quote:The European Food Safety Authority (EFSA) has launched a public call for data on the artificial sweetener aspartame (E 951) for consideration in a full re-evaluation to be completed in 2012 as requested by the European Commission. Among data so far received are 112 original studies submitted to support the request for authorisation of aspartame in Europe in the early 1980s. The public call for data, which runs until 30 September 2011, was launched to ensure that EFSAs first full risk assessment of the safety of aspartame will be the most thorough and up-to-date yet. To complete its evaluation, EFSA is asking for all available scientific and technical data published, unpublished and newly generated related to aspartame in food and drinks and as a table-top sweetener.
EFSA has carried out a substantial body of work on aspartame over the years and has regularly reviewed new studies published on the substance. Had any evidence been found that would have led EFSAs experts to reconsider the previous risk assessments by the Scientific Committee on Food (SCF) and to review the Acceptable Daily Intake (ADI), then they would have done so.
EFSA has so far not carried out a full re-evaluation of the safety of aspartame. In May 2011, EFSA accepted a request from the European Commission for the re-evaluation of the artificial sweetener in 2012.
Due to EFSAs scientific cooperation efforts, particularly with its partners in EU Member States, ongoing liaison with the European Commission, international partners and its stakeholder dialogue, EFSA can draw on a well-established network to ensure that all the relevant data are considered. This network helps to disseminate news of the call and identify sources of data and scientific literature. EFSAs partners can also provide advice and assistance to scientists, researchers and other interested parties to help them identify the data that could support EFSAs forthcoming evaluation and its robustness.
Following the public call for data, a document summarising the relevant data available will be prepared. These data will then be considered for the risk assessment.
Veel suiker wordt een probleem zodra de inname en gebruik niet meer in verhouding staan, idem bij vetten.quote:Op maandag 25 juli 2011 14:51 schreef Kissofarose het volgende:
Tsja ik heb het idee dat veel suiker nog altijd gezonder is als aspartaam. Goed dat het onderzoek vervroegd wordt!
En ons drinkwater is zo lekker...quote:Op maandag 25 juli 2011 15:17 schreef Leandra het volgende:
[..]
Veel suiker wordt een probleem zodra de inname en gebruik niet meer in verhouding staan, idem bij vetten.
Daar men vroeger veel fysiek zwaar werk verrichtte kon men eigenlijk niet snel te vet of te zoet eten, maar bij veel mensen zijn de eetgewoontes niet veel veranderd maar het energiegebruik wel.
Vervangen van suiker is mijn ideaal ook niet, inname minderen wel.
Ook met 1,5 cola light krijg je behalve de aspartaam nog steeds 1,5 liter binnen die minder onschuldig is dan puur water, ongeacht het feit dat het grotendeels water is.
Als het bij iedereen dat effect heeft: ja.quote:Op maandag 25 juli 2011 16:12 schreef Lagrinta het volgende:
Stelling: wanneer je een product eet of drinkt en je voelt je daarna niet lekker in welke vorm dan ook, is het product dan af te raden?
Ik volg je. Dit product bevat gluten enzovoort.quote:Op maandag 25 juli 2011 16:14 schreef Madame_Paon het volgende:
[..]
Als het bij iedereen dat effect heeft: ja.
Als het bij een deel dat effect heeft en bij een deel niet, moet er een soort waarschuwing op de verpakking staan.
Net zoals dat er nu op verpakkingen staat als een product bijv. lactose bevat.
Alcoholhoudende dranken?quote:Op maandag 25 juli 2011 16:12 schreef Lagrinta het volgende:
Stelling: wanneer je een product eet of drinkt en je voelt je daarna niet lekker in welke vorm dan ook, is het product dan af te raden?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |