In Amerika zijn ze dan op kunstniveau een stuk verder. Er is een site die dit al jaren doet, maar dan qua fastfood.
Om een betere indruk te krijgen hoe ver fooddesign gaat kunnen de geïnteresseerden misschien bij uitzendiggemist kijken. Heb daar vroeger wel eens documentaires over dat onderwerp gevonden.
Dit is namelijk maar één aspect van fooddesign. Terwijl het veel verder gaat, tot het geluid wat je hoort als je op een koekje bijt. En welke kleur oververtegenwoordigd is in een zak snoep met verschillende kleurtjes snoep.
quote:
Paar dingen die mij nog bij zijn gebleven:
De krokantheid van een koekje speelt ook mee in de smaakbeleving. Neem 2 dezelfde koekjes:
- 1 slof
- 1 krokant
Koekje nummer 1 zal veel zoeter smaken dan nummer 2.
quote:
We gebruiken geluid als extra beleving en bevestiging.
Bij chips stoppen we met kauwen als het minder geluid maakt. Het geluid zorgt zelfs voor een bepaalde manier van kauwen. Alsof we een soort van muziek maken.
quote:
Sommige namaaksmaken worden als echter en natuurlijker ervaren in vergelijking met de echte, pure en natuurlijke smaakstoffen. Denk hierbij aan vanille.
quote:
We hebben nog een soort van oer en natuurlijk instinct qua kleuren. Dit vertalen wij o.a. naar de suggestieve versheid en hoe (lekker) zoet een product wel niet is. Rood is hierbij wel de meest bekende kleur.
quote:
De kleur van een productverpakking bepaalt hoe wij er naar kijken. Blauw is hier een goed voorbeeld bij. Die wordt gebruikt bij producten waar zekerheid bij geboden is. Zoals kindervoeding of producten die echt vers (niet over datum) moeten zijn.
Ze hadden dus veel meer kunnen doen met deze kunstzinnig uiting.
Nog zoiets:
quote:
Slanke vrouwen kunnen beter producten verkopen. Wat wel eens wordt gedacht is dat dikke vrouwen aanstoot nemen als er een lekker slank vrouwtje een product aanprijst. Dit is niet het geval. En de mensen die positief naar de vrouw kijken (de grootste groep) zien het als een vrouw die controle en balans over zichzelf heeft. Dit koppelen ze onbewust terug naar het product.
[ Bericht 39% gewijzigd door Kabolter op 10-05-2011 15:28:46 ]