Staal | woensdag 27 april 2011 @ 20:52 |
En dan bedoel ik geen vergeten groente zoals Pastinaak waar je tegenwoordig bijna letterlijk mee doodgegooid wordt. Afgelopen Paasweekend was het hier grote rommelmarkt. Hartstikke leuk, gaf de rups een paar euro. Van alles werd gekocht maar ik kreeg ook een cadeau! Rode wangen, helemaal vol trots want ik zou er vast onwijs blij mee zijn. Dat was ik dan ook uiteraard. ![]() Een kookboek: Kok rond de Klok. Hartstikke jaren zeventig, vol gearrangeerde foto's en snijtechnieken afgekeken van de Chinezen maar dan op van die bladerdeeg kransjes etc. Vind het boek inmiddels echt leuk en niet aandoenlijk leuk zoals bij ontvangst want het is echt wel geinig om te weten wat men zoal at. Best nog wel trendy voor die tijd ook trouwens. Couscous staat er zelfs in. Wat eten of drinken jullie eigenlijk nog van vroeger? Bij oma, bij ouders etc. Kortom herinneringen en wat maak je daar tegenwoordig nog van? Ik zat me o.a. te verbazen over dingen als komkommermelk, tomatenmelk, bietjesmelk. WTF? En die komkommermelk is echt serieus culinair geweest: halve komkommer half litertje karnemelk sap van half citroentje dille zout Suiker peper 4 ijsblokjes. Geen hond die dat volgens mij nog wil proberen, of vergis ik me? | |
Myraela | woensdag 27 april 2011 @ 21:02 |
Voor mij is vroeger niet zo lang geleden, dus eigenlijk ook niet zoveel veranderd. ![]() | |
L-ascorbinezuur | woensdag 27 april 2011 @ 21:02 |
Die komkommermelk lijkt me wel verfrissend op een warme zomerdag.En dat. ![]() | |
RobinOok | woensdag 27 april 2011 @ 21:07 |
Huh?! Wat voor enge buurt woon jij? Wat moet ik me hierbij voorstellen? ![]() | |
RobinOok | woensdag 27 april 2011 @ 21:08 |
Lijkt me lekker! | |
Juup© | woensdag 27 april 2011 @ 21:10 |
Water, melk. | |
FutureFairytale | woensdag 27 april 2011 @ 22:17 |
- tegenwoordig heet het 'doodgekookte groenten' - rabarber - pudding met krenten | |
Staal | woensdag 27 april 2011 @ 22:40 |
Rabarber. Zo, dat is voor mij echt lang geleden. Maak je dit nog wel? Zou ik ook weer willen doen trouwens. ![]() Doorgekookte groenten schijnen zelfs beter voor je spijsvertering. (Voor een deel van Pietverdriet maar ook dat je niet een bak rauwe sla naar binnen hachelt zonder een druppel vet om het ermee te verbranden.) Recepten van users zouden leuk zijn. Echt, wat je nog graag maakt van vroeger. | |
motorbloempje | woensdag 27 april 2011 @ 22:41 |
![]() ![]() | |
FutureFairytale | woensdag 27 april 2011 @ 22:55 |
rabarber absoluut, maar mn moeder is daar meester(es) in ![]() gewoon uren koken met veel rozijnen en een berg suiker want zure rabarber is niet lekker. en dan koud serveren als bijgerecht in een schaaltje naast aardappels/groenten/vlees. of een laagje rabarber met gele vla, ook ouderwets lekker ![]() ik eet groenten nooit knapperig, nooit gehad dus hoef dat ook niet. vind het zelf niet 'doodgekookt' maar als het nog knapperig is dan associeer ik het met rauw = konijn ![]() | |
Staal | woensdag 27 april 2011 @ 22:55 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Staal | woensdag 27 april 2011 @ 23:00 |
Ik ga het weer eens halen. Mei is het seizoen maar het zal net als asperges (half april al) nu vast ook zo vroeg te krijgen zijn. Rauw schijnt helemaal niet jofel te zijn. Bij de ene groente doe ik het wel en bij de andere niet. Dat is trouwens ook maaltijdsafhankelijk. Dat knapperig of niet. Niks mis mee iig. | |
Doedezemaar | donderdag 28 april 2011 @ 22:18 |
Ik maak soms nog wel eens ouderwets jaren 70 garnalencocktail: champagnecoupe met een slablaadje erin en dan daarbovenop rode grapefruit, avocado en garnaaltjes, met cocktailsaus. En haagse bluf, en een stoofpotje van kippepootjes met tuttifrutti, echt van die dingen die je vroeger bij oma kreeg. | |
Perruche | vrijdag 29 april 2011 @ 13:24 |
Ik ben niet zo oud, maar heb wel gerechten uit m'n jeugd die ik graag eet: van m'n pa: PWG (Pap's Wereldberoemde gehaltballen ![]() ![]() | |
Perruche | vrijdag 29 april 2011 @ 13:26 |
En verder, tjah, heel veel dingen van toen nu nog. Wat die user boven mij noemt, kip met tutti frutti, nu doe ik het in een tajine, couscous en groenten erbij en je kookt marokkaans. ik heb ook een jaren 70-oud kookboek, ingredienten verschillen niet zoveel vind ik ![]() | |
RobinOok | vrijdag 29 april 2011 @ 14:15 |
In de jaren 70 waren er geen avocado's. ![]() | |
Yngwie | vrijdag 29 april 2011 @ 15:22 |
Is in de jaren '70 voor de consument geïntroduceerd ![]() | |
Selestha | vrijdag 29 april 2011 @ 18:38 |
Gevulde eieren ![]() | |
Mirjam | vrijdag 29 april 2011 @ 20:17 |
ja ![]() en rijstebrij ![]() gewoon dessertrijst uit een pakje inkoken met melk, suiker, boter en kaneel erbij, en lepelen maar ![]() mijn ultieme troostvoer ![]() | |
Selestha | vrijdag 29 april 2011 @ 20:21 |
Ook lekker ja! ![]() ![]() ![]() En chips met dips uit een zakje! ![]() | |
Jabberwocky | vrijdag 29 april 2011 @ 22:42 |
Bowl heeft mijn oma altijd met feestdagen. ![]() Kaasfondue. ![]() | |
RandomMoron | vrijdag 29 april 2011 @ 22:50 |
kaasfondue! en tutti frutti want dat is zo lekker <3 rabarber poog ik ook nog wel eens ![]() | |
Absurditeit | vrijdag 29 april 2011 @ 22:54 |
Ik drink nog steeds aanmaaklimonade + water. | |
Absurditeit | vrijdag 29 april 2011 @ 22:55 |
Kan ik me ook vaag herinneren. Al lang niet meer gehad, maar destijds vond ik het wel erg lekker. | |
Knutknuttsson | vrijdag 29 april 2011 @ 23:04 |
Ik maak elk jaar een grote pan rabarbermoes uit eigen tuin. Met aardbeien erdoor koken en suiker. Heerlijk! | |
Weltschmerz | zaterdag 30 april 2011 @ 11:59 |
Ik vind het altijd moeilijk te onderscheiden wat daarvan nou lekker is uit jeugdsentiment, en wat een innerlijke kwaliteit heeft. Dat is wel relevant als je het gasten wil voorzetten. Bij stampotten probeer vind ik nog steeds dat ze zo horen te smaken als thuis. En ik vind nog steeds dat je bij zuurkool kasselerrib eet, een kuiltje maakt voor uitgebakken spekvet en je de spekjes op roggebrood eet, ernaast. Boerenkool met rookworst en krabbetjes, en de fles azijn op tafel. De krabcocktail met garnalen ipv krab heb ik later nog wel eens nagemaakt, met garnalen weer, en als je de cocktailsaus helemaal goed hebt, is het nog steeds heel lekker vind ik. We aten ook vaak zo'n conimexnasi, met zo'n hard blokje kruiden en verder vrij rijk aan hamlap, met gebakken eieren en sate. Niks authentieks aan maar ik vond het altijd erg lekker. Ik haal nu alle kruiden uit dat blokje vers, nog lekkerder en nog steeds niet authentiek. Karnemelkse pap, een of ander streekgerecht met een friszuur suasje met gerookt spek (geheide combi natuurlijk) over gekookte aardappelen met sla. Dat wil ik nog eens een keer proberen/mee experimenteren. Soepvlees dat helemaal uit elkaar valt gemengd met mosterd en mayonaise en dan op brood. Aanrader maar ik trek niet zo vaak een bouillon. Zomers kregen we vaak roomijs met een of andere bittere frisdrank gemengd tot een soort shake. Ik weet niet meer of het bitter lemon was, ginger ale of grapefruitsap, maar dat was heel lekker. Waarschijnlijk geinspireerd op een sgroppino van een vakantie of zo. | |
golfer | zondag 1 mei 2011 @ 00:45 |
Ik kan mij weinig meer herinneren van het eten van vroeger (jaren 50, vorige eeuw). Brinta, Karnemelkse pap. Doo(r)dgekookte groentes.Zelfgemaakte vla met vieze vellen erop. Pastinaak, postelein, bieten, linzen. | |
Sunnythesun | zondag 1 mei 2011 @ 01:00 |
Hmmmm velletjes op de custard ![]() ![]() | |
_Hestia_ | zondag 1 mei 2011 @ 12:06 |
Pas in een restaurant voor het eerst van mn leven rabarber gehad ![]() Gevulde eieren en bowl komen hier op verjaardagen nog wel regelmatig langs ![]() | |
Absurditeit | zondag 1 mei 2011 @ 12:10 |
Geen wonder dat al die bejaarden nu zo kunnen genieten van McDonald's. | |
Selestha | zondag 1 mei 2011 @ 12:45 |
Bietjes, linzen en pastinaken zijn erg lekker ![]() | |
Spiegelei | zondag 1 mei 2011 @ 18:57 |
rabarber! ![]() Mijn oma had een rabarberplant in de tuin en dat was net onkruid. Hoe meer stengels je er vanaf haalde hoe harder hij ging groeien! Maarja de tuin is een paar jaar geleden vrijwel onderhoudsvrij gemaakt en toen is de plan difinitief gesneuveld (was voorheen een groente en fruit-tuin). M'n moeder maakte er altijd van die moes van (hoe heet dat, wij zeiden gewoon 'rabarber') die we als toetje aten. Volgens mij gewoon stengels schoonmaken, snijden, heel lang koken en wat suiker toevoegen. De rabarber bij ons was nooit heel zoet (hielden we niet van) en de laatste jaren maakte m'm moeder er op mijn verzoek rabarbersap van. (gewoon precies hetzelfde doen maar dan op het einde de zooi zeven). Koud was het een lekker zoet-zure drank. Hmmm, ik ga binnenkort maar eens rabarber kopen ![]() Oh ja bietjes met een uitje dat is voor mij ook heel lang geleden, maar dat is bewust, ik houd niet van bietjes ![]() | |
Mishu | maandag 2 mei 2011 @ 06:52 |
Ik ben door dit topic maar weer op de feiten gedrukt dat mijn ouders dus blijkbaar in de jaren '70 zijn blijven hangen, ook qua (misschien wel juist?) qua eten. Hier gaat elk dinertje met vrienden de garnalencocktail of grapefruitcocktail op tafel ![]() ![]() ![]() | |
Mishu | maandag 2 mei 2011 @ 06:55 |
Weet je wat ook op een gegeven moment in was: magnetronkoken ![]() Het erge is trouwens dat de vrienden van mijn ouders wel helemaal mee gaan in alle kookprogramma hypes ![]() | |
error_404 | maandag 2 mei 2011 @ 11:19 |
Kaasfondue nog een aantal keer per jaar, maar dan wel de hedendaagse versie met andere (extra) kaassoorten. Verder hebben we dit jaar rabarber uit eigen tuin van eigen balkon. We hebben daar speciaal een klein vijvertje voor gemaakt, waar het langs kan staan ![]() Mijn vader werkte vroeger voor Unilever en wij kregen vaak van die probeerverpakkingen van nieuwe producten die nog niet op de markt waren, waaronder de eerste Knor mixpakken voor nasi en zo. Niet te vergelijken met hoe je dat nu maakt... | |
utrecht1970 | maandag 2 mei 2011 @ 12:30 |
Mijn oma maakte altijd stoofpeertjes als ik kwam logeren ![]() | |
robertoo | maandag 2 mei 2011 @ 13:10 |
Ik vind rabarber helemaal niet ouderwets, of ligt dat aan mij. Ook kook ik het niet heel lang, ongeveer 10 tot 15 minuten, tot het de juiste zachtheid heeft. Garnalencocktail maak ik met vrienden nog weleens op "feestjes". Maar dat is voor mij geen "eten van vroeger" want ik kom uit 1985. | |
Yngwie | maandag 2 mei 2011 @ 14:40 |
Bloedworst van de keurslager. Flink bakken in de koekepan en dan met suiker op de boterham ![]() | |
Tezz | maandag 2 mei 2011 @ 18:52 |
Ondanks het feit dat mijn moeder 30 jaar geleden al best wel 'hip' kookte (wij aten regelmatig nasi, macaroni of ovenschotels in plaats van a-g-v), zijn er echt maar een paar gerechtjes die zo'n typische OHJAAAAA reactie bij me ontlokken: - gekookte aardappels met gekookt ei, gebakken ui en witte saus. Daarbij sla. (heerlijk vonden we dat! Jaren later heeft mijn moeder me eens uitgelegd dat dit vaak uit kostenbesparing op tafel kwam, omdat ze geen vier stukjes vlees konden betalen in die tijd....) - Rabarberprutje inderdaad. - Gekookte pudding uit de 'vis-vorm' (zo'n stenen puddingvorm in vorm van een vis) - Hachee met flubbertjes (ril). En ik beet ook altijd op het laurierblaadje wat er toevallig nog in zat. |