Zou best kunnen. Even in IE proberen.quote:Op woensdag 1 juni 2011 09:16 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Ik zal de bijdehandte opmerking gewoon even niet maken![]()
Ik weet 't niet, ik zie ze wel...uhm, misschien een issue met je browser? ik weet 't niet hoor, ik roep maar wat.
mogguh![]()
quote:Op woensdag 1 juni 2011 09:15 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ik vind 't ook fijn dat de wajong er is. Heb wel m'n school afgemaakt (HAVO en VWO), maar op de universiteit ging 't 2 keer mis. Baantjes hield ik niet vol en ben na een verhuizing (ook erg stressvol) uiteindelijk in de bijstand terechtgekomen. Kwam in een werktraject terecht maar dat viel zo zwaar (kwamen weer andere dingen bij die ook weer stress opleverden zoals overlijden grootouders) dat ik uiteindelijk opgenomen moest worden.
Uiteindelijk in de wajong terechtgekomen, waarna ik voor 't eerst in m'n leven de speelruimte had om eens goed naar mezelf te kijken waarom dingen nou steeds bleven mislukken.
Kwam rond dezelfde tijd ook in de GGZ molen terecht en bleek dat er zich bij mij heel wat dingen hadden opgestapeld waarvan ik me totaal niet bewust was.
In die tijd ook jaren lang vrijwilligerswerk gedaan, echt van kinderwerk, hulpkok, schoonmaker en computer reparatie/bouw/onderhoud internetcafe en daar ontdekt dat ik de neiging heb om veel te ver over m'n eigen grenzen heen te gaan, waardoor ik periodiek instortte.
Het is jammer dat ik in de loop der tijd een aantal keer behoorlijk ben teruggevallen, maar zijn nog steeds op zoek naar de juiste medicatie voor mij.
En op de bank zitten, niks voor mij!
Maar als de wajong niet had bestaan, had het er voor mij heel wat minder rooskleurig uitgezien
quote:Plek wajonger vaker in cao’s geregeld door Jarco de Swart en Jurry Brand
Bron: http://www.telegraaf.nl/m(...)caos_geregeld__.html
AMSTERDAM - Werkgevers en werknemers maken steeds vaker afspraken over werkplekken voor jongeren met een arbeidshandicap (wajongeren). Lukte dit vorig jaar nog in een op de vijf cao’s, in 2011 staat de teller al op een op drie. Dat is een gemiddelde van een wajonger op honderd werknemers, zo blijkt uit de laatste cijfers van werkgeversvereniging AWVN.
Leden van Abvakabo FNV protesteerden eerder al tegen de samenvoeging van wajong, bijstand en sociale werkvoorziening. Foto: ANP De werkgevers vinden echter dat de verleiding om deze werknemers aan te nemen nog vergroot moet worden, bijvoorbeeld door de wet zo aan te passen dat er meer tijdelijke contracten kunnen worden gegeven.
De AWVN is als adviseur betrokken bij het grootste deel van alle cao’s in de marktsector. Met het naar buiten brengen van de nieuwste cijfers mengt de werkgeverslobby zich openlijk in het debat over de nieuwe wet werken naar vermogen (wwnv), die de wajong, sociale werkvoorziening en de bijstand integreert.
Tegenstanders
Tegenstanders van de wetswijzigingen, die vanavond weer worden besproken in de Tweede Kamer, vrezen dat een groot deel van de ongeveer 200.000 wajongeren buiten de boot valt. Dit omdat er tegelijk flink wordt bezuinigd en er veel minder geld beschikbaar zal zijn voor het aan het werk helpen van jongeren met een arbeidshandicap. Hierdoor dreigen veel kwetsbare jongeren zonder werk te komen. De vakbonden spreken van een ’laffe bezuiniging’.
Bovendien stellen critici al veel langer dat werkgevers zich onvoldoende inspannen om jonggehandicapten aan werk te helpen. Onzin, verweren de werkgevers zich nu. Nederland telt zo’n 200.000 wajongers. Slechts een kwart van hen had in 2009 een baan. Als er niets wordt gedaan om meer wajongeren te begeleiden naar opleiding of werk, telt Nederland in 2040 maar liefst 400.000 jonggehandicapten, aldus het kabinet.
Gestigmatiseerd
„Wij steunen het kabinet, dat zoveel mogelijk jongehandicapten aan het werk wil”, zeggen VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes en interimvoorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen. „Niemand mag onnodig aan de kant staan. Maar ook vinden wij dat er te veel jongeren als wajonger worden beoordeeld en zo nodeloos en vaak langdurig worden gestigmatiseerd. Dit moet worden opgelost.”
De werkgeversvoorzitters wijzen erop dat er al meer gebeurt dan voorheen. „Wij verwachten dat toenemende schaarste op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing meer ruimte zal scheppen om wajongers aan een baan te helpen.”
Realistisch
„Werkgevers zijn dus positief over de inzet van wajongers, maar we moeten wel realistisch blijven”, aldus Van Straalen en Wientjes. „Het is ingewikkeld om hen naar een gewone baan te helpen. Niet elke wajonger is geschikt voor regulier werk, niet elk bedrijf of sector is voor hen geschikt. Sommigen kunnen niet zonder intensieve begeleiding – ook buiten het werk – functioneren in een onderneming.”
Volgens de werkgeversvoorzitters zijn er voldoende manieren om arbeidsgehandicapte jongeren aan het werk te krijgen en kunnen de kansen daarop worden vergroot. „Werkgevers moeten verlost worden van sores en rompslomp wanneer zij iemand in dienst nemen. Daarnaast moet het mogelijk zijn om maatwerk toe te passen op het contract met bijvoorbeeld verlengde proeftijden, proefplaatsing en aanpassen van de flexwet. Dan kunnen werkgevers aaneensluitend vaker een tijdelijk contract geven dan de maximale drie keer nu.”
Verleiden
Hoeveel wajongeren de werkgevers een baan willen geven, daar laten Wientjes en Van Straalen zich niet op vastpinnen. „Wij zijn tegen quota of streefcijfers. Wij kiezen voor een aanpak waarbij werkgevers worden gestimuleerd en ’verleid’ tot het aannemen van wajongers. Quota en streefcijfers zijn in de praktijk onwerkbaar omdat niet ieder bedrijf en niet iedere sector iemand uit de wwnv zal kunnen plaatsen. Bovendien leidt dit allemaal tot stigmatisering van mensen.”
Alle mensen hebben een handleiding natuurlijk, alleen bij mensen met een aandoening zijn de gevolgen van het niet volgen van die handleiding extremer, omdat de reacties veel heftiger zijn.quote:Op woensdag 1 juni 2011 09:26 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Zou best kunnen. Even in IE proberen.
En ik wou nog even terugkomen op de "fluwele handschoentjes" en begrijp nu wat je ermee bedoelde
Even ter uitleg, ik ben zelf autistisch en heb zelf een aantal jaartjes in een activiteitencentrum meegedraait. Er liepen daar een aantal mensen rond die je inderdaad "met fluwelen handschoentjes" moest behandelen. Een voorbeeld was een vrouw ergens achterin de 50. Was model, is op jonge leeftijd verkracht en vreselijk naief en snel in de war.
Ze was geen kwaadaardig persoon, maar had zo haar "eigenaardigheden", maar het komt er op neer dat mensen met een psychische handicap ook meestal een aparte handleiding hebben, hoe je met ze om moet gaan.
Uiteindelijk komt het er op neer dat je iedereen in z'n waarde moet laten, afstraffen heeft geen zin, die mensen zijn al genoeg gestraft.
Helemaal niks meer. Ik heb eind 2009 een hele zware terugval gehad, zat een half jaar aan de AD en benzo's, was suicidaal en kon elk moment opgenomen worden, wat achteraf gelukkig niet gebeurt is. Maar het hing allemaal aan een zeiden draadje. Gebeurde heel veel tegelijkertijd, verhuizing die in allerijl geregeld moest worden (en ik ben een ramp met dingen regelen), relatie ging uit. Toendertijd heb ik met m'n vrijwilligerswerk moeten stoppen, ook hield ik andere activiteiten niet meer vol, verwaarloosde m'n huishouden, ik verwaarloosde eigenlijk alles. Contact met vrienden en m'n therapiegroep waren eigenlijk 't enige wat ik nog kon volhouden.quote:Op woensdag 1 juni 2011 09:16 schreef Scorpie het volgende:
magnetronkoffie, wat doe je nu dan precies qua 'werk' als ik vragen mag?
Hier haak ik even op inquote:Op woensdag 1 juni 2011 09:30 schreef CoolGuy het volgende:
[..]hoe vaker ik deze post lees hoe meer dingen ik hier in zie..
Mensen overlijden. Daar is niks aan te doen. Dat is ontzettend kut. En nee, het is niet dat ik 't nooit heb meegemaakt, want vorig jaar augustus is mijn vader overleden. De wereld draait door. De vogels blijven fluiten, auto's blijven rijden, en je zult door moeten. Hoe kut en hard het ook is, de wereld stopt voor jou niet met draaien op het moment dat een dierbare overlijdt. Vroeg of laat zul je er zelf mee om moeten gaan. Mensen kunnen je vastpakken, je proberen te helpen, maar uiteindelijk zul je er zelf mee moeten dealen. Dat kan niemand anders voor je doen.
Dingen opgestapeld waar je je totaal niet van bewust was? Waar moet ik dan aan denken?
Jij hebt 'daar ontdekt dat je veel te ver over je eigen grenzen gaat' ? Dit is dus het soort opmerkingen dat ik bedoel (sorry dat ik 't zeg, ik val je niet aan, ik gebruik dit wat je zegt nu gewoon even als voorbeeld). Hoezo, dat heb je ontdekt? Je weet toch zeker wel wat je grenzen zijn? Dan merk je toch als je op je tandvlees gaat lopen, en dan snap je toch dat je een paar versnellingen terug moet schakelen? En dan stort je periodiek in.
Ik kan me voorstellen dat je een burnout hebt, je stort in. Oke, maar dan kom je terug, en dan gebeurd dat dus vaker, want je 'stort periodiek in'. Echt? Je hebt niks geleerd van de vorige keren? Ik zou zeggen, doe dan eens aan time management, want anders blijf je over je nek gaan.
Wil je dat probleem oplossen met medicatie, of is die medicatie hoofdzakelijk voor andere dingen en dus niet tegen dat 'periodiek instorten'?
Zou je dat nu juist niet moeten laten, het advies geven aan anderen? Dat is namelijk nogal een emotionele belasting.quote:Op woensdag 1 juni 2011 09:35 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ben momenteel bezig m'n huishouding op orde te krijgen en voor de rest probeer ik mensen te helpen met advies op diverse fora zoals fok!.
Het was niet alleen maar het overlijden, op dat moment had ik al een terugval en het overlijden van mijn grootouders (stierven een dag na elkaar, dubbele begravenis+huis moest leeg), maar er kwamen meer dingen tegelijkertijd bij. De begravenis heb ik in een roes meegemaakt, had m'n vader en ooms/tantes nog nooit zo meegemaaktquote:Op woensdag 1 juni 2011 09:30 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Dingen opgestapeld waar je je totaal niet van bewust was? Waar moet ik dan aan denken?
Jij hebt 'daar ontdekt dat je veel te ver over je eigen grenzen gaat' ? Dit is dus het soort opmerkingen dat ik bedoel (sorry dat ik 't zeg, ik val je niet aan, ik gebruik dit wat je zegt nu gewoon even als voorbeeld). Hoezo, dat heb je ontdekt? Je weet toch zeker wel wat je grenzen zijn? Dan merk je toch als je op je tandvlees gaat lopen, en dan snap je toch dat je een paar versnellingen terug moet schakelen? En dan stort je periodiek in.
Ik kan me voorstellen dat je een burnout hebt, je stort in. Oke, maar dan kom je terug, en dan gebeurd dat dus vaker, want je 'stort periodiek in'. Echt? Je hebt niks geleerd van de vorige keren? Ik zou zeggen, doe dan eens aan time management, want anders blijf je over je nek gaan.
Maar het is momenteel het enige wat ik tenminste WEL KAN DOEN, dan doe ik tenminste nog wat waar anderen wat aan kunnen hebben, snap jequote:Op woensdag 1 juni 2011 09:42 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Zou je dat nu juist niet moeten laten, het advies geven aan anderen? Dat is namelijk nogal een emotionele belasting.
Nou, mooie post, en ook mooi om te zien dat je toch niet afgehaakt bent van deelname aan deze discussie, terwijl je dat eerst wel wilde. Dat kan ik respecteren. Je kruipt niet weg en je geeft niet op, maar je komt op voor jezelf en je gaat door, dat is tof.quote:Op woensdag 1 juni 2011 09:39 schreef missyB het volgende:
[..]
Hier haak ik even op in
het over grenzen heengaan is voor mij heel herkenbaar dus ik vertel even vanuit mijn beleving oke.
Ik heb zelf al jaren last van psychische klachten waaronder ADHD en chronisch slaapgebrek..
Dat met elkaar gecombineerd zorgt er alleen al voor dat ik me zelf steeds voorbij loop in allerlei zaken.
ik heb dus grote moeite met grenzen aangeven en nee zeggen en elke keer ga ik op mijn plaat.
Die patronen en denkbeelden veranderen is voor mij zo ontzettend moeilijk maar ik ga gestaag vooruit.
Op het moment dat ik echt veel te veel van mezelf ge-eist heb word ik labiel(huilerig, prikkelbaar,chagrijning en doodmoe)Ik probeer dan zoveel mogelijk rustmomenten in te plannen maar met een jong en druk gezin gaat dat moeizaam.
Ook mijn omgeving werkt niet echt mee want men ziet niets aan mij en heeft verwachtingen van mij waarop ik dan weer geen nee durf te zeggen bijv een extra kantinedienst draaien.
Dat vrijwilligerswerk vind ik ook weer erg leuk want he dan heb ik ook eens wat te vertellen thuis!
En het contact met anderen vind ik erg leuk.
keerzijde is dan wel weer totaal overprikkeld thuiskomen wat me na 1 drukke dienst gewoon 2 dagen bijtanken kost.
Grenzen aangeven en blijven volhouden is niet voor iedereen even makkelijk.
Voor jou is het dus geen probleem voor anderen weer wel.
Nu ik daar meer en meer mee bezig ben heb ik constante aanvaringen in mijn omgeving want nee is men van mij niet gewend en assertief zijn ook niet. Dat zorgt er dan weer voor dat ik me helemaal ruk voel en mezelf constant afvraag of ik er goed aan doe.
Ben ik hier terecht boos over? mag ik hier wat van zeggen?
Hoe zeg ik zoiets netjes en beleefd?
Dan ben je alles afgegaan in je hoofd en wat krijg je ?
een nijdige reactie want je bent toch altijd zo meegaand????
En zo is alles in wisselwerking met elkaar
Ik heb niet echt een reden om me dan ruk te voelen, het overkomt me.quote:Op woensdag 1 juni 2011 09:45 schreef CoolGuy het volgende:Niet aan jezelf gaan twijfelen en je ruk voelen en afvragen of je de goede keuze hebt gemaakt, alleen maar omdat mensen anders reageren dan je had gehoopt.
dat vind ik nou een aardig bericht van je.quote:Op woensdag 1 juni 2011 09:45 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Nou, mooie post, en ook mooi om te zien dat je toch niet afgehaakt bent van deelname aan deze discussie, terwijl je dat eerst wel wilde. Dat kan ik respecteren. Je kruipt niet weg en je geeft niet op, maar je komt op voor jezelf en je gaat door, dat is tof.
Natuurlijk, dingen doen die je eerst niet deed kost moeite. Denkwijzen veranderen kost tijd. Maar dat is wel waar de winst te behalen is. Dat is aan jezelf werken. Want laten we eerlijk zijn, je wil toch dingen veranderen, vooruitgang boeken, daar beter van worden, etc. Je wil toch niet aan de medicatie gaan en vooral aan symptoombestrijding doen, maar de oorzaak aanpakken zodat je die hele medicatie helemaal niet nodig hebt?
Dingen zoals geen nee durven zeggen, niet assertief zijn, niet voor jezelf op durven komen, etc etc, dat hebben meer mensen. Het mooie is, die dingen kun je leren. Daar heb je geen medicatie voor nodig, daar hoef je geen labeltje voor opgeplakt te krijgen, dat vereist gewoon inzet en doorzettingsvermogen. Als jij een keuze maakt, dan maak je die, en dan ga je daarvoor. Niet aan jezelf gaan twijfelen en je ruk voelen en afvragen of je de goede keuze hebt gemaakt, alleen maar omdat mensen anders reageren dan je had gehoopt.
Dat is het leven. Dingen die jij doet lokken verschillende reacties uit. Maar je bent verantwoordelijk voor jezelf. Ik vind dat er uit deze post een totaal andere MissyB spreekt dan in eerdere posts van je. Nogmaals, daar kan ik respect voor hebben.
Haha, dat is erg herkenbaar!quote:Op woensdag 1 juni 2011 09:58 schreef missyB het volgende:
Kan dus smorgens opstaan en mn slaapkamer gaan poetsen, vervolgens breng ik was naar de douche en zie dat de douche vies is, dan sop ik die even maar hee dr staat een lege beker die naar de keuken moet, dus ik loop naar d ekeuken waar de vaatwasser in en uitgepakt dient te worden en ja de ramen zijn ook vies eerst maar even lappen dan.
Uiteindelijk heb ik dus mn hele huis op de kop staan en om 3 uur smiddags nog niets af.
Tis ook vaak lachwekkend hoor en jarenlang zo gegaan maar t word nu een beetje om te huilen.
quote:Op woensdag 1 juni 2011 09:14 schreef missyB het volgende:
ik maak er uit op dat het donkerste blauw en endocriene en algemene ziekten EN de pschyc aandoeningen en gedragsstoornissen??
Ik bak er verder ook niets van hoor met al dat blauw zal eens zoeken naar andere grafiek
Voor mij ook maar het is gewoon iets waar je met de juiste training en discipline makkelijk vanaf komt. Misschien dat iemand hier wel een cursusje voor weet?quote:
In mijn hoofd is het ook een chaos maar ik kan de 'machine laten lopen' zonder dat ik er zelf actief mee bezig ben. Gedachten schieten dan door mijn hoofd en uiteindelijk komt er een uitkomst op een rustig momentjequote:Op woensdag 1 juni 2011 10:02 schreef magnetronkoffie het volgende:
Het is alsof alle gedachtes in m'n hoofd losse flardes zijn, ik kan gebeurtenissen en prikkels niet aan elkaar knopen. Hoe anderen 't doen, ik heb geeeen flaauuuw idee!
Ik moet als 't ware al die gebeurtenissen, rare gevoelens en gedachtes met rationaliteit aan elkaar knopen, dus zit ik, terwijl ik werk, de hele tijd na te denken om maar te begrijpen wat er nou eigenlijk gaande is, en van al dat na moeten denken word ik uiteindelijk zo moe.
Vroeger negeerde ik 't (want anderen hebben er toch ook geen last van?) en ging dus ge-woon door...en doordoordoordoordoor, totdat ik dus weer instortte, waar ik dus ook geen bal van begreep.
Je kunt je eigen grenzen niet aangeven als je zelf niet eens weet waar die liggen, en dat heb ik dus geleerd, dat ik m'n grenzen moet aangeven, anders loopt in no time de hele wereld over me heen. Alleen blijf ik dingen niet herkennen, moet steeds weer opnieuw nadenken om dingetjes aan elkaar te knopen, echt continue.
Moet er vandoor, kom later wel weer terug.
Have fun!
dat woordje makkelijk gaat dus niet voor iedereen op.quote:Op woensdag 1 juni 2011 10:07 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Voor mij ook maar het is gewoon iets waar je met de juiste training en discipline makkelijk vanaf komt. Misschien dat iemand hier wel een cursusje voor weet?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |