Ja. De 5 analoge poorten kun je ook als digitaal gebruiken.quote:Op zondag 10 april 2011 01:55 schreef Iemand91 het volgende:
Ah. Heb je het trouwens over de Uno, want ik lees dat die maar 14 digitale poorten heeft?
Klopt dat moet met de Mega lukken dan. De RTC chip zal waarschijnlijk met I2C gaan, en dat is een interface met 2 draden, dus daar heb je 2 poorten voor nodig.quote:Maar die LEDs sluit je per groep (per woord) aan op een poort. Hier zie ik 40 groepen/woorden dus ook 40 poorten. Met de Mega moet dat lukken (die heeft er 54). En die RTC sluit je dan ook aan op een digitale poort toch?
Zou best kunnen. Weet ik niet precies.quote:En als je zo'n LED-strip gebruikt heb je toch geen weerstand nodig, want ik geloof dat die er vaak opzitten.
Hoezo niet? Je vertaalt toch gewoon de woorden, en de aansturing van LED-groepen kan verder hetzelfde blijven. Ik zie het al.. Twee-en-dertig ipv Thirty-two.quote:Op internet zijn allerlei codes te vinden voor deze klok maar die zijn vaak voor Engelse klokken (die werken niet als het in het Nederlands moet).
Hm ja het taaltje lijkt wel aardig op PHP.quote:Die link hierboven is eigenlijk precies wat ik wil; elke minuut word weergegeven én in het Nederlands. Ook heeft hij nog een lichtsensor (minder fel als het donker is) maar dat is leuk maar ook weer lastiger qua maken/programmeren. Maar helaas lijkt hij er niet meer met dit project bezig te zijn.
Als hij nog bezig was geweest/klaar was zou ik hem natuurlijk kunnen vragen hoe hij het gemaakt heeft.
Ik heb ooit informatica gehad maar dat was niet meer dan php en daar was ik toen ook al geen held in.
Ik hoop inderdaad dat hier wat mensen zijn die er wat ervaring mee hebben. Ik probeer er tussen de dagelijkse bezigheden nog wat meer in te lezen.quote:Op zondag 10 april 2011 22:25 schreef grindfreakje het volgende:
Inderdaad leuk project, ik denk dat er hier zeker wel mensen zijn die je willen helpen met de code.
Zeker als je de voortgang een beetje blijft posten met wat leuke fotos erbij.
hehe, gevonden?quote:Op zaterdag 7 mei 2011 21:17 schreef gj67 het volgende:
Hallo allemaal,
Leuk om te zien dat mensen mijn "knutsel" project volgen. Ik ben nog niet gestopt met mijn project, sterker nog, deze hangt al aan de muur (zal binnenkort mijn blog updaten met nieuwe info).
Met 20 poorten ga je niet trouwens niet redden, als je naar de Excel sheet kijkt die op mijn site staat dan heb je er minimaal 37 nodig en dan combineer ik al zaken als zes en zestien. Dat en het feit dat je met die Max ics makkelijk de boel kunt dimmen, was voor mij de reden om de klok als 4 matrixen van 8 x 8 leds op te bouwen. Zowiezo wel makkelijk als je de leds los kunt aansturen, dan kun je nog allerlei andere grappige dingen met die klok doen. Voor wat betreft de tijd: je kunt of een dcf module gebruiken (storingsgevoelig dus zul je uit de buurt van de klok moeten monteren), of een RTC chip (even 2 knopjes toevoegen op uren/minuten te stellen, wat code, klaar), of echt lui zijn en er een network shield opzetten en via NTP de tijd naar binnen halen. Enige nadeel van de laatste variant: NTP geeft je altijd de tijd in UTC, je zult dus zelf zomer/wintertijd correctie moeten doen in de code.
Op dit moment ben ik nog bezig met de klok. De huidige opzet (met difuse witte leds) levert iets
te weinig licht op en mede omdat de witte achterplaat ook daglicht vangt, is deze bij daglicht moelijk te lezen. Ik ga nu experimenteren met fellere witte leds (25 en 50000 mcd) en rode leds (meer contrast tov wit).
Voor degene die de code willen (is nog niet volledig), laat maar weten en ik stuur je deze.
Groeten,
GJ.
Via programmeren of fysiek met knoppen? Eerste toch?quote:Op zaterdag 7 mei 2011 22:25 schreef MilaNL het volgende:
Je moet bij de RTC eerst zelf de tijd instellen, en vanaf dat moment onthoudt 'ie het.
Hmm, oké. Dat moet ik dus gaan inlezen, want het project valt voor een noob als ik toch wat 'uitgebreid' uitquote:Op zondag 8 mei 2011 08:47 schreef gj67 het volgende:
In principe beide. Je kunt het zelfs knoploos maken door je laptop er aan te hangen en dan via serial input de tijd te stellen maar dat lijkt me niet vreselijk handig (alhoewel er wel een backup
batterij in die RTC chips zit).
Als je het met knoppen wil doen dan zul je in de code de knoppen moeten uitlezen en aan de hand daarvan moeten bepalen of je een uur/minuut vooruit wil en vervolgens het resultaat naar
de RTC moeten sturen.
Plaat met een ondoorzichtige 'vel' erachter waar de letters uitgehaald zijn. Maar that's the least of my worries...quote:Op zondag 8 mei 2011 22:53 schreef MilaNL het volgende:
Ik ben vooral benieuwd hoe/waar je die glasplaat mooi gaat (laten) doen?
2^8 sowieso niet, met 8 poorten kun je maximaal 4x4 = 16 leds aansturen. met 16 poorten kun je 8x8=64 leds aansturen. Dit is een veelgebruikte matrix-maat (maar dat boeit opzich niet). Het idee van een matrix-aansturing is echter dat je heel precies moet timen, je stuurt namelijk alle rijen om de beurt aan. in een 8x8 matrix branden alle led's dus maar 1/8ste van de tijd. Dat timen is lastig met een arduino. Bovendien, hangen er zo dus 8 leds op één uitgang, wat teveel is voor je arduino.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 14:04 schreef Holy_Goat het volgende:
Even een stomme opmerking he, maar wellicht toch best slim; is het niet mogelijk met bv 8 poorten uit je arduino, toch 2^8-1 combinaties te maken? (binair combineren dus).
Weet niet hoe dit relaxed electronisch te klussen is overigens
Zal eens kijken naar die Max7221, als ik het goed begrijp wordt het programmeren daar een stuk makkelijker van? (of in ieder geval het aansluiten?).quote:Op woensdag 10 oktober 2012 13:50 schreef KomtTijd... het volgende:
Veruit het makkelijkst is als je 1 of 2 MAX7221's op de kop tikt (tip: free sample bestellen op maxim-ic.com). Dat zijn chips om een led-matrix mee aan te sturen. Er zijn libraries voor Arduino waarmee je die prima aan kunt sturen. Zonder wordt het nog best lastig.
Ben momenteel zelf bezig met een binaire klok, dus ik lees even mee
Wat heb je al in huis aan materiaal?
-edit-
hou er ook rekening mee dat een arduino max. 40mA per pin kan leveren. Dat betekent dat het met 1 tot max 2 ledjes (met voorschakelweerstand uiteraard) wel ophoudt. Wil je meer ledjes aansturen, dan heb je een mosfet nodig (bijv 2n7000). eea kun je allemaal voor bijna geen geld uit china halen. -edit2- of nog beter gewoon die MAX7221 gebruiken
Ah, dat verduidelijkt al het e.e.a. Maar zou de mega dan niet voldoende zijn?quote:Op woensdag 10 oktober 2012 14:13 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
2^8 sowieso niet, met 8 poorten kun je maximaal 4x4 = 16 leds aansturen. met 16 poorten kun je 8x8=64 leds aansturen. Dit is een veelgebruikte matrix-maat (maar dat boeit opzich niet). Het idee van een matrix-aansturing is echter dat je heel precies moet timen, je stuurt namelijk alle rijen om de beurt aan. in een 8x8 matrix branden alle led's dus maar 1/8ste van de tijd. Dat timen is lastig met een arduino. Bovendien, hangen er zo dus 8 leds op één uitgang, wat teveel is voor je arduino.
Zo'n MAX7221 is een matrix-controller waar je een 8x8 matrix mee aan kunt sturen, en als dat niet genoeg is kun je er gemakkelijk meerdere aan elkaar koppelen. Je hebt dan geen voorschakelweerstanden en mosfets meer nodig, en je hebt aan 2 arduino-pins genoeg.
zie ook: http://www.arduino.cc/playground/Main/MAX72XXHardware
wat men doet met een matrix is de leds in rijen en kolommen schakelen.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 14:16 schreef Holy_Goat het volgende:
Ik heb hier dan ook geen verstand van, KomtTijd
Maar zat wel even te googelen, omdat ik het interessant vond.
Is dit zoiets?
http://www.alcatel-lucent(...)les/bstj38-4-985.pdf
Hoezo max 4x4 eigenlijk?
Dan probeer ik eerst dat welquote:Op woensdag 10 oktober 2012 14:16 schreef KomtTijd... het volgende:
Die mega heeft ruim voldoende pins om alle leds individueel aan te sturen. Dan wordt het wel een grote bos koperdraad maar dat is wel de allermakkelijkste oplossing
Kijk, zo leer je meer van techniek dan in 1 dagje college.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 14:30 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
wat men doet met een matrix is de leds in rijen en kolommen schakelen.
De + wordt bijvoorbeeld per rij aan elkaar verbonden, de - wordt per kolom aan elkaar verbonden.
als je nu de led linksboven wilt laten branden, maak je rij 1 hoog en kolom 1 laag.
Zo kun je dus van één kolom precies de goeie leds laten branden door de juiste rijen erbij te schakelen.
Als je meerdere kolommen hebt herhaal je dit proces gewoon zo vaak als je kolommen hebt, tussendoor staan de andere kolommen uit. En als je dat maar snel genoeg doet (200+x per seconde) ziet niemand dat, en lijkt het alsof alle LED's keurig stabiel branden. Zo wordt bijvoorbeeld ook het led-display in je wekkerradio aangestuurd
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.MisterTao.com / Buyincoins - recommender: RobertNL
Reviews/mindfarts: http://gearbullet.tweakblogs.net/
Dit is dus wel wezenlijk anders dan die link die ik stuurde lijkt me. Want zover ik even snel zien kon, is dat een binair logisch schakelsysteemquote:Op woensdag 10 oktober 2012 14:30 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
wat men doet met een matrix is de leds in rijen en kolommen schakelen.
De + wordt bijvoorbeeld per rij aan elkaar verbonden, de - wordt per kolom aan elkaar verbonden.
als je nu de led linksboven wilt laten branden, maak je rij 1 hoog en kolom 1 laag.
Zo kun je dus van één kolom precies de goeie leds laten branden door de juiste rijen erbij te schakelen.
Als je meerdere kolommen hebt herhaal je dit proces gewoon zo vaak als je kolommen hebt, tussendoor staan de andere kolommen uit. En als je dat maar snel genoeg doet (200+x per seconde) ziet niemand dat, en lijkt het alsof alle LED's keurig stabiel branden. Zo wordt bijvoorbeeld ook het led-display in je wekkerradio aangestuurd
Het enige verschil is hoe ze eruit zienquote:Op woensdag 10 oktober 2012 14:34 schreef RobertNL het volgende:
Zat dus net nog even te kijken naar die MAX7221's
Wat is het verschil tussen de:
MAX7221CNG+ en MAX7221CWG+ ?
vergeet de voorschakelweerstanden niet! http://faq.tweakers.net/cme/ledweerstand.htmlquote:[..]
Dan probeer ik eerst dat wel!
geen dankquote:[..]
Kijk, zo leer je meer van techniek dan in 1 dagje college.
[spoiler]Nu is dat ook niet heel moeilijk met een economische opleiding, maar toch bedankt[/spoiler]
heel veel materiaal kun je als free sample bestellen, zo ook via Texas Instruments, veel gedaan voor projectjes binnen/buiten elektrotechniek, want niet alles was voorradig daar en je wilde toch maken wat je in gedachten hadquote:Op woensdag 10 oktober 2012 13:50 schreef KomtTijd... het volgende:
Veruit het makkelijkst is als je 1 of 2 MAX7221's op de kop tikt (tip: free sample bestellen op maxim-ic.com). Dat zijn chips om een led-matrix mee aan te sturen. Er zijn libraries voor Arduino waarmee je die prima aan kunt sturen. Zonder wordt het nog best lastig.
Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Wat ledjes aansturen ofzo is een koud kunstje. wil je een compleet domoticasysteem inrichten in huis zul je toch wel wat elektro-kennis moeten hebben. Maar die kun je ook spelenderwijs opdoen natuurlijk.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 20:42 schreef esv7 het volgende:
Gaaf project. Ik zou ook weleens iets soortgelijks gaan doen, ik heb alleen erg weinig hardware kennis. Ik heb wel natuurkunde gehad maar nog nooit met elektronica gewerkt, ik heb wel wat programmeerkennis van de talen java en c++. Is dit voldoende om te beginnen?
DIt project van mij heeft (tot nu toe) ongeveer: 45 dollar gekost, waaronder 1 ledstrip (5M) van 20 dollar waarvan ik voor dit project +- 125 CM nodig heb rest is voor een ander "project".quote:Op woensdag 10 oktober 2012 21:56 schreef esv7 het volgende:
Oké mooi, en valt het een beetje te betalen of moet ik er rekening mee houden dat het toch wel een dure hobby zal zijn?
Tof.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 13:50 schreef KomtTijd... het volgende:
Ben momenteel zelf bezig met een binaire klok, dus ik lees even mee
1 arduino per 64 lampjesquote:Op zondag 14 oktober 2012 15:48 schreef MilaNL het volgende:
Er zijn namaak MAX7219/MAX7221 die een stuk goedkoper zijn en ook werken. Ik heb er zelf ook met deze chip gewerkt en er is een erg goede Arduino library voor, die makkelijk werkt.
Voor 8x8 heb je er 1 nodig, maar ik zou er meer kopen, want ze kunnen kapot (zeg ik uit ervaring).
Ze zijn trouwens niet erg snel, dus ik zou het op minuten houden, en niet per seconde wisselen.
Nee 1 MAX7219/MAX7221 per 64 LEDs. Je kunt ze aaneenschakelen en zo een hele hoop lampjes op 1 arduino gooien (ik had er 512).quote:Op zondag 14 oktober 2012 15:50 schreef blow... het volgende:
[..]
1 arduino per 64 lampjes
dat is niet goedkoop zeg.
ik dacht alquote:Op zondag 14 oktober 2012 15:51 schreef MilaNL het volgende:
[..]
Nee 1 MAX7219/MAX7221 per 64 LEDs. Je kunt ze aaneenschakelen en zo een hele hoop lampjes op 1 arduino gooien (ik had er 512).
ik zou je aanraden ook zo'n starters kit te bestellen, ik heb dat niet gedaan maar dan moet je alles watje nodig hebt los kopen, en daar wordt het niet goedkoper (en vooral niet makkelijker) van.quote:Op zondag 14 oktober 2012 14:46 schreef blow... het volgende:
ziet er goed uit.
binnenkort maar eens een arduino bestellen.
wat gebruiken jullie als PSU, een batterij, een usb poort of heel wat anders?
nu de hamvraag. ik wil er een soort van multifunctionele quadcopter van maken op basis van een arduino. wat kan ik al controller gebruiken?quote:Op zondag 14 oktober 2012 21:00 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
ik zou je aanraden ook zo'n starters kit te bestellen, ik heb dat niet gedaan maar dan moet je alles watje nodig hebt los kopen, en daar wordt het niet goedkoper (en vooral niet makkelijker) van.
Ik gebruik eigenlijk altijd gewoon een usb poort voor power
IR lijkt me wel wat.quote:Op zondag 14 oktober 2012 21:07 schreef KomtTijd... het volgende:
Whatever! Er zijn bluetooth modules, wifi modules, je kunt er een infrarood receiver aan hangen of een rf-module... net wat je zelf handig lijkt..
Ik heb toen een led cube gebouwd en die was behoorlijk traag met MAX7219/MAX7221 chips. Kan ook dat de Arduino te traag was om de aansturing snel genoeg te draaien.quote:Op zondag 14 oktober 2012 20:54 schreef KomtTijd... het volgende:
Sterker nog je kunt ze in principe onbeperkt aan elkaar schakelen op slechts twee arduino pinnetjes. En ze zijn ook gewoon retesnel, zoek maar eens op youtube naar led matrix of led cube, die worden 99 van de 100 keer met een max72** aangestuurd.
Het is me inmiddels trouwens ook gelukt een 3x6 matrix direct vanaf de arduino aan te sturen, dus het kan wel. Heb het script voor de binaire klok nu af, en de elektronica binnen. Nu is het wachten op het plexiglas.
wifi, BT wist ik dat ze slecht waren.quote:Op zondag 14 oktober 2012 21:14 schreef Iemand91 het volgende:
@ Blow; je wil een quadcopter bouwen maar je denkt aan een IR controller? Nooit doen. Dat is niets waard en werkt alleen binnen.
Ga voor RC. Het meeste waar voor je geld krijg je met de Turnigy 9X.
Kost wat maar dit ding is gewoon heel erg goed. Daarna komen pas écht dure transmitters.
Iets met infrarood, wifi of bluetooth moet je niet willen; dan begin je al slecht.
Lees anders m'n topic maar even door; staat vast nog wel wat tips in.
zouden die arduino's hebben?quote:Op zondag 14 oktober 2012 21:58 schreef KomtTijd... het volgende:
kun je niet samen met je moeder iets kopen dan?
Het zou verboden moeten worden dat ouders de ontwikkeling van hun kind zo dwarsbomen
anders moet je eens de lokale elektro- of modelbouwshop opzoeken. Betaal je wel wat meer maar daar staat ook weer een stukje zekerheid en service tegenover.
Nicequote:Op zondag 14 oktober 2012 20:54 schreef KomtTijd... het volgende:
Sterker nog je kunt ze in principe onbeperkt aan elkaar schakelen op slechts twee arduino pinnetjes. En ze zijn ook gewoon retesnel, zoek maar eens op youtube naar led matrix of led cube, die worden 99 van de 100 keer met een max72** aangestuurd.
Het is me inmiddels trouwens ook gelukt een 3x6 matrix direct vanaf de arduino aan te sturen, dus het kan wel. Heb het script voor de binaire klok nu af, en de elektronica binnen. Nu is het wachten op het plexiglas.
Ondertussen al weer iets verderquote:Op woensdag 10 oktober 2012 13:42 schreef RobertNL het volgende:
Bedankt voor de linkjes en info!
Plan zover, programmeren aan de hand van de Mega, apparte bordjes bouwen is dan (als het goed is niet nodig). Code is grotendeels op internet te vinden. Met wat hulp komen we daar wel uit.
Daarnaast ook heel wat Ledjes en led strips besteld om te kijken wat het beste werkt.
Wachten op de eerste items zal helaas nog een weekje of twee duren. Een deel is nog niet eens verzonden.
Plan voor vanmiddag:
Layout van woorden maken
Groote bepalen
Lettertype bepalen
Hmz, ja dat kan ook. Weet niet hoe duur zoiets is een sticker van 30x30. En dan gewoon een los stukje plexiglas kopen..quote:Op woensdag 17 oktober 2012 13:21 schreef KomtTijd... het volgende:
Eventjes ebay erbij pakken dus!
Kun je voor die woorden geen vinyl sticker laten snijden (in spiegelbeeld) en die aan de achterkant van het plexiglas plakken?
Twee tips:quote:Op woensdag 10 oktober 2012 14:16 schreef KomtTijd... het volgende:
Die mega heeft ruim voldoende pins om alle leds individueel aan te sturen. Dan wordt het wel een grote bos koperdraad maar dat is wel de allermakkelijkste oplossing
Conrad verkoopt ze, kan je met acceptgiro betalen (al raad ik je aan om met iDeal te betalen omdat ze dan geen verzendkosten rekenen)quote:Op zondag 14 oktober 2012 22:25 schreef MilaNL het volgende:
Arduino is zo populair dat ik me moeilijk kan voorstellen dat een electronicawinkel er niet een paar zou inslaan. Als ik er een was zou ik het wel doen in ieder geval.
En je kan ook onder rembours versturen natuurlijk.
Heb je de goede com-poort geselecteerd bij de instellingen van de Arduino IDE?quote:Op zondag 21 oktober 2012 03:30 schreef RobertNL het volgende:
Vandaag even met de Mega aan het prutsen geweest.
1 klein probleempje... hij geeft een timeout bij het laden van de code naar de chip. Iemand een idee waar dit aan kan liggen (en hoe je het kan fixen?).
Van google wordt ik helaas nog weinig wijzer (wellicht door mijn beperkte kennis met dat ding).
Jup, hij zit op com 3.quote:Op zondag 21 oktober 2012 16:06 schreef Beelzebufo het volgende:
[..]
Heb je de goede com-poort geselecteerd bij de instellingen van de Arduino IDE?
Heb de verkeerde ontvangen het is een 1280 mega ipv een 2560, verklaard meteen waarom het uploaden dus niet wouquote:Op zondag 21 oktober 2012 18:39 schreef KomtTijd... het volgende:
het kan ook je reset-timing zijn. sommige arduino's moet je handmatig resetten bij het uploaden. als je dan net te vroeg of te laat bent geeft hij ook een timeout.
Heb je al een idee wáár je die stickers gaat laten maken? En een idee van de kosten?quote:Op zondag 21 oktober 2012 18:45 schreef RobertNL het volgende:
[..]
Ga toch maar naar je luisteren en stickers laten maken ipv plexiglas laten bedrukken omdat het bedrukte plexiglas waarschijnlijk te veel licht door gaat laten.
Nog geen idee waar ik de stickers ga laten maken, eerst maar eens de rest klaar makenquote:Op maandag 22 oktober 2012 15:43 schreef Beelzebufo het volgende:
[..]
Heb je al een idee wáár je die stickers gaat laten maken? En een idee van de kosten?
[offtopic]
Overigens kwam ik op jijbuis een ander arduino-klokproject tegen wat er ook supergaaf uitziet. Wellicht dat ik eerst zoiets wil maken...
[/offtopic]
Jep, maar de ledjes nietquote:Op woensdag 24 oktober 2012 13:35 schreef KomtTijd... het volgende:
arduino voed je toch gewoon via USB?
Googleads to the rescue:quote:Op woensdag 24 oktober 2012 13:30 schreef RobertNL het volgende:
[..]
Nog geen idee waar ik de stickers ga laten maken, eerst maar eens de rest klaar maken.
Nicequote:Op donderdag 25 oktober 2012 12:04 schreef KomtTijd... het volgende:
Het printje van mijn klok:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
pretty much finished, alleen de draden naar de ledmatrix moeten er nog aan. Volgende week ga ik hopelijk het plexiglas (laten) snijden
Niet haten op het soldeerwerk, ik ben werktuigbouwer heh.
quote:Op donderdag 25 oktober 2012 12:04 schreef KomtTijd... het volgende:
Het printje van mijn klok:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
pretty much finished, alleen de draden naar de ledmatrix moeten er nog aan. Volgende week ga ik hopelijk het plexiglas (laten) snijden
Niet haten op het soldeerwerk, ik ben werktuigbouwer heh.
Die matrix-modus is wel vet. Moet je wel iedere letter apart aan kunnen sturen dus, ipv ieder woord.quote:Op maandag 30 december 2013 11:35 schreef Iemand91 het volgende:
Kwam pas deze tegen; die is ook best wel baas:
Bron: Hackaday
Blijft toch wel allemaal te hoog gegrepen voor mij.
Wat heb je al? Hoe wil je de leds aansturen?quote:Op donderdag 9 januari 2014 21:58 schreef stein0503 het volgende:
Hallo allemaal,
ik ben al een tijdje aan het proberen om ook zo een klok te maken maar ik weet niet welke arduino ik moet kopen voor de klok te laten functioneren. Ik heb nu een Arduino Mini ATmega 328 om te proberen met het programmeren maar dit wil niet echt lukken. Nu wil vragen of iemand kan helpen met het programma voor de arduino en welke arduino ik nodig heb om de klok te laten werken.
Wie kan helpen?
bvd
.quote:Op zaterdag 11 januari 2014 02:04 schreef KomtTijd... het volgende:
Als je geen idee hebt hoe je de boel gaat aansluiten (of wát je uberhaupt gaat aansluiten) heeft het natuurlijk weinig zin om al over software na te denken.
Kan, maar je kunt ook de arduino zelf laten multiplexen. Dat gaat best prima.quote:Op zaterdag 11 januari 2014 08:51 schreef Beelzebufo het volgende:
[..]
.
Vaak wordt er een driver-ic gebruikt zoals de MAX7219 of de AS1108
Deze stuur je met de Arduino aan, de IC's regelen dan de LEDs.
Kijk dan eens of met met charlieplexing lukt, meteen een mooie puzzel!quote:Op zaterdag 11 januari 2014 11:45 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Kan, maar je kunt ook de arduino zelf laten multiplexen. Dat gaat best prima.
Je zult dan wel voor iedere rij een weerstand en iedere kolom een mosfet toe moeten voegen (of andersom).
De MAX7219 kan 8x8 leds aansturen. Ik heb een ontwerp liggen (en helaas niet meer dan dat...) waarbij dat niet genoeg is. Ben nog aan het nadenken om het dan maar met 74HC595 te doen (die kan je ook doorkoppelen) en dan met een 2N7000 per woord aan te sturen.quote:Op zaterdag 11 januari 2014 18:30 schreef gj67 het volgende:
Met die MAX ic's is in principe het makkelijkst. Dan heb je slechts 3 pinnen nodig om de boel aan te sturen (De max ic's zelf kun je weer doorlussen) en het voordeel is dat je de leds per led kunt aansturen.
Maar zie de vragen hierboven:
- Hoe gaat je display er uit zien?
- Wilt je het per woord of per led aansturen?
Als je dit hebt bepaalt, dan pas kun je dus gaan nadenken over de aansturen. Voor de MAX-ic's heb ik ergens nog wel een voorbeeldprogramma liggen.
fabrikanten hebben vaak gratis samples voor studiedoeleinden en dergelijke, als je je als student aanmeldt op de website kun je vaak gratis spullen krijgen incl verzending (zo ook zelf jaren geleden gedaan, vooral spul van Atmel, maar er is vast meer te krijgen inderdaad)quote:Op zaterdag 11 januari 2014 20:47 schreef KomtTijd... het volgende:
MAX7219's kun je ook daisychainen als eentje niet genoeg is.
Charlieplexing is een leuk idee maar ik heb het voorlopig nergens voor nodig, vind het ook een beetje onnodig ingewikkeld.
edit: Ohja en veel maxim chips kun je ook free samples van bestellen. Gewoon op maxim-ic.com
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |