Blijkbaar wel.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 19:30 schreef Ikbenserieus het volgende:
Is er reden voor een tsunami alarm in West Europa dan?
Kennislinkquote:Tsunamis in de Noordzee
Ook in Europa komen tsunamis voor. Het risico is het grootst in gebieden waar vaak aardbevingen voorkomen, zoals in Griekenland en Italië. In de Noordzee komen maar weinig aardbevingen voor en daardoor is het risico dat er een tsunami ontstaat ook erg klein. Uit de geschiedenis zijn slechts twee tsunamis bekend in de Noordzee:
Op 6 april 1580 vond een aardbeving van ongeveer 6.2 op de schaal van Richter plaats in het Nauw van Calais. De aardbeving werd gevoeld in Nederland, België, Engeland, Duitsland en noord Frankrijk. Het veroorzaakte een 4 meter hoge tsunami die de noord Franse steden Calais en Boulogne overstroomde.
De tweede was niet eens een duidelijke tsunami maar een vreemde zeebeweging, midden op de Noordzee. De oorzaak was een aardbeving van 6.0 op de schaal van Richter. Dit gebeurde op 7 juni 1931 op de Doggerbank, een zandbank ten noordwesten van Nederland. De aardbeving werd in heel noord Europa gevoeld. Mensen die zich op dat moment op schepen bevonden vlak boven de Doggerbank zagen een golf. Maar er zijn geen overstromingen bekend.
Toch heeft er in het verleden ook een grote tsunami plaats gevonden op de Noordzee, ongeveer 7200 jaar geleden. In die tijd werd er nog niet geschreven en toch weten we dat de tsunami grote delen van de Noordzee kust overspoelde. Deze informatie komt uit de geologie. Tsunamis maken zand en soms ook stenen los van de zeebodem. Het water neemt dit samen met zand van het strand mee het land in. Nadat het water weer is verdwenen, blijft het zand achter op het land. Als het niet verdwijnt door erosie kan het bewijs van een tsunami heel lang bewaard blijven. Geologen kunnen dit bewijs gebruiken om het tsunami-risico te bepalen voor gebieden waar weinig bekend is over tsunamis in het verleden.
De 7200 jaar oude tsunami in de Noordzee is ongeveer 40 jaar geleden ontdekt door Engelse aardwetenschappers. Zij vonden een vreemd laagje zand tussen het veen in de vallei van de Forth rivier in Schotland. Eerst dachten ze dat dit zandlaagje was neergelegd tijdens het overstromen van de rivier. Maar al snel vonden ze hetzelfde laagje in verschillende andere gebieden langs de oostkust van Schotland. Bovendien zaten er in het zandlaagje schelpjes die aantoonden dat het zand uit de zee zou moeten zijn gekomen. Toen de ouderdom bepaald werd, bleek dat het laagje overal even oud was, 7200 jaar. Met deze informatie kwamen de geologen tot de conclusie dat het zandlaagje moest zijn neergelegd door een enorme stormvloed. Maar er bleven vragen. Waarom kon het geologische bewijs van een enkele storm over zo’n enorm gebied teruggevonden worden? Waarom was er maar een zandlaagje? Er waren toch veel meer zware stormen geweest op de Noordzee in de laatste 7200 jaar? En waarom was het geologisch bewijs van alleen deze ene storm bewaard gebleven?
Ze drukte de knop "Activeer Tsunami Alarm" in en toen ging er een alarmpje af. En nu willen ze een schouderklopje.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 19:38 schreef SpeedyGJ het volgende:
En hoe hebben ze dat getest?
Atoombom op 500 meter afstand laten ontploffen die voor xx meters hoge golven veroorzaken?
Voor de supertsunami van 2012.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 19:57 schreef knight18 het volgende:
waarom zou bv oostenrijk een alarm krijgen? wat voor nut heeft dat?
Oostenrijk heeft er weinig aan.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 19:57 schreef knight18 het volgende:
waarom zou bv oostenrijk een alarm krijgen? wat voor nut heeft dat?
Oostenrijk bestaat grotendeels uit bergen en ligt niet eens aan zee. Die hebben er niet veel aan. Waar staat dan dat Oostenrijk een waarschuwing krijgt (of alle EU landen?)quote:Op woensdag 10 augustus 2011 21:32 schreef knight18 het volgende:
Maar alle Eu landen krijgen de waarschuwing.
Nee, maar Oostenrijk zal er niet bijhoren. Ik vraag me ook af welke 31 landen ze bedoelen. Misschien dat er nog landen buiten Europa bij aangesloten zijn.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 23:03 schreef knight18 het volgende:
Precies volgens plan kregen de 31 aangesloten landen, waaronder Nederland, een testwaarschuwing via de fax, e-mail en telefoon. Het systeem bestaat sinds 2005, maar is nu voor het eerst getest.
Je gaat mij niet zeggen dat west-europa zoveel landen heeft.
Ik gok opquote:Op woensdag 10 augustus 2011 23:06 schreef aloa het volgende:
[..]
Nee, maar Oostenrijk zal er niet bijhoren. Ik vraag me ook af welke 31 landen ze bedoelen. Misschien dat er nog landen buiten Europa bij aangesloten zijn.
Dat zijn er 31.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 11:40 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Ik gok op
Cyprus, Turkije, Griekenland, Albanie, Montenegro, Bosnie, Kroatie, Slovenie, Italie, Malta, Frankrijk, Spanje, Portugal, Belgie, Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Engeland, Ierland, Schotland, Wales
en Canarische Eilanden, Marokko, Algerije, Tunesie, Libie, Egypte, Israel, Libanon, Syrie,
ofzoiets
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |