gehotseflotst | dinsdag 26 april 2011 @ 17:42 |
Deze zomer gaan vriendlief en ik trouwen ![]() De locatie is rond (grote schuur), we hebben genoeg ideeën qua tafelschikking, maar nu zitten we te prakkiseren over de hapjes en we komen er eigenlijk niet uit ![]() Eerst waren we nog heel gemotiveerd en zagen we ons de week van tevoren in de keuken staan om alle hapjes even zelf te maken ( ![]() ![]() ... hoeveel soorten hapjes en welk aantal hebben we waarschijnlijk nodig? Het gaat dus niet om een complete maaltijd, maar een paar hapjes (altijd lekker) ... hoeveel drinken (frisdrank, fruitsap, spa rood/blauw enz. enz.)? We halen in ieder geval een biertap, dus dat deel is opgelost ![]() Help! ![]() EDIT: we huren mensen in die met de hapjes rondgaan, dus geen buffetvorm ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door gehotseflotst op 27-04-2011 10:40:22 ] | |
RemcoDelft | dinsdag 26 april 2011 @ 17:59 |
Bitterballen! | |
kirsten. | dinsdag 26 april 2011 @ 17:59 |
tsja, hoeveel hapjes je nodig hebt hangt er weer vanaf hoeveel je in totaal wilt hebben. simpel gezegd; als je 10 kleine hapjes maakt heb je 200 van elk stuk nodig, als je 3 vullende gerechten en een paar bijgerechten maakt heb je er weer minder per stuk nodig. Ik denk eerlijk gezegd niet dat het haalbaar is om zonder cateraar 180 man van eten te voorzien. Chapeau als jullie het wel redden hoor, maar het lijkt met dat je de week voor een bruiloft genoeg aan je hoofd hebt wat betreft last minute dingen regelen, als je dan ook nog eten wilt maken.. Als je het toch nog zelf wil gaan doen, dan zou ik vooral hele simpele dingen maken, niet te culinair en niet te ingewikkeld, want daar gaat al snel veel tijd in zitten en helemaal voor grote groepen. Dingen zoals zalm + smeerkaas in een wrap zien er al heel wat leuker uit als er een takje met kruiden op ligt oid, of als het in een glaasje zit. | |
gebrokenglas | dinsdag 26 april 2011 @ 18:10 |
Ja, in de week ernaartoe heb je wel wat anders aan je hoofd dan al die hapjes klaar te maken. Een cateraar kost wel wat maar die regelt dus verder ook alles en is geroutineerd in dat werk. Misschien zelfs bediening? Die kan ook op basis van ervaring aangeven hoeveel er ongeveer nodig gaat zijn voor zo'n avond. Want hoeveel hapjes moet je wel niet klaar maken? Te weinig is een afgang, maar honderden hapjes teveel wat zo rechtstreeks de groene kliko in kan, is ook heel zonde. | |
Stokstaart | dinsdag 26 april 2011 @ 18:11 |
![]() Onovertroffen succesvol en eenvoudig als wat. | |
golfer | dinsdag 26 april 2011 @ 18:28 |
Dat is maar 1 hapje en dat zijn er ook geen 180 porties. Voor zo'n groot gezelschap en met diverse versnaperingen voor iedereen erbij kan je echt het beste een professionele cateraar inhuren. Kost misschien een paar centen, maar levert aanmerkelijk minder stress op bij het bruidspaar. | |
hmmmz | dinsdag 26 april 2011 @ 18:29 |
co-sign | |
Stokstaart | dinsdag 26 april 2011 @ 18:31 |
Het is wel vrij eenvoudig te maken ook in grote getalen en kan op een schaal makkelijk geserveerd worden welke of het nou -10 of +30 is die dag. Verder ben ik het wel met jou eens dat je de catering op de mooiste dag van je leven altijd uit handen moet geven zodat jij jezelf volledig kunt richten op je aanstaande en je gasten. | |
gehotseflotst | dinsdag 26 april 2011 @ 18:40 |
We zaten aan gehaktballetjes te denken, bijna hetzelfde ![]() We zijn inderdaad van plan de simpele dingetjes te maken, we willen geen tijden bezig zijn. Wel krijgen we hulp van familie en vrienden en bij de groothandel hebben we 3 soorten kant-en-klare hapjes gevonden (zalm-roomkaashapjes enz.) die alleen opgewarmd moeten worden, dus dat scheelt al een boel tijd. Om die dingen op te warmen is er op locatie een grote oven. Op de dag zelf zetten een aantal mensen de spullen klaar en die gaan ook rond met dienbladen met hapjes. We zitten inderdaad met de tijd die het kan kosten, maar kant-en-klare hapjes maken het wel iets gemakkelijker ![]() Dan hoeven we de tijd erna geen eten meer te koken ![]() ![]() Ziet er goed uit, maar zie het niet zitten daar zoveel van te maken ![]() We zijn behoorlijk eigenwijs en gaan eerst kijken of we het zelf kunnen redden, maar laten jullie tips zeker even op ons inwerken ![]() Wat we tot nu toe hebben: - paar man in de bediening die met de hapjes rondgaan - gehaktballetjes (kunnen ook koud genuttigd worden) - kant-en-klare hapjes met zalm/roomkaas - kant-en-klare dim-sum achtige hapjes - nootjes - kipsatéstokjes (alleen vlees, zonder saus) - heeeele grote horeca-oven ![]() (verloofde na het lezen van de reacties: "ahhh nee, ik heb er wel vertrouwen in dat het ons zelf gaat lukken ![]() | |
RemcoDelft | dinsdag 26 april 2011 @ 19:03 |
Maar meer werk en (tenzij je het heel goed kan) minder lekker. Het probleem met "luxe" hapjes is dat het er heel leuk uitziet, maar iedereen staat te kijken van "wat is dat", waarna het tegenvalt... Google op "luxe hapjes" geeft een hoop foto-ideeen: Als je hier een schaal bitterballen naast zet, denk ik dat die eerder leeg is ![]() | |
Zith | dinsdag 26 april 2011 @ 19:04 |
Bitterballen zijn ook lekkerder dan die zooi ![]() Een rolletje spek met wat ruccola, of een bitterbal, hmm Een slice komkommer met roomkaas en een halve walnoot, of een bitterbal, hmm | |
gehotseflotst | dinsdag 26 april 2011 @ 19:22 |
Heee, kant-en-klare gehaktballetjes he ![]() Kunnen bitterballen eigenlijk ook in de oven (en smaken ze dan ook een beetje)? We hebben geen grote frituur, maar zo eentje waar net voor 4 personen patat in past ![]() Oh, luid geprotesteer naast me, blijkbaar kunnen die dingen niet in de oven ![]() | |
gebrokenglas | dinsdag 26 april 2011 @ 19:31 |
Inderdaad, bitterballen, blokjes kaas, schijfjes ham en stukjes worst, komkommerschijfjes enzo, dat vreet makkelijk weg. Die luxe hapjes met tierlelantijnen erop zijn toch minder gewild - een bitterbal klap je met 1 hand naar binnen; en die luxe dingen heb je vaak al 2 handen voor nodig om niet iets te laten vallen, da's minder praktisch in zo'n gezelschap waar iedereen staat en van groepje naar groepje loopt. | |
RemcoDelft | dinsdag 26 april 2011 @ 19:38 |
@toekomstige echtgenoot: je kan nog terug, het is nog niet te laat ![]() ![]() ![]() Kant-en-klare gehaktballetjes zijn nooit echt lekker, veel te chemisch. | |
gehotseflotst | dinsdag 26 april 2011 @ 19:41 |
![]() ![]() ![]() Geldt dat van de kant-en-klare gehaktballen ook als ze van de Sligro zijn? (moet ik van hem vragen hoor ![]() | |
kirsten. | dinsdag 26 april 2011 @ 19:58 |
dat lees je vanzelf toch wel op het etiket ![]() wat je ook kan maken is kaashapjes... Bladerdeeg met kaas erop, soort van soepstengel. Kan je van tevoren afbakken en hoeft niet warm te zijn, en je kan het evt. met noten, verschillende soorten kaas en dat soort dingen heel variërend maken. Maar misschien vinden jullie dat wel veel te simpel voor een bruiloft ![]() | |
Stirneriaan | dinsdag 26 april 2011 @ 20:00 |
![]() ![]() De Duitsers pakken dit soort gelegenheden een stuk beter aan dan veel mensen in Ned. | |
gehotseflotst | dinsdag 26 april 2011 @ 20:01 |
Voor de hapjes op de receptie zelf houden we van simpel ![]() ![]() ![]() ![]() | |
gehotseflotst | dinsdag 26 april 2011 @ 20:02 |
Ik weet het, maar ik kan hem niet overhalen daartoe ![]() | |
Stirneriaan | dinsdag 26 april 2011 @ 20:21 |
Weet je wel zeker dat je wilt trouwen? Een echte man houdt van Bratwursten en bier. | |
kirsten. | dinsdag 26 april 2011 @ 20:26 |
valt wel mee, mits je het van tevoren maakt en een grote oven hebt (wat je hebt toch?). Eigenlijk is het enige wat je doet reepjes bladerdeeg bestrooien met wat geraspte kaas en evt wat fijngehakte noten, en je mikt het in de oven... Ik denk zo ongeveer een kwartier op 180 graden ofzo ( ik doe het altijd een beetje trial en error dus dat zou je even uit moeten proberen). Dan rijzen ze, en als je het een beetje anders wil maken draai je die bladerdeeghapjes als een soepstengel (dus een reepje 360 graden draaien om zijn as, of iets verder nog). | |
valentijn101 | dinsdag 26 april 2011 @ 23:25 |
Chocoladefontijn met fruitspiesjes een idee? Als je het zelf van tevoren klaar moet maken (de dag ervoor neem ik aan) dan vallen toastjes en zo al af. (worden soppig) Is een grote BBQ een idee? Grote schalen met verschillende salade's, stokbrood en wat sauzen en je bent al een heel eind. Buffetvorm is vaak een goede keuze, je kunt wat rondlopen, praat dan automatisch met meer verschillende mensen (zakelijk altijd aantrekkelijk) en je hebt niet de pech dat je de hele avond naast "tante annie" zit. | |
Taurus | woensdag 27 april 2011 @ 01:10 |
Bitterballen op je bruiloft ![]() | |
golfer | woensdag 27 april 2011 @ 01:15 |
Als kwaliteit niet hoog in je vaandel staat, denk ik dat je er verder niet aan moet beginnen. Dat huwelijk dan, bedoel ik. ![]() | |
Kalebatz | woensdag 27 april 2011 @ 01:35 |
My 2 cents: Er is beschikking over een oven dus. Bij de meeste groothandels (DeliXL, Hanos, Sligro etc) kun je lekkere kant en klare spiesjes halen (kip-teriyaki etc.) Ook ruime keus in bladerdeeghapjes, denk aan mini-saucijzebroodjes, vulling van vis, kip-kerrie etc.etc. Gehaktballetjes doen het ook altijd goed, mits het niet van die fabrieksballen zijn. Alles komt in verschillende prijzen en dus kwaliteit. Lekker met een chili-sausje. Makkelijk warm te maken én te serveren. Als er ook een frituur op locatie is (of huren), een lekkere old-school bitterbal doet het altijd goed. Kan natuurlijk altijd luxer, zoals een gambaatje, mini-kalfskroketje noem maar op. Ook leuk is het om zelf stokbroodhapjes te maken, je moet alleen voldoende koelruimte hebben. Pak dienbladen, omtrek die met vershoudfolie en snij plakjes brie, maak roosjes van gerookte zalm, ardennerham, stukjes paling, bolletjes filet americain, wat je maar wilt. Kun je gelijk alles mooi afgarneren. Bak stokbroden af op de dag zelf, af laten koelen, snijden en beleggen! Succes ermee! | |
Kalebatz | woensdag 27 april 2011 @ 01:36 |
Voor 180 man? Gezellig ![]() | |
Kalebatz | woensdag 27 april 2011 @ 01:39 |
Informeer eens bij een groothandel, het hoeft niet veel te kosten en voor een 4-uur durende receptie/avondfeest zijn 4 á 6 hapjes p.p. echt wel genoeg. Zeker als er nog een knabbeltje op tafel staat. [ Bericht 2% gewijzigd door Kalebatz op 27-04-2011 01:39:32 (dikke zpelfout) ] | |
Kalebatz | woensdag 27 april 2011 @ 01:41 |
Hebben we het over een oven? Of een combi-steamer? Ik denk dat je je flink verkijkt op bovenstaande. Dat is véél werk om zelf te doen. | |
Kalebatz | woensdag 27 april 2011 @ 01:51 |
Hah, ik lees nu pas dat het een receptie 's middags is. Waar werkt je vriend? Is handige info, een bouwvakker drinkt een stuk sneller en meer dan een dokter bij wijze van spreken. Maak een deal met een drankenhandel, of zelfs je stamcafé of lokale supermarkt. Vraag of het mogelijk drank af te nemen, met de mogelijkheid ongeopende flessen én de emballage na het feest retour te doen (wat niet open is geweest hoef je dan niet te betalen). Gezien het tijdstip, reken op veel frisdrank o.a. spa, jus, cola. Veel gasten zullen nog naar huis moeten rijden dan 's middags. Denk dat je gemiddeld 5-6 consumpties p.p. moet rekenen. Bovenstaande (en de andere posts) is mijn ervaring. en dat is niet omdat ik al zovaak getrouwd ben ![]() | |
gehotseflotst | woensdag 27 april 2011 @ 10:38 |
Jep, ik ben er gelukkig echt zeker van ![]() Het klinkt echt heerlijk, maar dit zou ik niet doen voor de 180 gasten. Wel bedankt voor het meedenken ![]() Een BBQ gaan we niet doen, omdat het een receptie is. Voor het avondeten huren we wel een cateraar in ![]() Ach, ik denk dat die er toch goed in zullen gaan hoor ![]() ![]() Vertel? ![]() Ja, gaat inderdaad om een receptie, dus geen lunch voor 180 mensen, maar alleen hapjes om de hapjes. Vandaar dat ik ook vroeg hoeveel verschillende hapjes we moesten verzorgen. We gaan inderdaad met een supermarkt afspreken om de ongeopende flessen terug te kunnen brengen, schalen met nootjes neerzetten enz. De gasten die komen zijn voornamelijk boeren en aanhang, dus frisdrank en bier (en bitterballen ![]() ![]() Oh, en om alles op te warmen hebben we dus een grote convectomaat (heteluchtoven) die van een horecabedrijf is overgenomen. [ Bericht 1% gewijzigd door gehotseflotst op 27-04-2011 10:44:25 ] | |
gebrokenglas | zaterdag 7 mei 2011 @ 13:41 |
Nog veranderingen in de plannen? | |
hanskraaijjr | zaterdag 7 mei 2011 @ 16:22 |
Grote tortillabladen langs elkaar leggen, een klein beetje overlappen en dan helemaal insmeren met paturain, rucola er op en euroshopperzalm en dan een lange wrap maken en in mooie hapklare stukjes snijden. | |
Pietverdriet | zaterdag 7 mei 2011 @ 16:24 |
Naast de stress en gedoe van de bruiloft wil je jezelf een enorme pens werk op je nek halen door voor 180 mensen eten te gaan maken? Serieus, dat moet je niet willen. De logistiek, de hoeveelheid werk die daar inzit, de koelruimte (het is zomer, zaken bederven waar je bij staat) Ga praten met wat cateraars en doe jezelf dat niet aan op je bruiloft. | |
Fratz | maandag 9 mei 2011 @ 07:17 |
wat Piet zegt. ik vermoed ook dat je nog nooit eerder voor 180 man hapjes hebt gemaakt. lijkt me nou niet een moment om er met je bruiloft mee te beginnen. je moet genieten van je bruiloft, je moet je niet zorgen maken over de hapjes. maar toch veel succes gewenst als je er wel mee doorgaat ![]() | |
Pino112 | maandag 9 mei 2011 @ 07:28 |
Dit. Maar goed, ze willen het zelf doen. Waarom eigenlijk, kosten besparen zeker? ![]() TVP voor de afloop ![]() | |
gehotseflotst | maandag 9 mei 2011 @ 11:54 |
Jep ![]() ![]() We hebben tot nu toe drie verschillende soorten kant-en-klare hapjes van de groothandel die in een paar minuten in de convectomaat klaargemaakt moeten worden en twee/drie mensen die dat in de gaten houden en een paar keer rondgaan met de hapjes. Op de tafels zetten we schaaltjes met nootjes neer. Het scheelt dat we geen complete maaltijd hoeven te verzorgen voor al die mensen, maar alleen hapjes... anders hadden we wel een cateraar ingeschakeld ![]() | |
JJdJ1984 | maandag 9 mei 2011 @ 15:00 |
180 personen? 5 hapjes per persoon? Hoeveel denk je dat je kwijt bent als je het besteld en hoeveel stress heb je er van als je alles zelf gaat maken ![]() | |
gehotseflotst | maandag 9 mei 2011 @ 15:05 |
We gaan het niet zelf maken ![]() | |
JJdJ1984 | maandag 9 mei 2011 @ 15:14 |
Nee je koopt het kant en klaar ![]() ![]() | |
gehotseflotst | maandag 9 mei 2011 @ 15:14 |
Want? ![]() | |
JJdJ1984 | maandag 9 mei 2011 @ 15:19 |
Je wilt je gasten wat lekkers voor zetten. Je zal me niet horen zeggen dat alles wat kant en klaar is vies is. Maar ik durf wel te zeggen dat als je iets zelf maakt/ laat maken het lekkerder is ![]() ![]() ![]() | |
gehotseflotst | maandag 9 mei 2011 @ 15:29 |
Jij kent mij duidelijk niet, haha ![]() Zelf knutselen heb ik al opgegeven, kost veel te veel tijd en ik ben niet zo'n keukenprinses ![]() Heb in de buurt al geïnformeerd bij cateraars, maar dan zitten we al snel aan/boven 600 euro en dat vind ik een beetje veel ![]() Bij de Sligro hebben ze een aantal hapjes die me dan wel weer aanstaan en qua prijs is dat wat leuker. Denk gevulde eieren, zalm/roomkaas hapjes( ![]() ![]() | |
JJdJ1984 | maandag 9 mei 2011 @ 15:31 |
Waar woon je, in welke regio? | |
Seven. | maandag 9 mei 2011 @ 15:32 |
Wat dacht je van een tapas buffetje? | |
gehotseflotst | maandag 9 mei 2011 @ 15:32 |
De receptie zal in Drenthe zijn ![]() | |
JJdJ1984 | maandag 9 mei 2011 @ 15:33 |
Oh nou dan heb ik in ieder geval niet een adresje voor je ![]() ![]() Succes met het proeven en kiezen ![]() | |
gehotseflotst | maandag 9 mei 2011 @ 15:34 |
Bedoel je als in allerlei kleine hapjes? Duurt dat niet lang met klaarmaken? ![]() | |
gehotseflotst | maandag 9 mei 2011 @ 15:34 |
Jammer, maar toch bedankt ![]() | |
Pietverdriet | maandag 9 mei 2011 @ 18:08 |
Als je hapjes laten leveren te duur vind moet je of afzien van hapjes, of al die mensen niet uitnodigen. | |
gebrokenglas | maandag 9 mei 2011 @ 18:38 |
Keep it simpel, gewoon wat schalen bitterballen met mosterd laten rondgaan. Al die frutsels en ingewikkelde hapjes hoeft echt niet allemaal. | |
foodlover | maandag 9 mei 2011 @ 19:35 |
Ik ben erg benieuwd! Ik lees al een tijdje mee, denk dat het met een paar moeders/tantes etc. wel moet gaan lukken. Wanneer is de grote dag? Laat je weten hoe het gegaan is??? Succes ![]() | |
Prego | maandag 9 mei 2011 @ 23:18 |
dit... Tuulijk is het jullie bruiloft en dus jullie dag met jullie wensen maar ik word er eerlijk gezegd een beetje triest van. 5 hapjes per man? Hoelang duurt de receptie? Een half uur? | |
gehotseflotst | dinsdag 10 mei 2011 @ 00:00 |
De grote dag is 22 juli ![]() ![]() De receptie duurt 2 uur. We verwachten dat de meeste mensen een uurtje binnenstappen, voordat ze weer aan de slag moeten. Ik heb liever minder mensen, maar het zijn klanten van het bedrijf van vriendlief, die voelt zich genoodzaakt iedereen uit te nodigen ![]() Voor het feest 's avonds (duurt 4 uur) wordt er op de locatie op 5 hapjes p.p. gerekend (3 warm, 2 koud). Is voor een trouwfeest standaard volgens hun. Wij doen evenveel hapjes in de helft van de tijd ![]() ![]() | |
The_Hives | dinsdag 10 mei 2011 @ 04:44 |
al zou je 5 hapjes op een receptie krijgen is het pas bijzonder. Dat gebeurt nergens ![]() | |
Zana | dinsdag 10 mei 2011 @ 05:15 |
Ik denk dat je je vooral makkelijk in de logistiek vergist bij zoveel mensen, waar berg je het op, hoe lang duurt iets om uit de verpakking te halen en warm te maken, ik weet niet hoe groot de oven is...wat voor schalen/ spullen heb je allemaal nodig, het mag natuurlijk ook niet al te bederflijk zijn in hartje zomer, ben benieuwd wat het uiteindelijk wordt... | |
Yuri_Boyka | dinsdag 10 mei 2011 @ 05:20 |
Ik zeg cateraar. | |
Zana | dinsdag 10 mei 2011 @ 05:34 |
Bedenk ook goed hoe iets op klanten overkomt, een bruiloft is een feestelijk gebeurtenis, nu zijn boeren misschien sneller tevreden, maar al te karig/ eenvoudig is misschien ook niet goed. Wat zou je zelfs verwachten als je bij iemand anders op een soortgelijke receptie was uitgenodigd? | |
Paarse_Kiwi | dinsdag 10 mei 2011 @ 10:06 |
Dapper om het zelf te willen doen maar wat heb je eraan om al die klanten uit te nodigen als je toch geen tijd hebt om met ze te kletsen? Als je zelf hiervoor de catering doet ben je meer achter de schermen bezig dan voor.... Heb helaas ff geen goede ideeen maar ben erg benieuwd naar de afloop. Succes in elk geval en natuurlijk gefeliciteerd! ![]() | |
Selub | woensdag 11 mei 2011 @ 06:52 |
StripTease | |
LilDutchPrincess | woensdag 11 mei 2011 @ 19:15 |
Inderdaad, bespaar jezelf dit ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 11 mei 2011 @ 19:46 |
Leuke indruk maak je op je klanten dan als je te goedkoop bent wat uit te besteden. | |
Cat-astrophe | woensdag 11 mei 2011 @ 19:54 |
*maakt notitie nooit te gaan trouwen in Drenthe* 's Avonds doen jullie geen buffet of iets dergelijks, alleen die hapjes? ![]() | |
Zith | woensdag 11 mei 2011 @ 20:34 |
Zijn jullie protestants ofzo ![]() |