abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_102604795
Ik heb gister avond een heeeeeerlijk mangochutney in elkaar gedraaid. merendeel is in potjes beland.
potjes heb ik uitgekookt, de chutney er heet, vers van het gas, ingelepeld, deksel erop en omgekeerd.

nu is mijn vraag. hoelang kan ik dit bewaren? moet het in de koelkast? hoelang is het houdbaar als de potjes eenmaal geopend zijn?

de deksel 'klikt' iig niet meer als je er op drukt.
  zondag 2 oktober 2011 @ 11:16:01 #2
306949 dude1986
Always bored...
pi_102605219
invriezen?
pi_102605282
kzal jou invriezen..
  zondag 2 oktober 2011 @ 11:20:25 #4
66083 Platina
78th Element
pi_102605298
6 maanden
  zondag 2 oktober 2011 @ 11:23:23 #5
306949 dude1986
Always bored...
pi_102605348
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2011 11:19 schreef ticklemepink het volgende:
kzal jou invriezen..
:N doe maar niet.
  zondag 2 oktober 2011 @ 11:24:51 #6
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_102605382
Als de potjes steriel gekookt zijn moet dat wel een tijdje goed gaan denk ik, Jam die mijn moeder maakt blijft zo een 1-2 jaar goed.
Een regelmatig terug kerend probleem met mijn moeders jam is een (kennelijk) beschadigde coating in het metalen deksel van het hergebruikte groente/jam/gurken/uitjes potje, zo'n deksel gaat dan roesten en de inhoud is einde.

In de koelkast bewaren kan nooit kwaad en alleen maar goed doen, hoe lager de temperatuur des te langzamer bacteriën en schimmels groeien.
Een maal open is het uiteraard gebeurt met de houdbaarheid en denk ik dat je aan weken moet denken, misschien een maand of anderhalf a twee, op zijn hoogst.
Maar de houdbaarheid op zich is afhankelijk van de ingrediënten, vooral zuur in de vorm van azijn of citroensap verlengt de houdbaarheid aanzienlijk, in een zure omgeving kunnen schimmels niet groeien vandaar de enorm lange houdbaarheid van zilveruitjes,augurken,piccalilly,mosterd enz

Wat helpt: chutney is typisch zo'n product dat je op tafel zet en daar vervolgens een half uur(of langer) staat op te warmen waarna je het weer terug zet in de koelkast en het weer afkoelt, das funest voor de houdbaarheid, daaraan toegevoegd het vieze mes(boter,likken aan het mes,broodkruimels--->gist) waarmee uit het potje word geschept maakt het allemaal niet beter.
Beter is om wat chutney in een schaaltje te doen met een schone lepel en de pot direct terug in de koelkast zetten.

[ Bericht 6% gewijzigd door robber57 op 02-10-2011 11:37:20 ]
pi_102605553
1 jaar, echt?
ik neigde meer naar 1 maand haha
dankje voor je antwoord, daar heb ik wat aan ^O^

er zit inderdaad zowel azijn als een lepeltje citroensap in de chutney.
ik ben sowieso nie zo van het met messen in potjes friemelen. gooi er meestal een aparte lepel in :)
Maar schaaltje is inderdaad een veel beter idee ivm het opwarmen/afkoelen. nooit echt bij stilgestaan :{
pi_102605717
Ik heb hier in de koelkast nog zelfgemaakte jam staan met minder suiker...inmiddels alweer een paar jaar(3-4 jaar zeker :P ) oud maar het smaakte gisteren nog prima op de boterham :9 dus zolang de boel dicht blijft en je hebt het goed gedaan met het steriliseren dan kan het heel lang goed blijven...trouwens, als het niet meer goed is dan zie je vanzelf wel de schimmels verschijnen, die zijn dan niet te missen. Als je de pot eenmaal openmaakt dan is het wel zaak om het zo snel mogelijk te gaan gebruiken maar ook dan is schimmelvorming een indicatie. ;)
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
  zondag 2 oktober 2011 @ 11:44:49 #9
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_102605758
Dat zuur zorgt overigens volgens mij bij mijn moeders jam voor de problemen met sommige dekseltjes.
Als je potjes hergebruikt moet je er om denken dat je een potje gebruikt waar een vergelijkbaar soort voeding in heeft gezeten, de coating in het dekseltje word door de fabrikant uitgekozen op basis van het product dat er in gaat, zure producten hebben een andere coating in het dekseltje nodig vanwege de agressiviteit.
De trend die ik zie is dat mijn moeders jam de dekseltjes op eet van potjes waar groenten in hebben gezeten zoals speciebonen,worteltjes,doppers enz enz
pi_102605855
Das ook een goede om te onthouden voor toekomstige potjes!
ik heb nu potjes van olijfjes, picalilly en zilveruitjes gebruikt. Dus zou goed moeten gaan!

maar ik neem aan dat er wel iets tussen het nog goed zijn en schimmel in zit? een tussenstadium dat je het ook niet meer wilt eten zegmaar haha

de chutney is zooooo lekker dat ik niet denk dat ie de kans krijgt om te bederven als t potje open is :9
pi_102607156
Schimmel is een goede indicatie, net als brood, prima eetbaar ook al is het oud maar een no go area als je blauwe plekken ziet verschijnen. :P
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
  zondag 2 oktober 2011 @ 14:24:24 #12
306949 dude1986
Always bored...
pi_102610237
Ga je het recept trouwens plaatsen? :D
pi_102610319
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2011 14:24 schreef dude1986 het volgende:
Ga je het recept trouwens plaatsen? :D
watdan, wil je zo graag chutney invriezen? :p
  zondag 2 oktober 2011 @ 14:28:37 #14
306949 dude1986
Always bored...
pi_102610373
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2011 14:27 schreef ticklemepink het volgende:

[..]

watdan, wil je zo graag chutney invriezen? :p
neej, ik ga dan een beetje maken. En als het goed gaat meer en het dan bewaren op de manier die hier beschreven staat ofzo... invriezen is blijkbaar niet goed :P
pi_102610537
sommige dingen wil/kun je niet in kleine hoeveelheden maken. chutney is zo iets imo

weet neit meer precies wat ik erin gemikt heb, maar zo iets:

2 GROTE mango's (rijp, niet rijp maakt niet uit) in blokjes
2 zure appels, in blokjes
1ui gesnipperd
stukje gember, geschilt en klein gesneden
2 eetlepels gember siroop,
150ml azijn
150gr suiker (lichte basterd gebruikt)
half theelepeltje rozemarijn
1/4 theelepel cayenne peper
theelepeltje zout
1 eetlepel citroensap
2 teentjes knoflook, uitgeperst
ruime 100gr rozijnen

mik alles in een pan, behalve de helft van de azijn, de suiker en de gembersiroop.
zorg dat het kookt, uur laten pruttelen.
daarna suiker, restje azijn en de gember siroop erdoor, en laten indikken tot jij het goed vind (blijven roeren, anders cremeer je de boel. denk er wel om dat chutney nog wat indikt als het afkoelt ook)

nomnomnom.
  zondag 2 oktober 2011 @ 14:58:24 #16
306949 dude1986
Always bored...
pi_102611303
wow tnx, heb er echt zin in :D
pi_102611410
laat maar weten wat je er van vond als je het maakt :)
pi_102611996
Als er genoeg suiker in zit kun je dat echt heel lang bewaren, ook als je het niet in uitgekookte potjes doet. Invriezen werkt ook prima idd met chutney. Is echt zoiets om veel van te maken als je favoriete fruitsoort te geef op de markt ligt en dan vervolgens in te vriezen.
  zondag 2 oktober 2011 @ 19:13:03 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102620299
De potjes met chutney een half uurtje in een grote pan met kokend water, zijn ze zonder koeling jaren houdbaar.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102621224
Dankje piet!
Daar is het nu te laat voor denk ik alleen?

Volgende keer dus, kan ik gelijk meer maken!
pi_102624469
Ik maak zo ook altijd pruimenchutney, blijft in de koelkast, eenmaal open moet het wel binnen 1 a 2 weken op.
  zondag 2 oktober 2011 @ 20:54:56 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102625382
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2011 19:37 schreef ticklemepink het volgende:
Dankje piet!
Daar is het nu te laat voor denk ik alleen?

Volgende keer dus, kan ik gelijk meer maken!
Nee hoor, dat kan je nog steeds doen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102625720
nee

[ Bericht 91% gewijzigd door Mirjam op 02-10-2011 21:01:28 ]
pi_102633779
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2011 20:41 schreef Katinkat het volgende:
Ik maak zo ook altijd pruimenchutney,
recept? altijd in voor iets nieuws
  zondag 2 oktober 2011 @ 23:01:35 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102633949
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2011 11:44 schreef robber57 het volgende:
Dat zuur zorgt overigens volgens mij bij mijn moeders jam voor de problemen met sommige dekseltjes.
Als je potjes hergebruikt moet je er om denken dat je een potje gebruikt waar een vergelijkbaar soort voeding in heeft gezeten, de coating in het dekseltje word door de fabrikant uitgekozen op basis van het product dat er in gaat, zure producten hebben een andere coating in het dekseltje nodig vanwege de agressiviteit.
De trend die ik zie is dat mijn moeders jam de dekseltjes op eet van potjes waar groenten in hebben gezeten zoals speciebonen,worteltjes,doppers enz enz
Kijk, dat is een mooie observatie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 2 oktober 2011 @ 23:04:30 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102634098
Btw, bij zure producten ( niet zuur smakend, maar ph waarde) is kans dat botulisme ontstaat vrijwel nul, bolutiline houdt niet van zuur.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102645606
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2011 23:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Btw, bij zure producten ( niet zuur smakend, maar ph waarde) is kans dat botulisme ontstaat vrijwel nul, bolutiline houdt niet van zuur.
De knoflook is hier met het product mee verhit, in tegenstelling tot olie die je later verhit. Dus is de botuline ook al dood :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')