abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_95252119
Vrees voor bosbranden door kurkdroge natuur

(Novum) - Veiligheidsinstanties vrezen de komende tijd voor meer natuurbranden. Ze maken zich zorgen omdat door de aanhoudende droogte de bodem in bos-, heide- en duingebieden kurkdroog zijn, schrijft De Telegraaf.

Al sinds eind februari wordt op de meetstations voor natuurbranden een verhoogde risicostatus gemeten. "Dat is een trend die steeds vroeger in het voorjaar voorkomt", zegt veiligheidscoördinator Van Gulik van de regio Noord- en Oost-Veluwe. "Vooral de lagere groeisoorten, zoals gras en heide, vormen een risico. De bodem is gortdroog en met opstekende wind is elk vuurtje dan al snel gevaarlijk."

In de afgelopen weken werden de eerst natuurbranden al gemeld in de Noord-Hollandse duinen bij Bergen en Petten. Ook vrijdag woedde daar opnieuw een brand, net als op de Veluwe. Ook deden zich enkele bermbranden voor.

Van Gulik vreest dat grote branden in de toekomst minder goed te bestrijden zijn door de aankomende bezuinigingen van Defensie. Helikopters zijn niet langer beschikbaar en ook assistentie van militairen lijkt niet meer te kunnen. "We moeten nu echt op zoek naar een goed alternatief. We zijn er beslist ongelukkig mee."

Nieuws.nl
pi_95418320

Vooral in het zuidwesten droog.
Life is Music
pi_95515110
Duinbrand in Noord-Holland onder controle

In het Noord-Hollandse Hargen, bij Schoorl, heeft donderdagavond korte tijd een duinbrand gewoed. Een gebied van 2500 vierkante meter is afgebrand.

Rond kwart voor negen werd het sein brand meester gegeven, meldt het Noord-Hollands Dagblad. Aanvankelijk werd een grote brand gemeld.

Volgens de krant zouden op vier plekken brandhaarden zijn, maar kan de politie dat niet bevestigen.

De duinbrand onstond volgens RTV N-H kort na acht uur op een parkeerplaats bij de Harger Zeeweg. In deze regio is het volgens de omroep gebruikelijk dat de brandweer groot uitrukt bij een uitslaande brand.

http://www.nu.nl/binnenla(...)olland-controle.html
Life is Music
pi_95532082
En volgens de verwachtingen blijft het tot aan de kerst kurkdroog!!! ......

ik heb zelden zo'n laag neerslagsignaal gezien op een 15 daagse verwachting .......
pi_95665050
Er wordt inderdaad weinig neerslag berekend. Pas aan het eind van de maand/begin mei lijkt er iets van neerslag te komen.

  maandag 18 april 2011 @ 13:49:19 #6
293860 lipjes
Alleen van boven
pi_95665178
ben ik nu hard als ik ga zingen "We dont need no water let the motherfucker burn" :+

sorry maar is natuurlijk wel ernstig zo vroeg in het jaar al.
Gisteren naar het bos geweest dus toen ik mijn sigaretje ophad ook er goed voor gezorgd dat die onder het zand aangetrapt lag
pi_95665999
Tot nu toe een droge lente

De huidige neerslagarme periode begint opvallend te worden. Het voorjaar tot nu toe doet mee met de droogste lentes uit het verleden. Zeker aangezien de weerkaarten voor de komende week geen regen van betekenis tonen en continu een hogedrukgebied boven onze contreien laten hangen. Met een bovendien stijgende temperatuur gaat de verdamping sneller en ben je dus nog rapper het grondvocht kwijt.

In dit verhaal nemen wij u mee naar nog een paar droge voorjaarsperioden uit het verleden. We gaan terug naar 1996 en naar 1976. Ook proberen we wat verder 2011 in te kijken.

Het voorjaar van 1996

De droogste lente beleefde Nederland in 1996 (sinds de metingen begonnen, in 1901). De maartmaand leverde op het hoofdstation, De Bilt, toen 10,8mm op, de aprilmaand 8,1mm en in mei viel er 41,9mm. Dat leverde in totaal 60,8mm op. Ook elders in Nederland was het uitermate droog, zo kwam het Achterhoekse Borculo op 79mm uit. Een gemiddelde neerslaghoeveelheid voor de lenteperiode is toch al gauw zon 140 tot 180 millimeter en daar bleven we in 1996 dus ruim onder. Begin mei 1996 trokken de provincies Noord-Brabant en Limburg het verbod voor boeren en tuinders om hun grasland met grondwater te beregenen in. Boeren die normaal in het voorjaar niet mogen sproeien, mochten hun land toen wel nat houden. Als ze dat niet zouden doen, zou alles verdrogen.
Het droge weer in 1996 was eigenlijk gedurende de winter al begonnen. Die was taai en liep tot in de (koude) maartmaand door. Ook nadien wilden de temperaturen, ondanks de droogte niet omhoog komen. Mei was bij voorbeeld een uitgesproken koude maand en zelfs de zomer van 1996 als geheel schopte het niet verder dan tot een ongeveer normale gemiddelde temperatuur. Omdat het in december 1996 alweer snel koud werd, was 1996 als geheel met een gemiddelde temperatuur van 8,6 graden een uitermate koud jaar. Lange tijd zou het ook het laatste jaar zijn met een gemiddeld beneden normale temperatuur, totdat het jaar 2010 kwam, dat eindelijk weer eens te koud verliep.

Het voorjaar van 1976

De tweede plek van droogste lenteperioden is voor het jaar 1976. Opvallend aan dat jaar is dat het ook in de zomer droog bleef. De droge grond en de hogedrukcondities leidden bovendien tot een behoorlijk hete zomer. Een zomer die zich kenmerkte door een aantal grote bosbranden, drinkwatergebrek en extreem lage rivierwaterstanden. Het was bovendien het tweede jaar op rij dat een lange periode van droogte kende, ook 1975 was heet. Dat jaar markeerde het einde van een 25-jarige periode waarin we hittegolfloos waren. Midden in de zomer van 1975 bevonden we ons ineens in de langste hittegolf die we ooit hebben gehad. Deze duurde maarliefst 18 dagen en was de eerste hittegolf sinds 1950. Na het droge voorjaar van 1976 volgde nogmaals een hittegolf, die net 1 dag korter was dan die van het jaar daarvoor.
Het droge en hete zomerweer in de zomer van 1976 had te maken met een hogedrukgebied waarvan het zwaartepunt vaak boven of in de buurt van de Britse eilanden terug te vinden was. Daar heerste maandenlang een ongekende droogte. Het landschap kleurde bruin, rivieren (ook de Theems) verloren het grootste deel van hun water. In dunbevolkte gebieden waren veel mensen voor drinkwater uiteindelijk op tankwagens aangewezen. Het was een zomer die op de Britten een grote indruk maakte.

Het voorjaar van 2011 tot nu toe

Met in De Bilt afgelopen maart een hoeveelheid regen van 24mm en in gemiddeld over het hele land genomen een neerslagsom van 13 mm, verliep deze eerste lentemaand erg droog. April tot nu toe heeft gemiddeld gesproken zon 10 mm gebracht, in de zuidpunt van Limburg netaan 21 mm. Aangezien het groeiseizoen al een tijdje in gang is, en de gewassen steeds meer bodemvocht eisen, zouden we nu juist wel wat meer neerslag kunnen gebruiken.
Het huidige neerslagtekort is dermate aan het oplopen, dat veel boerenland nogal stoffig aan het worden is. Er zijn inmiddels enkele ontheffingen voor landbouwers van kracht om drijfmest te mogen uitrijden ter voorkoming van verstuivingen. Zanderige terreinen en bouwland kunnen af en toe ook tot stofhoosjes aanleiding geven. Dat gebeurde afgelopen vrijdag nog hier in Wageningen. Er is toen een behoorlijk stevige zandhoos gezien. Veel ruiger ging het er aan toe op 8 april, in Noord-Duitsland. Als gevolg van een heuse zandstorm ontstond er een kettingbotsing, waarbij meerdere doden en bijna honderd gewonden vielen. Het zand werd vanuit de omgeving van de snelweg in de lucht geblazen en ontnam plotsklaps het zicht van de automobilisten.

Hoe gaat het voorjaar verder

Voorlopig houdt het hogedrukgebied in onze omgeving stand. Bovendien draait de wind naar het oosten, later naar het zuiden, en gaat almaar warmere lucht aanvoeren. Met het oplopen van de middagtemperatuur, naar 21 a 22 graden vanaf dinsdag, zal ook de verdamping toenemen en in wezen neemt tegelijkertijd ook de behoefte aan regen toe. De nachten worden minder koud, er zullen minder dauwdruppels in de vroege ochtend aanwezig zijn en al met al kunnen we weldra het gewas en de bomen en struiken min of meer zien smachten naar water. Grote bomen wortelen diep en kunnen meestal prima tegen een langdurige droge episode, jongere bomen en ondiep wortelende planten zullen we met de gieter moeten bijstaan.
De eerste neerslagsignalen lijken vanaf zondag op de kaart te komen, maar deze zijn nog zeer bescheiden. Een echte omslag, met bijvoorbeeld een overgang naar een weertype met geregeld frontpassages, zit nog niet in de rekenmodellen. Daarmee lijkt een significante hoeveelheid regenwater voorlopig niet aan de orde. Ondertussen dienen we er rekening mee te houden dat een droge ondergrond de temperaturen overdag wat extra kan opstuwen. En mocht de droogte nog een tijdje aanhouden, wie weet, legt het wel de basis voor een hittegolf deze zomer. De laatste hittegolf dateert van juli 2006. Weet u het nog, toen werd de Nijmeegse 4Daagse na 1 dag afgelast door de hitte

Weer.nl

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 18-04-2011 14:10:38 ]
pi_95752989
Voorzichtig met vuur

April laat zich deze week van zijn mooiste kant zien en de kans dat het weer op lange termijn omslaat, is klein.


Natuurbranden

Het zonnige, droge en warme lenteweer heeft wel een keerzijde. Er kunnen makkelijk natuurbranden ontstaan. De eersten, al dan niet aangestoken, zijn al geweest zoals de duinbrand van Bergen op 14 april. En de (weer)situatie van deze week is van dien aard dat we in de bermen en bossen voorzichtig moeten blijven met vuur zoals kampvuren. Als het lang droog is, is er meer risico op natuurbrand. Daarnaast geldt hoe droger het hout, des te meer risico dat een brand groot wordt. En hout is kort na de winter ook heel droog, dat verergert de kans op brand. Verder speelt de wind een belangrijke rol. Als het hard waait dan verspreidt het vuur zich sneller. Of de traditionele paasvuren in het oosten en noordoosten van het land in het geding komen, is nu nog niet te zeggen.

De brandweer hanteert vier kleurcodes om het brandgevaar bij droogte aan te duiden: groen, geel, oranje en rood. Momenteel is sprake van code geel. Bij code oranje gaan vliegtuigjes patrouilleren om vanuit de lucht branden in natuurgebieden vroegtijdig te kunnen ontdekken. Dat gebeurde bijvoorbeeld vorig jaar begin juli. Bij code rood is sprake van zeer hoge paraatheid. Bij elke melding wordt dan met meer meerdere eenheden uitgerukt. Ook treinen kunnen zo her en der bermbranden veroorzaken. Op 7 april gebeurde dat al bij Helmond door een goederentrein met vastgelopen remmen. Door de remmen onstonden er vonkjes, waardoor de berm vlam vatte. Het ligt in de lijn der verwachting dat we dit een dezer dagen nog wel eens tegen zullen komen.

1976
De droogste aprilmaanden van de afgelopen ruim 100 jaar zijn 2007 met in De Bilt slechts 0,3 millimeter, 1996 leverde totaal 8 mm op en 1976 viel 10 mm. Bij deze drie jaren springt 1976 er uit, omdat er een warme en droge zomer volgde. De grafiek hiernaast laat zien dat we op dit moment nog iets boven 1976 zitten (stippellijn) en dat blijft de eerstkomende twee weken zo, aldus het KNMI.

IJssel bij Deventer

Medio januari was er nog sprake van hoogwater in de grote rivieren, drie maanden is het waterniveau meer dan gehalveerd. Neem de Welle in Deventer: in januari stond de IJsselkade nog onder water, wat gebeurt bij een stand van minstens 6.30 meter boven N.A.P. Nu is de IJssel een bescheiden stroom en bedraagt de stand 2.03 meter (situatie 19 april rond 12.20 uur). Omdat de IJssel, als zijrivier van de Rijn, afhankelijk is van wateraanvoer uit de Alpen zijn de effecten van de droogte op de sloten en beken in het achterland van de Achterhoek en Salland nog sterker merkbaar. Waterschap Rijn en IJssel gaat deze week de waterstanden nauwkeurig in beeld brengen. “Het is overal behoorlijk droog, we willen even precies weten hoe het er voorstaat”, zegt een woordvoerster. Aan de hand van de gegevens bekijkt het waterschap of eventueel maatregelen nodig zijn. De situatie in Salland is vergelijkbaar met die in de Achterhoek. Volgens waterschap Groot-Salland lukt het tot nu toe nog goed om met stuwen en sluizen de sloten op peil te houden. Men houdt de droogteberichten goed in de gaten. Er zijn al wel akkerbouwers die vragen of ze al mogen beregenen.

Situatie Salland en Achterhoek
Volgens de afdelingsvoorzitter van landbouworganisatie LTO in Salland, Gerrit Tuten, zijn de gevolgen van de droogte “heel wisselend”. Volgens hem gaat het in de laaggelegen gebieden nog prima. Daar kan men nog een tijd vooruit. Als de droogte blijft aanhouden, kunnen op de hogere delen problemen ontstaan. Het uitblijven van regen heeft echter ook zijn voordelen, zegt hij. “We zijn nu in de gelegenheid allerlei activiteiten uit de voeren, zoals het onderhoud van de sloten.” Met het poten van aardappelen, uitzaaien van bieten en zomergraan ligt de landbouw ook elders in Nederland een paar weken voor op schema.

Situatie in het noorden

In de provincie Groningen nemen waterschappen wel al maatregelen om droogte tegen te gaan. Om het waterpeil op niveau te houden wordt er extra water aangevoerd uit het IJsselmeer. Dat gebeurt veel eerder dan andere jaren. Sommige boeren zijn al begonnen met het beregenen vanhun land. Maar dat is op veel plekken nog niet nodig. In de grond zit nog voldoende vocht, vooral ook door de aantrekkende werking van vocht uit onderliggende lagen. Alles wat in de grond zit, begint al te kiemen. Een bui zou mooi zijn, maar het is nu nog niet nodig.

In Friesland zit het zaad drie weken eerder dan normaal in de grond. De akkerbouwers in de provincie hebben de afgelopen maanden geen dag gehad dat ze niet op het land aan het werk konden. Want regenachtige dagen zijn er nauwelijks geweest. Met het zaaien van de gewassen en het poten van de aardappelen zijn de agrariërs dan ook drie weken eerder dan normaal, aldus LTO Noord. In de polders van Zeeland en Flevoland zitten alle pootaardappelen zelfs al in de grond. In Friesland gaat het om 80%, de laatste percelen. Bieten, uien en het zomergraan zijn allemaal al in maart gezaaid. De eerste kiemen zijn intussen boven de grond gekomen. Een risicofactor is nachtvorst. De afgelopen nachten trad op verschillende plaatsen vorst aan de grond op in Friesland en Groningen, risicogebieden waar akkerbouw zit en waar nachtvorst nog wel eens kan toeslaan zijn de omgeving van Appelscha en de Veenkoloniën. Aardappeltelers in geheel Friesland moeten voor het poten van de aardappelen wel maatregelen nemen tegen nachtvorst. De meeste boeren zetten in maart de aardappelen al buiten de schuur om te acclimatiseren, voordat ze de grond ingaan. De kisten worden dan bij gevaar voor nachtvorst afgedekt. Maar dit jaar hebben de aardappelen door de gunstige pootomstandigheden maar nauwelijks buiten gestaan. Ze zitten nu al weken eerder in de grond. De waterschappen verwachten voorlopig geen problemen. Pas als de droogte langer dan twee weken aanhoudt, ontstaat er watertekort.

Op z'n paasbest?
Wat nachtvorst betreft hoeven de aardappelboeren weinig te vrezen, de rest van de week zijn de nachten zacht, alleen komende nacht (nacht naar woensdag) kan het in het oosten van het land afkoelen tot rond 4 graden met zeer plaatselijk nog net vorst aan de grond. Maar de nachten daarop ligt de temperatuur een stuk hoger. En overdag wordt het met gemak tussen 20 en 24 à 25 graden met een warme oostelijke wind. Alleen daar waar de wind vanaf groot water komt, is het enkele graden minder warm.

De droogte zal echter aanhouden en zich langzaam verscherpen, aangezien er weinig of geen regen valt en de zon volop schijnt. Wel is het zo dat vanaf donderdag een klein lagedrukgebied in de bovenlucht een lokale bui zou kunnen veroorzaken. Een bui die alleen kan ontstaan bij voldoende vocht en warmte, en deze combinatie lijkt vanaf donderdagmiddag het gunstigst te zijn. Maar dan nog. Die ene, enkele plaatselijke bui zet voor de algehele droogte geen zoden aan de dijk. En gedurende het paasweekend en de week daarop blijft de kans op regen van (landelijke) betekenis klein. Want voorlopig bepalen hogedrukgebieden in onze omgeving het weer en kleine verstoringen in de vorm van bijvoorbeeld bovenluchtdepressietjes krijgen voorlopig geen kans om zich te ontpoppen als volwassen lagedrukgebieden. Laat staan dat een westelijke stroming met wisselvallig weer als gevolg op de rails wordt gezet.

Bronnen: Brandweer.nl, De Stentor, LTO Nederland, Omroep Brabant, Meteo Consult.
pi_95755334
Gerelateerd aan de huidige droogte zijn de verwachtingen voor toekomstige neeslag veranderingen als gevolg van klimaatverandering. Een nieuwe studie (Dai, 2011) probeert hierin enige helderheid te creeeren.

Mochten de klimaatmodellen de neeslag patronen goed kunnen reproduceren en we een redelijk conservatief CO2 uitstoot scenario volgen dan stelt de huidige droogte tegen 2060 en verder niet veel voor helaas.

Samenvatting van Dai, 2011 en verwijzing naar verdere literatuur hier.
pi_95783209
Vrees voor bosbranden na aanhoudende droogte

Paasdagen dit jaar mogelijk de warmste sinds 1901

Met de aanhoudende droogte neemt het gevaar voor bosbranden toe. Volgens de brandweer is er is nog geen directe aanleiding om over te gaan op code oranje, waarbij blusvliegtuigjes gaan patrouilleren, maar is 'voorzichtigheid geboden.'

Mensen moeten vooral opletten met vuur en sigaretten, meldt de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

De brandweer hanteert momenteel code geel. Mogelijk wordt in het weekeinde code oranje gegeven. Er gaan dan blusvliegtuigjes patrouilleren om vanuit de lucht branden in natuurgebieden vroegtijdig te kunnen ontdekken. Er geldt ook een stookverbod voor tuinafval, en in de natuur zijn roken, barbecuen en andere vormen van open vuur verboden.

Al een maand zonder neerslag

Er is bijna de hele maand geen neerslag gevallen. Terwijl sommige boeren al zijn begonnen met het beregenen van hun land, verwachten de waterschappen vooralsnog geen problemen. Dat wordt anders wanneer de droogte nog eens meer dan twee weken aanhoudt. Volgens de waterschappen ontstaat dan een tekort aan water.

Nu al maatregelen

De waterschappen in de provincie Groningen nemen nu al maatregelen om de droogte tegen te gaan, zo meldt RTV Noord. Omdat het de afgelopen 5 weken nauwelijks heeft geregend, wordt nu extra water aangevoerd uit het IJsselmeer om het waterpeil op niveau te houden.

Warmste pasen sinds 1901

Pasen 2011 gaat één van warmste paasdagen worden sinds 1901.
'Met maxima van 23 tot 26 graden kunnen we zelfs van een bijna zomers weertype spreken. Daarbij schijnt de zon volop en is de kans op nattigheid klein. In het zuiden en oosten staat er weinig wind. In de noordelijke provincies is de oostenwind 3 tot 4 Bft, meldt Weerplaza.

De warmste Pasen sinds 1901 beleefden 'we' in 1949. Op 17 april (eerste paasdag) werd het 24,5 graden en op 18 april 25,3 graden. Op beide dagen scheen de zon ongeveer 11,5 uur. Het weerbeeld lijkt daarmee sterk op dat van Pasen dit jaar. 2011 lijkt dus op een tweede plaats terecht te komen, tenzij de wind aanstaande maandag toch wat rustiger blijft, zodat het kwik opnieuw rond 25 graden kan uitkomen.

AD
pi_95783808
quote:
2s.gif Op woensdag 20 april 2011 22:22 schreef aloa het volgende:
Warmste pasen sinds 1901[/b]
Pasen 2011 gaat één van warmste paasdagen worden sinds 1901.
'Met maxima van 23 tot 26 graden kunnen we zelfs van een bijna zomers weertype spreken.
[..]
De warmste Pasen sinds 1901 beleefden 'we' in 1949. Op 17 april (eerste paasdag) werd het 24,5 graden en op 18 april 25,3 graden. Op beide dagen scheen de zon ongeveer 11,5 uur. Het weerbeeld lijkt daarmee sterk op dat van Pasen dit jaar. 2011 lijkt dus op een tweede plaats terecht te komen, tenzij de wind aanstaande maandag toch wat rustiger blijft, zodat het kwik opnieuw rond 25 graden kan uitkomen.
He, waar is De Mos als je hem nodig hebt? ~O>
  Moderator donderdag 21 april 2011 @ 08:37:30 #12
8781 crew  Frutsel
  Moderator donderdag 21 april 2011 @ 08:39:02 #13
8781 crew  Frutsel
pi_95793821
quote:
Geen paasvuren door code oranje

Het is vanaf donderdag 21 april code oranje in de gemeente Hardenberg. Dit betekent dat het erg droog is in de natuurgebieden. Hierdoor is het risico op natuurbranden verhoogd. De brandweer is extra alert op vuur in natuurgebieden. De brandweer vraagt inwoners van Hardenberg ook goed op te letten met vuur. De vergunningen voor stookontheffingen zijn vanaf morgen ingetrokken.

Om de risico's voor natuurbranden in kaart te brengen, wordt gewerkt met verschillende codes. Wanneer het code oranje is, geldt er een stookverbod. De brandweer is extra alert. Bij een melding rukt de brandweer met extra materieel uit. Er vliegt een vliegtuig over natuurgebieden om beginnende brandjes snel te signaleren.

In natuurgebieden is roken, barbecueën en open vuur verboden. Ook de vergunningen voor de stookontheffingen en paasvuren zijn vanaf morgen ingetrokken. De gemeente Hardenberg zoekt contact met de mensen die een vergunning hebben voor een paasvuur om hen hierover te informeren. Meer informatie over de verschillende codes vindt u op www.natuurbrandgevaar.nl.
quote:
Paasvuren Gendt en Huissen gaan ondanks droogte door

GENDT/ HUISSEN - De paasvuren in Gendt en Huissen gaan zondag gewoon door. De brandweer ziet geen aanleiding om ze af te gelasten, zoals in Drenthe wel is gebeurd. De aanhoudende droogte besloot de brandweer daar er toe te beslissen de paasvuren te verbieden.

In zowel Huissen als Gendt is zondagavond een brandweerwagen ter plekke voor het geval het toch mis mocht gaan.
quote:
Paasvuren Achterhoek gaan gewoon door
DOETINCHEM - De paasvuren in de Achterhoek kunnen gewoon doorgaan. Dat heeft de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland dinsdag besloten. Gemeenten beslissen uiteindelijk zelf of ze organisatoren van paasvuren toestaan het vreugdevuur te ontsteken. Het standpunt van de veiligheidsregio is een advies dat dinsdag aan de 22 gemeenten die onder de veiligheidsregio vallen, is gemeld.

Het gaat om het gebied van Harderwijk tot Winterswijk.

Volgens Erwin te Bokkel van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is vanwege de huidige droogte een afweging gemaakt van de mogelijke risico's en kunnen de paasvuren wat de overkoepelende brandweer betreft doorgaan.

Wel staat in het advies een aantal voorwaarden. Zo moet het paasvuur minstens 500 meter van een eventueel natuur- of bosgebied verwijderd zijn. Ook mag het niet harder waaien dan windkracht 5. Het aansteken mag pas gebeuren een uur na zonsondergang. Dat heeft volgens Te Bokkel te maken met het feit dat de vochtigheidsgraad dan snel oploopt en de wind meestal is gaan liggen.
  Moderator donderdag 21 april 2011 @ 08:40:46 #14
8781 crew  Frutsel
pi_95793852
quote:
Paasvuurverbod gesprek van de dag
ENSCHEDE - In Twente is met ingang van donderdag in verband met de aanhoudende droogte code oranje van kracht. Dat betekent dat er voorlopig geen open vuur gestookt mag worden en dat de brandweer in Twente de komende dagen extra alert is op het uitbreken van brand. De brandweer verwacht niet dat wordt opgeschaald tot code rood. Bij code rood (zeer ernstig brandgevaar) gaan bijna alle gemeenten over tot een verbod op het ontsteken paasvuren.

De ruim driehonderd paasvuren in Twente kunnen eerste paasdag vooralsnog gewoon worden ontstoken. Ondanks de aanhoudende droogte weigert de brandweer Twente een verbod uit te vaardigen. De beslissing over het al dan niet doorgaan van de paasvuren is aan de afzonderlijke gemeenten. Bekijk in het overzicht hieronder per gemeente de beslissingen.

De brandweer stelt dat de culturele betekenis van het fenomeen paasvuur zodanig is, dat alles in het werk wordt gesteld om deze door te laten gaan. Overal in de regio wordt daarom nagedacht over manieren om de vuren komend weekeinde te beveiligen. Zo hebben de achttien Poaskeerls in Lattrop-Breklenkamp een giertank met 8000 liter water uit voorzorg klaar staan bij het terrein waar het hout zal ontbranden.

Overzicht per gemeente

In heel Twente en de Achterhoek is het mogelijk verbod op het ontsteken van de paasvuren het gesprek van de dag. Boakebouwers wachten in spanning af welk oordeel de diverse gemeenten zullen velen nu de droogte de komende dagen aanhoudt.

Op het moment dat de brandweer code Rood afkondigt (zeer ernstig brandgevaar) trekken veel gemeenten de vergunningen voor paasvuren in. Maar van code Rood is nu nog geen sprake. Het blijft de komende dagen echter droog, met temperaturen overdag van tussen de 20 en 25 graden. In Drenthe adviseert de brandweer alle gemeenten om alle ruim 150 paasvuren te verbieden.

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten gaat zaterdag de paasvuren persoonlijk inspecteren. Hij zit namelijk in de jury van de jaarlijkse wedstrijd om de grootste en mooiste boake rond Holten. Zondag volgt een inspectie door de plaatselijke brandweer. Hofland: “Als we als gemeente zelf moeten beslissen, is het onze insteek om de traditie in ere te houden.Veel inwoners verheugen zich enorm op het paavuur. Dat speelt bij de afweging zeker een rol'' Met andere woorden: als het even kan worden in Rijssen-Holten de paasvuren zondagavond ontstoken. ''Maar het moet natuurlijk wel verantwoord zijn'', aldus Hofland. Bij de risico afweging wordt sterk rekening gehouden met windrichting en aanwezigheid van brandbare objecten - zoals een bos of rieten dak - in omgeving van het paasvuur.

De paasvuren in de gemeente Hellendoorn mogen doorgaan, op voorwaarde dat de organisaties extra alert zijn tijdens en na het ontsteken en branden. Gezien de locaties, de afstanden van de paasvuren ten opzichte van bebouwing en begroeiing en de verwachte windrichtingen, verwacht de brandweer geen problemen. Wel zal de brandweer extra alert zijn en paraat staan.

In de gemeenten Hengelo en Borne wordt het ontsteken van paasvuren gedoogd, ondanks de code Oranje. Er vinden nog wel inspecties plaats de komende dagen. Ook krijgen organisatoren tips hoe om te gaan met de omstandigheden.

In de gemeente Hof van Twente zijn er in totaal 34 locaties. Gemeente wil na code oranje maatwerk leveren: per geval wordt bekeken of het kan of niet. Donderdag gaan twee controleurs (van brandweer en gemeentelijke afdeling handhaving) alle locaties langs om ter plekke de situatie te beoordelen. En om te kijken of eventueel aanvullende maatregelen nodig zijn. Na deze rondgang krijgen alle organisatoren te horen of het door kan gaan of niet.

In Enschede wordt donderdagochtend een definitief besluit genomen.

Haaksbergen Als er een 'Code droog' door de regionale brandweer wordt afgegeven, gaat de gemeente bekijken wat dit betekent voor de drie verleende vergunningen voor paasvuren. Intrekken of wat anders?

Indien er nog vandaag een code droog wordt verordonneerd, wordt morgen bekeken wat er met de vergunningen gebeurt. We houden jou dan op de hoogte.

Gemeenten in de Achterhoek zijn betrokken bij de VNOG (Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland) waarin zij samenwerken met de brandweer en GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie). De VNOG heeft op haar website een zogenaamde natuurbrandthermometer staan. Op dit moment geldt in Noord- en Oost-Gelderland code geel.

Een woordvoerder van Brandweer Noord- en Oost-Gelderland verwacht dat dit de komende dagen code oranje of rood gaat worden. In dat geval luidt het advies: trek de ontheffingen voor paasvuren in. Maar het laatste woord is aan de gemeenten.

De gemeente Berkelland raadt organisatoren van paasvuren aan om een uur voor ontbranding op de website te kijken. Bij code rood mag niet gestookt worden, tenzij de gemeente (zoals enkele jaren geleden in Berkelland het geval was) anders beslist door extra maatregelen te nemen. Maar op die situatie wil de gemeente nog niet vooruitlopen. (dwz ze willen niet beloven dat er (overal) gestookt kan worden).

De gemeenten in Noordoost Twente wachten de adviezen van de brandweer af. Zowel Oldenzaal, Dinkelland en Losser hebben de ontheffingen verleend op basis van de APV.

Dinkelland: Bij Code Rood ligt de beslissingsbevoegheid bij de burgemeester. Hij bepaalt of het paasvuur al dan niet mag branden. Bij Code Rood zal er wel een handhavingstraject ingesteld worden.

Losser: In de ontheffingen is al een paragraaf opgenomen wat te doen bij code droog. Ook in Losser geldt dat de brandweer het advies geeft en de burgemeester uiteindelijk bepaalt of het paasvuur mag branden en onder welke voorwaarden.

Oldenzaal: Oldenzaal is in afwachting van het advies van de brandweer. Er is overleg gaande en bij het advies code rood zal ook hier de burgemeester het finale oordeel mogen vellen. Als code rood van kracht is, dan mogen er geen takken en snoeihout worden verbrand.

In Tubbergen mogen de kleine paasvuren niet worden aangstoken. De grote publiekstrekkende paasvuren (deze hebben een stookontheffing en een evenementenvergunning, waarvan er in gemeente Tubbergen 12 zijn), mogen wel aangestoken worden. Er zal extra aandacht zijn voor de afstanden van het vuur tot brandgevaarlijke objecten en het feit dat de vuren niet onbeheerd aangestoken mogen worden. Daarbij zal, vanwege de afstanden, het paasvuur in Hezingen verplaatst moeten worden. Er is ongeveer één groot publiekstrekkend paasvuur per dorpskern. Deze kunnen dus door blijven gaan.

Brandweercommandant Hans Kleintjens van de brandweer Almelo zegt het volgende over de paasvuren in Almelo: In Almelo zijn twee vergunningen voor publieke vuren afgegeven, in Aadorp en in Bornerbroek. Er zijn 12 vergunningen voor particuliere vuren. In overleg met de burgemeester is besloten de vuren door te laten gaan, omdat de locaties en tijdstippen bij de brandweer bekend zijn en ze dus snel kunnen uitrukken als er iets gebeurd. Deze dagen is er extra materieel beschikbaar. De brandweer is niet bij de vuren aanwezig: 'We kunnen onmogelijk bij 14 vuren tegelijk zijn. Hier ligt een verantwoordelijkheid voor de organisatie om de situatie goed in de gaten te houden'. Woensdagmiddag is de brandweer bij alle organisatoren langs geweest om de situatie te bekijken en voorlichting te geven. Naar aanleiding daarvan moeten sommige particuliere vuren worden aangepast, omdat ze bijvoorbeeld te dicht bij een boerderij gehouden worden.

Zaterdag gaat er een vliegtuig de lucht in (niet alleen boven Almelo, komt via de veiligheidsregio Twente/Ijsselland) die de vuren in de gaten houdt. Ook de gemeente controleert extra, als er vuren worden aangestoken waarvoor geen vergunning is, wordt er handhavend opgetreden. Kleintjens verwacht niet dat dit beleid de komende dagen verandert, omdat de weerverwachtingen bekend zijn, het blijft droog, maar op deze manier durven ze het aan.
  Moderator donderdag 21 april 2011 @ 13:53:36 #15
8781 crew  Frutsel
pi_95804372
quote:
Bosbrand in Vught
Aan de Loonsebaan in Vught (Noord-Brabant) is donderdag rond het middaguur in een natuurgebied een heidebrand uitgebroken. Vanwege de droogte en de kans op snelle uitbreiding is de brandweer met groot materieel uitgerukt. Volgens een woordvoerder van de brandweer staat een gebied ter grootte van een voetbalveld in brand.
  Moderator donderdag 21 april 2011 @ 13:55:03 #16
8781 crew  Frutsel
pi_95804438
quote:
Steeds meer gemeenten verbieden paasvuur
ASSEN/GRONINGEN - Op advies van de brandweer verbieden steeds meer gemeenten in Noord-Nederland de traditionele paasvuren. In verband met de droogte en de weersvoorspelling - zonnig en aanhoudend droog - is het gevaar groot dat vonken van de brandende paasbulten natuurgebieden in brand zullen zetten.

In Friesland is het vuur al verboden in Heerenveen en Oost- en Weststellingwerf, waar al twee weken een rook- en stookverbod geldt. Burgemeester Gerard van Klaveren van Weststellingwerf en voorzitter van de intergemeentelijke brandweer van beide gemeenten: „Een klein vonkje is al voldoende om brand te veroorzaken. Zo waren er afgelopen weekend nog enkele kleine heidebrandjes.”

In de provincie Groningen hebben de gemeenten Pekela, Haren en Bellingwedde een verbod afgekondigd. Veel gemeenten in Drenthe inventariseren donderdag mogelijk brandgevaar, waarna mogelijk een paasvuurverbod volgt. In Drenthe zijn 150 vergunningen verstrekt voor het houden van paasvuren.
  donderdag 21 april 2011 @ 15:28:53 #17
85618 No-P
Dosis sola venenum facit
pi_95807976
Ik fietste door het Reichswald (tegen de grens bij Groesbeek/Nijmegen) net en daar was er een klein brandje ontstaan. Brandweer kwam met 5 wagens aan, misschien daarna meer maar ik ben doorgefietst. Brandje was gelukkig nog klein dus ik hoop dat ze het hebben kunnen blussen.
Sei wachsam,
Fall nicht auf sie rein! Paß auf, daß du deine Freiheit nutzt,
Die Freiheit nutzt sich ab, wenn du sie nicht nutzt!
pi_95819525
Code rood in deel Brabant

ARNHEM - In het noordoosten van Brabant is de zogenoemde code rood van kracht. Dat betekent dat het er extreem droog is en er een grote kans is op natuurbranden.

Dat staat donderdag op de website natuurbrandgevaar.nl van de gezamenlijk veiligheidsregio's.
Bij code rood mag er geen tuinafval worden verbrand. Ook zijn roken, barbecueën en andere vormen van open vuur verboden, zo staat op de site. Sommige natuurgebieden zijn afgesloten voor publiek.

In het oosten en midden van Nederland geldt de code oranje wegens groot gevaar op natuurbranden. De code geldt voor de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel en het noordelijke deel van Limburg. Ook in het Gooi is sprake van code oranje.
De hulpdiensten zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer met extra materieel en mankracht uit. Ook houden verkenningsvliegtuigen de natuurgebieden in de gaten.

http://www.nu.nl/binnenla(...)in-deel-brabant.html
pi_95921941
Code rood in natuurgebieden Limburg

VENLO - De brandweer in Noord- en Midden-Limburg heeft zondag 'code rood' afgekondigd voor natuurgebieden vanwege brandgevaar. Dat maakte de brandweer zondag bekend.

Eerder werd de hoogste gevaarcode al ingesteld voor het noordoosten van Brabant.
Code rood houdt in dat het extreem droog is en dat er een grote kans is op natuurbranden.

Roken, barbecueën en open vuur zijn verboden. Ook rukt de brandweer met extra materieel, water en spuitgasten uit bij brandmeldingen.
De brandweer in Noord- en Midden-Limburg heeft volgens een woordvoerder op dit moment geen vliegtuigen om de bedreigde natuurgebieden vanuit de lucht te inspecteren. In noodgevallen kan de brandweer een beroep doen op een politiehelikopter.

nu.nl
pi_95947067
Opnieuw natuurbrand in Drenthe; 'code rood' in Limburg en Brabant

VK UPDATE In het natuurgebied Fochteloërveen bij het Drentse plaatsje Bovensmilde is maandagochtend brand uitgebroken. Dat meldde de brandweer. Volgens een woordvoerder staat een gebied van 5 hectare in brand, en heeft de brandweer het vuur nog niet onder controle.

We proberen het in te sluiten, dat lijkt wel te lukken.'

Vannacht
De Drentse brandweer had het vannacht ook al druk met natuurbranden.

De grootste brand woedde op een voormalig schietterrein van defensie in Witterveld, niet ver van het TT-circuit. Ongeveer 5 hectare heide ging in vlammen op. Bij het bestrijden van de brand werden zo'n zestig brandweerlieden ingezet. Ook boeren uit de omgeving boden hun hulp aan.

Code rood
De brandweer in Noord- en Midden-Limburg heeft zondag 'code rood' afgekondigd voor natuurgebieden vanwege brandgevaar.

Eerder werd de hoogste gevaarcode al ingesteld voor het noordoosten van Brabant.

Code rood houdt in dat het extreem droog is en dat er een grote kans is op natuurbranden. Roken, barbecueën en open vuur zijn verboden. Ook rukt de brandweer met extra materieel, water en manschappen uit bij brandmeldingen.

De brandweer in Noord- en Midden-Limburg heeft volgens een woordvoerder op dit moment geen vliegtuigen om de bedreigde natuurgebieden vanuit de lucht te inspecteren. In noodgevallen kan de brandweer een beroep doen op een politiehelikopter.

VK
pi_95948745
Omgeving Heeze & Herkenbosch momenteel bos/heide branden.
pi_95948875
vuurtje bij boven smilde maakte mij wakker.. :|

en dan is dat nou niet eens om de hoek hier :o ( 40KM hemelsbreed )

( brandweer van hier is er heen... met groot materiaal (lees: groot water transport) )
pi_95948967


Het is ook best een fel brandje :s
En hij lijkt momenteel weer erger te worden!

http://www.112nederland.n(...)vensmilde-video.html
pi_95949015
juh :P als ik nu in die regio zat was ik wel even met de auto er heen gereden :P

Stadskanaal - bovensmilde is 3x gapen ja :P
pi_95949176
Het zag er gisteravond ook indrukwekkend uit..

Bizarre, al die mensen die met een peuk in de hand die kant uitgingen... Vroeg me toch wel af of dat nog wat extra brandjes zou veroorzaken..

Zit nog wel een beetje te twijfelen of ik nog even ga kijken eerlijk gezegd... :@
pi_95950410
In Bergen was er vanmorgen ook weer een grote duinbrand.
Life is Music
pi_95950435
vuur bij smilde nog niet onder controle
pi_95950818
50 tot 100 hectare natuur in brand. Aan defensie zijn blusheli's gevraagd.
pi_95950833
Lees net dat ze erover twijfelen om een van de gevangenissen bij Veenhuizen te ontruimen vanwege de brand...
pi_95950904
Cuijk & Nistelrode (NB) nu ook een buitenbrand/heidebrand volgens 112meldingen.

[ Bericht 12% gewijzigd door Drassss op 25-04-2011 14:05:51 ]
  † In Memoriam † maandag 25 april 2011 @ 14:01:23 #32
137787 Snowsquall
Noord Brabant
pi_95954156
Nah, hier in Cuijk valt het wel mee hoor....is eerder een bermbrandje maar niks serieus. (anders schreef ik dit niet maar was ik TP. :P
Ik kan het je wel uitleggen maar het niet voor je begrijpen........
pi_95954870
Natuurgebieden gaan in vlammen op

In verschillende natuurgebieden in ons land is tijdens het paasweekeinde brand uitgebroken. De brandweer waarschuwde al voor een hoger risico door de aanhoudende droogte. In Noord- en Midden-Limburg geldt sinds zondag zelfs code rood in de natuurgebieden.

In het natuurgebied Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland staat volgens beheerder Rombout Bennema van Natuurmonumenten zo'n 100 hectare in brand. Defensie stuurde twee Cougar-transporthelikopters naar het gebied om de brand onder controle te krijgen. Ze gebruiken daarvoor een zogenaamde Bambi-bucket, een waterzak die onder de helikopters komt te hangen met zo'n 2500 liter water.

De brandweer heeft moeite het vuur in Fochteloërveen te bestrijden. De voertuigen van de brandweer komen bijna het gebied niet omdat de grond nog drassig is. ,,We zijn aangewezen op giertanks van boeren in de buurt, die kunnen er nog wel komen. En we hebben vuurzwepen, een soort bezem waarmee vuur uitgeslagen kan worden'', aldus een woordvoerder van de brandweer. Inmiddels zijn in totaal zo'n 150 brandweermensen ingezet van korpsen uit Drenthe en Friesland.

Zondagavond woedde er al brand op een voormalig schietterrein van defensie in Witterveld, niet ver van het TT-circuit. Ongeveer 5 hectare heide ging in vlammen op. Door het uitblijven van regen is het zeer droog.

Meinweg
Ook in natuurpark de Meinweg gingen delen natuurgebied in vlammen op. De brand die zondag al woedde in het nationale park bij Roermond, is maandagochtend weer opgelaaid. Zondagavond dacht de brandweer het vuur in een moeilijk toegankelijk bosgebied van 600 bij 600 meter na uren onder controle en geblust te hebben, maar maandagochtend rond elf uur moest de brandweer opnieuw met groot materieel uitrukken.

Ook hier was de brandhaard voor de wagens niet bereikbaar. De brandweerlieden moesten slangen tot in het gebied uitrollen. Door snel in te grijpen was de brandweer het vuur binnen anderhalf uur weer meester.

Bergen aan Zee
Ook in het beruchte gebied in de duinen bij Bergen aan Zee was maandagmorgen weer korte tijd brand volgens een woordvoerder van de politie. De brandweer had het vuur snel onder controle.

De brand brak uit in de buurt van de Panweg. De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand te bestrijden. Een stuk duin van honderd bij vijftig meter is door het vuur aangetast. Zondagmorgen was er ook al een kleine brand in de duinen bij Bergen.

Politie, brandweer en bewoners zijn zeer alert vanwege de vele branden die sinds 2009 hebben gewoed in de duinen van Bergen en Schoorl. De autoriteiten gaan ervan uit dat een of meerdere pyromanen actief zijn. Er is nog niemand opgepakt, ondanks het verscherpte toezicht.

In de duingebieden van Bergen en Schoorl zijn vorig jaar extra waterreservoirs aangebracht, zodat de brandweer sneller over voldoende bluswater kan beschikken.

Trouw
pi_95954995
Blushelikopters naar brandend natuurgebied Drenthe

In bijna hele land code rood door aanhoudende droogte
In het natuurgebied Fochteloërveen bij het Drentse plaatsje Bovensmilde is vanochtend brand uitgebroken. In het natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland staan tientallen hectares in brand. 'Het gaat richting de 100 hectare', aldus beheerder Rombout Bennema van Natuurmonumenten.

Defensie heeft vanmiddag helikopters naar het natuurgebied gestuurd. De helikopters gaan water uitstorten boven de brand. Het gaat om twee Cougar-transporthelikopters, die vertrokken vanaf vliegbasis Gilze-Rijen in Brabant. Het blussen gebeurt met behulp van een zogenoemde Bambi-bucket, een waterzak die onder de helikopters wordt gehangen. In zo'n zak kan 2500 liter water.

De brandweer heeft moeite het vuur te bestrijden. Hoewel de gewassen kurkdroog zijn, is de grond drassig. Daardoor kunnen voertuigen van de brandweer haast niet bij het vuur komen. 'We zijn aangewezen op giertanks van boeren in de buurt, die kunnen er nog wel komen. En we hebben vuurzwepen, een soort bezem waarmee vuur uitgeslagen kan worden', aldus de woordvoerder. Inmiddels zijn in totaal zo'n 150 brandweermensen ingezet van korpsen uit Drenthe en Friesland.

Meinweg
De brand die gisteren woedde in nationaal park de Meinweg bij Roermond, is vanochtend opgelaaid. Gisteravond dacht de brandweer het vuur in een moeilijk toegankelijk bosgebied van 600 bij 600 meter na uren onder controle en geblust te hebben, maar vanochtend rond elf uur moest de brandweer opnieuw met groot materieel uitrukken.
De brandhaard was voor de wagens niet bereikbaar. De brandweerlieden moesten slangen tot in het gebied uitrollen. Door snel in te grijpen was de brandweer het vuur binnen anderhalf uur meester. Een woordvoerder zei dat het laat zien hoe groot het risico van brand in natuurgebieden momenteel is. In Noord- en Midden-Limburg geldt sinds zondag code rood in natuurgebieden. Dat wil zeggen dat die door droogte zeer snel vlam vatten.

Gisteravond woedde er al brand op een voormalig schietterrein van defensie in Witterveld, niet ver van het TT-circuit. Ongeveer 5 hectare heide ging in vlammen op. Door het uitblijven van regen is het zeer droog.

Duinen
In de duinen bij Bergen aan Zee heeft maandagmorgen korte tijd brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle.De brand brak uit in de buurt van de Panweg. De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand te bestrijden. Een stuk duin van 100 bij 50 meter is door het vuur aangetast.

Ook gistermorgen was er een kleine brand in de duinen bij Bergen. Politie, brandweer en bewoners zijn zeer alert vanwege de vele branden die sinds 2009 hebben gewoed in de duinen van Bergen en Schoorl. De autoriteiten gaan ervan uit dat een of meerdere pyromanen actief zijn. Er is nog niemand opgepakt, ondanks het verscherpte toezicht.

In de duingebieden van Bergen en Schoorl zijn vorig jaar extra waterreservoirs aangebracht, zodat de brandweer sneller over voldoende bluswater kan beschikken.

Code rood
In de provincie Utrecht is de zogenoemde code rood van kracht. Dat betekent dat het er extreem droog is en er een grote kans is op natuurbranden. Dat staat op de website natuurbrandgevaar.nl van de gezamenlijke veiligheidsregio's.

Bij code rood mag er geen tuinafval worden verbrand. Ook zijn barbecueën en andere vormen van open vuur verboden, zo staat op de site. De hulpdiensten zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer met extra materieel en mankracht uit. Ook houden verkenningsvliegtuigen de natuurgebieden in de gaten.

AD

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 25-04-2011 14:33:16 ]
pi_95955177
Boven Meppel vliegen nu 2 Cougars.
Altijd mooi om te zien hoe ze te werk gaan, minder leuk voor het bos/de heide.
Life is Music
pi_95955339
Droogte houdt voorlopig aan volgens KNMI

DE BILT - Het blijft voorlopig droog. Weliswaar kunnen er woensdag en donderdag enkele buien vallen, maar het zal bij lange na niet genoeg zijn om de droogte te verdrijven. Dat heeft een woordvoerder van meteorologisch instituut KNMI maandag gezegd.

Het is zo droog omdat er in de maanden maart en april weinig neerslag is gevallen. Bovendien is het warm en zonnig, waardoor er ook nog veel water verdampt, aldus de zegsman.
Behalve droog is het op tweede paasdag ook warm. De temperatuur in het land varieert van 18 tot 23 graden.

Met die temperaturen is het koeler dan op eerste paasdag, zegt de woordvoerder. Toen steeg het kwik in de De Bilt, de thuisbasis van het KNMI, tot boven de 25 graden Celsius, een warmterecord met Pasen.

nu.nl
pi_95955728
'Natuurbrand Drenthe snel onder controle'

De Drentse brandweer denkt dankzij de inzet van blushelikopters de grote natuurbrand in het natuurgebied Fochteloërveen snel onder controle te hebben. Dat zei operationeel leider Gert-Jan Stuivenberg van de brandweer.

Twee militaire Cougartransporthelikopters storten water uit boven de brand. 'De helikopters komen op plaatsen waar de brandweer niet kan komen', vertelt Stuivenberg. 'Dankzij het gebruik hiervan denken we de vlammen snel onder controle te krijgen en hopen we de brand voor de avond te blussen.'

Volgens de beheerder van het gebied stonden tientallen hectares in brand. 'Dit gaat richting de 100 hectare', aldus Rombout Bennema van Natuurmonumenten.

Roermond
De brand die gisteren woedde in nationaal park de Meinweg bij Roermond, is vanochtend opgelaaid. Zondagavond dacht de brandweer het vuur in een moeilijk toegankelijk bosgebied van 600 bij 600 meter na uren onder controle en geblust te hebben, maar maandagochtend rond elf uur moest de brandweer opnieuw met groot materieel uitrukken. Dat maakte de brandweer bekend.
De brandhaard was voor de wagens niet bereikbaar. De brandweerlieden moesten slangen tot in het gebied uitrollen. Door snel in te grijpen was de brandweer het vuur binnen anderhalf uur meester. Een woordvoerder zei maandag dat het laat zien hoe groot het risico van brand in natuurgebieden momenteel is.

In Noord- en Midden-Limburg geldt sinds zondag code rood in natuurgebieden. Dat wil zeggen dat die door droogte zeer snel vlam vatten.

Zuid-Limburg
Vanaf vanmiddag is in verband met de droogte ook voor Zuid-Limburg de hoogste alarmeringsfase voor brandgevaar afgekondigd voor de natuurgebieden Brunssummerheide en de Schinveldse bossen. De extra waakzaamheid wordt daar fase 2 genoemd en correspondeert met de elders geldende code rood. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer maandagmiddag bekendgemaakt.

Eerder werd in de rest van Limburg, in Utrecht en in het oosten van Brabant al code rood afgekondigd.

VK
  maandag 25 april 2011 @ 18:26:23 #38
3185 Adelante
To let it go now
pi_95961869
Heftige beelden wel bij Editie NL van de brand in Drenthe. Loeit nog aardig :o
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
  Moderator maandag 25 april 2011 @ 18:33:16 #39
8781 crew  Frutsel
pi_95962082
quote:
Brand Drenthe bijna onder controle
De brandweer heeft de grote brand in het natuurgebied Fochteloërveen vrijwel onder controle.

Blushelikopters zeer nuttig

"De inzet van de militaire blushelikopters is zeer effectief geweest", vertelt een woordvoerder van de brandweer. "Het grootste gevaar is dankzij hun inzet geweken. We zullen doorgaan met het bestrijden van de brand en verwachten tegen de avond te kunnen beginnen met nablussen."

Veel reptielen en insecten dood

In het gebied is tussen de 50 en 100 hectare aan natuur in vlammen opgegaan. Natuurmonumenten denkt dat veel reptielen en insecten de brand niet hebben overleefd. Het gebied is een van de meest intacte hoogveengebieden van ons land. Natuurmonumenten vindt het triest dat juist dat is getroffen.

Code rood in Zuid-Limburg

Vanwege de aanhoudende droogte is ook voor Zuid-Limburg de hoogste alarmeringsfase voor brandgevaar afgekondigd voor de natuurgebieden Brunssummerheide en de Schinveldse bossen. De extra waakzaamheid wordt daar fase 2 genoemd en correspondeert met de elders geldende code rood. Eerder werd in de rest van Limburg, in Utrecht en in het oosten van Brabant al code rood afgekondigd.

Veel water verdampt ook

Volgens het KNMI houdt de droogte voorlopig nog aan. Weliswaar kunnen er woensdag en donderdag enkele buien vallen, maar het zal bij lange na niet genoeg zijn om de droogte te verdrijven. Het is zo droog omdat er in de maanden maart en april weinig neerslag is gevallen. Bovendien is het warm en zonnig, waardoor er ook nog veel water verdampt, zo meldt het weerinstituut.

Iets koeler dan afgelopen dagen

Behalve droog is het op deze tweede paasdag ook warm. De temperatuur in het land varieert van 18 tot 23 graden. Met die temperaturen is het koeler dan op eerste paasdag. Toen steeg het kwik in de De Bilt, de thuisbasis van het KNMI, tot boven de 25 graden Celsius, een warmterecord met Pasen.


pi_95967739
In Belgie heerst op dit moment ook een bosbrand:

Hoge Venen getroffen door een brand
Op de Hoge Venen is een brand uitgebroken in Belle-Croix, in de buurt van de Baraque Michel. De brandweerkorpsen van Verviers, Eupen, Büllingen en Waimes zijn uitgerukt om het vuur te bestrijden.

Er zou ongeveer 4 hectare in lichterlaaie staan. De rookpluim is van ver te zien. Het vuur is moeilijk onder controle te krijgen door de grote droogte. Het rampenplan is afgekondigd.

"Momenteel hebben we een front van zo'n 2 kilometer. Het vuur rukt snel op in het natuurreservaat van de Hoge Venen", zegt René Dahmen , kantonhoofd van het departement Natuur en Bossen, tegen het persagentschap Belga.

Volgens Dahmen dreigt er geen gevaar voor mensen. In de Hoge Venen is de rode vlag gehesen, die de toegang verbiedt, en dat verbod wordt goed nageleefd.



Ook te zien op de duitse radar:
http://www.niederschlagsr(...)stunde®io=ess&c=1

En op een webcam:
http://www.meteo.be/meteo/view/nl/4233816-Webcam+Mont+Rigi.html
Life is Music
  Moderator maandag 25 april 2011 @ 20:33:45 #42
8781 crew  Frutsel
pi_95967823
quote:
Brand van zeker een kilometer in Hoge Venen

In de Hoge Venen is omstreeks 17 uur een krachtige brand uitgebroken. De brand is ontstaan ter hoogte van het 'Croix Mockel', in de gemeente Baelen (Membach). De brandweer van Verviers, Büllingen, Eupen en Waimes bestrijden de brand die door de wind snel uitbreiding neemt.
"Momenteel bestrijdt de brandweer een front van één tot twee kilometer. De brand neemt snel uitbreiding in het natuurdomein. Bijkomend probleem is dat de brand is ontstaan op een ontoegankelijke plaats. Het materieel moet over meer dan een kilometer aangevoerd worden", aldus René Dahmen, kantonhoofd van het departement Natuur en Bossen.

Ter plaatse wordt ook een helikopter van de federale politie verwacht, die tot 800 liter water in enkele seconden over de brandhaarden kan uitstorten. De omvang van de ramp is nog niet bekend. Vanop kilometers afstand getuigen dikke rookpluimen van de bosbrand.

Volgens René Dahmen dreigt er geen gevaar voor mensen. In de Hoge Venen is de rode vlag gehesen: de toegang is dus verboden en dat verbod wordt goed nageleefd, ook al proberen enkele ramptoeristen foto's te maken. (belga/svm)
  Moderator maandag 25 april 2011 @ 20:38:09 #43
8781 crew  Frutsel
pi_95968031
quote:
Weer brand in Oisterwijk

OISTERWIJK - In een bosgebied bij de Duinenweg in Oisterwijk woedt maandagavond weer brand. Deze keer zou het gaan om een stuk ter grootte van een voetbalveld. Maandagmiddag was er ook al een brandje in hetzelfde bos.

De brandweer is met meer dan tien wagens aanwezig om de brand te blussen.

Eerdere brand
De brand eerder maandagmiddag was dichter bij de Duinenweg, aan de overkant van vakantiepark Reebok. Het vuur was toen verspreid over enkele vierkante meters. De brandweer ging met drie wagens ter plaatse en had het vuur binnen een halfuur onder controle. De brand was rond halfdrie geblust.
pi_95973874
wat verstaan ze onder insecten? :P

Muggen? wespen? die mogen van mij allemaal wel dood namelijk :P
pi_95984440
Brand Drenthe geblust

(Novum) - De brand in het Drentse natuurgebied Fochteloërveen is geblust. De brand in de buurt van Bovensmilde brak maandag rond 07.00 uur uit en was dinsdag rond 06.00 uur geblust. Er zijn geen brandweermensen of blusauto's meer in het gebied, zegt een brandweerwoordvoerder.

De situatie wordt dinsdag nog vanuit de lucht in de gaten gehouden. "Er kan altijd nog ergens onder de grond een brand woeden die zich opeens uitbreidt", legt de brandweerwoordvoerder uit. Vanaf 09.00 uur wordt de situatie met een helikopter vanuit de lucht bekeken.

Maandag stopten de blushelikopters om 21.00 uur vanwege het invallen van de nacht. De grootste brandhaarden waren toen al bestreden. Het nablussen gebeurde vanaf dat moment met kleine ploegen op de grond.

"In de nacht moet je voorzichtig zijn omdat het vuur je kan omsingelen zonder dat je het in de gaten hebt", legt de woordvoerder uit. Ook bestaat het risico dat brandweermannen wegzakken in het veen of struikelen door greppeltjes.

Met 26 brandweermannen zijn in de loop van de nacht de laatste brandhaarden geblust. Door de brand is ongeveer een vierkante kilometer van het natuurgebied in as opgegaan. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur zich uitbreidde naar een bosgebied en bebouwing.

nieuws.nl
pi_96009209
Brandstichters Hoge Venen riskeren zware sancties

Benoît Lutgen, de Waalse minister van Natuur en Bos, kondigt zware sancties aan tegen diegenen die verantwoordelijk zijn voor de brand in de Hoge Venen. De vlammen hebben daar al meer dan duizend hectare bos vernield. Daarnaast zal ook de bewaking in het gebied worden opgevoerd om nog meer branden te voorkomen. Er zijn nu vier brandhaarden, maar die zouden in de vooravond nu toch stilaan onder controle zijn. De uitbreiding naar het bos van Grand Bongard was dan weer verontrustend omdat het vuur aanvankelijk enkel in veengebied woedde. Ook die brandhaard is nu onder controle. De twee Duitse helikopters (die als versterking werden opgeroepen) vliegen over het gebied en grijpen in zodra de vlammen opflakkeren.

"In alle zones, ook in het bos van Grand Bongard, is de brand onder controle", kon brandweercommandant Marc Cambresy in de vooravond melden. "De voorbije twee uur is de toestand gunstig geëvolueerd, waardoor we het vuur dat zich in dit bos (Grand Bongard) verspreidde, konden omschrijven."

VannachtVoor vannacht mobiliseert Cambresy tien blusvoertuigen en acht of negen tankwagens, waarvoor ongeveer 80 manschappen nodig zijn. Het provinciaal plan blijft zeker tot morgenvroeg van kracht. Veertien brandweerwagens en 13 watertanks zorgen ervoor dat de brandweer op verschillende plaatsen tegelijkertijd kan werken. Ook al is het vuur op bepaalde plaatsen onder controle, toch hebben de vlammen zich voor een eerste keer verspreid naar een nabijgelegen bos. "In zone 4 heeft de brand zich naar het noorden verspreid, en het bos bereikt. De situatie is ingewikkelder dan vanmorgen. Vooral de wind die constant van richting verandert en die van plaats tot plaats verschilt, zorgt voor de grootste moeilijkheden", zegt Marc Cambresy, die ter plaatse instaat voor de operaties

Brandstichting of niet?Minister Lutgen heeft opdracht gegeven om na te gaan hoeveel schade er aan de natuur werd aangericht. Momenteel moet er nog worden vastgesteld of het al dan niet om brandstichting gaat. "Als het gaat om een daad van kwaadwilligheid of van onvoorzichtigheid, dan zal het Waalse Gewest zich burgerlijke partij stellen om een schadevergoeding te vragen", klinkt het. Volgens de minister moeten er zware sancties volgen voor de verantwoordelijken en zal er alles aan gedaan worden om de daders te vervolgen.

Beperkt in middelenOndertussen luidt het bij de brandweer dat ze beperkt zijn qua middelen in de strijd tegen de vlammen. Daardoor wordt er hulp ingeroepen van de federale politie en van de Civiele Bescherming. Zo beschikt de federale politie, in tegenstelling tot de brandweer, wel over helikopters om water te vervoeren. Vanuit Duitsland worden er eveneens twee helikopters verwacht.

Momenteel bevinden er zich nog zo'n 170 manschappen ter plaatse. Op het hoogtepunt van de brand waren er dat zo'n 330. (belga/svm/kh)

HLN.be
Life is Music
pi_96013973
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2011 12:20 schreef laiveneertiekje het volgende:
Lees net dat ze erover twijfelen om een van de gevangenissen bij Veenhuizen te ontruimen vanwege de brand...
Niet nodig .. ;)
Desondanks is het wel k-u-t dat dit gebeurd is in Drenthe.
pi_96033877
Code rood op de Veluwe

ARNHEM - Op de Veluwe is woensdag code rood ingegaan wegens zeer groot gevaar op een natuurbrand. Dat meldden de hulpdiensten woensdag. Code rood is nu van kracht in de provincie Utrecht en delen van Noord-Brabant, Gelderland en Limburg.

In de natuurgebieden geldt een stookverbod voor tuinafval. Roken, barbecuen en andere vormen van open vuur zijn verboden. De brandweer houdt de situatie onder meer vanuit de lucht in de gaten.

Telegraaf
  Moderator woensdag 27 april 2011 @ 14:42:13 #49
8781 crew  Frutsel
pi_96044398
quote:
Droogte voorlopig nog niet voorbij
Het blijft voorlopig nog droog. De buien die de komende dagen gaan vallen, maken geen einde aan het neerslagtekort, meldt het KNMI.

Volgens het instituut kan het gemiddelde neerslagtekort deze maand oplopen tot 100 mm. Zulke waarden worden gewoonlijk pas eind juli, begin augustus bereikt.
Tuinbouw

Voor de land- en tuinbouw levert de droogte nog geen problemen op. Volgens een woordvoerder van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO is er nog voldoende grondwater om de akkers vochtig te houden.

De droogte wordt pas problematisch "als er over twee weken nog steeds geen druppel regen is gevallen", aldus een woordvoerder.
Fruit

Ook de fruittelers hebben nog geen last van de droogte. Het aanhoudende mooie weer zorgt voor een vroege bloei van de fruitbomen, een maand eerder dan normaal.

Omdat er ook veel insecten zijn, verwachten de fruittelers een rijke oogst. Alleen een lange periode van droogte kan daar verandering in brengen.
Code Rood

De kans op natuurbranden wordt door de aanhoudende droogte steeds groter. Ook op de Veluwe geldt sinds vandaag Code Rood. De code gold al in de provincie Utrecht, Gelderland, Oost-Brabant en Limburg.

In die gebieden is het verboden om tuinafval te verbranden, te barbecuen en in de natuur te roken. Sommige natuurgebieden zijn afgesloten voor bezoekers.
  Moderator woensdag 27 april 2011 @ 16:55:48 #50
8781 crew  Frutsel
pi_96050015
quote:
Opnieuw brand in duinen Noord-Holland

In de duinen van het Noord-Hollandse Castricum heeft woensdagmiddag korte tijd brand gewoed. Het was woensdag de derde duinbrand op een rij in de provincie, na twee eerdere branden 's morgens in het duingebied van Schoorl. Volgens een politiewoordvoerder had de brandweer het vuur in Castricum snel onder controle.

De brand brak rond twee uur uit op de kruising van de Van Oldenborghweg en de Herderslaan. Lage bossages vlakbij een uitkijkpost hadden vlam gevat. Een stuk duin van 30 bij 50 meter stond in brand. Het is nog onbekend of de brand is aangestoken.

In het duingebied van Bergen en Schoorl woedt sinds 2009 regelmatig brand. In totaal hebben er in twee jaar tijd ruim 50 branden gewoed in het gebied. Afgelopen weekeinde was het nog tweemaal raak. Ondanks verscherpt toezicht is tot dusverre niemand opgepakt. De autoriteiten vermoeden dat een of meerdere pyromanen in het gebied actief zijn.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')