Hoezo? De getalletjes op mn bankafschrift geven toch aan hoeveel ik te besteden heb. Ik heb nog niet meegemaakt dat er lucht uit de pinautomaat kwam ipv geld.quote:Op dinsdag 19 april 2011 15:51 schreef Socios het volgende:
Er is geen `tegenpartij´. Het `geld´ is eigenlijk letterlijk verdampt. De waarde (uitgedrukt in euro's) van het `waardepapier´ berust slechts op vertrouwen en `lucht´.
Die "tientallen miljarden" van pensioenfondsen liggen niet letterlijk `in een kluis´ in tegenstelling tot wat stapeltjes geld achter de muur van een pinautomaat die er wel liggen.quote:Op dinsdag 19 april 2011 15:56 schreef PierreBetfair het volgende:
Hoezo? De getalletjes op mn bankafschrift geven toch aan hoeveel ik te besteden heb. Ik heb nog niet meegemaakt dat er lucht uit de pinautomaat kwam ipv geld.
Wat is dit voor lulverhaal. Aan en verkopen op de beurs krijg ik direkt op mn effectenrekening erbij. En voor die pensioenfondsen geldt dat ook.quote:Op dinsdag 19 april 2011 15:56 schreef GoudIsEcht het volgende:
Heel simpel
Aandelen worden gewaardeerd door de laatste transactie.
Dus honder man hebben een aandeel van ¤100.
Dan verkoopt er eentje dat aandeel voor ¤200.
Daar maakt één transactie van ¤200 dat 99 man op papier ¤100 rijker worden.
Het gaat daarbij dus feitenlijk om een waardering van hun papieren aandelen, en niet om werkelijk geld.
Op het moment dat er nu iemand zijn aandeel voor ¤50 verkoopt leveren 99 man daarbij ¤150 van hun waardering in.
Het is dus die waardering die 'verdampt', en niet werkelijk geld (cash).
Maar ja, economische termen worden vaak erg losjes gebruikt, en veel mensen denken er niet eens over na wat er werkelijk gezegd wordt.
Mensen denken sowieso vaak niet na lijkt het, maar dat is een ander verhaal. Er zijn er gelukkig ook die het wel doen, en zo nu en dan kom je er op fok! zelfs een paar tegen.
Toch wel. Ook je bank kan namelijk failliet gaan, omdat ook een bank niet al het door jou op de rekening gezette geld in de kluis heeft liggen. Een mooi voorbeeld ervan was de DSB, die kapot ging toen de rekening-houders (terecht denk ik) opgeroepen werd hun geld van de bank te halen voordat de bank nog meer geld verkwistte, en de kans om iets terug te krijgen nog kleiner zou worden. Er zijn dus mensen geweest die hun ingelegde geld nooit meer hadden teruggezien als het niet zo was dat er nog garantie-fondsen zijn om mensen te beschermen tegen dit soort problemen.quote:Op dinsdag 19 april 2011 15:56 schreef PierreBetfair het volgende:
Hoezo? De getalletjes op mn bankafschrift geven toch aan hoeveel ik te besteden heb. Ik heb nog niet meegemaakt dat er lucht uit de pinautomaat kwam ipv geld.
De waarde van al die aandelen daalt enorm als er heel veel `stukken op de markt´ gegooid worden. Dus indien een pensioenfonds al zijn aandelen wil verkopen, lukt dat nooit voor de dan `geldende´ prijs! Kwestie van vraag en aanbod.quote:Op dinsdag 19 april 2011 16:05 schreef PierreBetfair het volgende:
Aan en verkopen op de beurs krijg ik direkt op mn effectenrekening erbij. En voor die pensioenfondsen geldt dat ook.
Wel als `lucht´ in `vertrouwen´.quote:De hele beurs is een spel van koop en verkoop. Daar wordt geen lucht aangekocht of verkocht.
Oke dat vat ik. Maar dat is toch altijd zo geweest, niet alleen ten tijde van de crisisquote:Op dinsdag 19 april 2011 16:07 schreef Socios het volgende:
De waarde van al die aandelen daalt enorm als er heel veel `stukken op de markt´ gegooid worden. Dus indien een pensioenfonds al zijn aandelen wil verkopen, lukt dat nooit voor de dan `geldende´ prijs! Kwestie van vraag en aanbod.
Jij koopt vandaag een aandeel voor EUR 100.quote:Op dinsdag 19 april 2011 16:05 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Wat is dit voor lulverhaal. Aan en verkopen op de beurs krijg ik direkt op mn effectenrekening erbij. En voor die pensioenfondsen geldt dat ook.
De hele beurs is een spel van koop en verkoop. Daar wordt geen lucht aangekocht of verkocht.
En waar is die kredietcrisis uit voortgevloeid? Juist, ja, vertrouwen.quote:Op dinsdag 19 april 2011 16:12 schreef PierreBetfair het volgende:
Oke dat vat ik. Maar dat is toch altijd zo geweest, niet alleen ten tijde van de crisis
Ja, maar in een normale tijd zullen de meeste bedrijven goed lopen, en een paar de mist in gaan. Voor een pensioenfonds, dat investeert over vele, vele bedrijven, komt er dan altijd wel een bescheiden winst uit. Echter, in een crisistijd gaan zoveel bedrijven failliet, of worden in ieder geval door de markt zoveel omlaag gewaardeerd, dat over de hele beleggings-portefeuille toch verlies wordt geleden.quote:Op dinsdag 19 april 2011 16:12 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Oke dat vat ik. Maar dat is toch altijd zo geweest, niet alleen ten tijde van de crisis
Dat het goedbedoeld is twijfel ik niet aan.quote:Op dinsdag 19 april 2011 16:27 schreef GoudIsEcht het volgende:
Pierre
Als je zo dom bent als jij en een foto van oplichter Buffet gebruikt, moet je niet de arrogantie hebben een goedbedoelde en correcte uitleg van iemand die het wel snapt voor 'lulverhaal' te verslijten.
Denk anders eens zelf na voordat je anderen gaat afkraken.
Als je dit lulverhaal niet kunt volgen, denk ik dat het topic net zo goed direct gesloten kan worden.quote:Op dinsdag 19 april 2011 16:05 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Wat is dit voor lulverhaal. Aan en verkopen op de beurs krijg ik direkt op mn effectenrekening erbij. En voor die pensioenfondsen geldt dat ook.
De hele beurs is een spel van koop en verkoop. Daar wordt geen lucht aangekocht of verkocht.
Yup, elke keer als de beurs omlaag gaat, lopen de knaken via ondergrondsen afvoersystemen het pakhuis van Dagobert Duck in. Logisch.quote:Op woensdag 20 april 2011 18:09 schreef Boris_Karloff het volgende:
Het grootste deel verdwijnt naar de rijken der aarde.
Tja, als ik erg rijk was dan zou ik het wel weten. Dan ging ik 1 x in de zoveel tijd vreten met mijn andere rijke vrienden. Wat we dan bespreken? Manieren om nog rijker te worden, wat valt er anders te bespreken?quote:Op woensdag 20 april 2011 18:11 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Yup, elke keer als de beurs omlaag gaat, lopen de knaken via ondergrondsen afvoersystemen het pakhuis van Dagobert Duck in. Logisch.![]()
Er worden dagelijks geen aandelen verhandeld die dan voor de marktprijs van de hand gaan? Vertel me daar meer over, want blijkbaar heb ik geen enkel idee wat al die beurshandelaren dagelijks doen.quote:Op dinsdag 19 april 2011 15:51 schreef Socios het volgende:
Er is geen `tegenpartij´. Het `geld´ is eigenlijk letterlijk verdampt. De waarde (uitgedrukt in euro's) van het `waardepapier´ berust slechts op vertrouwen en `lucht´.
Natuurlijk, maar als er 1 aandeel op een dag wordt verkocht op een prijs die 10% hoger is dan de dag ervoor, stijgen alle andere 999,999 aandelen ook in waarde. Maar die worden niet verkocht die dag, da's dus papieren waarde creatie. Niemand kan die waarde omzetten in cash, want als de dag erna iedereen wil verkopen keldert de koers.quote:Op woensdag 20 april 2011 19:03 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Er worden dagelijks geen aandelen verhandeld die dan voor de marktprijs van de hand gaan? Vertel me daar meer over, want blijkbaar heb ik geen enkel idee wat al die beurshandelaren dagelijks doen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |