FOK!forum / General Chat / Frisdrank in een bierglas
_Fantazondag 25 september 2011 @ 22:35
Mij is als kind wijsgemaakt dat je frisdrank niet uit een bierglas moet drinken. Want als er dan ooit in dat glas weer bier word geschonken dan slaat het bier dood. Ik drink bij gebrek aan zuivere glazen alles uit een bierglas. Zuivel, fris, fruitsap. Als je daarna je glas weer goed afwast lijkt me er niks aan het handje toch? En toch heb ik het idee dat de schuimkraag van mn bier nogal snel inzakt, Hoe kan dat dan? Glas neemt toch niks op ofzo? Hoe kan dat glas weten wat ik er gister uit gedronken heb?

En ik denk niet dat ik de enige ben die dit te gehoren heeft gekregen in hun jongen jaren, maar is dat een fabeltje of zit er toch een kern van waarheid in? Zo jah, hoe kan dat dan? :D
Rekkiezondag 25 september 2011 @ 22:36
Pure onzin.
o43blondieezondag 25 september 2011 @ 22:36
_Fantasie
Id_do_herzondag 25 september 2011 @ 22:36
Fabels. Allemaal fabels.
-tape-zondag 25 september 2011 @ 22:37
Bier slaat alleen dood als de glazen niet of nauwelijks gebruikt worden en als de glazen erg vet (lees: niet goed afgewassen) zijn.
ikbennieuwopfokzondag 25 september 2011 @ 22:37
Ik denk, dat het verhaal van kapitein _Fanta best eens waar kan zijn...
Meloewazondag 25 september 2011 @ 22:37
is helemaal NIET WAAR
Dhahazondag 25 september 2011 @ 22:37
TS kan geen bier drinken.
Guus Muisarmzondag 25 september 2011 @ 22:39
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 22:35 schreef _Fanta het volgende:
Als je daarna je glas weer goed afwast lijkt me er niks aan het handje toch?
Zoals ik me herinner is het zo dat je glazen moet afspoelen na het afwassen oude stijl in warm water/soda. Alleen afwassen in afwassopje laat het bier doodslaan. In cafe's gebruiken ze speciaal spoelmiddel ipv afwasmiddel om de glazen weer proper te maken.
DeWaasheidzondag 25 september 2011 @ 22:40
Als je frisdrank in een bierglas doet krijg je nooit meer n harde lul.
NIET DOEN DUS
nattermannzondag 25 september 2011 @ 22:40
Speciaalbier drink je uit een glas. Pils kun je prima uit de fles drinken.
_Fantazondag 25 september 2011 @ 22:41
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 22:37 schreef -tape- het volgende:
Bier slaat alleen dood als de glazen niet of nauwelijks gebruikt worden en als de glazen erg vet (lees: niet goed afgewassen) zijn.
Had het glas wel omgespoeld, maar niet afgewassen idd. Ik ga us proberen als ik hem met een sopje afwas of het dan beter is :)
_Fantazondag 25 september 2011 @ 22:42
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 22:39 schreef Guus Muisarm het volgende:

[..]

Zoals ik me herinner is het zo dat je glazen moet afspoelen na het afwassen oude stijl in warm water/soda. Alleen afwassen in afwassopje laat het bier doodslaan. In cafe's gebruiken ze speciaal spoelmiddel ipv afwasmiddel om de glazen weer proper te maken.
Dus eerst afwassen en dan goed naspoelen met water? ff kijken of het helpt :D
bbfakirzondag 25 september 2011 @ 22:42
Bierglazen was je af met soda maar nooit met afwasmiddel.
_Fantazondag 25 september 2011 @ 22:50
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 22:42 schreef bbfakir het volgende:
Bierglazen was je af met soda maar nooit met afwasmiddel.
Miss doe ik dat wel fout dan, ik gebruik namelijk altijd afwasmiddel.

Afijn, ik heb hem nu goed afgewassen en goed nagespoeld met water, us ff kijken wat t bier nu doet :)
VuilnisMetaalzondag 25 september 2011 @ 22:51
Volgens mij is wat in de OP staat waar.

Ik sta achter de bar en ik gebruik voor frisdrank en bier niet dezelfde glazen.
_Fantazondag 25 september 2011 @ 22:53
quote:
3s.gif Op zondag 25 september 2011 22:51 schreef VuilnisMetaal het volgende:
Volgens mij is wat in de OP staat waar.

Ik sta achter de bar en ik gebruik voor frisdrank en bier niet dezelfde glazen.
Maar hoe kan dat dan?
Stokstaartzondag 25 september 2011 @ 22:55
Bierglazen zijn sowieso dunner :P
Ik zuip alleen Kanon uit cola-glazen :D
_Fantazondag 25 september 2011 @ 22:55
Vind de kraag in mn afgewassen en met water nagespoeld glas nog snel inzakken. Het zijn wel blikken vanwaar ik uitschenk, zal dat ermee te maken dan?
Palomarzondag 25 september 2011 @ 22:56
Misschien dat er iets van waar is als je er eerst frisdrank uit drinkt en er meteen daarna bier in schenkt. Echter normaal was je een glas altijd af en als je dat goed doet en droogt dan lijkt het verhaal me bullshit ;)

In cafe's gebruiken ze speciaal afwasmiddel voor bierglazen, maar dat is omdat ze de glazen niet drogen en er anders dus 'gewoon' afwasmiddel in achterblijft als je gewoon afwasmiddel zou gebruiken.
_Fantazondag 25 september 2011 @ 22:56
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 22:55 schreef Stokstaart het volgende:
Bierglazen zijn sowieso dunner :P
Ik zuip alleen Kanon uit cola-glazen :D
Kanon zuip ik gewoon altijd uit de fles :P
Stokstaartzondag 25 september 2011 @ 22:58
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 22:56 schreef _Fanta het volgende:

[..]

Kanon zuip ik gewoon altijd uit de fles :P
K heb nooit geen flessen, altijd halve liter blikken Kanon :@
Maar Duvel moet je bijvoorbeeld echt wel uit een Duvel-glas drinken, anders is het niet te zuipen ;)
_Fantazondag 25 september 2011 @ 22:58
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 22:56 schreef Palomar het volgende:
Misschien dat er iets van waar is als je er eerst frisdrank uit drinkt en er meteen daarna bier in schenkt. Echter normaal was je een glas altijd af en als je dat goed doet en droogt dan lijkt het verhaal me bullshit ;)

In cafe's gebruiken ze speciaal afwasmiddel voor bierglazen, maar dat is omdat ze de glazen niet drogen en er anders dus 'gewoon' afwasmiddel in achterblijft als je gewoon afwasmiddel zou gebruiken.
Ik had het wel nagespoeld met water, weet niet of dat kwaad kan dat het glas nog nat was, of dat ik het beter eerst had kunnen laten drogen?
_Fantazondag 25 september 2011 @ 22:59
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 22:58 schreef Stokstaart het volgende:

[..]

K heb nooit geen flessen, altijd halve liter blikken Kanon :@
Maar Duvel moet je bijvoorbeeld echt wel uit een Duvel-glas drinken, anders is het niet te zuipen ;)
Laatste tijd als ik Kanon drink ook meestal van die halve liters. En Duvel is gewoon de zonde om uit de fles te drinken idd :)
Palomarzondag 25 september 2011 @ 22:59
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 22:58 schreef _Fanta het volgende:

[..]

Ik had het wel nagespoeld met water, weet niet of dat kwaad kan dat het glas nog nat was, of dat ik het beter eerst had kunnen laten drogen?
Dat lijkt me geen probleem. Het gaat er juist om dat er geen afwasmiddel/zeep in achterblijft.
_Fantazondag 25 september 2011 @ 23:01
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 22:59 schreef Palomar het volgende:

[..]

Dat lijkt me geen probleem. Het gaat er juist om dat er geen afwasmiddel/zeep in achterblijft.
Ik heb nu niet zoveel bier meer om mee te testen, alleen nog wat halve liters Veltins en Bitburger liggen. Miss dat Duits bier gewoon minder schuimt?
boyvzondag 25 september 2011 @ 23:05
Vet is de oorzaak.
bbfakirzondag 25 september 2011 @ 23:07
Ook al droog je bierglazen af. Er blijven altijd zeepresten achter.

Dit werkt ook prima.

image_1960.jpg
Stokstaartzondag 25 september 2011 @ 23:11
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 23:07 schreef bbfakir het volgende:
Ook al droog je bierglazen af. Er blijven altijd zeepresten achter.

Dit werkt ook prima.

[ afbeelding ]
Hee dat is briljant spul :D
classpczondag 25 september 2011 @ 23:15
TS zuipt zich helemaal lam om maar te testen waarbij z'n bier niet inzakt :')
_Fantazondag 25 september 2011 @ 23:16
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 23:15 schreef classpc het volgende:
TS zuipt zich helemaal lam om maar te testen waarbij z'n bier niet inzakt :')
Je kan maar een reden hebben niewaar _O-
Frishezondag 25 september 2011 @ 23:17
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 22:37 schreef ikbennieuwopfok het volgende:
Ik denk, dat het verhaal van kapitein _Fanta best eens waar kan zijn...
Ortega... Die dronk ook melk uit een bierglas.
deadly_kisszondag 25 september 2011 @ 23:22
Mannen en bier...


Bier moet je in natte glazen schenken.
Ten eerste spoel je het glas eerst om het vet en sopvrij te krijgen, ten tweede tapt dat fijner omdat het bier niet tegen een ruwe glasrand slaat (veel schuim en slaat sneller dood)

Spoelglansmiddel is speciaal gemaakt voor grootverbruik.
Heeft een andere samenstelling waardoor het bier niet doodslaat als er nog sop aan het glas zit en laat de glazen meer glanzen zodat nadrogen overbodig is.
Soda werkt uitstekend tegen vette glazen en haalt de stinklucht van het glas.
Wat zeer belangrijk is bij soda, dit mag je enkel gebruiken als je de mogenlijkheid hebt om het glas goed na te spoelen..
Horecagelegenheden met een enkele spoelbak en zo'n glasfonteintje erop mogen dit niet gebruiken omdat het fonteintje alleen de binnenkant spoelt.

Uw gastvrouw heeft gesproken.
Wapperbaardzondag 25 september 2011 @ 23:25
Grandioze flauwekul.
Als je een glas goed wast zitten er geen restanten op die invloed kunnen hebben op het koolzuur in het bier.
Gewoon cola of melk uit drinken, in de vaatwasser glas nat maken en daarna probleemloos bier drinken.
quote:
3s.gif Op zondag 25 september 2011 22:51 schreef VuilnisMetaal het volgende:
Volgens mij is wat in de OP staat waar.

Ik sta achter de bar en ik gebruik voor frisdrank en bier niet dezelfde glazen.
Gebruik je niet dezelfde glazen voor frisdrank en bier omdat je uitvoerig getest hebt dat frisdrank bierglazen voorgoed verpest of heb je oorzaak en gevolg omgedraaid en geconcludeerd dat: 'Ik doe er geen fris is en het bier is lekker dus dat zal wel komen omdat ik er geen fris in doe!'?
boyvzondag 25 september 2011 @ 23:26
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 23:25 schreef Wapperbaard het volgende:
Grandioze flauwekul.
Als je een glas goed wast zitten er geen restanten op die invloed kunnen hebben op het koolzuur in het bier.
Gewoon cola of melk uit drinken, in de vaatwasser en daarna probleemloos bier drinken.

[..]

Gebruik je niet dezelfde glazen voor frisdrank en bier omdat je uitvoerig getest hebt dat frisdrank bierglazen voorgoed verpest of heb je oorzaak en gevolg omgedraaid en geconcludeerd dat: 'Ik doe er geen fris is en het bier is lekker dus dat zal wel komen omdat ik er geen fris in doe!'?
Waarschijnlijk ergens in het midden.
boyvzondag 25 september 2011 @ 23:28
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 23:25 schreef Wapperbaard het volgende:
Grandioze flauwekul.
Als je een glas goed wast zitten er geen restanten op die invloed kunnen hebben op het koolzuur in het bier.
Gewoon cola of melk uit drinken, in de vaatwasser glas nat maken en daarna probleemloos bier drinken.
Dierlijk vet (melk) kan blijven zitten als je alleen spoelt met water. Niet dat ik er ooit last van heb gehad, vaak genoeg glazen voor van alles gebruikt, maar in de kroeg zullen ze wel bepaalde kwaliteitseisen stellen.
_Fantazondag 25 september 2011 @ 23:28
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 23:22 schreef deadly_kiss het volgende:
Mannen en bier...


Bier moet je in natte glazen schenken.
Ten eerste spoel je het glas eerst om het vet en sopvrij te krijgen, ten tweede tapt dat fijner omdat het bier niet tegen een ruwe glasrand slaat (veel schuim en slaat sneller dood)

Spoelglansmiddel is speciaal gemaakt voor grootverbruik.
Heeft een andere samenstelling waardoor het bier niet doodslaat als er nog sop aan het glas zit en laat de glazen meer glanzen zodat nadrogen overbodig is.
Soda werkt uitstekend tegen vette glazen en haalt de stinklucht van het glas.
Wat zeer belangrijk is bij soda, dit mag je enkel gebruiken als je de mogenlijkheid hebt om het glas goed na te spoelen..
Horecagelegenheden met een enkele spoelbak en zo'n glasfonteintje erop mogen dit niet gebruiken omdat het fonteintje alleen de binnenkant spoelt.

Uw gastvrouw heeft gesproken.
Ik zal van jou wel een biertje lusten :9
Wapperbaardzondag 25 september 2011 @ 23:37
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 23:28 schreef boyv het volgende:

[..]

Dierlijk vet (melk) kan blijven zitten als je alleen spoelt met water. Niet dat ik er ooit last van heb gehad, vaak genoeg glazen voor van alles gebruikt, maar in de kroeg zullen ze wel bepaalde kwaliteitseisen stellen.
Ik nam de stelling die ts presenteerde letterlijk. :)

quote:
Mij is als kind wijsgemaakt dat je frisdrank niet uit een bierglas moet drinken. Want als er dan ooit in dat glas weer bier word geschonken dan slaat het bier dood.
Als er ooit nog eens bier in dat glas gaat neem ik aan dat het toch ook ooit wel een keer een spoelbeurt met een afwasmiddel krijgt.
Ik de kroeg gebruiken ze ook gewoon een ontvetter in het water.
In een wereld zonder middelen om een glas helemaal schoon te krijgen zouden we als bierdrinkers een probleem hebben als de glazen op raken. :P
Gokhan03zondag 25 september 2011 @ 23:55
Heb destijds in de horeca gewerkt en daar werd mij verteld dat oude bierglazen niet meer goed hun schuim hielden doordat de glazuur in het glas niet meer goed was.
Dit effect zou versterkt worden door frisdrank.
_Fantamaandag 26 september 2011 @ 00:07
Veel tegenstrijdige reacties in dit topic. Zal het dan toch kunnen zijn dat glas aangetast kan worden door koolzuur?

Beste om te testen is om keer nieuwe glazen te halen, en hetzelfde bier inschenken in een oud glas en in een nieuw glas. Kijken of dat verschil oplevert. Voor nu houd ik nog beide opties open :)
raptorixmaandag 26 september 2011 @ 00:16
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 23:55 schreef Gokhan03 het volgende:
Heb destijds in de horeca gewerkt en daar werd mij verteld dat oude bierglazen niet meer goed hun schuim hielden doordat de glazuur in het glas niet meer goed was.
Dit effect zou versterkt worden door frisdrank.
Dat hangt naar mijn weten ook af van type glas, heb wel eens gelezen dat kristallen glazen helemaal niet zo gunstig zijn om wijn in te schenken omdat ze poreus zijn, en mogelijk resten van eerdere wijn bevatten.
Oerbeermaandag 26 september 2011 @ 00:26
Kan gewoon hoor. Niks mis mee.
raptorixmaandag 26 september 2011 @ 00:33
Overigens word het resultaat ook sterk beinvloed door je eigen mond, als jij met een vette bek aan je glas gaat hangen is het ook zo dood natuurlijk.
Wapperbaardmaandag 26 september 2011 @ 00:55
quote:
0s.gif Op maandag 26 september 2011 00:07 schreef _Fanta het volgende:
Veel tegenstrijdige reacties in dit topic. Zal het dan toch kunnen zijn dat glas aangetast kan worden door koolzuur?

Beste om te testen is om keer nieuwe glazen te halen, en hetzelfde bier inschenken in een oud glas en in een nieuw glas. Kijken of dat verschil oplevert. Voor nu houd ik nog beide opties open :)
Hmmmz ik zou wel open staan voor het volgende.
Frisdrank heeft vaak een nogal lage ph dus zou het op den duur helpen met een ruwer oppervlak in glas etsen wat weer meer koolzuurbellen aantrekt zoals het oppervlak van een Mentos snoepje in een fles cola.
Pyrex glas is hier bijvoorbeeld beter tegen bestand dan een goedkoop horeca glas denk ik.
Het is maar een theorie maar ik val al wel een beetje van mijn bierglas geloof af. :P

[ Bericht 29% gewijzigd door Wapperbaard op 26-09-2011 02:39:45 ]
humorduck28maandag 26 september 2011 @ 01:05
Daar het geen belemmering geeft op het feit dat het geen niet uit maakt met het ander, bewijst maar weer eens dat het gene wat beweert wordt, inderdaad wel eens onjuiste informatie kan bevatten. oO<
SirShagalotmaandag 26 september 2011 @ 01:46
slecht gewassen glas heeft ofwel nog zeepresten, ofwel nog vuil bierwater in het glas zitten
wat uw schuimkraag kapot maakt

Teveel zeepresten merk je trouwens ook goed bij cola, als het gigantisch veel schuimt is het omdat je glazen niet goed gespoeld zijn, komt door de zeep