FOK!forum / Culinesse à gogo / Waarom gaan mijn koekenpannen altijd kapot?
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 12:20
Wie kan mij uitleggen hoe je met koekenpannen om moet gaan. Of nu goedkope of dure tefaldingen kook na een jaartje ofzo is de bodem krom, zit er troep in die je alleen met een beitel wegkrijgt.

En nee ik ben geen viespeuk, al mijn andere pannen doen het uitstekend, zijn schoon, gaan niet kapot maar de koekenpan drijft me tot waanzin.

Kortom: gezocht, gebruiks aanwijzing voor een koekenpan met anti-aanbaklaag gezocht...
Mirjammaandag 4 juli 2011 @ 12:20
doe je ze in de vaatwasser?
-tape-maandag 4 juli 2011 @ 12:21
Misschien gebruik je een te harde borstel waardoor je de anti-aanbaklaag wegpoetst?

Ik zei borsten :')
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 12:21
nope, ik ben een ouderwetste gootsteenafwasser :@
Prosposmaandag 4 juli 2011 @ 12:22
Te lang op hoog vuur?
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 12:22
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:21 schreef -tape- het volgende:
Misschien gebruik je een te hard borsten waardoor je de anti-aanbaklaag wegpoetst?
sorbo borstel, gewoon een afwasding dus...
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 12:23
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:22 schreef Prospos het volgende:
Te lang op hoog vuur?
wacht ff, kan een koekenpan niet tegen lang op een hoog vuur, en belangrijker wat is lang?

langer als een minuut of 10 staat ie nooit op een volle pit
-tape-maandag 4 juli 2011 @ 12:24
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:23 schreef Klonk het volgende:

[..]

wacht ff, kan een koekenpan niet tegen lang op een hoog vuur, en belangrijker wat is lang?

langer als een minuut of 10 staat ie nooit op een volle pit
Dat behoort tot de categorie 'niet lang' :P
Prosposmaandag 4 juli 2011 @ 12:24
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:23 schreef Klonk het volgende:

[..]

wacht ff, kan een koekenpan niet tegen lang op een hoog vuur, en belangrijker wat is lang?

langer als een minuut of 10 staat ie nooit op een volle pit
Dat de pan zelf begint te roken zeg maar.
erikkllmaandag 4 juli 2011 @ 12:24
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:23 schreef Klonk het volgende:

[..]

wacht ff, kan een koekenpan niet tegen lang op een hoog vuur, en belangrijker wat is lang?

langer als een minuut of 10 staat ie nooit op een volle pit
Dat doe ik ook wel en mijn koekenpannen zijn nog heel.
BertVmaandag 4 juli 2011 @ 12:25
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:22 schreef Prospos het volgende:
Te lang op hoog vuur?
idd, ik doe jaren met zo'n Tefal pan.
Vuur niet te hoog, plastic/houten spatel, pan laten afkoelen en niet onder koud water knallen.
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 12:25
dus ook dure tefalpannen zijn gewoon kutpannen?

want mijn onderkant ziet eruit als als een autodak nadat er hagelstenen ter grote van tennisballen naar beneden zijn gekomen.

kleine uitzondering bedenk ik me net, als ik pannenkoeken bak dan staat ie wel een half uurtje op een volle vlam, maar goed ik bak niet elke dag pannenkoeken...
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 12:26
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:25 schreef BertV het volgende:

[..]

idd, ik doe jaren met zo'n Tefal pan.
Vuur niet te hoog, plastic/houten spatel, pan laten afkoelen en niet onder koud water knallen.
doe ik ook allemaal braaf....
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 12:26
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:24 schreef Prospos het volgende:

[..]

Dat de pan zelf begint te roken zeg maar.
dat heb ik nog nooit gehad, wel een steekvlam, maar rook nog nooit :P
-tape-maandag 4 juli 2011 @ 12:27
Blus jij je pannen af met koud water na gebruik?
kovenantmaandag 4 juli 2011 @ 12:28
maak er anders eens een foto van , kan me er een moeilijk plaatje bij voorstellen wat je bedoeld ..
ma goed ik zou hem niet gebruiken om mee te tenissen ofzo .
fruityloopmaandag 4 juli 2011 @ 12:29
Dat hadden wij ook nog wel es met Tefal pannen, maar sinds we de koekepannen van Berndes (bij AH om de zoveel tijd met 50% korting) hebben, is er niks meer aan de hand.
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 12:29
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:27 schreef -tape- het volgende:
Blus jij je pannen af met koud water na gebruik?
een keer gedaan toen ik nog thuis woonde, een seconde erna had ik een tik op mijn vingers te pakken van mijn moeder, sindsdien nooit meer gedaan :P
error_404maandag 4 juli 2011 @ 12:29
Van wat voor materiaal zijn je pannen? En de aanbaklaag, is dat daadwerkelijk Tefal of iets van een ander merk?
O en idd nooit koud afblussen...
Mirjammaandag 4 juli 2011 @ 12:30
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:27 schreef -tape- het volgende:
Blus jij je pannen af met koud water na gebruik?
ik doe dat wel soms, maar dan nog blijven ze prima hoor
-tape-maandag 4 juli 2011 @ 12:31
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:30 schreef Mirjam het volgende:

[..]

ik doe dat wel soms, maar dan nog blijven ze prima hoor
Het kan ook wel, maar het is niet goed voor de pan. En misschien als hij dat altijd doet dat dat de oorzaak is. Want hoe hij het nu beschrijft zou er in principe niks mis mee moeten zijn.
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 12:31
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:29 schreef error_404 het volgende:
Van wat voor materiaal zijn je pannen? En de aanbaklaag, is dat daadwerkelijk Tefal of iets van een ander merk?
O en idd nooit koud afblussen...
Tefal met een thermospot :)
Mirjammaandag 4 juli 2011 @ 12:32
waarom mag je zo'n pan eigenlijk niet afblussen met koud water?
ik wist niet dat dat niet mocht
JohnnyKnoxvillemaandag 4 juli 2011 @ 12:33
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:32 schreef Mirjam het volgende:
waarom mag je zo'n pan eigenlijk niet afblussen met koud water?
ik wist niet dat dat niet mocht
Op mijn Ikea koekenpan staat dat de pan pas als ie op temperatuur is de juiste vorm heeft, hij zakt iets uit tijdens het warmer worden. Als je hem dan heet onder de koude kraan knalt, dan krimpt het metaal weer heel snel waardoor de anti-aanbaklaag los kan laten.
BertVmaandag 4 juli 2011 @ 12:34
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:32 schreef Mirjam het volgende:
waarom mag je zo'n pan eigenlijk niet afblussen met koud water?
ik wist niet dat dat niet mocht
Metaal zet uit en krimpt. Op het moment dan je er koud water over giet dan gaat dat minder gelijkmatig, nog even los van of de antiaanbaklaag wel of niet kan volgen.
Puur gevoelsmatig doe ik dat nooit omdat ik weet dat dit ook met motorblokken en remschijven zo is.
fruityloopmaandag 4 juli 2011 @ 12:34
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:32 schreef Mirjam het volgende:
waarom mag je zo'n pan eigenlijk niet afblussen met koud water?
ik wist niet dat dat niet mocht
Omdat je dan het metaal aan 1 kant sneller afkoelt als de andere, en dan trekt het krom. Kan je ook mooi zien als je van die dunne plastic snijplankjes onder de hete kraan houdt.
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 12:34
Net geprobeerd een foto te maken maar je ziet het eigenlijk niet, de pan ziet er aan de onderkant uit alsof er iemand op is gaan staan, als ik er beslag in doe dan loopt het ook naar 1 kant :')
pussywillowmaandag 4 juli 2011 @ 12:42
Als ze krom trekken dan lijkt me dat toch een kwestie van te warm worden.

En natuurlijk altijd een houten of plastic spatel gebruiken en geen metaal, want dan is het ook vrij snel afgelopen met je pan :P
Prosposmaandag 4 juli 2011 @ 12:46
Het liefste een houten spatel, hout verteerd beter dan plastic. Al zal dat wel minimaal zijn :)
Daffodil31LEmaandag 4 juli 2011 @ 12:47
Van die dikke ijzeren pannen met een putjesbodem gebruiken. Van BK zijn die.

Gaan bij m'n ouders al zolang ze getrouwd zijn mee. En da's alweer bijna 42 jaar.
RobinOokmaandag 4 juli 2011 @ 12:49
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:46 schreef Prospos het volgende:
Het liefste een houten spatel, hout verteerd beter dan plastic. Al zal dat wel minimaal zijn :)
Doe mij dan maar liever plastic. Ik heb juist liever dat het niet verteert. :+
Fixersmaandag 4 juli 2011 @ 14:48
10 Minuten vol vermogen is wel te lang en te heet. Zet ze op half-driekwart vermogen om op te warmen. Das heet zat. En tefalthermospot zijn dure kutpannen.

Als je goedkoop en onverwoestbaar wilt: plaatstalen pannen. Je moet er alleen mee leren koken.
Doedezemaarmaandag 4 juli 2011 @ 14:59
Die zware koekepannen van de Hema hebben daar allemaal geen last van. En die gaan hier gewoon in de vaatwasser
_Lokimaandag 4 juli 2011 @ 15:11
Gewoon een zo dik mogelijke bodem. Zo een met van die putjes zoals hierboven genoemd staat werkt inderdaad geweldig.
error_404maandag 4 juli 2011 @ 15:20
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 14:48 schreef Fixers het volgende:
10 Minuten vol vermogen is wel te lang en te heet. Zet ze op half-driekwart vermogen om op te warmen. Das heet zat. En tefalthermospot zijn dure kutpannen.

Als je goedkoop en onverwoestbaar wilt: plaatstalen pannen. Je moet er alleen mee leren koken.
Ligt er maar net aan op wat voor pit TS zijn pan zet natuurlijk en hoe groot zijn pan is....

Thermospot is wel butt, ja, maar ee nstalen pan is meteen een ander uiterste. Persoonlijk zou ik gewoon een goede koekepan met antiaanbaklaag van en ander merk dan Tefal kopen. Bij tefal betaal je toch meer voor het merk dan voor kwaliteit...
_Lokimaandag 4 juli 2011 @ 15:21
Trouwens wel belachelijk dat je een koekenpan geen 10min op hoog vuur kan zetten. Boutkwaliteit tegenwoordig.
RobinOokmaandag 4 juli 2011 @ 16:46
Ik denk dat ze leeg bedoelen.
Of bedoel jij ook leeg?

Tegenwoordig is dat gewoon niet meer nodig. Simpel zat.
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 16:57
quote:
2s.gif Op maandag 4 juli 2011 15:20 schreef error_404 het volgende:

[..]

Ligt er maar net aan op wat voor pit TS zijn pan zet natuurlijk en hoe groot zijn pan is....

Thermospot is wel butt, ja, maar ee nstalen pan is meteen een ander uiterste. Persoonlijk zou ik gewoon een goede koekepan met antiaanbaklaag van en ander merk dan Tefal kopen. Bij tefal betaal je toch meer voor het merk dan voor kwaliteit...
geef eens merksuggestie :)

verder geen verstand van pannen namelijk :P
RobinOokmaandag 4 juli 2011 @ 17:08
Ik heb er nu een met zo'n lichtblauwe laag. Thermolon heet dat geloof ik. Die bakt best fijn eigenlijk en nog geen krasje te bekennen. Mag behoorlijk heet worden.
error_404maandag 4 juli 2011 @ 17:15
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 16:57 schreef Klonk het volgende:

[..]

geef eens merksuggestie :)

verder geen verstand van pannen namelijk :P
Zal even in de kastjes kijken, wat wij hebben staan. Wij zijn nu het oude spul door goede kwaliteit nieuw aan het vervangen.
Voor het vlees (en andere dingen eigenlijk ook) hebben we laatst een Le Creuset gekocht; echt geweldig! Kost wat meer, maar geeft echt veel meer plezier.

edit: O, en koop geen pan met een rechte of 'scherpe' bovenrand; dat gaat een stuk sneller kapot.

[ Bericht 5% gewijzigd door error_404 op 04-07-2011 17:28:53 ]
JohnnyKnoxvillemaandag 4 juli 2011 @ 17:19
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 16:57 schreef Klonk het volgende:
geef eens merksuggestie :)

verder geen verstand van pannen namelijk :P
De koekenpannen van de Ikea (365+ lijn) bevallen mij tot nu toe prima.
golfermaandag 4 juli 2011 @ 18:36
Ik heb sinds enige tijd een Aeternum keramische koekenpan. Knetterhard materiaal en kan heel heet worden. Binnenkant ook erg slijtvast. Wouter Klootwijk is ook fan:
http://www.pannenland.nl/(...)ernum_koekenpan_28cm
Lienekienmaandag 4 juli 2011 @ 18:38
quote:
14s.gif Op maandag 4 juli 2011 18:36 schreef golfer het volgende:
Ik heb sinds enige tijd een Aeternum keramische koekenpan. Knetterhard materiaal en kan heel heet worden. Binnenkant ook erg slijtvast. Wouter Klootwijk is ook fan:
http://www.pannenland.nl/(...)ernum_koekenpan_28cm
:9~

Mag die in de vaatwasser, golfer?
Klonkmaandag 4 juli 2011 @ 18:38
Ik voel me wel aangesproken door dat woesteling gedeelte :D
golfermaandag 4 juli 2011 @ 18:39
quote:
11s.gif Op maandag 4 juli 2011 18:38 schreef Lienekien het volgende:

:9~

Mag die in de vaatwasser, golfer?
Mag wel, maar wordt ontraden.
Ik was deze pannen (heb een hele set ervan) gewoon even af met de hand.
Lienekienmaandag 4 juli 2011 @ 18:40
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 18:39 schreef golfer het volgende:

[..]

Mag wel, maar wordt ontraden.
Ik was deze pannen (heb een hele set ervan) gewoon even af met de hand.
Jammer. Een bijna-ideale pan.
zwartedoosmaandag 4 juli 2011 @ 18:44
Nooit geweten van dat koud afblussen, ik doe het al jaren iedere dag zowat, en er is niks mis met mijn pannen ;)
Pietverdrietmaandag 4 juli 2011 @ 22:37
quote:
14s.gif Op maandag 4 juli 2011 18:36 schreef golfer het volgende:
Ik heb sinds enige tijd een Aeternum keramische koekenpan. Knetterhard materiaal en kan heel heet worden. Binnenkant ook erg slijtvast. Wouter Klootwijk is ook fan:
http://www.pannenland.nl/(...)ernum_koekenpan_28cm
Heb er eentje van de Aldi, doen het erg goed.
golferdinsdag 5 juli 2011 @ 00:00
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 22:37 schreef Pietverdriet het volgende:

Heb er eentje van de Aldi, doen het erg goed.
Ik heb de hele pannenset via Fok!- ibood aangeschaft. Enige keer dat ik echt geïnteresseerd was in een aanbieding van ze.
Lienekiendinsdag 5 juli 2011 @ 14:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2011 00:00 schreef golfer het volgende:

[..]

Ik heb de hele pannenset via Fok!- ibood aangeschaft. Enige keer dat ik echt geïnteresseerd was in een aanbieding van ze.
Ik heb er twee besteld.
DeltaCepheimaandag 11 juli 2011 @ 14:55
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:27 schreef -tape- het volgende:
Blus jij je pannen af met koud water na gebruik?
Mag dat niet? :@ :@

quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 12:34 schreef BertV het volgende:

[..]

Metaal zet uit en krimpt. Op het moment dan je er koud water over giet dan gaat dat minder gelijkmatig, nog even los van of de antiaanbaklaag wel of niet kan volgen.
Puur gevoelsmatig doe ik dat nooit omdat ik weet dat dit ook met motorblokken en remschijven zo is.
Oops.