In 2008 hebben wij een mooi stukje grond kunnen kopen in het Brabantse land. Omdat toen het bestemmingsplan nog gewijzigd moest worden heeft het nog best lang geduurd voordat we echt aan de slag konden. Inmiddels is men begonnen aan de afwerking. Voor de bouwvak moet de woning zijn opgeleverd. Er is nu dus ook echt te zien hoe e.e.a. moet gaan worden en als af en toe lezer hier leek het mij wel leuk om er een draadje van te maken. Ter leeringh ende vermaeck. Wellicht ook wat inspiratie brengend.
Allereerst een foto van de locatie...
![lbfp0.jpg]()
September 2010 is de bouw begonnen. Hier enkele foto’s van het begin: de kelder.
![14buyhs.jpg]()
![2lnh8q8.jpg]()
![2wbx4m0.jpg]()
Het basisidee is een moderne versie van een langgevelboerderij aan de voorzijde en een superstrakke achterzijde die volledig in glas is uitgevoerd zodat de akkers aan de achterzijde “geïntegreerd” zouden worden in de woning. Deze keuze houdt constructief in dat er niet is gekozen voor dragende muren, maar alles rust op een staalskelet.
![2w3c0eo.jpg]()
Het huis wordt onder architectuur gebouwd. Het basisidee van de woning is afkomstig van ons, de architect heeft het vertaald naar het uiteindelijk ontwerp. Alle keuzes die de uitstraling van de woning bepalen maken we zelf. De aannemer heeft niet een volledige opdracht gekregen, met name in de afwerking hebben wij zelf onderaannemers uitgekozen. Vaak zeer gespecialiseerde vakmensen. Dat geldt met name voor de installateur, die op het gebied van duurzaam wonen tot de besten van Nederland behoort en veel installateurs opleidt op het gebied van duurzaam wonen.
Duurzaamheid is een belangrijk thema geworden in onze woning. We hebben veel geïnvesteerd in energiezuinig bouwen. Dat heeft tot bijzondere keuzes geleid. Zo hebben wij geen spouwmuur. De muren zijn massief en bijna een halve meter dik.
![2i06hkz.jpg]()
Verwarming, koeling en warmwatervoorziening wordt voorzien middels een warmtepomp. Voor onze woning zijn 5 bronnen geboord, elk op ruim 125 meter diepte. Luchtverversing wordt geregeld op basis van CO2 meting middels het demand flow systeem. Hierbij wordt om de zoveel minuten “gesnuffeld” wat het CO2 niveau in de diverse ruimtes is en aan de hand daarvan wordt de lucht ververst (of niet). Het hele huis wordt uiteraard voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling, maar bij enkele ruimtes wordt middels een convector met ventilatie de opwarming of koeling versneld (alle slaapkamers behalve de masterbedroom en daarnaast mijn werkkamer omdat op die plek geen vloerverwarming komt).
Het huis is ongeveer 2000 kuub groot. De kelder zal naast een berging, een sauna, een bar, een bioscoop en technische ruimte bevatten. BG heeft keuken, bijkeuken, werkkamer voor mijn vrouw, toilet, garderobe, inpandige serre en woonkamer. 1e verdieping bevat 4 slaapkamers, twee separate toiletten, twee badkamers en een inloopkast. 2e verdieping bevat opslagruimte en mijn werkkamer.
Materiaalkeuze is in de basis natuurlijk. Riet, houtafwerking, gebakken stenen. Uitzondering zijn de kozijnen, die van aluminium zijn. Kozijnen zijn van het merk Schüco en dit was de enige die kon leveren wat wij graag wilde: 4 meter hoge schuifvouwwand in de inpandige serre. Glas is uiteraard zwaar isolerend en de schuine zijdes extra zonwerend. De rechte zijde juist niet om de koellast en de verwarmingslast op elkaar af te stemmen. De warmte die zo wordt binnengehaald wordt gebruikt om de bronnen optimaal te kunnen benutten om zo min mogelijk energie te gebruiken.
En hoe ziet dat er dan uit? Nou: in stapjes van de vordering op de bouw… zo!
![2a8jmg4.jpg]()
![20rsl7q.jpg]()
![15nsoso.jpg]()
![35klh0g.jpg]()
![2z9mn4p.jpg]()
Op de een na laatste foto zie je goed de deuren van 4 meter hoog.
En vanuit de woning bezien:
Vanuit mijn werkkamer…
![10hvwbt.jpg]()
![jz8gt2.jpg]()
en wat verderop in de bouw...
![fedoc3.jpg]()
Vanuit de masterbedroom…
![afaj9d.jpg]()
Hier overigens de werkkamer vanuit de masterbedroom toen de binnenwanden er nog niet stonden, waarbij je ook goed het skelet kan zien.
![4jw868.jpg]()
Zoals gezegd zitten wij bovenop de uitstraling van de woning, de afwerking dus… We hebben veel keuzes moeten maken, maar inmiddels hebben we het merendeel afgetikt. Uitgangspunt is contrast zoeken zoals we bij onze woning hebben gedaan: afwisselend moderne varianten van klassieke keuzes en zeer moderne strakke keuzes. Die tegenstelling willen we niet alleen in de bouw van de woning, maar ook in de afwerking en tevens in de inrichting.
Vloer BG gaat graniet worden (coffee brown, leather finish).
![2ag0u9l.jpg]()
Op de foto vierkante tegels, maar wij hebben gekozen om banen met wisselende lengtes te laten leggen om de lengte van de woning te benadrukken. Voor boven is de keuze gevallen op PVC vanwege de combinatie uitstraling en praktische toepassing. Zeer efficiënt met vloerverwarming, makkelijk schoon te houden en vergt nauwelijks onderhoud. Kelder wordt een combinatie van tapijt (bioscoop, met name voor de akoestiek) en (waarschijnlijk) vinyl.
Deuren hebben ook nog wat hoofdbrekens gekost, met name de voordeur. Er zijn vooral heel veel voordeuren verkrijgbaar die we erg lelijk vonden en die helemaal niet bij onze woning passen. Uiteindelijk gekozen om een binnendeur van Piet Boon als voordeur te bestellen. De Bonaire.
![335bo61.jpg]()
Net als op het plaatje komt bij ons naast de (dubbele) deur aan beide zijden glas, alleen zit er bij ons ook nog een houten paneel naast. Deur is van gestoomd eiken gemaakt. Niet makkelijk om een voordeur te maken van eiken als je de woning luchtdicht wil hebben, maar dat schijnt allemaal te moeten lukken. Na het nemen van veel voorzorgsmaatregelen…
Binnendeuren eveneens van Piet Boon: de Amsterdam.
![v6sppg.jpg]()
Alleen in de kelder geen Piet Boon, daar hebben we gekozen voor een standaard stompe deur. Het blijft de kelder… Deuren krijgen verborgen scharnieren en het beslag wordt vlakliggend gemonteerd (infrezen dus). Alles in houten kozijnen in vlak liggen in de wand en afgewerkt met RVS stucstop. Strakke afwerking dus van een in beginsel klassieke deur (paneeldeur). Deuren en kozijnen gaan in RAL 9010, wat net wat warmer is dan de keuze voor de wanden, die RAL 9003 krijgen (signaalwit). Over wanden gesproken: glad pleisterwerk, net als het plafond. Kelder krijgt overigens spuitwerk, wederom het wat lagere afwerkingsniveau vanwege het zijn van kelder.
Keuken zal worden voorzien van een Bulthaup keuken, de B3 in grijs aluminium. Als je het zo opschrijft lijkt het niets bijzonders, maar het is een prachtige en zeer strakke keuze. Ter contrast komt in de keuken een zware eiken tafel met noesten en scheuren… En ter verbinding van die tafel met de keuken is de zijde van het kookeiland welke het dichtst bij de tafel komt uitgevoerd in massief eiken.
Eiken komt sowieso terug in de gehele woning: eetkamertafel en bijbehorend dressoir is eiken, voordeur eiken, traptreden eiken, in de badkamer een eiken meubel…
Nou, voorlopig even voldoende. Pak tekst geworden, hoop dat het leuk is om te volgen.
[ Bericht 0% gewijzigd door DS4 op 24-05-2011 09:03:58 ]