Wiki zegt het volgende erover:quote:Op woensdag 20 juli 2011 16:52 schreef Topgozer1 het volgende:
NLP staat voor neurolinguïstisch programmeren. Blijkbaar kun je er door leren om totaal anders (beter) tegen situaties aan te kijken waardoor je gelukkiger en zekerder wordt in het leven.
Volgens mijn nieuwe therapeute zou het fantastisch voor me zijn om te doen. Het heeft haar eigen leven totaal veranderd zegt ze.
Maar..
Het kost 2500 euro per jaar en duurt 2 jaar.
Iemand hier ervaring mee? Op dit moment is het geen optie. Ik heb nog geen werk
Volgens mij heeft pua dezelfde grond. Voorzover ik er wat van afweet heeft het inderdaad te maken met het placebo effect: ik denk dat je meer opschiet van de houding die je ontwikkeld om met jezelf bezig te gaan i.p.v. dan de theorie/praktijk die je krijgt. Voor die prijs zou ik het al helemaal laten.quote:Volgens vele wetenschappers en psychologen[2] ontbreekt een wetenschappelijke onderbouwing voor de claims van NLP, zowel voor de effectiviteit als voor de onderliggende theorie (Heap, 1988;[7] Sharpley, 1984[8], 1987[9]). NLP kan geclassificeerd worden als een pseudowetenschap, aangezien vaak beweerd wordt dat het op wetenschappelijke gronden is gebaseerd, terwijl het niet voldoet aan de gebruikelijke eisen van wetenschappelijke ondersteuning, reproduceerbaarheid en falsifieerbaarheid (Lilienfeld et al., 2004[10]).
De Nijmeegse hoogleraar psycholinguïstiek Willem Levelt onderzocht NLP in 1995. Levelt concludeert dat
het om een pseudowetenschappelijke stroming gaat, die psychologisch onderzoek negeert en met een eigen jargon allang weerlegde of onbewezen beweringen doet. De resultaten - als die er zijn - berusten op het placebo-effect.
Ga voor het geld twee of drie maanden backpacken in het buitenland, denk dat je daar veel meer effect mee boekt.quote:Op woensdag 20 juli 2011 17:02 schreef Staal het volgende:
Ik zou daar mijn geld niet aan uitgeven als ik jou was en daarnaast een andere therapeut zoeken.
Eens!quote:Op woensdag 20 juli 2011 17:05 schreef Murvgeslagen het volgende:
[..]
Ga voor het geld twee of drie maanden backpacken in het buitenland, denk dat je daar veel meer effect mee boekt.
Ik wil ook echt aan mijn eigenwaarde leren werken. De sleutel daarvoor lijkt dat ik wat anderen van me denken totaal onbelangrijk leer vinden. En daarvoor zou ik heel wat hebben aan NLP.quote:Op woensdag 20 juli 2011 17:06 schreef Cactus1 het volgende:
Ik zou aan je eigenwaarde en zelfvertrouwen gaan werken ipv trucjes aanleren om een ander te beinvloeden. De positieve keerzijde is dat je je wel meer bewust wordt van anderen, wat misschien handig is als je zelf enorm sociaal onhandig bent en niet bewust bent van de signalen die de ander afgeeft. Maar dan nog zou ik iets anders gaan doen. Je kunt ook gewoon een boek aanschaffen en jezelf inlezen op de materie. Ik heb er hier nog wel één in de kast staan![]()
Kun je kijken of het iets is waar jij je in kan vinden, voordat je enorm veel geld weggooit voor een peperdure training.
Een werkboek. http://www.bol.com/nl/p/n(...)006017539/index.htmlquote:Op woensdag 20 juli 2011 17:11 schreef Topgozer1 het volgende:
[..]
Ik wil ook echt aan mijn eigenwaarde leren werken. De sleutel daarvoor lijkt dat ik wat anderen van me denken totaal onbelangrijk leer vinden. En daarvoor zou ik heel wat hebben aan NLP.
Of het psychologisch gezien volgens het boekje is is voor mij bijzaak. Het enige dat ik wil is dat ik zelf verander.
Maar liefst niet tegen zo'n prijs. Haar eigen therapie is trouwens nuttig maar ook duur
Ik krijg van haar een boek over NLP maar over iets lezen zal me niet aanzetten tot veranderen. Ik wil echt wat doen in de praktijk.
Ik ken het hele PUA concept en vind mezelf sociaal gezien zeer begaafd. Los van werksituaties waarin ik assertiviteit mis dan. Maar ik maak heel vlot contacten met mensen. Maar ik ben terughoudend en faalangstig tov sexualiteit en wil daar wat aan veranderen
Dit lijkt me niet een heel gezond en haalbaar uitgangspunt. Andere mensen kunnen namelijk soms best een spiegel zijn voor eigenschappen waar je zelf blind voor bent. Dit zou betekenen dat je van een afhankelijk persoon moet omslaan naar een egocentrist/egoist. Iets in het midden lijkt me wenselijker en meer haalbaar.quote:Op woensdag 20 juli 2011 17:11 schreef Topgozer1 het volgende:
Ik wil ook echt aan mijn eigenwaarde leren werken. De sleutel daarvoor lijkt dat ik wat anderen van me denken totaal onbelangrijk leer vinden.
ja. Maar ze maakt wel indruk op me met haar aanpakt en ik kom er steeds zelfzekerder buitenquote:Op woensdag 20 juli 2011 17:17 schreef eleusis het volgende:
NLP heeft een twijfelachtige status. Is dit die therapeut die je lichaamsenergie ging opmeten?
Bouw dat dan langzaam uit. Eigenwaarde ontwikkelen en meer zelfvertrouwen krijgen is een proces en een proces kost tijd. Volgens mij zit je nog niet zo lang in therapie toch? Ga eerst eens rustig verder met wat je nu al bereikt hebt.quote:Op woensdag 20 juli 2011 17:24 schreef Topgozer1 het volgende:
ja. Maar ze maakt wel indruk op me met haar aanpakt en ik kom er steeds zelfzekerder buiten
Dan zou de middenweg ook al een hele vooruitgang zijn. Op dit moment remt het idee dat anderen van me "zouden kunnen hebben" mij in mijn ontwikkeling.quote:Op woensdag 20 juli 2011 17:23 schreef Cactus1 het volgende:
[..]
Dit lijkt me niet een heel gezond en haalbaar uitgangspunt. Andere mensen kunnen namelijk soms best een spiegel zijn voor eigenschappen waar je zelf blind voor bent. Dit zou betekenen dat je van een afhankelijk persoon moet omslaan naar een egocentrist/egoist. Iets in het midden lijkt me wenselijker en meer haalbaar.
NLP zijn trucjes waarbij je je leert afstemmen op de ander zodat je die uiteindelijk kunt beinvloeden. Als je je dit niet heel erg goed leert eigen maken, kan het er juist ook nog voor zorgen dat je je nog meer bezig gaat houden met het afstemmen op de ander, waardoor je nog niet werkt aan je eigenwaarde.
Dit is natuurlijk pure kolder.quote:Op woensdag 20 juli 2011 17:41 schreef Ridocar het volgende:
Volgens mij door velen gezegd, en ik zal het maar even herhalen: koop een boek, leer je precies hetzelfde.
Trouwens, het hele NLP-gebeuren is gebaseerd op de ander manipuleren, en tegelijkertijd de kennis ervan aan anderen willen leren. Waar denk je dat je therapeut mee bezig is? Precies!
Niet dat je je therapeut niet meer moet vertrouwen (alhoewel, 2500 Euro...), maar Emile ratelband doet exact hetzelfde.
Dat is de bedoeling. Elk advies is welkom hierquote:Op woensdag 20 juli 2011 18:17 schreef -Strawberry- het volgende:
Van pessimist naar optimist. Ik geloof wel dat je je gedachten kan leren sturen.
Tja, ik weet niet echt welk advies ik je wat dat betreft zou kunnen geven. Ik was/ben een enorme pessimist en ik probeer alert te worden op de momenten wanneer ik dus negatief denk terwijl dat niet zou hoeven. Op die momenten hou ik dan op met negatie denken of ik buig het om naar iets positiefs. Ik denk wel dat het echt uit jezelf moet komen. Bewuster worden van je eigen gedachten.quote:Op woensdag 20 juli 2011 18:18 schreef Topgozer1 het volgende:
[..]
Dat is de bedoeling. Elk advies is welkom hier
Leuk. Bewustwording verandert het spel altijd.quote:Op woensdag 20 juli 2011 18:28 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Tja, ik weet niet echt welk advies ik je wat dat betreft zou kunnen geven. Ik was/ben een enorme pessimist en ik probeer alert te worden op de momenten wanneer ik dus negatief denk terwijl dat niet zou hoeven. Op die momenten hou ik dan op met negatief denken of ik buig het om naar iets positiefs. Ik denk wel dat het echt uit jezelf moet komen. Bewuster worden van je eigen gedachten.
In plaats van je gedachten willen krijgen zoals jij vind dat ze zou moeten zijn (is dat wel reeel?) kan je ook dieper gaan en de achterliggende argumenten voor je gedachten bloot gaan leggen, begrijpen waarom ze er zijn op de momenten dat ze er zijn. Je gedachten en gevoelens zijn er niet om je het moeilijk te maken of om vervelend te zijn, er is niks in hou wat het slecht bedoelt of het verkeerd met je voor heeft, het is jouw verhaal en dat dient gehoord te worden; door jou.quote:Op woensdag 20 juli 2011 18:18 schreef Topgozer1 het volgende:
[..]
Dat is de bedoeling. Elk advies is welkom hier
Aan je eigenwaarde werken doe zelf, voor jezelf en met jezelf, je hoeft anderen daarbij niet te betrekken want dan leg je alsnog een deel ervan bij een ander neer.quote:Op woensdag 20 juli 2011 17:11 schreef Topgozer1 het volgende:
Ik wil ook echt aan mijn eigenwaarde leren werken. De sleutel daarvoor lijkt dat ik wat anderen van me denken totaal onbelangrijk leer vinden
Een voorbeeld. Morgen ga ik uit met een jonge vrouw die er redelijk goed uit ziet. Ik vind haar aantrekkelijk. Ik weet dat ik mijn looks mee heb en ik weet via anderen dat zij mij ook aantrekkelijk vindt. Ze spreekt me elke dag zelf aan in een chatbox en wilde morgen met me afsprekenquote:Op woensdag 20 juli 2011 19:22 schreef Canillas het volgende:
[..]
In plaats van je gedachten willen krijgen zoals jij vind dat ze zou moeten zijn (is dat wel reeel?) kan je ook dieper gaan en de achterliggende argumenten voor je gedachten bloot gaan leggen, begrijpen waarom ze er zijn op de momenten dat ze er zijn. Je gedachten en gevoelens zijn er niet om je het moeilijk te maken of om vervelend te zijn, er is niks in hou wat het slecht bedoelt of het verkeerd met je voor heeft, het is jouw verhaal en dat dient gehoord te worden; door jou.
Als jij van je gedachten af wil zeg je eigenlijk dat je van iets van jezelf af wil, dat is al een negatief oordeel over jezelf, een stuk zelfontkenning en je neemt daarmee jezelf punten om van te leren af; de reden waarom een bepaalde situatie een bepaalde gedachte bij je oproept is deel van jou verhaal. Jij mag er zijn, je verhaal mag er zijn, dus je gedachten mogen er ook zijn.
Heeft jouw perceptie van de waarde van anderen hier dan geen rol in?quote:Aan je eigenwaarde werken doe zelf, voor jezelf en met jezelf, je hoeft anderen daarbij niet te betrekken want dan leg je alsnog een deel ervan bij een ander neer.
Investeer in jezelf, als de persoon die jij bent, niet om aan iets te doen in vergelijking met anderen. Als je dat doet is een vergelijking met anderen niet meer nodig of van toepassing; jij bent jij, zij zijn zij.
Dat is wat ik van heel veel mensen heb gehoord.quote:Op woensdag 20 juli 2011 20:19 schreef Daniel1976 het volgende:
Oei wat een negativiteit hier over NLP.
Je handelen is voor 90% onderbewust zelfs belangrijke keuzes in dit leven maak je vaak niet bewust.
Dit komt omdat er in je onderbewustzijn links tussen neuronen zijn gelegd die voortkomen uit in het verleden behaalde resultaten.
NLP kan helpen andere links tussen neuronen te leggen waardoor je andere keuzes gaat maken andere emoties hebt bij bepaalde gebeurtenissen.
Wanneer het ingezet wordt voor domme dingen zoals homo's hetero maken, tsja dan gaat het niet werken natuurlijk. Ookal gebruik je NLP in combi met stroomstoten en homo porno zoals in de VS wel gedaan wordt.
Maar gezien de grote sprongen die we de afgelopen 10 jaar hebben gemaakt op neuro wetenschappelijk gebied, is NLP een waardevol instrument gebleken.
Ik verwacht daar nog veel meer van in de toekomst.
Het is geen placebo.quote:Op woensdag 20 juli 2011 20:30 schreef Topgozer1 het volgende:
Of zo'n therapeut dan evidence based werkt of niet kan me echt geen fu^k schelen. Mij gaat het om het resultaat en ik heb al vaker gehoord dat NLP extreem effectief is. Placebo of niet
Je bent aan het oordelen; het is geen aangenaam gevoel. Het is jouw gevoel, en dat mag er zijn. Probleem is dat jij vind dat het er niet mag zijn en dus ga je de strijd aan met een deel van jezelf; het moet weg. Dus eigenlijk zeg je dat jij weg moet. Dat zijn dingen die je niet zal vinden/doen wanneer je genoeg van jezelf houdt. Het zijn jouw zenuwen, en die zijn er, er zijn redenen waarom ze er zijn en dat zijn jouw redenen.quote:Op woensdag 20 juli 2011 20:13 schreef Topgozer1 het volgende:
[..]
Een voorbeeld. Morgen ga ik uit met een jonge vrouw die er redelijk goed uit ziet. Ik vind haar aantrekkelijk. Ik weet dat ik mijn looks mee heb en ik weet via anderen dat zij mij ook aantrekkelijk vindt. Ze spreekt me elke dag zelf aan in een chatbox en wilde morgen met me afspreken
Ik wil geen vriendschap maar seksueel avontuur. Ondanks dat mijn uiterlijk goed meevalt heb ik nooit iemand gezoend doordat ik er zenuwachtig van word.
Waarom wil ik het ergens maar word ik er elke keer zo zenuwachtig van als het moment daar is?
Geen aangenaam gevoel en ik vlucht er dan van weg. Is dit iets waar NLP een rol bij kan spelen?
[..]
Als wat anderen van je denken je geen bal kan schelen ben je een slecht mens? Is dat niet te zwart/wit? Ik zal het toelichten.quote:Heeft jouw perceptie van de waarde van anderen hier dan geen rol in?
Als wat anderen van je denken je geen bal kan schelen omdat anderen je koud laten, ben je in principe geen goed mens maar het leven is wel makkelijk voor jezelf omdat niets je kan raken.
Je haalt 2 dingen door elkaar; hoe jij jezelf ziet en hoe je omgaat met wat anderen van je denken. Jouw gemoedstoestand is maar van 1 ding afhankelijk en dat is hoe goed jij met jezelf omgaat. Dat mag en kan je niet bij anderen neerleggen.quote:Als je de meningen van anderen zodanig belangrijk vindt dat je gemoedstoestand er afhankelijk van wordt, ben je wel een medelevend mens maar dan maak je het leven voor jezelf heel moeilijk.
Ik vind mezelf hierin afhankelijk van anderen en daar wil ik wat aan doen
Het klinkt alsof je het beu bent dat je er niet mee geholpen wordt om van een deel van jezelf af te komen, weet je wel zeker dat wat jij wil ook hetgeen is wat je nodig hebt?quote:Op woensdag 20 juli 2011 20:30 schreef Topgozer1 het volgende:
Ik ben het zo beu als koude pap om naar psychologen te lopen terwijl de rekeningen maar oplopen en er niets verandert. Mijn wil was er nochtans, maar mijn vertrouwen is er niet door gegroeid en dat was mijn hulpvraag. Ik blijf vaak in die negatieve gedachtenpatronen hangen.
Ja nu weet ik waar het vandaan komt. Joepie. Maar er is niks aan veranderd
Voor mij is een psycholoog niet meer dan een tijdelijke vriend tegen betaling. Het resultaat dat je er mee haalt is niet echt meetbaar en daardoor ben ik het vertrouwen erin wat kwijt.
En het irriteert me dat psychologen dan kritisch zijn tov technieken die niet evidence based zijn terwijl hun eigen gesprekken maken dat iemand in kringetjes blijft rondtoeren.
Je kunt het vergelijken met al die dokters die lopen te kankeren dat osteopaten niet evidence based werken, hoewel hun technieken wel degelijk resultaten opleveren
Of zo'n therapeut dan evidence based werkt of niet kan me echt geen fu^k schelen. Mij gaat het om het resultaat en ik heb al vaker gehoord dat NLP extreem effectief is. Placebo of niet
Waarom krijg je zenuwtrekjes? Omdat je onbewustzijn je bewustzijn via die emoties iets duidelijk wil maken. Onderbewustzijn genereert emoties om je bewustzijn te sturen.quote:Op woensdag 20 juli 2011 20:13 schreef Topgozer1 het volgende:
[..]
Een voorbeeld. Morgen ga ik uit met een jonge vrouw die er redelijk goed uit ziet. Ik vind haar aantrekkelijk. Ik weet dat ik mijn looks mee heb en ik weet via anderen dat zij mij ook aantrekkelijk vindt. Ze spreekt me elke dag zelf aan in een chatbox en wilde morgen met me afspreken
Ik wil geen vriendschap maar seksueel avontuur. Ondanks dat mijn uiterlijk goed meevalt heb ik nooit iemand gezoend doordat ik er zenuwachtig van word.
Waarom wil ik het ergens maar word ik er elke keer zo zenuwachtig van als het moment daar is?
Geen aangenaam gevoel en ik vlucht er dan van weg. Is dit iets waar NLP een rol bij kan spelen?
Nou nou Daniel, eerst twijfel je aan het bestaan van de ziel en nu kom je met neuronentheorie aanzetten.quote:Op woensdag 20 juli 2011 20:19 schreef Daniel1976 het volgende:
Oei wat een negativiteit hier over NLP.
Je handelen is voor 90% onderbewust zelfs belangrijke keuzes in dit leven maak je vaak niet bewust.
Dit komt omdat er in je onderbewustzijn links tussen neuronen zijn gelegd die voortkomen uit in het verleden behaalde resultaten.
NLP kan helpen andere links tussen neuronen te leggen waardoor je andere keuzes gaat maken andere emoties hebt bij bepaalde gebeurtenissen.
Wanneer het ingezet wordt voor domme dingen zoals homo's hetero maken, tsja dan gaat het niet werken natuurlijk. Ookal gebruik je NLP in combi met stroomstoten en homo porno zoals in de VS wel gedaan wordt.
Maar gezien de grote sprongen die we de afgelopen 10 jaar hebben gemaakt op neuro wetenschappelijk gebied, is NLP een waardevol instrument gebleken.
Ik verwacht daar nog veel meer van in de toekomst.
Twijfelen wel nee joh, ik ontken het hele begrip ziel dat is gewoon een projectie van je hersenen.quote:Op woensdag 20 juli 2011 21:11 schreef Crutch het volgende:
[..]
Nou nou Daniel, eerst twijfel je aan het bestaan van de ziel en nu kom je met neuronentheorie aanzetten.![]()
Absoluut.quote:
Welke therapievormen heb je eigenlijk al gehad?quote:Op woensdag 20 juli 2011 20:30 schreef Topgozer1 het volgende:
[..]
Dat is wat ik van heel veel mensen heb gehoord.
Ik ben het zo beu als koude pap om naar psychologen te lopen terwijl de rekeningen maar oplopen en er niets verandert. Mijn wil was er nochtans, maar mijn vertrouwen is er niet door gegroeid en dat was mijn hulpvraag. Ik blijf vaak in die negatieve gedachtenpatronen hangen.
Ja nu weet ik waar het vandaan komt. Joepie. Maar er is niks aan veranderd
Voor mij is een psycholoog niet meer dan een tijdelijke vriend tegen betaling. Het resultaat dat je er mee haalt is niet echt meetbaar en daardoor ben ik het vertrouwen erin wat kwijt.
En het irriteert me dat psychologen dan kritisch zijn tov technieken die niet evidence based zijn terwijl hun eigen gesprekken maken dat iemand in kringetjes blijft rondtoeren.
Je kunt het vergelijken met al die dokters die lopen te kankeren dat osteopaten niet evidence based werken, hoewel hun technieken wel degelijk resultaten opleveren
Of zo'n therapeut dan evidence based werkt of niet kan me echt geen fu^k schelen. Mij gaat het om het resultaat en ik heb al vaker gehoord dat NLP extreem effectief is. Placebo of niet
Ik hoor vaker van kennissen van me dat ik met een uitspraak oordeel over iets, zonder dat ik het zelf besef. Ik beschouw mezelf als behoorlijk intelligent maar ik kan meerdere dingen in jouw repliek niet plaatsen.quote:Op woensdag 20 juli 2011 20:57 schreef Canillas het volgende:
[..]
Je bent aan het oordelen; het is geen aangenaam gevoel. Het is jouw gevoel, en dat mag er zijn. Probleem is dat jij vind dat het er niet mag zijn en dus ga je de strijd aan met een deel van jezelf; het moet weg. Dus eigenlijk zeg je dat jij weg moet. Dat zijn dingen die je niet zal vinden/doen wanneer je genoeg van jezelf houdt. Het zijn jouw zenuwen, en die zijn er, er zijn redenen waarom ze er zijn en dat zijn jouw redenen.
Daarnaast ga je op zoek naar argumenten waarom jouw gevoel er niet zou mogen zijn; je hebt je looks mee, ze vind jou aantrekkelijk, ze wil met je afspreken, je haalt nog een keer je uiterlijk erbij. Alsof je je gevoel daarmee weg kan redeneren, je frustreert jezelf omdat je je identificeert met de gedachte dat iets wat is, niet zou moeten zijn.
Neen, eigenlijk zou wat anderen over me zeggen geen invloed mogen hebben op mijn zelfvertrouwen. Maar ik merk wel dat ik down ben wanneer anderen negatief over me zijn.quote:Als wat anderen van je denken je geen bal kan schelen ben je een slecht mens? Is dat niet te zwart/wit? Ik zal het toelichten.
Je kan vinden dat je anderen niet tot last moet zijn, dat iedereen respect verdient, dat het normaal is beleefd en sociaal te zijn; dat heeft allemaal niks te maken met hoe jij over jezelf denkt. Ben je dan een slecht mens?
Zou niet mogen, maar voor mij is het op dit moment wel zoquote:Je kan heel erg meeleven met mensen en er voor anderen zijn en het fijn vinden wanneer anderen er voor jou zijn, dat heeft allemaal niks te maken met hoe jij over jezelf denkt. Ben je dan een slecht mens?
Hier ben ik wat verward. Er is iemand waar ik me seksueel heel erg aangetrokken toe voel.quote:Je kiest zelf waardoor je je laat raken/beïnvloeden, die keuze heb je tenminste wanneer je met voldoende eigenwaarde in het leven staat, dat heeft allemaal niks te maken met hoe jij over jezelf denkt. Ben je dan een slecht mens?
Ik denk dat het zo is omdat ik haar reactie op de zoen belangrijk vind, en ik er vanuit ga dat een eerste zoen bij haar vreemd overkomt waardoor ze zou weglopen zoals andere vrouwen zijn weggelopen toen ik mijn gevoelens bekende.quote:Je zegt de vraag ''waarom wordt ik zenuwachtig?'' en ik typ met opzet ''je zegt de vraag'' omdat je zelf niet op de vraag ingaat; waarom wordt jij zenuwachtig? Ga daar eens over nadenken, waarom maakt het je zenuwachtig, waarom is dat gevoel er, ga zitten met dat gevoel en vraag wat het je wil vertellen.
Ik heb het over je gevoel van stress/spanning/nerveus, als je je gevoel niet zou bestrijden, er niet vanaf zou willen, dan zou je het gevoel volledig toelaten en ervaren en er zo achter komen dat er voor jou als volwassene geen gevoel bestaat wat te groot of te intens is, sterker nog je zou ervaren hoeveel sterker je bent wanneer je je gevoel volledig accepteert op een liefdevolle manier naar jezelf toe. Je zal dan geen energie en moeite hoeven besteden aan het onder controle van je gevoel; maak van je gevoel iets wat er altijd mag zijn, waar je naar luistert maar je kiest zelf hoe je handelt. Blijk je achteraf liever anders gehandeld te hebben dan doe je dat de volgende keer, zonder jezelf iets te verwijten, te oordelen of kwalijk te nemen.quote:Op donderdag 21 juli 2011 02:10 schreef Topgozer1 het volgende:
Het gevoel is er. Welk gevoel? Mijn aantrekkingskracht tot iemand of het feit dat ik daarbij nerveus word?
Ik weet niet of ik vind dat het er niet mag zijn. Ik vind haar mooi en iets in mij wilt daar wat mee doen. Haar zoenen. Maar als ik dan voor haar sta en ze diep in mijn ogen kijkt, wil ik niet falen en vlucht ik weg door even naar het toilet te gaan of een biertje te bestellen bij de barman.
Ik krijg dan een soort stressreactie en het is dan zo intens dat ik er weg van loop.
Waarom zou dit niet zo zijn als ik van mezelf houd?
Ik beweer niet dat mijn gevoel (van aantrekking) er niet mag zijn. Ik vind van wel. Maar als ik er uiting aan wil geven door haar te zoenen word ik zenuwachtig
Hier laat je zo'n goed stuk inzicht zien in jezelf, je hebt duidelijk een bepaald stuk gedrag geïnternaliseerd en het is voor jezelf ook wel duidelijk dat zo'n manier in het leven staan je altijd onzeker maakt, je gevoel van eigenwaarde ligt bij anderen, dan kan je nooit stabiel in het leven staan.quote:Neen, eigenlijk zou wat anderen over me zeggen geen invloed mogen hebben op mijn zelfvertrouwen. Maar ik merk wel dat ik down ben wanneer anderen negatief over me zijn.
Waarom dat zo is weet ik niet. Ik denk dat ik sinds mijn kindertijd heb geleerd om te leven in functie van andere mensen. Als voetballer moest ik steeds anderen laten scoren van mij vader om hen te plezieren. Eigen succes was bijzaak. Als je voor de ander maar goed doet ben je goed bezig zei hij. Ik heb nooit geleerd om mezelf op de eerste plaats te zetten
Opnieuw; zou niet mogen. Waarom zou het niet mogen? Het is niet hoe je het wilt hebben en daar werk je nu aan maar als dat op dit moment zo is dan is dat zo, neem het waar, begrijp het, geen oordeel en ga verder, elke keer als jij het inziet en begrijpt doe je jezelf al een plezier; owja daar heb je het weer, ik snap het, kan ik hier nog meer van leren?quote:Zou niet mogen, maar voor mij is het op dit moment wel zo
Als mensen ergens erg aan vast houden dan komt dat meestal door het idee dat er wat in te behalen valt in de zin dat het iets over jou zou zeggen als jij die persoon zou hebben. En wanneer jij dat niet zou krijgen je geconfronteerd zou worden met een pijnlijk en negatief oordeel over jezelf. Snap je dat dit erg samenhangt met het zoveel belang hechten aan wat anderen van je vinden? Met jezelf niet op de 1e plaats zetten en eigen succes zien als bijzaak?quote:Hier ben ik wat verward. Er is iemand waar ik me seksueel heel erg aangetrokken toe voel.
Maar ik weet dat ze steeds vreemd gaat en daardoor neem ik er afstand van.
Telkens als ik een foto van die persoon zie, kussend met iemand anders, heb ik het daar moeilijk mee omdat iets in me wel verliefd blijft. Hoe verklaar je dit?
Daarnet kwam ik online en meteen zie ik foto's haar, innig zoenend met een ander en ik werd jaloers. Ondanks het feit dat ik mezelf heb voorgenomen om afstand van haar te nemen
Dan ben je bezig met in het heden voorkomen wat er in het verleden gebeurd is, wat onmogelijk is natuurlijk, en dingen als plezier en spontaniteit onmogelijk maakt. Als jij de eerdere ervaringen erg op jezelf betrokken hebt (en ik kan me voorstellen dat je dat gedaan hebt, vooral wanneer je de oordelen van anderen over jezelf je erg aantrekt of zelfs belangrijker vind dan jezelf) dan heb je het idee dat wat er gebeurd is iets over jou zegt, maar is dat wel zo? Jij hebt gevoelens voor vrouwen gehad (en dan even buiten beschouwing gelaten of die gevoelens vermengd waren met een idee van ''ik moet haar hebben anders zegt dat iets negatiefs over mij'') en die waren niet wederzijds, wat zegt dat over jou? Ik vind niks. Het is hun mening. Prima. Zegt dat wat over de persoon die jij bent? Maakt hun oordeel jou meer of minder waard? Ik vind van niet.quote:Ik denk dat het zo is omdat ik haar reactie op de zoen belangrijk vind, en ik er vanuit ga dat een eerste zoen bij haar vreemd overkomt waardoor ze zou weglopen zoals andere vrouwen zijn weggelopen toen ik mijn gevoelens bekende.
Als een kind dat moet leren fietsen maar de eerste keer op zijn bek gaat.
Ik neem aan dat je bedoelt dat ik best mijn gevoel van verliefdheid accepteer zonder het te verdringen. Accepteren betekent voor mij dat ik er niet over lieg tegen mezelf en dat ik aanvaard dat het er is.quote:Op donderdag 21 juli 2011 08:20 schreef Canillas het volgende:
[..]
Ik heb het over je gevoel van stress/spanning/nerveus, als je je gevoel niet zou bestrijden, er niet vanaf zou willen, dan zou je het gevoel volledig toelaten en ervaren en er zo achter komen dat er voor jou als volwassene geen gevoel bestaat wat te groot of te intens is, sterker nog je zou ervaren hoeveel sterker je bent wanneer je je gevoel volledig accepteert op een liefdevolle manier naar jezelf toe. Je zal dan geen energie en moeite hoeven besteden aan het onder controle van je gevoel; maak van je gevoel iets wat er altijd mag zijn, waar je naar luistert maar je kiest zelf hoe je handelt. Blijk je achteraf liever anders gehandeld te hebben dan doe je dat de volgende keer, zonder jezelf iets te verwijten, te oordelen of kwalijk te nemen.
Mee eens. Ik weet niet of ik energie steek in het niet accepteren dat het op dit moment zo is.quote:''Neen, eigenlijk zou wat anderen over me zeggen geen invloed mogen hebben op mijn zelfvertrouwen'' waarom zou dat niet mogen? Als dat op dit moment zo is, op dit punt in je leven, dan is dat zo, je kan daar mee aan de slag want het is iets wat je graag anders wil en dat is je goed recht maar zeggen dat het niet goed is of niet zou mogen help je jezelf niet mee, het is nu zoals het is en niet anders. Dat betekent niet dat je je erbij neerlegt maar dat je je situatie zoals die nu is begrijpt en accepteert en geen energie steekt in het vinden dat het niet zou mogen zijn want daar frustreer je jezelf mee
Ja dat snap ik volledig. Alleen begrijp ik niet wat er voor mij te behalen zou zijn aan een relatie hebben met een ontrouw iemand. Er zijn andere vrouwen die net zo mooi zijn, waar ik die blijvende gevoelens niet voor heb dus vraag ik me af waar het vandaan blijft komen.quote:Als mensen ergens erg aan vast houden dan komt dat meestal door het idee dat er wat in te behalen valt in de zin dat het iets over jou zou zeggen als jij die persoon zou hebben. En wanneer jij dat niet zou krijgen je geconfronteerd zou worden met een pijnlijk en negatief oordeel over jezelf. Snap je dat dit erg samenhangt met het zoveel belang hechten aan wat anderen van je vinden? Met jezelf niet op de 1e plaats zetten en eigen succes zien als bijzaak?
Dit vind ik heel belangrijk. Ik weet niet wat "echte verliefdheid" is en wat mijn gevoel eigenlijk is.quote:En is dat wat jij beschrijft nou echt verliefdheid? Of maakt zij een bepaald gevoel in je los waardoor je denkt ''ik moet haar hebben'' omdat dat dan iets zou betekenen in de zin dat het wat over jou zou zeggen/bewijzen?
Dit ervaar ik ja. En het is een beklemmend gevoel dat ik niet graag hebquote:Dan ben je bezig met in het heden voorkomen wat er in het verleden gebeurd is, wat onmogelijk is natuurlijk, en dingen als plezier en spontaniteit onmogelijk maakt.
Ik weet het nietquote:Als jij de eerdere ervaringen erg op jezelf betrokken hebt (en ik kan me voorstellen dat je dat gedaan hebt, vooral wanneer je de oordelen van anderen over jezelf je erg aantrekt of zelfs belangrijker vind dan jezelf) dan heb je het idee dat wat er gebeurd is iets over jou zegt, maar is dat wel zo?
Mee eens. Ik wil er mee aan de slag. Ik vraag me af binnen welk tijdsbestek ik mezelf op de eerste plaats kan leren zetten. Wat er nu speelt is het gevolg van de opvoeding van de voorbije 25 jaar. Niet in een paar dagen te veranderen zou ik denkenquote:Jij hebt gevoelens voor vrouwen gehad (en dan even buiten beschouwing gelaten of die gevoelens vermengd waren met een idee van ''ik moet haar hebben anders zegt dat iets negatiefs over mij'') en die waren niet wederzijds, wat zegt dat over jou? Ik vind niks. Het is hun mening. Prima. Zegt dat wat over de persoon die jij bent? Maakt hun oordeel jou meer of minder waard? Ik vind van niet.
Ik denk dat het idee om iets te doen zoals bijv een vrouw zoenen en dat dan helemaal goed en geweldig zou gaan je meer bang maakt dan daar niet voor gaan, omdat het idee van een prettige ervaring hebben gewoon als jezelf niet overeen komt met de overtuigingen die je heel je leven al hebt.
Ik wil absoluut niet doen alsof uit een bepaalde levenspositie waar je al vanaf jonge leeftijd inzit komen iets makkelijks is, sterker nog ik denk dat het moeilijkste is wat er is maar je krijgt er wel je echte zelf voor terug, wat voor iedereen de moeite waard is, dus ook voor jou
Voor het [knip] gedeelte; je geeft zelf het antwoord al; je wilt iets wat nooit wat zou kunnen worden, je wilt iets wat je onzeker(der) zou maken/houden en iets wat je uiteindelijk pijn zal doen; dat is wat je kent. Je hele leven misschien wel en daar hou je aan vast. Want zo gaat het als je van anderen voor liefde en een gevoel van eigenwaarde afhankelijk bent. Het is de angst om te breken met je verleden, met dat wat klote is maar je wel een gevoel van vastigheid geeft.quote:Op donderdag 21 juli 2011 10:13 schreef Topgozer1 het volgende:
[knip]
Mee eens. Ik wil er mee aan de slag. Ik vraag me af binnen welk tijdsbestek ik mezelf op de eerste plaats kan leren zetten. Wat er nu speelt is het gevolg van de opvoeding van de voorbije 25 jaar. Niet in een paar dagen te veranderen zou ik denken
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |
Dat begrijpen we, maar is wel erg jammer. Je kunt FOK! namelijk wel gratis LEZEN, maar we kunnen FOK! niet gratis MAKEN. De inkomsten van de advertenties zorgen ervoor dat we de kosten van de site kunnen dragen zodat je ook morgen FOK! nog kunt bezoeken.
Zou je willen overwegen om voor FOK! een uitzondering te maken in je adblocker (of andere middelen die onze ads blokkeren)? Je krijgt deze melding dan nooit meer te zien.
Ja, ik wil fok.nl whitelisten, laat me zien hoe
Ik neem liever een premium account zodat ik geen advertenties hoef te zien (je moet eerst inloggen)
Ja, breng me naar de shop