Hier heb je in een normale situatie weinig aan, de buisleiding en bedrading moet hier voor ook worden aangepastquote:Op vrijdag 29 juli 2011 11:49 schreef densmee het volgende:
je hebt overigens ook nog een 25a perilex aansluiting
hierbij is de aardpen verticaal
Een verstandige beslissing in dit geval.quote:Op vrijdag 29 juli 2011 08:42 schreef ebeaydojraes het volgende:
ding nog eens doorgemeten. 2x 230. Fornuis wordt volgende week vrijdag weer opgehaald. Money back. zoeken wat anders. nieuwe meterkast is gewoon te kostbaar. Voor dat geld koop ik een leuk snorbaard of leuke nieuwe camera.
Wat denk je hoe de nutsbedrijven het verbruik meten ?quote:Op donderdag 4 augustus 2011 22:11 schreef Paladin82 het volgende:
Klein vraagje weet iemand of er ook kwh meter of verbruiksmeters zijn voor een perilex aansluiting, wij hebben een warmtepomp constructie en ik wil graag weten wat het verbruik is van dat ding (zit aangesloten op een perilex stekker), maar ik kan die dingen online niet zo snel vinden en ben toch benieuwd of ze bestaan of dat ik iets anders moet verzinnen om te zien wat dat apparaat verbruikt.
Het is beetje on en offtopic deze vraag
Tjah maar die kwh gaan over je totale gebruik, en ik zoek iets dat dus op 1 groep zit dus die moet er tussen, alleen die dingen die ik tot op heden heb gevonden hebben gewoon een 2 polige stekker die je er tussen zet zeg maar, niet in perilex vorm....quote:Op donderdag 4 augustus 2011 22:24 schreef exlurker het volgende:
[..]
Wat denk je hoe de nutsbedrijven het verbruik meten ?
Nee, kant en klaar zal je deze meters niet vinden, je zal zelf aan de slag moeten om zoiets in elkaar te zetten, perilex stekker < > kWh meter < > perilex contra stekkerquote:Op donderdag 4 augustus 2011 22:27 schreef Paladin82 het volgende:
[..]
Tjah maar die kwh gaan over je totale gebruik, en ik zoek iets dat dus op 1 groep zit dus die moet er tussen, alleen die dingen die ik tot op heden heb gevonden hebben gewoon een 2 polige stekker die je er tussen zet zeg maar, niet in perilex vorm....
Ah, zoiets wil je hebben. Nee, dat ken ik niet; zie exlurker's antwoord.quote:Op donderdag 4 augustus 2011 22:27 schreef Paladin82 het volgende:
[..]
Tjah maar die kwh gaan over je totale gebruik, en ik zoek iets dat dus op 1 groep zit dus die moet er tussen, alleen die dingen die ik tot op heden heb gevonden hebben gewoon een 2 polige stekker die je er tussen zet zeg maar, niet in perilex vorm....
het gewoon in elkaar draaien van kabels kan niet de bedoeling zijn, gebruik hiervoor speciale adereindhulzenquote:Op zondag 7 augustus 2011 12:59 schreef Snarf het volgende:
Mijn besten, ik wil graag vriendelijk vragen naar jullie expersite.
In ons nieuwe huisje in Tilburg moeten wij op stroom gaan koken i.p.v. op gas. Na enig onderzoek denk ik de juiste aansluitingen te hebben gevonden, maar voordat ik de kookplaat aanzet zou ik toch willen vragen of jullie mijn 'huiswerk' kunnen controleren.
Op het perilex stopcontact in de keuken heb ik de volgende voltages gemeten:
• Tussen linksboven en rechtsboven : 0 V
• Tussen linksboven en links onder : 230 V
• Tussen linksboven en rechts onder : 230 V
• Tussen rechtsboven en links onder : 230 V
• Tussen rechtsboven en rechts onder : 230 V
Aangezien ik tussen linksboven en rechtsboven 0 V had, ben ik er zeker van dat het een 2x 230V aansluiting is, dat ook wordt bevestigd in de meterkast; twee smeltzekeringen met "van die ronde knopjes erboven" om aan-en-uit te zetten met een labetje "fornuisgroep" erboven.
In de vijfpolige standaard-perilex stekker die ik bij Praxis heb gekocht zitten vijf draden: 2 zwarte, 1 bruine, 1 blauwe en een aardedraad. De zwarte draden zet ik in de stekker linksboven (N1) en rechtsboven (N2) , de bruine linksonder (L1), de blauwe rechtsonder (L2) en de aarde in het midden.
De kookplaat van IKEA (FRAMTID HGC4T) heeft als aansluitingen: L1, L2, N en aarde. Dus géén L3 en ook géén N2. Ik monteer de bruine draad op L1, de blauwe draad op L2, de twee zwarte draden draai ik in elkaar en monteer ik op N en de aardedraad op de aarde.
Vervolgens zou ik de kookplaat aansluiten want ik denk dat ik het zo juist heb gedaan. Het in elkaar draaien van de N'nen is het enige waar ik over twijfel.
Klopt dit? Alvast hartelijk bedankt voor het beantwoorden!
Meten is weten.quote:Op vrijdag 26 augustus 2011 18:39 schreef dubbelo2 het volgende:
Ik ben een absolute nitwit op het gebied van electriciteit en heb vandaag veel gelezen en geleerd over perilex stekkers, 2 fasen, 3 fasen, krachtstroom. etc. Zeker op dit forum trof ik goed, overzichtelijke info aan, waarvoor dank!
Mijn vraag/probleem:
In mijn keuken is mijn inductieplaat (5600W) stuk, niet meer te repareren. Dus heb ik, via internet een nieuwe aangeschaft (7400W)
VOLGENS MIJ maakt mijn 14 jaar oude inductieplaat gebruik van krachtstroom 1 x 380 dus 3 fasen. Ik heb in de WCD gekeken en zie 1 blauwe draad op N en 3 bruine draden op L1, L2, en L3.
Daar mag je dan normaal gesproken wel vanuit gaan, vonkenboer kan misschien de regelgeving die toentertijd geldig was wat sneller boven tafel krijgen.quote:Destijds is de meterkast aangepast door een erkend elc. bedrijf, voor veel geld, en ik heb de indruk dat het wel goed zit.
Dit lijkt er weer op dat je huidige kookplaat is aangesloten op 2x 230 V.quote:De getoonde foto's van de meterkasten zeggen mij niet veel. Bij mij ziet het er heel anders uit:
[ afbeelding ]
(het nieuwe gedeelte is volgens mij aan de rechter kant en aan de bovenkant)
Daarnaast heb ik de stekker zoals hij aan mijn oude plaat zat opengemaakt en dan zie ik dit:
[ afbeelding ]
quote:dit zou dan inderdaad overeen komen met het aansluitschema: helemaal rechtsonder:
[ afbeelding ]
Ik hoop dat mijn nieuwe plaat ook geschikt is voor 3fasen. ik heb nog geen bericht van de fabrikant.
Vragen:
- Kan iemand aan mijn meterkast zien of ik inderdaad 3 fasen krachtstroom heb, of dit opmaken uit het verhaal.
- wat is er op te maken uit de foto van de stekker
- is het mogelijk dat een nieuwe plaat NIET op de 3fasen kan worden aangesloten?
(Misschien allemaal wat voorbarig, want ik heb nog geen aansluitschema van de nieuwe plaat)
Een perilexstekker mag toch maar 16A per contact hebben? Dan mag dus 2 x de nul op 1 poot nooit bij een 1 fase 2 x 230V aansluiting. Aangezien het zo al 14 jaar goed is gegaan lijkt het mij een 2 fase 230V aansluiting. (Als je begrijpt wat ik bedoel)quote:Op vrijdag 26 augustus 2011 19:46 schreef klipper het volgende:
Dit lijkt er weer op dat je huidige kookplaat is aangesloten op 2x 230 V.
Bruin en blauw zit op de N aangesloten en de twee zwarte draden op L1 en L2 van de perilex stekker.
Voor de fase wel, voor de Nul niet die mag je gewoon samen voegen.quote:Op vrijdag 26 augustus 2011 19:54 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Een perilexstekker mag toch maar 16A per contact hebben?
1 fase 2 x 230V? dit snap ik effe niet, of bedoel je 1 fase die voor 2 groepen gebruikt wordt?quote:Dan mag dus 2 x de nul op 1 poot nooit bij een 1 fase 2 x 230V aansluiting.
Ik ga er ook vanuit dat indien zijn perilex inderdaad op 3 x 230 is aangesloten dat zijn oude plaat er hier inderdaad maar 2 van gebruikte.quote:Aangezien het zo al 14 jaar goed is gegaan lijkt het mij een 2 fase 230V aansluiting. (Als je begrijpt wat ik bedoel)
En op de laatste foto zie je dan ook zoals ik al eerder aangaf dat de beide Nul draden bij elkaar gekoppeld moeten worden en de beide fase draden dus op een eigen fase komen.quote:Op vrijdag 26 augustus 2011 20:29 schreef dubbelo2 het volgende:
Oke, bedankt.
ik had inderdaad nog niet aan de mogelijkheid gedacht dat de het vanuit de groepenkast 3 fase is en dat de plaat er dan toch maar 2 gebruikt. Wat natuurlijk ook prima kon gezien de 5600 W.
De vorige eigenaar van het huis heeft zo'n beetje alles op papier bewaard (wel fijn!), maar nou net niet die info over de groepenkast. Wel de aansluitschema's bij de keuken, tenminste de keukenboer heeft verschillende schema's bijgeleverd met wat onderschrift en bij de 2 x 230 staat groot geschreven: aansluitschema inductiekookplaat (daar onder die grote pijl) De keukenboer zal ws geadviseerd hebben 2 fase te nemen , maar mogelijk heeft het elec. bedrijf toch 3 fase aangelegd, waardoor er uiteindelijk toch anders aangesloten moest worden.
Voor mij is het allemaal net een grote puzzel, maar ik vind het heel boeiend om het toch te proberen te begrijpen. De huidige kookplaat is nog niet 'vrij' dus ik kan nog niet kijken naar hoe die nou aangesloten is.
Allemaal heel leerzaam.
Bedankt voor het meedenken
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
als dinsdag de nieuwe plaat komt zal ik zeker even het schema plaatsen!
Niet als het een 1 fase, 2 groepen aansluiting is. Dan loopt er bij volle belasting van die 2 groepen 32A door de nul heen.quote:Op vrijdag 26 augustus 2011 20:17 schreef klipper het volgende:
Voor de fase wel, voor de Nul niet die mag je gewoon samen voegen.
Ja, dat bedoel ik. Een 2 x 230V kookgroep is toch standaard 1 fase? (Of zit ik er naast en worden er zo ook wel eens 2 groepen van elk een aparte fase aangesloten?)quote:1 fase 2 x 230V? dit snap ik effe niet, of bedoel je 1 fase die voor 2 groepen gebruikt wordt?
Ja, zo lees ik de stekker ook. Dus de perilex is 3 fasen, maar de plaat gebruikt er maar 2. (En dat is bij vrijwel elke gangbare inductieplaat zo.)quote:Dus de 2 fasen zijn aangesloten op L! en L2 van zijn perilexstekker en de bruine draad is als nul gebruikt en samen met de blauwe draad op het Nul contact aangesloten.
Het is vrijwel zeker 3 fasen. Maar je inductiekookplaat ondersteund dat niet omdat die aan de binnenkant uit 2 identieke 'helften' bestaat, met 1 gemeenschappelijk bedieningspaneel. 1 fase (of groep van 16A) voor de linkerhelft (2 pitten) en 1 fase (of groep van 16A) voor de rechterhelft (2 pitten). Je kunt zeer waarschijnlijk simpelweg de 3e fase niet aansluiten.quote:Op vrijdag 26 augustus 2011 20:44 schreef dubbelo2 het volgende:
ALS het inderdaad perilex 3 fase is, dan kan straks de nieuwe plaat ook inderdaad aangesloten worden op alledrie de fasen? Of heeft dat verder weinig voordelen?
Ja stom ik haal weereens twee dingen door elkaar.quote:Op vrijdag 26 augustus 2011 20:35 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Niet als het een 1 fase, 2 groepen aansluiting is. Dan loopt er bij volle belasting van die 2 groepen 32A door de nul heen.
quote:Op vrijdag 26 augustus 2011 20:55 schreef dubbelo2 het volgende:
Duidelijk!
Dus die 3fasen is bij de aanleg van de keuken geplaatst zodat je evt in de toekomstt ook een 'uitgebreider' apparaat kan aansluiten, bv een oven MET inductieplaat. Terwijl ik het voor een vier-pits inductieplaat (7400 ) helemaal niet nodig heb?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |