FOK!forum / Culinesse à gogo / Zelf meel maken.
Luddzondag 9 oktober 2011 @ 11:46
Ik zit er aan te denken om zelf brood te gaan bakken.

Ik wil dan ook wel zelf het meel maken eigenlijk, met behulp van een graanmolen.

Zijn er mensen hier die hun eigen graan malen?

Hoe bevalt dit?

En waar halen jullie graan? Het lijkt me handig om dit een grote hoeveelheden aan te schaffen, maar waar is dit mogelijk? In de supermarkt verkopen ze dit niet. In de biologische winkel enkel in zeer kleine hoeveelheden en dat is het schreeuwend duur.

Zijn er ook mensen die een graanvlokker hebben om hun eigen ontbijtgranen/muesli te maken?
#ANONIEMzondag 9 oktober 2011 @ 11:55
bel/klop eens aan bij een gemiddelde molen op een zaterdag/zondag als ze aan het draaien zijn

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 09-10-2011 11:55:44 ]
Luddzondag 9 oktober 2011 @ 12:02
quote:
6s.gif Op zondag 9 oktober 2011 11:55 schreef CarltonBanks het volgende:
bel/klop eens aan bij een gemiddelde molen op een zaterdag/zondag als ze aan het draaien zijn
Daar zat ik ook al aan te denken. Al is het waarschijnlijk voordeliger om het direct bij de boer te kopen.

Ik zou alleen niet weten welke boeren hier in de omgeving graan verbouwen.
Erasmozondag 9 oktober 2011 @ 12:05
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 12:02 schreef Ludd het volgende:

[..]

Daar zat ik ook al aan te denken. Al is het waarschijnlijk voordeliger om het direct bij de boer te kopen.

Ik zou alleen niet weten welke boeren hier in de omgeving graan verbouwen.
Spring op de fiets en rij rond tot je een graanveld ziet.
Luddzondag 9 oktober 2011 @ 12:07
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 12:05 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Spring op de fiets en rij rond tot je een graanveld ziet.
Haha, en dan naar het kadaster en opvragen aan wie het perceel toebehoort?

Moet makkelijker zijn toch?

Zijn er niet groothandels die hier in voorzien?

Zijn er in CUL echt geen mensen die hun eigen meel maken?
Lienekienzondag 9 oktober 2011 @ 12:26
Waar wil je het mee malen, dan?
Luddzondag 9 oktober 2011 @ 12:42
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 12:26 schreef Lienekien het volgende:
Waar wil je het mee malen, dan?
Met een graanmolen.

Electrisch:

300-250_Getreidemuehle-hawos-Muehle-1.jpg

of handmatig:

Handm%C3%BChle.jpg
mulino-offene-lade.jpg

Zo'n 'silo waar je dan diverse graansoorten in stopt lijkt me wel handig. Ziet er ook nog eens mooi uit ook vind ik.

330-920.jpg
Lienekienzondag 9 oktober 2011 @ 12:47
Als ik eerlijk mag zijn: ik zou zo'n investering pas doen als ik zeker wist dat het zelf broodbakken een blijvertje was.

Ik zou om te beginnen eens een molen of winkel in de buurt zoeken waar ze meel verkopen die rechtstreeks van de molen komt.
Luddzondag 9 oktober 2011 @ 12:53
quote:
7s.gif Op zondag 9 oktober 2011 12:47 schreef Lienekien het volgende:
Als ik eerlijk mag zijn: ik zou zo'n investering pas doen als ik zeker wist dat het zelf broodbakken een blijvertje was.

Ik zou om te beginnen eens een molen of winkel in de buurt zoeken waar ze meel verkopen die rechtstreeks van de molen komt.
Daar heb je zeker gelijk in hoor.

Ik ga dus eerst gewoon het broodbakken proberen. Ik heb daar echter al veel over gelezen, ook hier. Over zelf meel maken had ik nog niets gelezen, vandaar dit topic.

Maar blijkbaar zijn er hier geen mensen die hun eigen meel maken, jammer.
RobinOokzondag 9 oktober 2011 @ 13:21
Ja, jammer. Maar mensen op Fok bakken wel hun eigen frikandellen. :Y
Dus als je daar ooit eens iets over wilt weten. Of je dat bijvoorbeeld ook in motorolie kunt bakken, of in de magnetron. Of als ze per ongeluk al een week op het aanrecht ontdooid liggen. Daar weten ze hier echt alles van. ^O^
Luddzondag 9 oktober 2011 @ 13:27
Ik bak nooit frikadellen en ik heb ik niet eens een magnetron. :o
ticklemepinkzondag 9 oktober 2011 @ 13:27
Wel motorolie? if so, problem solved :')
Luddzondag 9 oktober 2011 @ 13:28
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 13:27 schreef ticklemepink het volgende:
Wel motorolie? if so, problem solved :')
:')

Maar zo'n vreemde vraag is dit topic toch niet? Ik begrijp jullie reacties dan ook niet zo.
RobinOokzondag 9 oktober 2011 @ 13:50
Ik vind je vraag ook niet vreemd hoor, maar wel een beetje vreemd voor Fok (in dit subje gaan de meeste topics over of je dit of dat nog kunt eten als het over de datum is), maar dat had je toch zelf ook al door? Weinig kans dat je hier iemand vindt die ervaring heeft met zelf graan malen.
Luddzondag 9 oktober 2011 @ 13:55
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 13:50 schreef RobinOok het volgende:
Ik vind je vraag ook niet vreemd hoor, maar wel een beetje vreemd voor Fok (in dit subje gaan de meeste topics over of je dit of dat nog kunt eten als het over de datum is), maar dat had je toch zelf ook al door? Weinig kans dat je hier iemand vindt die ervaring heeft met zelf graan malen.
Ik zag hier heel veel topics over mensen die zelf hun brood bakken, al dan niet met een broodbakmachine. Daarom dacht ik dat er mogelijk ook wel mensen waren die hun eigen graan malen.
Seven.zondag 9 oktober 2011 @ 14:01
Een echte baas verbouwt zijn eigen graan natuurlijk!
_Ophelia_zondag 9 oktober 2011 @ 19:11
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 13:55 schreef Ludd het volgende:

[..]

Ik zag hier heel veel topics over mensen die zelf hun brood bakken, al dan niet met een broodbakmachine. Daarom dacht ik dat er mogelijk ook wel mensen waren die hun eigen graan malen.
Er zal er vast wel ééntje rondlopen gezien de hoeveelheid users maar die moet maar net dit topic lezen. Het wordt gedaan maar ik denk dat er maar een heel klein groepje mensen is die zich hiermee bezig houdt. Ik zou eerder op zoek gaan naar een gesprecialiseerd forum als ik jou was.
Pietverdrietzondag 9 oktober 2011 @ 19:57
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 12:02 schreef Ludd het volgende:

[..]

Daar zat ik ook al aan te denken. Al is het waarschijnlijk voordeliger om het direct bij de boer te kopen.

Ik zou alleen niet weten welke boeren hier in de omgeving graan verbouwen.
Behalve wat in zeeland wordt er in NL zachte tarwe geteeld, das niet echt geschikt voor brood.
Luddzondag 9 oktober 2011 @ 20:02
quote:
1s.gif Op zondag 9 oktober 2011 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Behalve wat in zeeland wordt er in NL zachte tarwe geteeld, das niet echt geschikt voor brood.
Oh, dat wist ik niet. Jij wil dus zeggen dat het brood dat wij eten grotendeels gemaakt is van uit het buitenland geïmporteerde tarwe/meel?
Pietverdrietzondag 9 oktober 2011 @ 20:04
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 20:02 schreef Ludd het volgende:

[..]

Oh, dat wist ik niet. Jij wil dus zeggen dat het brood dat wij eten grotendeels gemaakt is van uit het buitenland geïmporteerde tarwe/meel?
Correct.
Voornamelijk de VS.
Luddzondag 9 oktober 2011 @ 20:12
quote:
1s.gif Op zondag 9 oktober 2011 20:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Correct.
Voornamelijk de VS.
Goh, nooit geweten. Nooit bij stilgestaan ook. Hier ga ik me eens over inlezen.
Spanky78zondag 9 oktober 2011 @ 21:03
Je moet inderdaad harde bloem hebben. Zelf malen is bij gewoon graan echt de moeite niet, je gaat echt geen verschil merken. Ooit wel eens triticalebrood (steentijd-brood) gemaakt met een vijzel voor de bloem. Wat een kutwerk. :)

Sowieso is het vergisten/rijs de echte truc. Ik denk dat je beter dat echt goed onder de knie kan proberen te krijgen. Goede meel/bloem kun je wel krijgen bij de lokale molen, biologische winkel of je vraagt een echt goede bakker om wat kilootjes van zijn meel en bloem (tip!).
Erosjuhhhmaandag 10 oktober 2011 @ 00:25
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 13:50 schreef RobinOok het volgende:
Ik vind je vraag ook niet vreemd hoor, maar wel een beetje vreemd voor Fok (in dit subje gaan de meeste topics over of je dit of dat nog kunt eten als het over de datum is), maar dat had je toch zelf ook al door? Weinig kans dat je hier iemand vindt die ervaring heeft met zelf graan malen.
troll.
Curiositydinsdag 1 november 2011 @ 11:47
quote:
1s.gif Op maandag 10 oktober 2011 00:25 schreef Erosjuhhh het volgende:

[..]

troll.
:D
seventhseagulllwoensdag 9 november 2011 @ 03:55
Mijn vader geeft kooklessen op basisscholen en heeft ook een handmolen. Voor de kinderen is het malen een mooie extra bezigheid en geeft het meer inzicht in het proces, maar hij gebruikt het ook thuis. Afaik doet hij er meestal hele korrels (voor volkorenmeel dus) in, die die haalt bij een molen in Delft, molens die nog actief zijn verkopen meel en je kan er dus meestal ook wel op verzoek het ongemalen product krijgen. Het gaat om deze molen geloof ik, vrij prijzig, maar ook oerdegelijk.