijn en zij immers al flitsagent waren toen de limiet nog 120 was. Aan dergelijke veranderingen heb je je gewoon aan te passen, anders opzouten.
Dan kunnen ze ontslag nemen.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 16:45 schreef Casos het volgende:
[..]
Maar als ze nu instellen dat mensen die te hard, direct een kogel door de kop krijgen van Oom Agent of dat we de laser wat krachtiger instellen en de auto direct laten omsmelten tot een hoopje ellende, zijn er vast wat agenten die daar gewetensbezwaren bij hebben.
Maar we kunnen wel moslims die vanwege geloofsreden hun gezicht willen bedekken dwingen om dat niet te mogen te doen. WTF stelletje hypocriete cda'ers.quote:Maar je kunt iemand die om geloofsredenen moeite heeft met het homohuwelijk niet dwingen dit wel te voltrekken. Daar ruimte aan geven noem ik ook emancipatie.'
Het zijn krokodillentranen van gelovigen die nog denken dat NL een christelijk land is.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 17:04 schreef MisterSqueaky het volgende:
Ik zie eigenlijk niet in waarom de ambtenaren uberhaupt gewetensbezwaren hebben. We hebben het hier over een burgerlijk huwelijk - een zakelijk contract dat bepaalde belastingtechnische en juridische voordelen biedt. Niet over een kerkelijk huwelijk dat "ontheiligt" wordt ofzo.
Nee, dat noemen ze anders:quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 16:37 schreef Elfletterig het volgende:
In dit land hebben gelovigen het recht om werk te weigeren op grond van hun geloof. Er is hier sprake van loepzuivere discriminatie.
quote:Daar ruimte aan geven noem ik ook emancipatie
Dat ook inderdaadquote:Op dinsdag 11 oktober 2011 16:37 schreef Elfletterig het volgende:
In dit land hebben gelovigen het recht om werk te weigeren op grond van hun geloof. Er is hier sprake van loepzuivere discriminatie.
Wel als het common sense wordt.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 17:57 schreef Mylene het volgende:
Ik wil brandweervrouw worden, maar alleen grote branden blussen.
Zo werkt het niet hè?
Wat een zeer zeer slechte vergelijking. Hoe zou jij het vinden als een gemeenteambtenaar (kunnen veel functies zijn) je vrouw (als die een hoofddoek zou hebben) weigert omdat ze vindt dat de hoofddoek voor haar gewetensbezwaren oproept (onderdrukking vrouw etc.). Dan zou je hier moord en brand schreeuwen.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 17:54 schreef BansheeBoy het volgende:
Netjes, zo kan het dus ook. Als zo'n stel toch wil doorzetten kiezen ze maar voor een andere ambtenaar. Ik ga aan de paus ook niet vragen of hij de holocaust wil ontkennen.²
Waarom ? Een burgerlijk huwelijk heeft geen enkele religieuze betekenis.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 18:03 schreef BansheeBoy het volgende:
Je hebt gelijk hoor Capi, alleen gaat het hier om een homohuwelijk, dan heb ik toch meer begrip voor de tegenstanders.
Echt zó niet hypocriet.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 18:03 schreef BansheeBoy het volgende:
Je hebt gelijk hoor Capi, alleen gaat het hier om een homohuwelijk, dan heb ik toch meer begrip voor de tegenstanders.²
Het huwelijk is natuurlijk een instituut, voornamelijk een vermogensrechtelijk instituut met het oog op voorplanting, maar wel een dat eeuwenlang uitsluitend man en vrouw betrof. Als je daar een dramatische verandering in doorvoert dan raakt dat iedereen getrouwd is, daar is het een instituut voor.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 17:04 schreef MisterSqueaky het volgende:
Ik zie eigenlijk niet in waarom de ambtenaren uberhaupt gewetensbezwaren hebben. We hebben het hier over een burgerlijk huwelijk - een zakelijk contract dat bepaalde belastingtechnische en juridische voordelen biedt. Niet over een kerkelijk huwelijk dat "ontheiligd" wordt ofzo.
Dat laatste hoeft ook niet aangezien de meeste ambtenaren dit doen als nevenactiviteit, het enige wat hoeft te gebeuren is de betreffende taak overhevelen naar niet-weigerende ambtenaren en voor een andere invulling zorgen die de weigerambtenaren hebben als nevenactiviteit.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 18:27 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het huwelijk is natuurlijk een instituut, voornamelijk een vermogensrechtelijk instituut met het oog op voorplanting, maar wel een dat eeuwenlang uitsluitend man en vrouw betrof. Als je daar een dramatische verandering in doorvoert dan raakt dat iedereen getrouwd is, daar is het een instituut voor.
Dus ik snap dat wel, mensen willen niet dat het instituut waar zij zelf ook betrokkenheid bij hebben te grabbel wordt gegooid. Voor hen is het huwelijk niet meer wat het was, en als ze zelf getrouwd zijn of willen trouwen, net zoals het elke academicus aangaat dat er tegenwoordig met titels wordt gestrooid.
Maar ambtenaren hebben q.q. geen recht op een eigen mening, die hebben ze maar in hun vrije tijd. Dus geen nieuwe weigerambtenaren aannemen en geen tijdelijke contracten verlengen. Ontslaan van iemand die al jaren in dienst is en die het homohuwelijk echt niet kon zien aankomen vind ik wel te ver gaan.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |